Oni poprostu robią reklamę, z nami czy bez przy takiej skali nie ma znaczenia. I tylko od nas zależy czy z tego skorzystamy. A puki co to oni robia reklamę dla nas. Ciągną nas "za uszy do góry" a napewno altruistami nie są. Nikt z forumowiczów nie wyłożył złotówki a reklama przecież kosztuje.
Fiat jak szykował sie do 500 w postaci jaką ją dziś znamy ze dwa lata wcześniej zaczął przebakiwać że może tak, bo to takie kultowe auto itd. Potem po Polsce i nie tylko pomykały seicenta ze znaczkiem 500 a fiat spokojnie badał rynek. No i mamy 500. Dziś fabryki nie nadarzają z ich produkcją, przynajmniej według Fiata. Słyszałem w radio jak ktoś wypowiadał się na temat tej kampanii reklamowej, której oficjalnie nie było. Czysty zysk z tego gadania pomiędzy potencjalnymi klientami Fiat szacuje w miliony dolarów. Bo tyle trzeba by wydać, żeby osiągnąć podobny skutek przy reklamie konwencjonalnej. Reno przede wszystkim ma zarabiać pieniądze dla ich włascicieli, a to czego nie wyda to też zysk.
Ja widzę nasze zyski, tyle że perspektywicznie. Administrator powinien wiedzieć czy przybywa gości na forum, bo o tym mówię. Może kiedyś będziemy umieli odnieść z tego kożyść.
Ostatnio zmieniony przez stempik 2008-05-16, 08:22, w całości zmieniany 1 raz
opinie o Dacii na tym [forum] są prawie wyłącznie pochlebne
A wiesz, że "prawie" robi wielką różnicę? Bo auto może mieć tysiąc zalet, które wzbudzają zainteresowanie, ale wystarczy jedna wada - jednak istotna dla potencjalnego klienta - żeby je zdyskwalifikować... A nie da się ukryć, że Logan ma sporo wad - i o wszystkich piszemy właśnie na tym forum.
Renault może więc dzięki nam co najwyżej pokazać się w szatach firmy nie bojącej się głosów krytycznych - jasne, dobre i to, ale nie przeceniałbym jednak znaczenia...
Linki do innych stron mozna sobie umieszczac dowolnie ;)
Od RP wiele wyciagnac sie nie da, bo co tez moga dac?
Zastanawiając się nad ich sytuacją dalbym najwyzej miejsca parkingowe dla kilku Daciek przy okazji promocji jakiegos samochodu + miejsce na grilla.
Ewentualnie patronat nad jakims zlotem uzytkownikow Dacii, ale... musiałby byc to zlot ogólnopolski ca kilkudziesięciu samochodów (czyt. reklama Dacii). Oczywiscie nagłośniony w mediach bo inaczej nawet kilku kiełbasek i gadżetów reklamowych nie opłaca się dawać.
Reklama ma trafiać do ludzi. którzy nie mają jeszcze samochodów reno.
Najlepszym rozwiązaniem byłby duży zlot przy okazji promocji ich samochodów, wtedy może by kiełbaski by dali ;>
Co do informacji od RP, o ktorych ktos wczesniej pisał, oni maja swoja stronę do umieszczania takich rzeczy a nie nasze forum...
Miło by było, tylko po co? skoro my to wszystko i tak wiemy.
To co my robimy na tym forum, jest nasza sprawa, robiona dla przyjemności a nie dla kasy. Uwazam, ze traktowanie przez nas tego forum jako reklamy Dacii jest chore, bo my jej nie reklamujemy ;) My tylko wymieniamy się naszymi uwagami i niech tak zostanie ;)
A jak chcemy na tym zarabiac, to niech admin zrobi stronke główną i umieści kilka banerków reklamowych, google ads czy cos w tym stylu ;) Moze uda sie uzbierać na jakis serwerek... ;> Tylko zaraz beda glosy, ze On cos z tego ma a my nic ;)
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2127 Skąd: Lublin
Wysłany: 2008-05-23, 12:35
Jakiś czas temu pisałem, że nie jesteśmy reno do niczego potrzebni bo już zrobiliśmy swoje i kupiliśmy od nich amochody. Nie mam żalu, bo coś takiego zapowiadałem. Jednak inne marki potrafią, jeśli chcą, tworzyć i podtrzymywać dobre relacje z już pozyskanymi klientami.
Złą progonozą na tzw "współpracę" z reno były przeważnie złe nasze doświadczenia z dilerami i serwisami. Jaki pan taki kram.
Pomału zastanawiam się nad zakupem sandero. Może jesienią... jak zobaczę u dilera.
Z drugiej strony już wiem, że w przypadku jakichkolwiek kłopotów z nowym autem klient zostaje na lodzie. To zniechęca.
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Wysłany: 2008-06-20, 13:59
Zauważyłem, że na forum wpadli koledzy sprzedawcy dacii od Nazaruka z Lublina.
Wysłany: 2008-06-21, 07:23
psur napisał/a:
Jeśli dobrze pamiętam to salon Nazaruka u nas na forum nie ma dobrej prasy, więc jest co nadrabiać...
Nie, salon jest OK, to serwis mi podpadł...
Może skoro na razie nie widać działań z "góry" <; a "dół" przejawia inicjatywę (chociaż chyba z pewną taką nieśmiałością ;) to utworzyć na zachętę specjalny dział, np "Informacje (nie)oficjalne - Renault i koncesjonerów" czy jakoś tak?
Wysłany: 2008-07-21, 15:00
Podobno nie było jeszcze w Polsce OFICJALNEJ premiery sandero. Może reno zaprosiłoby klubowiczów na jakiś inauguracyjny festyn w Wawie? Bo jeśli nie teraz to kiedy?
Niestety renault ma nas głęboko w d... Sandero już w salonach jest i można kupować mimo że nie było oficjalnej premiery. Czyli nawet jak zaproszą nas we wrześniu to i tak nie będziemy pierwsi oglądać nowy model Daci.
Podobno nie było jeszcze w Polsce OFICJALNEJ premiery sandero. Może reno zaprosiłoby klubowiczów na jakiś inauguracyjny festyn w Wawie? Bo jeśli nie teraz to kiedy?
Oni mają nas gdzieś, zresztą ja ich też
_________________ Od 23-11-2007 do 29-10-2009r. przejechane 162 939 kilometrów.
Wakacje zliżają się ku końcowi a nie udało i nie uda się zorganizować już w okresie letnim ogólnopolskiego zlotu pod szyldem RP, Sandero stoi normalnie w salonach, zniknęło logo Dacii ze strony klubu, brak innych informacji o korzyściach "patronatu" - takie oto pozytywy współpracy z RP dla nas (chciałoby się powiedzieć - a nie mówiłem) - Dla nich pozytyw to link do klubu na stonie i zajawka w broszurce - darmowa reklama (tak więc pełna równowaga)
Wysłany: 2008-08-15, 18:49
GeRRaD napisał/a:
Wakacje zliżają się ku końcowi a nie udało i nie uda się zorganizować już w okresie letnim ogólnopolskiego zlotu pod szyldem RP, Sandero stoi normalnie w salonach, zniknęło logo Dacii ze strony klubu, brak innych informacji o korzyściach "patronatu" - takie oto pozytywy współpracy z RP dla nas (chciałoby się powiedzieć - a nie mówiłem) - Dla nich pozytyw to link do klubu na stonie i zajawka w broszurce - darmowa reklama (tak więc pełna równowaga)
10/10
Jeżeli RP nie pozwala na umieszczenie swojego loga na naszym forum jako reklama marki Dacia to mam prośbę do Administratorów, aby zwrócili się do RP z żądaniem usunięcia informacji o forum z ich oficjalnej strony. Zobaczymy co oni na to. Jak się nie da po dobroci to przejdźmy do ataku. Posługują się naszym forum do własnych celów, a my nie mamy z tego nic, nawet "głupiego" zlotu sponsorowanego przez RP.
Skoro coś dotyczy nas trzeba dyskutowac i podejmowac decyzje ..........ja uważam że korzyści winny być obustronne - my dajemy reklamę, oni???????????????????????????(a powinni miec na uwadze że 1 niezadowolony zniechęci 100 innych - tym bardziej że Renault nie notuje ostatnio wzrostów sprzedaży)
Ale też spójrzmy prawdzie w oczy: czy daliśmy im jakieś konkretne propozycje, do których mogliby się ustosunkować? Nie. Przecież nie będą za nami biegać i nam proponować nie wiadomo czego. Trzeba przedstawić im jakąś rozsądną ofertę, do której będą mogli się ustosunkować.
Co więcej, sami nie potrafimy zorganizować zlotu, więc czego oczekujemy od RP? Gdybyśmy potrafili zorganizować zlot na 25 lub więcej Loganów i przedstawili im konkretny termin, program oraz nasze oczekiwania wobec nich (np. podstawienie Sandero do jazd próbnych czy sponsoring grilla albo jakieś drobne gadżety dla uczestników), to wówczas może by się do tego pozytywnie ustosunkowali, a jeśli nie to moglibyście psioczyć. A tak nie macie powodów.
_________________ Dacia Logan 1.4 MPI 75 KM, wersja Access + poduszka pasażera
2007 - 2012, ok. 86 tys. km
To był naprawdę fajny wóz!
www.psur.pl - moja strona o podróżowaniu po Polsce
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum