Musze założyć ogrzewanie na kipie. Jeden grzejnik daje jakieś 150W/12,5A obciążenia.. a myślę o założeniu jak nic 2. Jaki jest zapas na alternatorze bym nie rozwalił sobie akumulatora niedoładowaniem..
Wiesz 12,5x2 to 25 a nie 35. Altek się wyrobi tyle, że takimi nagrzewniczkami z allegro to nic nie nagrzejesz. Pociągnij tam jak normalnie przewody wodne i nagrzewnicę.
I podczas jazdy będzie ci oświetlenie działało? Stół operacyjny tam wstawiłeś, że tyle światła potrzeba. Ta jak ci pisałem alternator się wyrobi na biegu jałowym po włączeniu świateł i ogrzewania tylnej szyby, ( której ty nie masz a to żer dobre 20A) i dmuchawy na max 2 bieg bilans energetyczny jest jeszcze, na + .Więc ci się wyrobi. Tylko nie ogrzejesz paki tymi pseudo nagrzewniczkami z allegro. Za duża przestrzeń za mała moc. Paka duża więc nie ma problemu z wygospodarowaniem miejsca na płaską nagrzewnicę która zajmie miejsca tyle, co 5l bańka po oleju.
Ostatnio zmieniony przez kali 2013-12-02, 13:52, w całości zmieniany 1 raz
nie, nie mam stołu operacyjnego ale wożę często różne rzeczy, różne gabarytowe, a po 2 auto mam de facto na gwarancji - więc tym bardziej odpada jakiekolwiek prowadzenie węzy wodnych.... Tylko el.
Jak chcesz twoje małpy twój cyrk. Zawsze możesz podjechać do firmy Harry i tam ci zamontują suche ogrzewanie postojowe na kipę. Gwarancji nie stracisz cena też nie powinna przekroczyć 3000zł. Myślę, że z montażem nie będzie więcej z jakież maleństwo o mocy 1-1,5KW powinno ci się zamknąć w kwocie 2500zł.
No 300W mocy grzewczej zdecydowanie nie będzie odczuwalne w takiej przestrzeni. Eksperymentalnie możesz w domu na przedłużaczu podłączyć tam trzy 100W żarówki i zobaczyć czy będzie jakaś różnica. Moim zdaniem jak się podniesie temperatura o 1-2*C to będzie sukces.
Inna sprawa, że jest to bardzo nieekonomiczne rozwiązanie, bo jednak spalanie paliwa żeby wygenerować prąd, żeby znowu zrobić z niego ciepło to same straty.
W tym ujęciu chyba faktycznie tylko suche ogrzewanie postojowe ma sens.
Jak już są proponowane absurdalne pomysły to czemu nie dać kolejnego?
To może mały generator uranowy jak na sondach kosmicznych? Taki 500-1000W i do tego farelka.
Lukas87 Ogrzewanie postojowe robią dwie ogólnie znane firmy( a tych mnie znanych jest jescze parę i to w samej Europie ) Webasto a nie Wabasto i Eberspracher które cenie znacznie wyżej.
Jako, że dziś rękawiczki prawie przykleiły m się do drabiny na kipie, muszę coś tam wstawić.
Z braku czasu nie testowałem tych allegrowych farelek. Wiem, że muszę pokrywę uszczelnić, co by to ciepło nie spieprzało od razu.
Otwór zostanie ci się na zawsze. A szybkę można włożyć na swoje miejsce. W to miejsce włoszysz jakiś wentylator na nadmuch. Tyle że zapachy z kipy dostają się do wnęrtza. Dla mnie z tym co robie to porażka.
Jeśli by szybę zastąpić pleksą i w niej dać wentylator to zapachy nie powinny wracać. Wtedy grzejesz kabinę i to powietrze wywiewasz na tył, a stamtąd w atmosferę. Jest to jakieś wyjście.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum