Dominus daj spokoj koles pisze o QQ z silnikiem 1.6 a w przyadku Daci o TCe to jak juz to trza to porownac do QQ z silniem diesla wteddy relacja cenowa bedzie gorsza :)
Dominus daj spokoj koles pisze o QQ z silnikiem 1.6 a w przyadku Daci o TCe to jak juz to trza to porownac do QQ z silniem diesla wteddy relacja cenowa bedzie gorsza :)
Ja wyraziłem moje zdanie co do Nowego Dustera oraz porównania przeglądów w Dacii bo po to przecież kolega zawitał na Nasze forum. Teraz tylko wykorzysta widzę z stąd zaczerpniętą i zrobi jak uważa za stosowne.
PS. Ciebie za to udało mi się na dCi namówić swego czasu
Ja wyraziłem moje zdanie co do Nowego Dustera oraz porównania przeglądów w Dacii bo po to przecież kolega zawitał na Nasze forum. Teraz tylko wykorzysta widzę z stąd zaczerpniętą i zrobi jak uważa za stosowne.
PS. Ciebie za to udało mi się na dCi namówić swego czasu
Marka: Dacia
Model: Duster (będzie albo i nie)
Silnik: 1.5 dCi
Wysłany: 2013-10-12, 06:54
janus_z napisał/a:
Jeździłem takim Visia 1.6, oraz Dusterem 1.6 i powiem wam, że różnica w dynamice, w wyciszeniu, w kulturze pracy silnika jest naprawdę duża - na korzyść Nissana.
No i środek tez nieporównywalnie lepiej wykonany, miejsca również więcej zwłaszcza powiedziałbym na szerokość wnętrza - jedyne co to ciut mniejszy bagażnik
Też jezdziłam wersją Visią oraz dusterem i mam odczucia całkowicie odmienne. W Dusterze miałam wrażenie, że miejsca jest więcej. W środku wersja Visa nie podobała mi sie tak samo jak duster przed liftem. Może ciut lepiej mi sie siedziało w QQ, ale w sumie porównywalnie, za to cena dustera, przegladów i częsci jednak sporo nizsza. Gdy robiłam swoje przymiarki do auta to właściwie w cenie wersji Visia mozna było kupic dustera w dieslu.
Wersja którą ja w QQ brałam poważnie pod uwagę to Acenta no ale ona sie zaczyna od 70 tys. Visię odpuściłam od razu. Teraz natomiast przed wprowadzeniem nowego modelu QQ sensu na kupowanie starego (nawet acenty) nie widze jeszcze bardziej, ale to moje odczucia - każdy kupuje auto pod siebie.
Ostatnio zmieniony przez etam 2013-10-12, 07:18, w całości zmieniany 4 razy
Wysłany: 2013-10-12, 08:01
Przy okazji zapytam fachowców:
Wg zamieszczonego nowego cennika różnica wersji Laureate i Prestige to 4000 PLN.
Wg specyfikacji wyposażenia skłąda sie na to pakiet look1 2500 oraz look2 1500 PLN. Prestige mam nawigację, a do laureate mozna ją sobie dokupić za 950 PLN. Innych róznic nie widzę, ale może coś zle czytam. Więc teraz pytanie czy ktoś wie co znajdzie się w pakiecie look1 oraz look2?
Ostatnio zmieniony przez etam 2013-10-12, 08:04, w całości zmieniany 2 razy
Nie ma cześci elementów opisanych jako Look a cześci jako Look2.
Wszystkie poniżej elementy zawierają się w jednym Pakiecie Look
Pakiet Look to pakiet wizualny zewnętrzny czyli dodatki elementów ciemnoszarych:
- obudowy lusterek bocznych
- osłona podwozia przód i tył
- alufelgi
- listwy progowe
- chromowa końcówka wydechu
- tylne szyby przyciemniane
- dwukolorowe relingi cześć czarnych, część ciemnoszarych
Ostatnio zmieniony przez Dominus 2013-10-12, 08:27, w całości zmieniany 2 razy
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2013-10-12, 09:35
sorry za OT ale:
koszty serwisu da się zminimalizować w następujący sposób:
-sami kupujemy olej przez net (oszczędzność nawet 40%)
-sami kupujemy podstawowy zestaw serwisowy: filtry kabinowy,oleju, uszczelka pod korek spustowy (oszczędność jw)
-sami wymieniamy filtr kabinowy (robocizna w aso to ok 20 lub więcej PLN a czynność trwa 1minutę i jest naprawdę łatwa)
samodzielnie również da się bez większego problemu wymienić ramki wycieraczek, filtr powietrza, większość żarówek
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2013-10-12, 09:38, w całości zmieniany 3 razy
Wysłany: 2013-10-12, 11:02
wodzak napisał/a:
Cenowo nie wygląda to źle. Czekam niecierpliwie na konfigurator i szczegółowy cennik.
Też czekam, aczkolwiek cenowo nie wygląda to zle, to trzeba dodać - jak dla kogo.
Robiąc w czerwcu przymiarkę wycenili mi diesla laureate z tym co chciałam na 61 tys w wersji słabszej i na 65 tys z groszami w wersji mocniejszej. I te 61 tys było dla mnie akceptowalne, a wersji mocniejszej wcale nie potrzebuję. Teraz jednak gdybym się miała kupować dustera to muszę wziąć wersję mocniejszą i nawet jeśli z pakietami wyjdzie to w tej samej cenie co przed liftem to finalnie za auto będę musiała zapłacić o 4 tys więcej w stosunku do tego co zamierzałam wydać, moich potrzeb i preferencji. Więc dla mnie jest to podwyżka o 4 tys PLN ( nawigacji w ogóle nie liczę, bo mam w telefonie i jest to dla mnie OK).
Dlatego mnie wcale ten cennik nie zachwyca. Póki co jestem w kropce i zaczynam od nowa oglądać co można kupić w cenie około 60 tys. Został mi jeszcze do obejrzenia peugeot 2008, ale pewnie będzie za mały. A juz miałam wybrane auto, eh
Ostatnio zmieniony przez etam 2013-10-12, 11:12, w całości zmieniany 3 razy
Cenowo nie wygląda to źle. Czekam niecierpliwie na konfigurator i szczegółowy cennik.
Też czekam, aczkolwiek cenowo nie wygląda to zle, to trzeba dodać - jak dla kogo.
Robiąc w czerwcu przymiarkę wycenili mi diesla laureate z tym co chciałam na 61 tys w wersji słabszej i na 65 tys z groszami w wersji mocniejszej. I te 61 tys było dla mnie akceptowalne, a wersji mocniejszej wcale nie potrzebuję. Teraz jednak gdybym się miała kupować dustera to muszę wziąć wersję mocniejszą i nawet jeśli z pakietami wyjdzie to w tej samej cenie co przed liftem to finalnie za auto będę musiała zapłacić o 4 tys więcej w stosunku do tego co zamierzałam wydać, moich potrzeb i preferencji. Więc dla mnie jest to podwyżka o 4 tys PLN ( nawigacji w ogóle nie liczę, bo mam w telefonie i jest to dla mnie OK).
Dlatego mnie wcale ten cennik nie zachwyca. Póki co jestem w kropce i zaczynam od nowa oglądać co można kupić w cenie około 60 tys. Został mi jeszcze do obejrzenia peugeot 2008, ale pewnie będzie za mały. A juz miałam wybrane auto, eh
To kup teraz auto przedliftingowe. Powinnaś dostać jeszcze upust od tego, co Ci proponowali wczesniej.
To kup teraz auto przedliftingowe. Powinnaś dostać jeszcze upust od tego, co Ci proponowali wczesniej.
@etam
Otóż to. Na pewno znajdzie się w Polsce w jakimś salonie pasujący do Twoich potrzeb Duster. A na wieść o wersji FL pewnie też będą zniżki jak w przypadku QQ
Zobacz sobie na allegro.
Pełno jest ofert dealerskich z nowymi Dusterami wersje LAUREATE.
Może znajdziesz coś dla siebie w przystępnej cenie albo jedz do najbliższego dealera i on sprawdzi w bazie co jest dostępne od ręki w PL
Ostatnio zmieniony przez Dominus 2013-10-12, 11:41, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2013-10-12, 12:02
funyo napisał/a:
Auto przedliftingowe mogłam kupić już dawno i pewnie zrobiłabym to gdyby auto, a właściwie jego wnętrze mi się podobało. Ale właśnie to wnętrze zadecydowało, że tak się nie stało. Nie pasuje mi i już. Z tego samego powodu nie kupiłam np. QQ w wersji Visa. Liczyłam, że kupię po lifcie to samo, w tej samej cenie tyle że z nowym wnętrzem, ale jak widać nie kupię
Wysłany: 2013-10-12, 12:15
BoloSr napisał/a:
Kupisz tylkoo wez z silnikuem TCE i masz ta sama cene.
Wiesz z racji tego, że sporo jeżdzę - około 60-70 tys rocznie cały czas myślałam o dieslu raczej, ale pewnie przemyślę także i to TCE.
Zresztą kto wie, jeszcze może się okazać, że do końca roku zmienię pracę co w sumie jest możliwe i wtedy na pewno będę jezdzić mniej i problem "samochodowy" się sam rozwiąże:)
Ostatnio zmieniony przez etam 2013-10-12, 12:48, w całości zmieniany 2 razy
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2013-10-12, 12:55
etam napisał/a:
Póki co jestem w kropce i zaczynam od nowa oglądać co można kupić w cenie około 60 tys.
Został mi jeszcze do obejrzenia peugeot 2008, ale pewnie będzie za mały. A juz miałam wybrane auto, eh
Oglądałem 2008, ale w cenie dustera dostaniemy 2008 Acces 1.4 HDi 68 km bez klimatyzacji i żadnego audio. Auto wygląda świetnie, jak dla mnie za mały bagażnik. Rozważałem swego czasu jeszcze Fiata Sedici i Skodę Roomster. Ale DD bardziej mi się jednak podoba.
Wysłany: 2013-10-12, 13:26
wodzak napisał/a:
Oglądałem 2008, ale w cenie dustera dostaniemy 2008 Acces 1.4 HDi 68 km bez klimatyzacji i żadnego audio. Auto wygląda świetnie, jak dla mnie za mały bagażnik.
No teraz juz mozna znależć ogłoszenia na 1.4 HDi z cenami około 61 tys za wersję active z klimą i wyświetlaczem, ale też mam obawę, że bagażnik będzie zbyt mały. W sumie całkiem przyjemne auto, ale środku nie siedziałam. Zrobiłam swego czasu z 80 tys służbowym 307 i w sumie miło wspominam. Ni psuło sie to to, nie rdzewiało, elektryka, drobiazgi bez uwag, a parę lat juz miało i km tez troche nakręcone.
A sprawdzałeś ceny częsci, przegladów itd?
Ostatnio zmieniony przez etam 2013-10-12, 13:51, w całości zmieniany 4 razy
Ja dokladnie rok temu kupile DD z salonu i calosc mi wyszla 63000 zl,oczywiscie bez radia,ale dostalem :skóra kierownica,skóra drazka zmiany biegów,hak,czujniki cofania{tył}laker metalik,pelne ubezpieczenie na rok,opony zimowe,pakiet look.hlapacze na kola,wersja laurate i montowany gaz w salonie co bylo moja najlepsza inwestycja bo srednio przejezdzam 100 km, za okolo 20 zl.50trasa 50 miasto.Zastanawialem sie nad QQ ale" szala" poszla na strone DD.Przejechane mam 20000 km. i jestem bardzo zadowolony.Polecam wykupic gwarancje za 500 zl.do 5 lat.
Malo tego,,,,,czesci sa tak tanie ze nawet nie mysle o jakis usterkach,zreszta mam gwarancje i odpalajac autko cuje sie komfortowo.
Wszystkie opowiesci o skrzypiacych plastikach sa wyssane z palca i nie pokrywaja sie z zeczewistoscią.Do wyposazenia dokupilen dobre radio z glosnikami i BT {instalowane w serwisie gratis}co wyszlo mi 700 zl extra.
Silnik 1,6 pieknie pracuje z gazem i mysle ze tak bedzie.Polecam bo zawieszenie przeciez jest z QQ a silnik z sprawdzonego RENAUT.
I tyle z moich spostrzezen.....
Nie ma czegoś takiego jak "szkielet" w samochodach o konstrukcji samonośnej, a taką ma Duster. Tu najważniejsza jest płyta podłogowa, która w tym przypadku bazuje na Loganie, a ta z kolei na Clio III. Z QQ nie ma więc nic wspólnego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum