Marka: Dacia
Model: Sandero STEPWAY
Silnik: 1.5 DCi 90 KM
Rocznik: 2013
Wersja: Laureate Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 57 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-12-11, 02:41
Naszło mnie na podsumowanie zużycia paliwa.
Przejechane - 11320 km
Tankowałem 16 razy łącznie - 615,8 l ON
Średnie spalanie wychodzi ok – 5,4 l / 100 km
Miasto/Trasa – 60/40
Nie uwzględnione jest oczywiście pierwsze tankowanie zaraz po wyjechaniu z salonu
(Pełny zbiornik do pierwszego odbicia)
Przegoniłem dastera autostradami i cały bak lpg pochłania w 250 km normalnie 350
gaz fabryka , nawet nie przeliczałem ile to jest żeby nie psuć sobie humoru
prędkość : ile fabryka dała cały czas +140 czasem nawet 180 jak z górki
opony terenowe totalnie nie do jazdy
4 pasażerów + cały bagażnika
Wine za to ponosi żona , zwykle jeździłem do tylu aż narzekała że za głośno i mam zwolnić a skoro auto się mocno wygłuszyło to tylko raz narzekała przy 170 jak wiał mocny wiatr
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2013-12-16, 01:02, w całości zmieniany 2 razy
lepiej informuje, niż szukanie po archiwalnych postach danych dot. pojemności zbiornika LPG w Twoim Dusterze... (zapewne wiesz, że w Dusterach są montowane zbiorniki LPG o różnych pojemnościach),
Na różnych stacjach, różnych koncernów tankowałem i zawsze tak samo. Komputer zawyża.
Zgadza się, ja mam tak samo u mnie wlewa się zawsze o kilka litrów mniej niż to co pokazuje komputer. Sprawdzane wielokrotnie na różnych stajach. W efekcie spalenie wychodzi o ok. 0.5 l/100 km mniejsze niż pokazane przez komputer. Widzę, że te zawyżanie spalania przez komputer to mankament daćkowych komputerów.
trzeci tydzień jak go mam i około 6,000 przelotu, głównie autostrady, prędkość (pierwsze 2500) 100km/h - spalanie 7,1 do 7,3, dalszy przebieg a więc po przekroczeniu 2500, prędkość 120km/h - spalanie 7,8. to na tyle.
_________________ przypadkowy zakup!!! jest audi a6 2,4 V6 2004,audi a6 3,0 V6 2002,subaru impreza sti, subaru impreza wrx, renault safrane 2,0 ,
tego nie wdziałem że w seryjnym gazie montuje się różne pojemniki gazowe
- gdyby ten post był umieszczony w temacie "Fabryczny LPG" to pewnie Twoje zdziwienie byłoby bardziej zasadne, chociaż m.in. MSZ podawanie zużycia w l/100 km jest bardziej obrazowe niż w km/bak...
- chociaż w tym przypadku
Karenzo napisał/a:
nawet nie przeliczałem ile to jest żeby nie psuć sobie humoru
można zrozumieć niechęć... (ciekawe jakie wyszło by zużycie benzyny przy takich parametrach jazdy?)
Kolejne tankowanie - w/g wyliczeń 5.35L ale nie jestem pewien ponieważ przedostatnie tankowanie było "niepełne"...
Aktualne dane z komputera pokładowego:
-przebieg całkowity: 83301km
-dystans przejechany od tankowania: 173,9km
-średnia prędkość: 48,1km/h
-zużycie paliwa od tankowania: 6,6L
-średnie zużycie: 3,8L ** (110km w 4,5 osoby + pełny kufer, 60km w 2 osoby i pusty kufer, maksymalna prędkość:100km/h)
-dystans szacowany przy obecnym stylu jazdy: 1240km
@d3mol3k :)
przez chwilę widziałem na komputerze 3,4L (średnia prędkość 40km/h, ~ 60km od tankowania, jazda w 2 osoby bez bagaży)
Macie może dane z automapy ? chodzi mi o wykres przyspieszanie/hamowanie generowany z pliku .gps/.kml.
pozdrawiam,
c.
_________________ --
12.V.2021: +165000km od dnia zakupu,
>237kk całkowity
Teraz moja kolej Od 6.12 czyli od zakupu Draculi miałam okazję jeździć na pełnym baku Dziś niestety ta sielanka się zakończyła i trzeba było zatankować ponownie. Dodam że wyjeżdżając z salonu prawdopodobnie było 5l paliwa ale reasumując na całym baku przejechaliśmy 550 km. Dziś został znów zatankowany do pełna zobaczymy jak będzie palił jechałam na migającej rezerwie i modliłam się żeby dojechać . Mąż mówi że palił średnio 10l a obliczył to po swojemu nie wzorując się na komputerze bo momentami spalanie dochodziło nawet do 6,5l. A patrząc na tamte dane cykl miejski 12-13l poza miejski 8-9l. Cały czas jeździmy na trybie eco.
Model: Duster
Silnik: 1.5 DCI 4x4 Prestige Pomógł: 2 razy Dołączył: 24 Sie 2013 Posty: 726 Skąd: Wro
Wysłany: 2013-12-28, 12:19
nikita1589 napisał/a:
Teraz moja kolej Od 6.12 czyli od zakupu Draculi miałam okazję jeździć na pełnym baku Dziś niestety ta sielanka się zakończyła i trzeba było zatankować ponownie. Dodam że wyjeżdżając z salonu prawdopodobnie było 5l paliwa ale reasumując na całym baku przejechaliśmy 550 km. Dziś został znów zatankowany do pełna zobaczymy jak będzie palił jechałam na migającej rezerwie i modliłam się żeby dojechać . Mąż mówi że palił średnio 10l a obliczył to po swojemu nie wzorując się na komputerze bo momentami spalanie dochodziło nawet do 6,5l. A patrząc na tamte dane cykl miejski 12-13l poza miejski 8-9l. Cały czas jeździmy na trybie eco.
to prawie 2x tyle co DCI, sporo. A ile pokazuje komputer?
Miałem okazję w okolicy Świąt pohulać trochę na polskich autostradach, wyniki spalania następujące:
Przejechany dystans 519 km, średnie spalanie 7.3 l/100km, średnia prędkość 132 km/h, tryb auto 4X4.
W listopadzie udało mi się osiągnąć wynik 6,2 l / 100 km przy normalnej jeździe 80 % trasa 20 % miasto.
Ostatnio spalanie wyszło mi 8,2 l / 100 km przy normalnej jeździe 30 % trasa 70 % miasto.
Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-12-28, 15:43
johnson napisał/a:
nikita1589 napisał/a:
Mąż mówi że palił średnio 10l a obliczył to po swojemu nie wzorując się na komputerze bo momentami spalanie dochodziło nawet do 6,5l. A patrząc na tamte dane cykl miejski 12-13l poza miejski 8-9l. Cały czas jeździmy na trybie eco.
to prawie 2x tyle co DCI, sporo. A ile pokazuje komputer?
10 l w Dustrze z tym silnikiem to raczej dość mało, a nie sporo, niewiele mniej paliło mi Megane z tymże silnikiem.
A to jednak inna bajka, Duster jest dużo wyższy, współczynnik Cx ma o niebo gorszy, ma też krótszą skrzynię, która nie wpływa korzystnie na spalanie.
Model: Duster
Silnik: 1.5 DCI 4x4 Prestige Pomógł: 2 razy Dołączył: 24 Sie 2013 Posty: 726 Skąd: Wro
Wysłany: 2013-12-28, 15:48
Cav napisał/a:
10 l w Dustrze z tym silnikiem to raczej dość mało, a nie sporo, niewiele mniej paliło mi Megane z tymże silnikiem.
A to jednak inna bajka, Duster jest dużo wyższy, współczynnik Cx ma o niebo gorszy, ma też krótszą skrzynię, która nie wpływa korzystnie na spalanie.
Chodziło mi że sporo w porównaniu do DCI. Wiem że ten silnik potrafi spalić bo miałem go w Clio i palił dużo. Miałem też golfa IV 1.6 i ten palił 1-2 l mniej mimo większej masy, ot taki urok K4M, swoje pali.
Przy moim stylu jazdy pękałoby mi 12l jak nic w mieście. Może nawet ta dopłata do DCI się kiedyś zwróci :)
Ostatnio zmieniony przez johnson 2013-12-28, 15:49, w całości zmieniany 1 raz
Przy prędkości 50-80 km spalanie pokazywało 8-9l czasem nawet dochodziło do 6,5l ale najczęściej 8l. W święta jak jechaliśmy i na jednej z tras mąż jechał 130 km pokazało się spalanie 14-16l ale tylko raz później 11-12 przy takiej prędkości.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum