Wysłany: 2013-11-10, 22:32 Odbiór MCV'ki z salonu.
Wielkimi krokami się zbliża moment odbioru mojej Dacii, tak więc czas na kilka pytań do mądrzejszych i bardziej uczonych kolegów i koleżanek.
1. Załóżmy, że okaże się, że będę chciał z jakiegoś powodu zrezygnować z zamówionego modelu - okaże się że spadł z lawety, albo że nie będą w stanie mi ustawić prawidłowo instalacji gazowej - powód nieistotny. I teraz czy ktoś może mi podać jakieś namiary choćby na to co mówi o takiej sytuacji prawo naszego kraju? Zakładam że o 2 tyś złotych zadatku do sądu nie pójdę. Czy na przykład będę miał możliwość zmienienia zamówienia na inny model pozostawiając starą zaliczkę? Zna ktoś taką sytuację? To mało prawdopodobne ale wolę być przygotowany i na taką sytuację.
2. Gdzie mam szukać rzeczoznawcy, którego mogę zabrać na odbiór auta? Odbieram w Będzinie. Może ktoś jakimś namiarkiem rzuci?
3. Czy od momentu oględzin auta mam jakiś ograniczony czas na podpisanie umowy leasingowej czy mogę sobie najpierw np. zamówić opony, chlapacze dywaniki i na tydzień zostawić auto na parkingu dealera?
4. Czy do Nowej MCV pasują dywaniki i chlapacze z sedana?
5. Tak bardziej z ciekawości - ile jest paliwa w takim nowym aucie? Jak zrobię kilka testów przełączania z benzyny na gaz to mi starczy do stacji benzynowej?
6. Czy auto z fabryczną instalacją dociera się na benzynie - są jakieś zalecenia z Renault na ten temat?
ps nie musisz odbierać auta nikt Cie do tego nie zmusi mówisz ze rezygnujesz i zaliczka przepada, ja tak ostatnio zażartowałem to Pani z salonu powiedziała zebym tak nie zartował :)
_________________ Przede wszystkim przestronnosc w aucie co dajeLodgy i MCV w dobrej cenie ;)
Stan licznika 115,000 i koniec
Lodgy 120000km i rośnie
Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-11-11, 08:07
Albo zadatek, albo zaliczka - trzeba dokładnie sprawdzić co się wpłaciło.
Zadatek przepada przy rezygnacji, zaliczka nie.
Ale już przy próbie wciśnięcia jakiegoś kantu (czyli te "spadł z lawety"), czyli niewykonania umowy przez dealera, nic nie przepada, a wręcz zadatek musi być zwrócony w podwójnej wysokości.
Ostatnio zmieniony przez Cav 2013-11-11, 08:07, w całości zmieniany 1 raz
Nie rozumiem, dlaczego się tak nakręcacie - nowy kolega zapytał, bo najwyraźniej chce się po prostu przygotować na różne ewentualności, nie widać tu żadnych "pretensji"...
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-11-12, 09:50
Znajdź naklejki z datą montażu i inspekcji technicznej - w Lodgy są pod fotelami przednimi.
Dodaj do tej daty 14 dni na transport z Rumunii lub 21 z Maroka. Jeśli od tej daty do zgłoszenia gotowości do odbioru minęło więcej niż 2 - 3 tygodnie to możesz być podejrzliwy.
W innym przypadku nie zdążyliby z klepaniem i malowaniem :)
Ja miałem naklejki z 24 października a samochód był gotowy do odbioru 22 listopada.
Wysłany: 2013-11-12, 20:07 Re: Odbiór MCV'ki z salonu.
tofol napisał/a:
5. Tak bardziej z ciekawości - ile jest paliwa w takim nowym aucie? Jak zrobię kilka testów przełączania z benzyny na gaz to mi starczy do stacji benzynowej?
Benzyny jest pomiędzy "mało", a "bardzo mało", jednak przy odrobinie szczęścia i bez robienia testów przełączenia, prawdopodobnie uda się dojechać na stację.
Marek1603 napisał/a:
Wcale się koledze nie dziwię, że chce zabrać rzeczoznawcę jeżeli jest to T...m Będzin.
Ja miałem dwa razy okazję kontaktu z filią w Będzinie za każdym razem odniosłem to samo wrażenie: "Ło Jezu, kolejny chce kupić Dacię".
Ostatnio zmieniony przez Raphael 2013-11-12, 20:10, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum