Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014
Wysłany: 2014-01-05, 16:05
I to jest właśnie ciekawe, auto 10 tys tańsze niż konkurencja i popyt słaby.
Dacia jakoś lepiej chyba oblicza ile może sprzedać, bo od ręki jej nie kupisz.
Ja tam na ich stronce widzę: cena od 39.900". Jeśli Dacia to auto dla biedaków, to Citroen to marka dla żebraków, którzy zbyci przez Internet przylezą do salonu i będą nachalnie pytać "Ile Pan możesz opuścić?". A silnik 1,2 to do Sandero by uszedł, a nie do auta klasę większego. Chyba, że Twin Power (pedały dla kierowcy i pasażera z przodu).
Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014
Wysłany: 2014-01-05, 16:35
eplus napisał/a:
Ja tam na ich stronce widzę: cena od 39.900". Jeśli Dacia to auto dla biedaków, to Citroen to marka dla żebraków, którzy zbyci przez Internet przylezą do salonu i będą nachalnie pytać "Ile Pan możesz opuścić?". A silnik 1,2 to do Sandero by uszedł, a nie do auta klasę większego. Chyba, że Twin Power (pedały dla kierowcy i pasażera z przodu).
Skąd pomysł że C-Elysee to auto o klasę większe?
No i właśnie w kontekście cennikowego 39900, obecne wyprzedażowe 31900 wygląda tak dobrze.
Info o wyprzedaży C-Elysee podaję za portalem Samar. Cenowo jest dobrze, ale ten Citroen to nadal klasa B. Trochę wyrośnięta, ale jednak. I pal licho te tylne zintegrowane zagłówki; bardziej irytujący jest ten silnik 1.2. Dla emerytów może się nadaje, ale jeśli człowiek wydaje pieniądze, które długo chomikował, to już - jeśli Citroen - to dozbierać do 1.6.
Fiat na przykład nieźle zamotał z wyprzedażą, bo reklamują Pandę z klimą za 26,900 i Punto 5d z klimą za 29,900 - ale to kwoty częściowe, bo reszta kasy jest w kredycie rocznym 0%.
Chevrolet też zamotał z wyprzedażą. W października ogłosili "turbo-wyprzedaż" z niewielkimi rabatami np. na Cruza 3 000 zł. Ludzie się napalili, złożyli zamówienia i są w plecy o 7 000 zł - wyprzedaż rocznika ruszyła w grudniu, dużo później niż zwykle i teraz rabat wynosi 10 000 zł na wszystkie wersje Cruza (i Orlando).
Co do Chevy'ego to wlasnie widzialem, ze rabaty są proste i duże. Na każdego Sparka -4000 zł, Aveo -6000 zł itd. Super: proste warunki, bez czterystu gwiazdeczek itd.
maciek, pod warunkiem że gdzieś w PL będzie najtańsza wersja... Ściągać do Europy już tego nie będą, wiec trzeba brać to co jest albo kupić coś innego.
_Big_Mac_, wyprowadza się i to szybciej niż się wydaje. Nie, rabatów większych nie będzie, bo jak mawiał pewien dowcipniś "nie będzie niczego" Dealerzy dostali od GMu ofertę odszkodowania za wycofanie marki, którego wysokość jest uzależniona od terminu wycofania marki. Efekt? Po wyprzedaży rocznika zostanie 4-6 dealerów w całej Polsce, na Śląsku gdzie sprzedawali 25% aut nie będzie żadnego dealera. Nie pytajcie mnie skąd to wiem bo i tak nie powiem , obowiązku wiary w słowa nie ma
Co do konkurentów Dacii... Do d**y z obecnymi kompaktami Jasna, oferta bardzo szeroka, ceny korzystne, wypas fajny (np. świetna Meganka z automatyczną klimą,elektryką, itp itd za 54 tysiaki, Cruze LT w tej samej cenie, jakieś Astry czy Bravo też fajne). Jedna, wkurzająca, irytująca sprawa - przestronność tylnej kanapy nad głową. Jakiś głąb kiedyś sobie wymyślił dach opadający ku tyłowi - poprawia aerodynamikę. Tyle, że przy wzroście 188cm miejsca nad głową w sprawdzanych kompaktach (i30,cruze,megane,bravo,astra i coś tam jeszcze) mam mniej niż w Aveo No ale auto nie ja kupuję, ojciec z kolei stwierdził że w Cruzie siedzi za nisko i że lewarek w złym miejscu (dla mnie kompletny nonsens) więc Cruze odpadł.
Póki co, znalazł innego następcę Aveo... Hyundai ix20 Comfort, 1.6 125 KM skrzynia 6ka. Jeżdzi to całkiem całkiem, wypas fajny, przestronność wnętrza i bagażnika ok... Jasne, Dacia ma rewelacyjnie przestronną Lodgy która za mniej niż 60 kafli ma full opcję, ale po co taki samochód małżeństwu w wieku około 60tki Poważnie się rozczarowałem kompaktami - byłem święcie przekonany że to naprawdę segment większe, a więc i przestronniejsze auta...
Prezes, każde auto wchodzi w grę, więc i Dusterka ojciec oglądał. Ocena końcowa to "fajne to, ale nie dla mnie". Zaraz co bardziej krewcy zwolennicy Dacii mnie zlinczują ale powiem wprost: wykończeniem wnętrza, poziomem hałasu i kilkoma innymi kwestiami Duster odstaje. Zdolności terenowe nie są potrzebne, więc trzeba by zrezygnować z czegoś, na czym zależy aby otrzymać coś, czego się nie potrzebuje. Z logiką ma to niewiele wspólnego. No ale przynajmniej pooglądałem sobie z bliska nowe sandero, logana - to już nie to samo co logan oglądany w grudniu 2009, gdyby miał cynkowane blachy, skrzynię 6kę i silnik 1.6 to kto wie Na kocu przysłużyłem się jako zapełniacz auta - koleś kupował Lodgy chciał sprawdzić jak się śmiga w 7kę ale ludzi mu brakło
Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige
Wysłany: 2014-01-18, 18:37
Wiem o co chodzi. Np. skrzynia, a raczej zmiana biegów w nowym aveo to dla mnie była bajka jak się z Dustera przesiadłem. Z lepszą do tej pory nie miałem do czynienia. Teraz mi prześwitu brak, jak się po nieodśnieżonych koleinach pojeździło. Jest coś co powoduje, że za Dusterem tęsknię i nie wiem czy do niego nie wrócę Ten nowy niby lepiej wyciszony, ale jak się przejechałem, to szału nie ma. Teraz mam więcej doświadczenia, to może sam bym sobie wyciszył.
Ostatnio zmieniony przez Prezes 2014-01-18, 18:38, w całości zmieniany 1 raz
Jak dla mnie zdecydowany i największy postęp Dacia zrobiła pod względem wykończenia wnętrza, tzn to najbardziej rzuca się w oczy. Kwestia wyciszenia? Nie wiem jak na tle poprzedniego Dustera, ale swego czasu kumpel z pracy miał Logana 1.4 i Duster na moje ucho ma z grubsza zbliżone wyciszenie. Aveo ma zauważalnie lepsze (zarówno T255, jak i T300) a Hyundai to już oaza ciszy i spokoju, deklasuje zarówno cheviego jak i Dustera pod tym względem (może to wina skrzyni 6ki, choć przełożenia są krótkie).
Wysłany: 2014-01-19, 00:10
w T300 słychać mocno piasek jak się jedzie. A po deszczu koszmar, dlatego wyciszałem. Od silnika za to cisza. I Dacia i Chevi są stosunkowo głośne przy konkurencji, ale droższej konkurencji. Cruze podobno strasznie tłucze na wybojach.
Ja patrząc na zmianę auta brałem pod uwagę: Chevi Cruze, Peugeot 301, Dacia MCV i Dacia Duster. Cruze - wycofują się i tłucze, Peugeot 301 (1.2 VTi) traktor, MCV - ładniejsza połowa nie chce, Duster droższy, trzeba poczekać na lepsze czasy, nawet z kredytem. Z innych to np. Sportage. Ale najtańsza wersja i tak po rabatach 10 000 droższa niż Duster, a bagażnik lichy. Tyle, że cenę ładnie trzyma, ale kaskę trza mieć. No i jeszcze Megane kombi lub sedan, czyli Fluence w wyprzedaży, dobrze zrobione i wyciszone, ale jakoś bez duszy.
Ostatnio zmieniony przez Prezes 2014-01-19, 00:13, w całości zmieniany 3 razy
W Aveo T300 nic takiego nie zauważyłem, a wątpię żeby to była kwestia samych chlapaczy (na pewno pomagają w utrzymaniu auta w czystości, ale na hałas na pewno nie mają wpływu...) Cruze - w roczniku 2013 w końcu zmienili amorki, był problem przy krótkich, poprzecznych nierównościach. Ojca nawet nie zraża to, ze się wycofują, ale po prostu pozycja za kierownicą nie odpowiada mu. Brał pod uwagę jeszcze Fiata 500 L, ale w sensownej wersji to już powyżej 60-65 tysięcy a auto OK, ale bez rewelacji. Francuzów nie chce w ogóle. Jak będzie czas chce jeszcze rzucić okiem na B-maxa (fajna opcja kredytowania Ford Multi-opcje jak ktoś zmienia często auto na nowe jak Ty )
Bliżniacza do ix 20 Venga ma dłuższą gwarancję, cena ta sama (tańsze tylko podstawowe wersje) ale też gorsze wykończenie czy lipną ergonomię (np. wyświetlacz komputera pokładowego na kokpicie, lipa).
Megane/Flueance jak dla mnie bardzo fajna oferta, gdybym sam kupował chyba bym się na któreś z nich zdecydował.
Wysłany: 2014-01-19, 12:35
Ford w "prawie" budżetówkach ma tą przewagę, że można chyba kierownicę podgrzewaną mieć i co dla mnie cudem świata jest przednią szybę podgrzewaną, nawet do Fiesty.
Forda lubię bo swego zcasu był w domu jeden kupiony jako 14 latek i przez 5 lat tylko podstawowa obsługa, zero problemów - potem się blachy posypały. Jak dla mnie ciekawa też może być Octavia 1.2 TSI 105 KM, z trochę uboższym wyposażeniem ale ceny około 56-57 tysiaków chodzą...
Pożyjemy, zobaczymy. Jutro poniedziałek więc znowu trzeba za***ać po 12h i więcej, moze w następny weekend podskoczy się do salonu. Jest też nowa Meriva ale tam też przekombinowali z drzwiami
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum