Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2013-12-16, 23:52
Fabryczny LPG
Autor Wiadomość
Cav 

Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014
Wysłany: 2013-11-25, 16:56   

To że instalacja jest zablokowana, to nie jest Twój problem.
A naprawić idzie, jak to zrobią to robota dla ASO, nie dla Ciebie.
Niesprawnego auta nie odbierać, niech wymieniają na nowe jak ich przerasta.
Renault przyzwyczaiło się, że każde gówno może ludziom wepchnąć, a oni uznają że TTM i to wszystko.
Trzeba się stawiać, asertowność jest w cenie.

jan ostrzyca 

Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE
Wysłany: 2013-11-25, 17:08   

Cav napisał/a:
Renault przyzwyczaiło się, że każde gówno może ludziom wepchnąć, a oni uznają że TTM i to wszystko.

Bez urazy, ale TU dyskutują posiadacze konkretnego modelu, o konkretnych problemach. Z Twojego podpisu nie wynika, żebyś miał coś do powiedzenia o Dacii z fabrycznym LPG w oparciu o praktykę a nie o fantazję.
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km

Marek1603 

Marka: Dacia,
Model: 1300, Lodgy, Duster
Silnik: 1.3 8V, 1.6MPI, 1.6Sce 4x4 AT
Rocznik: 1981, 2014, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2013-11-25, 18:30   

piotr. z napisał/a:

Pretensje i żale mogę mieć do kogoś z koncernu Renault o podjęciu decyzji montażu właśnie takich sterowników-

Zawsze możesz napisać do RP o niezgodność towaru ze stanem faktycznym "zablokowanie w sterowniku funkcji edycji parametrów"
Innymi słowy, po gwarancji jest problem, ponieważ nie ma możliwości przeprowadzić kompletnej diagnostyki w sterowniku (nie mam LPG ale chyba dobrze rozumiem problem). Jedyne co to pozostaje jego wymiana, a to już jest działanie na twoją szkodę i świadome narażanie cię na koszty. Zobaczysz co odpiszą. Może się okazać że zrobią akcję serwisową.

Cav 

Wysłany: 2013-11-26, 17:18   

jan ostrzyca napisał/a:
Cav napisał/a:

Bez urazy, ale TU dyskutują posiadacze konkretnego modelu, o konkretnych problemach. Z Twojego podpisu nie wynika, żebyś miał coś do powiedzenia o Dacii z fabrycznym LPG w oparciu o praktykę a nie o fantazję.

Bez urazy, ale coś Ci się pomyliło, dyskusja jest O fabrycznym gazie i wcale nie w konkretnym modelu, a nie DLA użytkowników tego typu pojazdów.
Oczywiście możesz nie akceptować oczywistego rozwiązania podanego problemu, które zapodałem, ale To już nie mój problem, nie ma takiego obowiązku.

A wracając do meritum:
Akurat zastanawiam się nad wyborem wersji Dustera którą zakupię, więc chciałbym wiedzieć, czy jest to problem nagminny i nierozwiązywalny, czy dotyczy raczej pojedynczych egzemplarzy, które po prostu wymagają skutecznej naprawy, tylko nikt nie wpadł na to, żeby ją wyegzekwować.

W moim przypadku ponowny gaz, zwłaszcza z silnikiem 1.6 16V byłby możliwy TYLKO w wersji fabrycznej, bujanie się z tym silnikiem i niefabryczną instalacją już mam za sobą i nigdy więcej, właśnie z tego powodu następnym silnikiem był diesel.

TD Pedro 

Marka: Dacia
Model: Duster 4WD
Silnik: 1,6 16V + LPG
Rocznik: 2010
Wysłany: 2013-11-26, 18:41   

Cav napisał/a:
W moim przypadku ponowny gaz, zwłaszcza z silnikiem 1.6 16V byłby możliwy TYLKO w wersji fabrycznej, bujanie się z tym silnikiem i niefabryczną instalacją już mam za sobą i nigdy więcej

analizując różne wypowiedzi użytkowników "zagazowanych" :lol: Dusterów można odnieść wrażenie, że "niefabryczne" instalacje LPG w nich zamontowane sprawiają właścicielom mniej kłopotu (a właściwie nie sprawiają żadnych) niż instalacje LPG fabryczne...

Cav 

Wysłany: 2013-11-26, 19:06   

To akurat mam sprawdzone w praktyce, więc nie potrzeba mi do tego analizy wypowiedzi.
Najpóźniej jak tylko cewki zaczną się kończyć, to zaczną się kłopoty.
No chyba, że w Dusterze poszli po rozum do głowy i dali jakieś lepsze niż Sagemy w Megane II....

TD Pedro 

Wysłany: 2013-11-26, 19:09   

Cav napisał/a:
Najpóźniej jak tylko cewki zaczną się kończyć, to zaczną się kłopoty.
No chyba, że w Dusterze poszli po rozum do głowy i dali jakieś lepsze niż Sagemy w Megane II....

MSZ cewka (jaka by nie była) nie rozróżnia instalacji fabrycznej od montowanej poza fabryką...

Cav 

Wysłany: 2013-11-26, 19:14   

Ale oddajesz auto do jednego serwisu i to on martwi się problemem tak długo aż nie naprawi, a w przypadku niefabrycznej bujasz się z przynajmniej trzema podmiotami ustalając czyja wina.
I jeździsz kilka miesięcy na benzynie.

Marek1603 

Marka: Dacia,
Model: 1300, Lodgy, Duster
Silnik: 1.3 8V, 1.6MPI, 1.6Sce 4x4 AT
Rocznik: 1981, 2014, 2016
Wysłany: 2013-11-26, 19:27   

Cav napisał/a:
Ale oddajesz auto do jednego serwisu i to on martwi się problemem tak długo aż nie naprawi,

Do czasu gwarancji. A co potem? Bujasz się po warsztatach, które nic nie mogą zrobić bo instalka nie pozwala na wprowadzenie zmian. W efekcie musisz i tak dać komuś zarobić na nowej centralce.

TD Pedro 

Wysłany: 2013-11-26, 19:58   

Cav napisał/a:
oddajesz auto do jednego serwisu i to on martwi się problemem tak długo aż nie naprawi, a w przypadku niefabrycznej bujasz się...

czytając Twoje wypowiedzi w różnych tematach dochodzę do wniosku (jeżeli się mylę to popraw), że:

- póki co Dustera nie posiadasz,
- do zakupu się przymierzasz,
- jeżeli już to tylko wersja 4x4,
- uważasz silnik 16V 1,6 za awaryjny a ponadto za słaby,
- chciałbyś instalację LPG (niestety póki co możliwą tylko z tym słabym silnikiem) pod warunkiem, że będzie fabryczna ale taka z kolei w wersji 4x4 nie występuje,
- silnik benzynowy 1,2 Tce 125 - niestety brak wersji 4x4,
- silnika diesla nie rozważasz (nie trafiłem na takie info),

- może być problem,

a wtedy chyba pozostanie rozważyć zakup
Cav napisał/a:
Ale to bezpośredni konkurenci, z tego samego segmentu.

czyli...

Cav napisał/a:

Sportage, ASX, C4 Aircross np.

życzę trafnego wyboru :-) ...

48piotr 

Model: DUSTER 4x2
Silnik: 1.6 16V LPG
Wersja: Duster
Wysłany: 2013-11-26, 20:08   

Cav napisał/a:
bujasz się z przynajmniej trzema podmiotami ustalając czyja wina.

Założyłem LPG poza serwisem/zaoszczędziłem na samej instalacji 2.300zł/
Przejechałem 31.000 km bezproblemowo.
Koszty wymiany filtrów 2x30zł+1x50
Twierdzenie o bujaniu w moim przypadku jest"bujaniem".
Instalację zakładał sprawdzony i dobry zakład-dlatego niedrogo.

Cav 

Wysłany: 2013-11-26, 20:17   

TD Pedro napisał/a:
Cav napisał/a:
oddajesz auto do jednego serwisu i to on martwi się problemem tak długo aż nie naprawi, a w przypadku niefabrycznej bujasz się...

czytając Twoje wypowiedzi w różnych tematach dochodzę do wniosku (jeżeli się mylę to popraw), że:

- póki co Dustera nie posiadasz,
- do zakupu się przymierzasz,
- jeżeli już to tylko wersja 4x4,
- uważasz silnik 16V 1,6 za awaryjny a ponadto za słaby,
- chciałbyś instalację LPG (niestety póki co możliwą tylko z tym słabym silnikiem) pod warunkiem, że będzie fabryczna ale taka z kolei w wersji 4x4 nie występuje,
- silnik benzynowy 1,2 Tce 125 - niestety brak wersji 4x4,
- silnika diesla nie rozważasz (nie trafiłem na takie info),

Zamówiony przeze mnie Duster ma właśnie silnik diesla.
Ale jako, że nie wpłaciłem zadatku, tylko zaliczkę, a 1.5 dCi ma bardzo kiepską opinię,nie jestem pewien co do mojego wyboru i mogę go jeszcze zmienić.
Niestety, nie zanosi się, żeby Renault wprowadziło 4x4 z w/w wersjami silnikowymi.
Ale może nie zdążą mi przywieźć zamówionego Dustera do końca roku i z uwagi na zmiany w VAT od 1 stycznia, temat wyboru wersji wróci jak bumerang.

chriskb 

Model: Duster 4X4
Silnik: 1.5 dCi 110 KM
Rocznik: 2011
Wysłany: 2013-11-26, 20:28   

Nie wiem skąd się bierze kiepska opinia o 1.5 dCi. Na naszym Forum nie znalazłem jakiejś poważnej awarii tego silnika.

Cav 

Wysłany: 2013-11-26, 20:36   

Z tego co czytam główny problem to nagminne obracanie się panewek.
Również opisywane na forum.

Dar1962 

Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus
Wysłany: 2013-11-26, 20:42   

może dlatego,że chyba żaden z silników dCi nie przejechał jeszcze 120-150 tys km :-P

chriskb 

Model: Duster 4X4
Silnik: 1.5 dCi 110 KM
Rocznik: 2011
Wysłany: 2013-11-26, 20:53   

Kol.Dar1962, chwalą się użytkownicy przebiegami na naszym Forum i sa nawt takie auta z silnikiem 1.5 dCi i przebiegiem ponad 200 000 km.

Dyziek 

Marka: Cytryna i Helmut
Model: inny
Silnik: benzyna i ropniak
Rocznik: inny
Wysłany: 2013-11-27, 18:02   nie zgodzę się

chriskb napisał/a:
W imię oszczędności trzeba się przyzwyczaić, że proteza w postaci LPG może być uciążliwa w eksploatacji.

nie zgodzę się, nie powinno tak być
to nie czasy II gen.
Ostatnio zmieniony przez Marek1603 2013-11-27, 19:05, w całości zmieniany 1 raz  

Dyziek 

Marka: Cytryna i Helmut
Model: inny
Silnik: benzyna i ropniak
Rocznik: inny
Wysłany: 2013-11-27, 18:07   

Cav napisał/a:

'nagminnie' to się takie historie w AS opisuje
jakoś nie spotkałem na forum usera, który by miał ten problem mając auto od nowości
skoryguj mnie, jeśli jestem w błędzie.
Ostatnio zmieniony przez Marek1603 2013-11-27, 19:06, w całości zmieniany 2 razy  

piotr. z 

Model: Duster 4x2
Silnik: 1.6 LPG fabryczny (tfu!)
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate
Wysłany: 2013-11-27, 20:35   

chriskb napisał/a:
W imię oszczędności trzeba się przyzwyczaić, że proteza w postaci LPG może być uciążliwa w eksploatacji.

chriskb,

muszę przyznać, że owa proteza II generacji, którą posiadałem w Nubirze była naprawdę bezproblemowa. Porównując z nią IV generację, fabryczną, muszę stwierdzić, że o niebo lepiej sprawowała się ta starsza.

Cav napisał/a:

Cav,

były takie przypadki z powodu błędu wykonania- zdaje się- jakiejś partii panewek. Ale to nie nagminne. Bezzamkowe panewki są coraz częściej stosowane.

jan ostrzyca 

Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE
Wysłany: 2013-11-29, 06:29   

Dyskusja z Kolegą Cav jest absolutnie bezcelowa.
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km

piotr. z 

Model: Duster 4x2
Silnik: 1.6 LPG fabryczny (tfu!)
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate
Wysłany: 2013-11-30, 10:41   

Jak się spodziewałem kontakt z LR również nic nie dał- zero odpowiedzi. Piszę bezpośrednio do osoby, która stworzyła manual do obsługi Omegasów.
Treść poniżej.

"Dzień dobry,
Od jakichś trzech-czterech miesięcy podejmuję próby otrzymania odpowiedzi na nurtujące mnie pytania dotyczące fabrycznie montowanych instalacji LR ze sterownikiem Omegas Plus oraz zmiany pewnych niewygodnych ustawień. Niestety, próby kontaktu z Renault Polska skończyły się wymianą maili gdzie oprócz korporacyjnego bełkotu nie uzyskałem ŻADNEJ pomocnej informacji. Podjąłem również próbę skontaktowania się z LR poprzez formularz na stronie internetowej- również bez odzewu. W związku z tym napisałem na adres info@landi-renzo.com.pl (korespondencja poniżej) i również zostałem przykładnie olany- brzydko mówiąc. Namiar na Pana znalazłem przeszukując internet pod kątem sterowników i oprogramowania LR, po prostu trafiłem na opis oprogramowania przygotowany przez Pana.
Jestem bardzo rozżalony traktowaniem klienta i przez RP i LR; przypomina to zasadę „Kup a później rób sobie co chcesz, naiwniaku” chociaż mam jeszcze cień nadziei na uzyskanie odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Dodatkowo mam obawy o serwisowanie instalacji i sterownika po zakończeniu gwarancji a nie chcę wydawać dodatkowo jakiejś kwoty na wymianę sterownika bo nie ma możliwości dopasowania/korekty parametrów. Aby sprawdzić czy ASO nie może czy też nie chce wykonać zmian, o które prosiłem, podjechałem do autoryzowanego Puntu montażu instalacji LR w Gdyni i tam nie byli w stanie w ogóle skomunikować się z moim sterownikiem co dodatkowo zwiększyło mój niepokój o okres poserwisowy.
Czy jest Pan w stanie odpowiedzieć mi na poniżej zamieszczone pytania i wątpliwości a jeśli nie to z kim mógłbym się skontaktować w tej sprawie? Bardzo proszę o kontakt.

Z poważaniem,

Piotr Z****

W dniu 2013-11-04 13:39:52 użytkownik -------------- napisał:
Dzień dobry,
posiadam Dacię Duster z fabryczną instalacją LPG LR Omegas Plus. Od początku prosiłem ASO o zmianę momentu przejścia na LPG z obrotów wzrastających na malejące oraz na zdiagnozowanie przyczyny przełączania się instalacji po zduszeniu silnika na zasilanie TYLKO benzyną (po ponownym uruchomieniu; w normalnej sytuacji po wyłączeniu silnika i ponownym uruchomieniu instalacja pracuje w trybie automatycznym i po osiągnięciu wymaganych parametrów przełącza się na LPG, tu natomiast jest konieczna ingerencja kierowcy i włączenie tego trybu). Niestety, wyjaśnienia ASO o „zakazie ingerencji w parametry instalacji” oraz próby kontaktu z Renault Polska z również nic nie mówiącymi wyjaśnieniami nie zadowoliły mnie zupełnie. Dopiero ostatnia wizyta w ASO, wyjaśnienia serwisanta, który postarał się trochę zgłębić temat oraz kontakt z osobami mającymi styk ze sterownikami LR rzuciły pewien obraz na tę sytuację: posiadam sterownik Omegas PLUS, który jest zablokowany i nie można w nim modyfikować/ zmieniać opcji, o które prosiłem. Dodam, że przez 12 lat posiadałem pojazdy wyposażone w LPG, wprawdzie w II generację jednakże tam takich niedogodności nie było. De facto to nie tylko niedogodności ale również realne zagrożenie zdrowia i życia- miałem przynajmniej trzy takie sytuacje gdy wyjeżdżając na drogę energiczniej dodałem gazu aby włączyć się do ruchu i wtedy następowało przełączanie się na LPG- skutkowało to podaniem zbyt małej dawki LPG w stosunku do zapotrzebowania i gwałtowne przyhamowanie samochodu. W jednym przypadku nastąpiło również przełączenie na benzynę ponieważ silnik został prawie zaduszony z powodu braku wystarczającej dawki paliwa (ale system uznał, że silnik się zatrzymał). Sytuacja była o tyle niebezpieczna, że włączałem się do ruchu z drogi podporządkowanej skręcając w lewo, czyli musiałem „przeskoczyć” jeden pas i kontynuować jazdę na drugim pasie a z obu stron zbliżały się samochody- i to wcale nie wolno. W przypadku kolizji bądź wypadku winny byłby kierowca a nie działanie instalacji. Muszę również przyznać, że w przypadku postoju na parkingu osiedlowym z włączonym silnikiem i włączeniem się LPG podczas jazdy po drodze osiedlowej potrafi być niezauważalne ale nie wyobrażam sobie aby móc żądać od użytkownika włączania się do ruchu po przejściu na zasilanie LPG.
W związku z tym chciałem się dowiedzieć:
1. - czy jest możliwość zmiany momentu włączania się LPG z obrotów wzrastających na malejące?
2. - czy można tak ustawić in instalację aby po zdławieniu silnika nie następowało przełączanie się na zasilanie TYLKO benzyną ale na przejście w tryb automatyczny? Jeśli tak, gdzie należy się zgłosić aby dokonać tej operacji?
3. - czy w przypadku niemożliwości wykonania tych operacji na moim sterowniku jest możliwa wymiana sterownika na standardowy Omegas dostępny w punktach montażu LR?
Dodatkowo znamienną dla mnie informacją jest to, że ASO może się od niedawna połączyć z instalacją LR Omegas (nie wiem, czy Plus czy już nie) i modyfikować pewne parametry w Daciach Dokker, które zostały wyprodukowane niedawno (ciężko mi sprecyzować jaki okres serwisant miał na myśli). Oznacza to, że jednak Omegas Plus albo otrzymał możliwość modyfikacji niektórych parametrów bądź też zastosowano inne sterowniki. Jeśli taka opcja pojawiła się w „Plusach” to czy możliwa jest aktualizacja firmware’u w moim sterowniku? Załączam również zdjęcie tabliczki znamionowej z mojego sterownika w celu identyfikacji i oceny wykonania w/w zmian.
Z poważaniem,

Piotr Z******
"

Byłem również wczoraj w tym samym punkcie montażu instalek LR i dostałem info, żeby skontaktować się z innym punktem (niestety w Gdańsku, co jest trochę niewygodne z dojazdem) bo się narobiło tyle tych sterowników, że nie chcą już obsługiwać coraz nowszych... Hmmm... Nie napawa to optymizmem... Dodatkowo muszę się umówić na wymianę wielozaworu (wychodzi na to, że zamontowano mi znowu niesprawny bo poziom LPG mam ciągle na maxa a wymiana czujnika poziomu gazu nie pomogła) oraz wlewy LPG (na jednej ze śrub jest korozja ale LR nie przewiduje te śruby jako części zamiennej i polecili wymienić cały wlew).

Auto Krytyk 

Marka: Była Dacia
Model: Logan
Silnik: .
Wysłany: 2013-11-30, 14:03   

Co do obracanie się panewek to ten problem dotyczy głównie wcześniejszych wersji tego silnika, na forum była osoba która przejechała MCV 250 tys km i wtryskiwacze i pompa się rozleciała a nie silnik, ten silnik jest produkowany od ponad 10 lat i cały czas był modernizowany. Sam byłem z tego silnika bardzo zadowolony przede wszystkim ze średniego spalania z ponad 50 tys km MCV 4,6 litra, odpalał zimą przy mrozach -10-20 bez problemu, no i ogrzewanie elektryczne działa od odpalenia. :-)
Aczkolwiek znam jeden przypadek silnika w Lagunie 3 1.5dci 110KM gdzie przy jeździe autostradowej i ponad 160km/h korba bokiem dziurę zrobiła w bloku. :mrgreen:

TD Pedro 

Wysłany: 2013-11-30, 15:39   

vulcanor napisał/a:
ze średniego spalania z ponad 50 tys km MCV 4,6 litra,

chyba nie LPG :mrgreen: (przypomnę temat brzmi: "Fabryczny LPG")

eastcowboy 

Marka: *
Model: *
Silnik: *
Wysłany: 2013-12-01, 06:18   

Duster GPL diagnoza

http://www.daciaklub.pl/f...f883ba57b969929
Ostatnio zmieniony przez eastcowboy 2014-01-21, 20:52, w całości zmieniany 2 razy  

jakubbrenner 

Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI + LPG
Rocznik: 2013.02
Wersja: Prestige 5 os.
Wysłany: 2013-12-07, 20:55   

Orientujecie się jaki jest koszt pierwszego przeglądu "fabrycznej" instalacji gazowej LR ?

Odpowiedz do tematu