zależy mi na wypowiedzi tych którzy też sa na etapie zakupu auta (z wypowiedzi widzę że sa tacy koledzy), i ciekawy jestem czy brali pod uwagę Quashqai.
Ja czekałem na ten Lift Dustera i liczyłem na ten nowy silnik 1.2TCE, oraz na wprowadzenie Kurtyn - z myślą o dzieciach ...
ale cena mnie "zabiła" ....no i dlatego ponownie zacząłem brać pod uwagę Nissana...
A silnik 1.6 (ten jest tańszy i tu widać jakąś sensowną różnice w cenie) jednak mi nie pasuje w Dacii, dlatego pytałem tez czy ktoś z kolegów jeżdził obydwoma autami i jakie ma odczucia.
Brałem pod uwage nissana ale cena w porownaniu do Daci byla o 20 tys wieksza i teraz tak jest wiec odpada jak dlamnie po drugie serwis jest 2 razy drozszy i to w przypadku Diesla bo sie pytalem tu i tu wiec nie mow ze to samo :)
zależy mi na wypowiedzi tych którzy też sa na etapie zakupu auta (z wypowiedzi widzę że sa tacy koledzy), i ciekawy jestem czy brali pod uwagę Quashqai.
Ja czekałem na ten Lift Dustera i liczyłem na ten nowy silnik 1.2TCE, oraz na wprowadzenie Kurtyn - z myślą o dzieciach ...
ale cena mnie "zabiła" ....no i dlatego ponownie zacząłem brać pod uwagę Nissana...
A silnik 1.6 (ten jest tańszy i tu widać jakąś sensowną różnice w cenie) jednak mi nie pasuje w Dacii, dlatego pytałem tez czy ktoś z kolegów jeżdził obydwoma autami i jakie ma odczucia.
Brałem pod uwage nissana ale cena w porownaniu do Daci byla o 20 tys wieksza i teraz tak jest wiec odpada jak dlamnie po drugie serwis jest 2 razy drozszy i to w przypadku Diesla bo sie pytalem tu i tu wiec nie mow ze to samo :)
Fakt diesel wygląda już inaczej - ja rozpatruje benzyne
(Tylko może jeszcze najpierw warto sprawdzić ceny serwisu i części).
za sam serwis (bez materiałów około 350-370zł) cena nie odbiega od dacii
Pierwszy przegląd Dustera 1.5 dCi 90KM bez materiałów ASO, sama robota 201,47zł.
Więc odbiega...
To bardzo mało, jak przeglądałem posty kolegów którzy maja benzyne to tu na forum pisali o kwotach rzędu 270 do nawet - 400zł
Ale fakt jeśli ktoś chce diesla to Nissan jest droższy wyraźnie i tu widać, że Dacia tansza (choć te same silniki) a z benzyna jest bardzo mała różnica...jeśli ktoś chce np. 1.2 TCE i pewnie gorszy ale prostszy silnik 1.6 w Nissanie (choć dużo lepszy niż 1.6 w Daci)
QQ w dyskutowanej wersji to jednak model z wyprzedaży rocznika i już niebawem pojawi się jego nowsze wcielenie. Czy nie powinniśmy porównać QQ z Dusterem przed FL? Przypuszczam, że przy porównaniu nowego Dustera z nowym QQ okaże się, że Dacia jest jednak tanim samochodem.
A ja jednak myślę, że porównanie jak najbardziej Ok, w sumie Duster częściowo bazuje np. na zawieszeniu aktualnego Quashqai
Raz porównywana jest cena a drugi raz wyposażenie, jakość wykończenia itp.
Trzeba się zastanowić bo według mnie porównanie QQ z wersji wyprzedażowej a Dustera po lifcie nie jest trafne jeśli patrzymy na cene i to który jest tańszy, bardziej opłacalny zakup
Jeśli chodzi o cenę to pewnie są jeszcze dostępne w salonach "stare" Dustery i z faku pojawienia się FL na pewno będzie spadek ceny w porównaniu do QQ wyprzedażowej.
I tutaj możemy robić porównanie.
janus_z napisał/a:
A ja jednak myślę, że porównanie jak najbardziej Ok, w sumie Duster częściowo bazuje np. na zawieszeniu aktualnego Quashqai
Bazuje ale na zawieszeniu tylnym z X-Traila a przeniesienie napędu z Murano, z QQ mamy szkielet (o ile dobrze pamiętam)
Ostatnio zmieniony przez Dominus 2013-10-11, 13:08, w całości zmieniany 1 raz
(Tylko może jeszcze najpierw warto sprawdzić ceny serwisu i części).
za sam serwis (bez materiałów około 350-370zł) cena nie odbiega od dacii (tez widzę koledzy pisza o podobnych rozpiętościach cenowych), możesz zadzwonić i zapytać, a wybór części jest na rynku bardzo duży.. wynika z dużej liczby aut i zamienników jest dużo..
Nie wiem kolego skąd masz takie informację że koszt 1.6 beznyny QQ bez materiałów to koszy 350-370zł...
Z ciekawości wszedłem na forum QQ i użytkownicy piszą o sporo większych przeglądach.
Np.
1.6 Visia przegląd po 30 tys. km lub 2 latach
- olej + filtr, - filtr powietrza, - filrt przeciwpyłkowy, - wymiana płynu hamulcowego,
koszt całości - 1.100 zł.
Fajnie, że porównujecie cenę serwisu bez części, ale nie oznacza to chyba, że części same z nieba spadną (szczególnie po okresie gwarancji). Porównajcie cenę klocków, sprzęgła, czy wahaczy. Też jest niewielka różnica?
Fajnie, że porównujecie cenę serwisu bez części, ale nie oznacza to chyba, że części same z nieba spadną (szczególnie po okresie gwarancji). Porównajcie cenę klocków, sprzęgła, czy wahaczy. Też jest niewielka różnica?
Kolega podał cenę bez części (która z forum QQ się nie pokrywa) wieć również podałem ile ja zapłaciłem bez cześci kilka postów wcześniej. Złe porównanie?
A
Ostatnio zmieniony przez Dominus 2013-10-11, 13:21, w całości zmieniany 1 raz
Tam to dopiero będzie różnica ale zaraz ktoś napisze że to się nie popsuje tak szybko :)
PS i tak samo jest bez sensu porównywanie ceny tego co stoi w salonie z tym co się zamawia :)
_________________ 1.5dCi 90KM (115KM/260Nm)
Ostatnio zmieniony przez BoloSr 2013-10-11, 13:23, w całości zmieniany 1 raz
Możemy tak gdybać bez końca. Według mnie albo porównanie wersji wyprzedaż owych ze sobą albo po FL
dokładnie
a to zrobiłem w ten sposób wziołem jeden cennik i drugi i zobaczyłem różnice :) wyszło około 20 tys do tego serwis i tu było 2 razy drożej :) potem jeszcze OC i AC i cena tez wyższa i do tego problemy z DPF w nissanie wiec wybór był oczywisty :)
No moim zdaniem nie można obu wersji 1.6 porównywać, ten w nissanie jest powiedzmy tak pośrodku pomiędzy tym starym 1.6 w dacii (nie jest juz stosowany w Renault, tam jest wersja mocniejsza z KZFR które jest awaryjne) a wersją 1.2 TCE.
Próbuje tak trzeźwo spojrzeć na Dustera ale jednak nie widzę dużych plusów - dla mnie dużym minusem jest brak bocznych kurtyn - bezpieczeństwo jest ważne, a silnik 1.2 TCE zbyt drogi no i można się z LPG pożegnać a z trwałością też nie wiadomo jak będzie...
A jeździł kolega obydwoma autami 1.6 aby porównywać te silniki ?
Nie jeździłem obydwoma autami, ale trudno mi uwierzyć, że różnica jest diametralna. Chodzi o odczucia w codziennym użytkowaniu. Na papierze wygląda to podobnie. Może spalanie 0,5/100 niższe w tym silniku Nissana. Pewnie ma lepiej wyciszona jednostkę.
Z racji tego, że Nissan cięższy o ok. 150-200 kg to podejrzewam ze różnicy w mocy się nie dostrzeże przy przyspieszaniu. Kwestią do oceny jest zestopniowanie skrzyni i prędkość maksymalna. (tu też ma znaczenie aerodynamika, która w Dacii pewnie jest gorsza)
Jeśli zależy Ci na dynamice to silnik 1,2 tCe na bank poradzi sobie lepiej z Dusterem niż ten 1,6 117 KM w QQ. Jeśli chodzi o spalanie to nie oczekiwałbym niższego niż jest teraz w 1,6.
Generalnie jeśli chodzi o odczucia wobec QQ to miałem do czynienia tylko z dieslem 2,0. Silnik super. Wnętrze? Wydało mi się ciasne. Fotele dość dobre i nieźle wykonane. Słabe wrażenie na mnie zrobiła deska. O ile w Dacii ilość plastiku mnie nie przeraża (wiem za co płacę) to QQ wypadł bardzo podobnie pod tym względem, a cena jednak z innej planety.
Aby poprawić nico moje porównianie dotyczące przeglądu to znalazłem z forum QQ jak już pisałem wcześniej.
- olej + filtr, - filtr powietrza, - filrt przeciwpyłkowy, - wymiana płynu hamulcowego,
A kolega Dar1962 mający 1.6 16V 4x4 - 562,00 zł całość
(materiały sam kupił)
Ja jestem zainteresowany DD TCe. Z ofertą QQ do tej pory nie miałem styczności.
Za QQ przemawiają kurtyny i prestiż marki. Już sam fakt, że większość sąsiadek nie będzie w stanie przeczytać nazwy modelu stawia mnie w pozycji osiedlowego bogacza :)
A tak zupełnie poważnie, ku DD skłania mnie fakt "nowości" modelu, zaciekawienie TCe i bagażnik oraz mniejsza popularność Daci.
Ale co tu porównywać ceny silnika 1,6 bądź co bądź już mającego swoje lata na karku z nowoczesnym TCe? Wiadomo, że za nowości się płaci. Dlatego Dacia z tym motorem swoje kosztuje. Takie rozpatrywanie różnicy ceny jest trochę jak porównywanie ceny benzyniaka i diesla. I wielkie zdziwienie, że benzyna tańsza. Tak samo z Nissanem. Choć motor stary to i tak droższy od nowoczesnego w Daci.
Nie jestem zainteresowany ani dusterem, ani qashqaiem - podpowiadam tylko na co być może warto zwrócić uwagę, bo też słyszałem, że w nissanie jednak sporo drożej. Gdyby tak nie było - to bierz japońca i masz problem z głowy, nad czym się tu roztkliwiać.
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 DCI 4x4 Prestige Pomógł: 2 razy Dołączył: 24 Sie 2013 Posty: 726 Skąd: Wro
Wysłany: 2013-10-11, 18:11
Widzę że kolega ma taki dylemat jak ja :)
Cena zakupu w benzynie jest porównywalna z dusterem. Za to w dieslu to już przepaść. W cenie nissana jest duster ze wszystkim a i tak jeszcze trochę zostaje $$$ w zapasie.
Co do serwisu to pytałem u źródła i trzeba się liczyć z cenami 1000-1200 za przeglądy 1.6.
Duster wypada dużo lepiej. Tak samo 2 lata dodatkowej gwarancji kosztują śmieszne 500 pln. Przy cenach serwisu ASO spokojnie można tam jeździć i korzystać.
No i na dustera jest ciągle 7% rabatu dla myśliwych, leśników itd. Przy 70 tys. robi to 5 tys obniżki co jest przyzwoitym bonusem.
Widzę że kolega ma taki dylemat jak ja :)
Cena zakupu w benzynie jest porównywalna z dusterem. Za to w dieslu to już przepaść. W cenie nissana jest duster ze wszystkim a i tak jeszcze trochę zostaje $$$ w zapasie.
Co do serwisu to pytałem u źródła i trzeba się liczyć z cenami 1000-1200 za przeglądy 1.6.
Duster wypada dużo lepiej. Tak samo 2 lata dodatkowej gwarancji kosztują śmieszne 500 pln. Przy cenach serwisu ASO spokojnie można tam jeździć i korzystać.
No i na dustera jest ciągle 7% rabatu dla myśliwych, leśników itd. Przy 70 tys. robi to 5 tys obniżki co jest przyzwoitym bonusem.
Widze choć, że nie jestem sam, bo jakoś tak wszyscy na mnie tutaj naskoczyli
a tu koledzy już porównują QQ+2 Visia do Dustera golasa
ja powtarzam biore pod uwage QQ Visia 1.6 za około 62500 - 63000 który jest i tak lepiej wyposażony niż Duster 1.2 TCE Laurate - różnica w cenie około 2500-3000zł.
Jesli chodzi o serwis ceny sa rozbieżne zarówno w Dacii niektórzy też tu płacili koło 300zł za sam pierwszy przegląd w Nissanie na pewno cos drożej ale jak dzwoniłem to dla Rzeszowa wychodziło mi 60zł różnicy - na samej robociźnie. Co do części ogólnie pewnie drożej będzie w ASO Nissana ale już same zamienniki np wahaczy, hamulców nie ma dużej różnicy.
No i QQ jednak nie rdzewieją, przynajmniej maja taka opinie...a z Dusterem i dacia to sami widzicie, ze dużo jest osób z tymi problemami
Choć nie powiem gdyby Duster po liftingu z 1.2 TCe Laurate kosztował tak faktycznie mniej z 10 tys niż QQ Visia to była by inna bajka - oczywiście dla mnie
Aby poprawić nico moje porównianie dotyczące przeglądu to znalazłem z forum QQ jak już pisałem wcześniej.
(materiały sam kupił)
Aż poszukałem tego wpisu bo jakoś inaczej zapamiętałem tą kwotę - i za samą robociznę powiedzieli mu pierwsze 400- 500zł po "molestowaniach" kierownika udało mu się w końcu zjechać do - 380zł no gdzie tu do 200zł wcześniejszego kolegi ..
U mnie w Rzeszowie różnica około 60zł plus oczywiście oleje filtry - ale ceny tych sa bardzo podobne..
(materiały sam kupił)
Aż poszukałem tego wpisu bo jakoś inaczej zapamiętałem tą kwotę - i za samą robociznę powiedzieli mu pierwsze 400- 500zł po "molestowaniach" kierownika udało mu się w końcu zjechać do - 380zł no gdzie tu do 200zł wcześniejszego kolegi ..
U mnie w Rzeszowie różnica około 60zł plus oczywiście oleje filtry - ale ceny tych sa bardzo podobne..
Marcin widzę, że nasze "bliźniaki" rozwijają się w podobnym tempie.
Dziś również zaliczony przegląd po roku:
przebieg: 17 434,00
koszt robocizny: 100,74 serwis 14,54 wymiana filtra kabiny
filtr oleju: 25,09
uszczelka: 8,09
filtr kabinowy: 60,33
olej motrio 5W40: 149,22
płyn chłodzący motrio: 17,48
razem: 375,49
Wszystkie materiały ASO, rabat za kartę klubu Dacia. Zużycie klocków na poziomie 40%. Nic nie stuka, nic nie puka :) delikatnie zaniepokoiło mnie tylko połknięcie płynu chłodzącego i konieczność jego dolania. Przegląd zrobiony na Puławskiej - jakość obsługi sprzedaży w Alejach zniechęciła mnie do tego adresu.
Więc w stosunku do cen serwisu Nissana to u Dacii taniej.
Wszystkie trzy przeglądy 1.6 benzyny
Ostatnio zmieniony przez Dominus 2013-10-11, 19:53, w całości zmieniany 2 razy
(materiały sam kupił)
Marcin widzę, że nasze "bliźniaki" rozwijają się w podobnym tempie.
Dziś również zaliczony przegląd po roku:
przebieg: 17 434,00
koszt robocizny: 100,74 serwis 14,54 wymiana filtra kabiny
filtr oleju: 25,09
uszczelka: 8,09
filtr kabinowy: 60,33
olej motrio 5W40: 149,22
płyn chłodzący motrio: 17,48
razem: 375,49
Wszystkie materiały ASO, rabat za kartę klubu Dacia. Zużycie klocków na poziomie 40%. Nic nie stuka, nic nie puka :) delikatnie zaniepokoiło mnie tylko połknięcie płynu chłodzącego i konieczność jego dolania. Przegląd zrobiony na Puławskiej - jakość obsługi sprzedaży w Alejach zniechęciła mnie do tego adresu.
Więc w stosunku do cen serwisu Nissana to u Dacii taniej.
Wszystkie trzy przeglądy 1.6 benzyny
Jak widać są różne ceny, poniżej również wycinek - post poniżej wpisu kolegi Dar1962
No i dzisiaj mój dzień nadszedł na przegląd
1. Pierwszy przegląd po 20tyś km
2. Serwis - Renault Rosiak&Syn - Szczecin
3. Standardowy przegląd, wymiana oleju, filtra oleju, uszczelka korka, filtr kabinowy, kontrola auta.
4. Olej Elf Excelium (czy jakoś tak) + reszta filtrow i uszczelek - wszystko materiały ASO
5. Koszt całkowity 730 i tutaj mój zachwyt mija
7. Nie było wykonywane nic więcej - żadnych usterek nie zgłaszałem o dziwo
Ogólnie skasowali mnie jak za zboże nie wiem czy pojade tam jeszcze raz no może ze swoimi rzeczami to tak.
Może tak napisze, zależy gdzie sie mieszka, w mojej okolicy różnica 60zł - na robociźnie
Zgadza się, zależy od miasta, od tego jak ASO nastawione jest na klienta oraz czy zakupi się w własnym zakresie materiały na przegląd.
To tylko w takim razie pozazdrościć że masz w swoim pobliżu tak tanie ASO Nissana, bo jak już pisałem z forum QQ ludzie pisali o cenach po 1000zł.
Zgadza się, zależy od miasta, od tego jak ASO nastawione jest na klienta oraz czy zakupi się w własnym zakresie materiały na przegląd.
To tylko w takim razie pozazdrościć że masz w swoim pobliżu tak tanie ASO Nissana, bo jak już pisałem z forum QQ ludzie pisali o cenach po 1000zł.
Po 1000zł to płacili za całość z materiałami, a tam są droższe oleje i filtry, ale jak sie kupi swoje to wychodzi koszt podobny jak w dacii.
A za samą robociznę to płacili od 300 -550zł więcej to chyba nigdzie nie znalazłem na forum QQ w watku o przeglądach
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 DCI 4x4 Prestige Pomógł: 2 razy Dołączył: 24 Sie 2013 Posty: 726 Skąd: Wro
Wysłany: 2013-10-11, 20:19
Ja sporo poczytałem i dzwoniłem i we Wrocławiu nissan nie zrobi mi przeglądu za mniej niz 1000 pln, w Dacii to samo za 600. W Dacii 5 lat gwarancji za 500 pln w Nissanie za 2900. Ten QQ wcale taki bezawaryjny nie jest więc myslę, że wypadnie podobnie jak Duster.
Nie wiem tez ile kosztuje AC za Nissana ale za nowego Dustera w dci prestige liczą sobie 1900pln co jest dobrą ceną.
Do tego ten silnik 1.6 w Nissanie na 100% będzie gorszy niż 1.2 tce, zarówno w spalaniu jak i w codziennej dynamice (elastyczność itd.).
Z mojej strony duży plus dla Dustera za agresywność i to że nie boi sie pobrudzić. QQ to takie wyższe kombi, żal by mi było go okurzyć. Duster to taki fajny zakapior :)
Jak dla mnie Duster :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum