DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
łożysko przedniego koła
Autor Wiadomość
Grzechub 

Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway
Silnik: K7M 1,6 87KM LPG
Rocznik: 2012 240kkm
Wersja: Stepway
Wysłany: 2013-12-04, 20:02   

Może któraś z felg ma bicie i trzepotanie koła przyczynia sie do zjadania łożyska ?. W trakcie wyważania kół niech gumkarz zwróci szczególną uwagę pod katem odkształceń felgi.

bojanek 

Marka: Dacia / Opel
Model: Logan / Vectra
Silnik: 1.4 MPI + LPG / 1.8 + LPG
Rocznik: 2006 / 2006
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2013-12-04, 21:40   

Po Waszych uwagach pomyślałem, że może niekoniecznie zafiksowałem się na tym, że to łożysko winne jest hałasów. Co prawda dźwięki wydają się znajome, dość jednostajne i rosną wraz z prędkością (apogeum przy 70 km/h - czuć głośne, grzechoczące wibracje). Przy skręcie wychodziłoby, że to tak jak pisałem - prawy przód. Dzisiaj zwróciłem też uwagę, że hamując to przy samym końcu, tuż przed zatrzymaniem słychać jakby tarcie... :shock:

Chciałem się dodatkowo upewnić co do przyczyny mojego problemu (może nie łożysko?). Podjechałem po pracy do SKP, gdzie uprzejmy diagnosta pobujał przednie zawieszenie, ponaciągał, postukał, popukał, pozaglądał i... nic. Zero jakichkolwiek luzów czy niepokojących oznak. Wszystko wygląda OK :-| Sugerował jeszcze zamianę kół osiami - tył/przód bo być może to jest powodem hałasów, ale nie sądzę, żeby coś dało, bo niedawno była wymiana letnie>zimowe i przed nią było to samo. Dla spokoju sumienia chyba je jutro jednak przełożę 8-)

corrado 

Model: Duster
Silnik: 1.5 DCi (86KM/200Nm-130KM/300Nm)
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate
Wysłany: 2013-12-04, 21:47   

U mnie po wymianie łożyska, nastała cisza z prawej strony i słysze tylko szum wiatru i opon , mimo że miałem też "wyjedzone" tarcze hamulcowe

bojanek 

Marka: Dacia / Opel
Model: Logan / Vectra
Silnik: 1.4 MPI + LPG / 1.8 + LPG
Rocznik: 2006 / 2006
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2013-12-09, 18:53   

No to mamy winowajcę - jednak lewe łożysko, nie prawe. Także, ufff - w pewnym sensie mnie to uspokoiło :D bo kolejnego stresu z prawej strony bym już chyba nie przeżył. Była też kontrola zbieżności - tutaj delikatne odstępstwa od normy - ale to do ustawienia. Lekki opór na zaciskach powoduje też dodatkowo grzanie się tarcz - co nie pozostaje bez wpływu zapewne na łożyska. I to się zrobi. Zobaczymy jaki będzie efekt :) Oby się to wyciszyło i uspokoiło, bo już mnie szlag trafia :D

corrado 

Model: Duster
Silnik: 1.5 DCi (86KM/200Nm-130KM/300Nm)
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate
Wysłany: 2013-12-09, 19:50   

Sprawdź ustawienie geometrii kół , chodzi o kąt pochylenia koła , czy jest na minusie -0.38st ( dopuszczenie +/- 0.30st) na każde koło przednie , w przypadku dustera 2WD. Podobnie myśle w Loganie też z napędem na przód.
Jeśli nie ma tego kąta na minusie na łożysko przenoszą się b.duże siły przy głównie skrętach , no i "je opony od zewnątrz".

Odpowiedz do tematu