Na ostatnim zamieszczonym kilka postów wyżej zdjęciu wygląda jakby prawy górny łuk nowej lampy nie pasował do łuku błotnika. Czy to tylko złudzenie?
Złudzenie.
Lampy mogły być ustawione nie dokłanie w linii, elementy w tyle nie są jednakowe i jedna z lamp mogła bardziej być nachylona...
corrado napisał/a:
Myślę że jeśli koledze nie zależy mocno na starej lampie, to powinien sobie przełożyć po prostu czarny tył lampy z mocowaniem do nowej.
Lampa do piekarnika na 5-10min i się rozkleja każda lampa -odchodzi "szkło" od obudowy tylnej delikatnie podważając śrubokrętem czy nożem. Oczywiście to samo trzeba zrobić z nową lampą . Na koniec po przełożeniu czarnego tyłu , trochę kleju do plastiku i voila .
Prxynajmniej wiadomo będzie , że tył będzie pasował jak stary :P
Tylko żę w nowej lampie mamy w innych miejscach żarówki...
A więc tak.
Dziś odciąłem jedno z mocowań tak aby dolegało do blachy.
Lampa ładnie weszła. Mocowanie dolne pasuje jak należy, zatrzask od zewnętrznej (auta) pasuje, mocowanie śruby od góry nie bardzo, a z odciętej nóżki jak już pisałem nie pasowało. Jest w stanie zamontować lampę dokonując nowych otworów na śruby w blasze.
Po zamontowaniu i złożeniu grilla lampa pasuje.
Oto fotki.
W chwili obecnej zastanawiam się nad dalszym montażem lamp.
Sam nie wiem czy zostawić tzn. "stare czarne" (które w porównaniu z założoną lampą z FL bardziej mi się podobnają jednak) czy montoważ z FL z dziennymi.
Ostatnio zmieniony przez Dominus 2013-10-26, 17:12, w całości zmieniany 1 raz
Jak już zacząłeś to dokończ też się spodziewałem lepszego efektu, ciekawe jak by wyglądał z zapalonymi światłami ja bym zlikwidował dodatkowy chrom na grillu może efekt byłby ciekawszy.
_________________ Jestem handlowcem w salonie Carrara w Lublinie. Szukasz oferty na Nową Dacie? Pisz PW lub na e-mail
Lampa sama w sobie prezentuje się bardzo ładnie.
Po montażu na samochodzie albo efekt nie jest tak do końca pozytywny ze względu na to że jedna lampa "stara" jedna "nowa" i mam w dalszym ciągu porównanie do stanu obecnego do którego się przyzwyczaiłem a może i z nowym grillem z którym widziałem te lampy efekt końcowy były wtedy na plus
Czekam na dalsze opinie.
Ostatnio zmieniony przez Dominus 2013-10-26, 17:43, w całości zmieniany 1 raz
Moim zdaniem skoro jedną lampę już pociąłeś to wypada to dokończyć chociażby w celach sprawdzenia jak wygląda bo i tak nawet jak pójdą do sprzedania to do kogoś kto ma dustera ph1 i nie sprzedasz jak będziesz miał pół kompletu pasującego do ph1 a pół do ph2. W chwili obecnej efekt nie powala (ale też nie jest zły, jest inaczej.. ciężko powiedzieć czy lepiej czy gorzej) ciężko stwierdzić czy przez to że tylko 1 jest założona czy np. przez to, że grill zostaje srebrny od ph1.. ja bym dokończył z ciekawości
wrzucam ci mala wizualizacje.. mysle ze z grillem od dustera adventure dalo by rade
_________________ Moje Dustery (sprzedane..)
Mini Clubman F54 2.0d
Lampa sama w sobie prezentuje się bardzo ładnie.
Po montażu na samochodzie albo efekt nie jest tak do końca pozytywny ze względu na to że jedna lampa "stara" jedna "nowa" i mam w dalszym ciągu porównanie do stanu obecnego do którego się przyzwyczaiłem a może i z nowym grillem z którym widziałem te lampy efekt końcowy były wtedy na plus
Czekam na dalsze opinie.
Dzięki za małą wizualizację.
Nie ma efektu łał, jest po prostu inaczej. Muszę jeszcze je dokładnie obejrzeć na samochodzie.
Jutro będę działał dalej z tymi lampami. Dokończę sprawę z mocowaniami. Ściągnę dokładki chromowane z grilla i założę obie lampy.
Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.6 16V
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Sie 2011 Posty: 240 Skąd: Polska
Wysłany: 2013-10-26, 19:09
Z czarnym grillem rzeczywiście może być dobrze. Wtedy najwyższa chromowana listwa będzie współgrała z nową linią świateł. Jeśli zadobędziesz grill od Aventure to dobrze, jak zdecydujesz się na malowanie obecnego, to pionowe wypustki zostawiłbym nie malowane tzn. w chromie. Skoro już wizualizujemy to i ja się dorzucam ;)
http://imageshack.us/a/img51/4521/831w.jpg
Z czarnym grillem rzeczywiście może być dobrze. Wtedy najwyższa chromowana listwa będzie współgrała z nową linią świateł. Jeśli zadobędziesz grill od Aventure to dobrze, jak zdecydujesz się na malowanie obecnego, to pionowe wypustki zostawiłbym nie malowane tzn. w chromie. Skoro już wizualizujemy to i ja się dorzucam ;)
http://imageshack.us/a/img51/4521/831w.jpg
Albo z grillem po liftingu. Czarny z Aventure mi nie pasuje.
Ściągne dokładki chromowane z obecnego grila założe obie lampy i obejrze jak prezentuje się samochód w całości. Oraz z załączonym oświetleniem.
Ostatnio zmieniony przez Dominus 2013-10-26, 19:16, w całości zmieniany 1 raz
W niedziele ponownie montowałem lampę po stronie kierowcy. Obmyśliłem już nawet przeróbkę mocowań tak aby nie wiercić nowych otworów na śruby w blasze ale aby pasowały fabryczne miejsca.
Kwestia pokręcenia "kątowników" do uchwytów do lampy.
Lampy same w sobie podobają mi się ale już po zamontowaniu jakoś nie przypadły mi do gustu i postanowiłem zaniechanie dalszego montażu. Czarne wg mnie ładniej się prezentują na czarnym Delseyu.
Co do sterowania, zasilania dziennych to należy dokupić konektory takie jak są w wtyczce dochodzącej do lampy gdyż pin 5 jest w chwili obecnej pusty a w nowej lampię jest on od dziennych.
Automat do działania dziennych można zrobić z przekaźnika PRE0004
Schemat już dzięki kolegom ustaliłem jak i w co się wpiąć w samochodzie.
http://www.daciaklub.pl/f...2263&start=1455
I będzie działać tak jak należy, zapłon dzienne załączają się, włączenie pozycyjnych/mijania to dzienne gaśnie.
Jeśli chodzi wybór miedzy lampami dziennymi czy całą estetyką samochodu wybieram to drugie i nie montuje lamp
Co do "świecenia" lamp, ładnie świecą, trochę te dodatki chromu polepszają efekt.
Lampy w chwili obecnej zostały spakowane i leżą. Czekają na sprzedaż.
Jeżeli ktoś jest zainteresowany odsprzedam.
Dodatkowo mam żarówki do dziennych/pozycyjnych W21/5W oraz przekaźnik PRE0004 z podstawką.
Dla zainteresowanych mogę zrobić zdjęcia jak lampy świecą. Mogę wpiąć je tak na krótko bez ponownego montażu w miejsce lampy
Ostatnio zmieniony przez Dominus 2013-10-28, 17:08, w całości zmieniany 1 raz
Ciekawe jak duże są różnice w w wielkości świateł VW Amarok vs. Dacia Duster, jechał dziś za mną właśnie taki VW z ledowymi światłami i w lusterku wstecznym światła wyglądały podobnie
_________________ Jestem handlowcem w salonie Carrara w Lublinie. Szukasz oferty na Nową Dacie? Pisz PW lub na e-mail
Dziś przeglądałem z ciekawości oferty na allegro czy przypadkiem mój Duster nie pojawił się na sprzedaż bo już miałem taką sytuacje ale nie :)
Widzę żę wielu dealerów już wystawiło Dustery po lifcie i znalazłem czarnego z lookiem i muszę powiedzieć że temat montażu lamp wrócił mi w planach lecz z nowym grillem.
Ładniej się to prezentuje więc teraz tylko muszę sprawdzić w salonie czy nie ma niespodzianek z mocowaniem grilla
Bardzo dobrze komponują się z grillem. A u mnie z starym grillem jakoś nie wyglądało to rewelacyjnie. Tak więc teraz muszę zorientować się w sprawie grila, cena , mocowanie itp
Wysłany: 2013-11-25, 18:58 Pytanie o Dustera FL - lampy / światła dzienne.
Witam.
Patrząc na dustera po FL mam pytanie, może ktoś już zna odpowiedzi:
-czy lampy pasują z wersji FL do starej (teoretycznie wydaje się że z zewnątrz wymiarowo są identyczne)
-na jakich żarówkach pracują nowe lampy - czy ktoś miał okazję porównywać ich skuteczność na drodze / na ścianie itd ?
-nowe lampy posiadają światła dzienne - na jakiej żarówce pracuje ?
-czy światło dzienne jest jednocześnie światłem postojowym (żarówka 2 włóknowa) czy postojowe są realizowane np. poprzez żarówkę W5W w światłach mijania jak do tej pory ?
Dzięki za pomoc.
Ostatnio zmieniony przez skaktus 2013-11-25, 18:59, w całości zmieniany 1 raz
Aby lampy pasowały trzeba trochę przerobić mocowania. Plug&Play nie pasuje.
Światło postojowe z tej samej żarówki co dzienne. Żarówka 2 włókowa W21/5W.
Na razie nie zrobiłem instalacji pod działania dziennych bo takową trzeba zrobić.
Na razie lampy leżą i czekają na grill gdyż uważam że z starym grillem efekt jest mizerny
Taki mam zamiar. Do wersji przedliftowej wrzucić lampy po lifcie.
Mam jeszcze jedno pytanie - masz może dokładne fotki jak wygląda umieszczenie żarówki od dziennych w reflektorze oraz jak wygląda oprawka po wyciągnięciu ?
PS2-Robiłeś może porównanie świecenie lamp przed liftem i po lifcie ? Jakieś sugestie, spostrzeżenia ?
PS3-Żarówki w nowych lampach takie same jak w tych przedliftowych ?
Ostatnio zmieniony przez skaktus 2013-11-26, 14:55, w całości zmieniany 1 raz
Ad1. Jakoś taka sobie bo już przy świetle pokojowym robiona.
Jak coś mam zdjęcia lamp to jak coś wrzucę
(bo miałem odsprzedawać to na allegro miałem porobione)
Ad2. Jako tako porównania nie robiłem. Założyłem lampę, wpiąłem wtyczkę i zobaczyłem że świecą. Nie miałem jakiś zastrzeżeń co do oprawy aby gorzej świeciła niż lampa przedliftowa.
Tylko nie widziałem jak dzienna świeci bo nie zrobiłem instalacji.
Przeczytaj sobię temat w którym opisywałem o montażu lamp
Ad3. Tak, takie same. Tylko odpada żarówka od postojowych bo jest w żarówce w tej dzienne.
Co do świecenia ciekaw byłem czy mniejsze lustro od świateł mijanie nie wpływa negatywnie na zogniskowanie itd.
Patrząc na fotki wydaje się że żarówka od dziennych jest montowana pod lekkim skosem, czy mam rację ? Tak, mam rację :)
Ale co do oprawki żarówki od dziennych - widać że jest rozkładana :) Mam nadzieję że dzięki modułowej budowie uda się uzyskać dobry efekt na ledach zamiast żarówki. Pierwsze testy z zamiennikiem zamiast P21W były bardzo dobre.
Dzięki za pomoc.
Ostatnio zmieniony przez skaktus 2013-11-26, 15:17, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum