Marka: Dacia
Model: LOGAN pick-up+Duster 2
Silnik: oba 1.5 dCi
Rocznik: 2011 i 2018 Pomógł: 9 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 771 Skąd: warmia i mazury
Wysłany: 2014-01-09, 23:06
MM napisał/a:
Częściowo przedstawiciel serwisu ma rację - elf zmienił nazwy swoich olejów - szczegóły: http://www.cempol.pl/elf-nowa-gama-produktow.html - natomiast może mieć znaczenie, który olej będzie zalany - ten z nową nazwą będzie świeższy.
czyli zamiast ELF Solaris FE 5W30 należy brać jak jest ELF Evolution FULL-TECH FE 5W30?
Bo tak czytam czytam i wychodzi że dobrze mówisz z tą zmianą nazw.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2014-01-10, 16:18
z rozpiski serwisowej wynika, że filtr powietrza wymieniany jest co 4 lata - co zresztą wydaje mi się sporą przesadą. Ja np samodzielnie kupiłem i wymieniłem go wiosną nie patrząc na terminy wynikające z książki. CO do filtra węglowego - można oczywiście go stosować - podobno lepiej filtruje zapachy i spaliny.Moim zdaniem to wyłącznie kwestia gustu, bo włókninowy radzi sobie praktycznie tak samo. Zaletą tego ostatniego - przy samodzielnej wymienie jest łatwiejszy montaż (węglowy jest o wiele sztywniejszy i gorzej nim manewrować)
Przejedź się za starym KAMAZEM albo URSUSEM C360, to zmienisz zdanie i dowiesz się po co jest nasączany aktywnym węglem. Łączy się z metalami cięzkimi i pochłania niektóre tlenki.
Tylko węglowy, chyba że szkoda Ci 20pln więcej
Rocznik: 2011 i 2018 Pomógł: 9 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 771 Skąd: warmia i mazury
Wysłany: 2014-01-10, 18:03
a możecie zapodać jakieś numery zamienników filtra przeciwpyłkowego "węglowego" (z węglem aktywnym).
Pytam bo przybieram się do zakupów i olej widzę że jest a filtry to będę brał:
oleju silnika MANN W79 lub zamiennik OP643/4
powietrza chyba AP 134/9
rok temu do klimy/nawiewów dawałem K1152 bo nie znalazłem wersji K1152A.
Może jak podrzucicie numery tego filtra to jakiś znajdę ;)
a możecie zapodać jakieś numery zamienników filtra przeciwpyłkowego "węglowego" (z węglem aktywnym).
Pytam bo przybieram się do zakupów i olej widzę że jest a filtry to będę brał:
oleju silnika MANN W79 lub zamiennik OP643/4
powietrza chyba AP 134/9
rok temu do klimy/nawiewów dawałem K1152 bo nie znalazłem wersji K1152A.
Może jak podrzucicie numery tego filtra to jakiś znajdę ;)
Nikita_Bennet napisał/a:
ostatnio brałem w palis.pl i chyba tam wezmę bo potrzebuję też oleju do drugiego autka i dodatkowo z 8-10 filtrów jakie u nich znalazlem ;)
Ewentualnie znacie jakiś dobry sklep wysyłkowy z rozsądnymi cenami i dużym wyborem filtrów?
Kolego Nikita_Bennet - w rodzinie posiadam Dacię i jestem pracownikiem sklepu z częściami samochodowymi, który ma dobre rabaty na części do Dacii (z racji jej posiadania). Odezwij się do mnie na PW - zrób listę czego potrzebujesz a przygotuje dla Ciebie wycenę w atrakcyjnych cenach
Tak się składa, że znam rynek i wiem ile mniej więcej co kosztuje - wiele części mam taniej niż różne sklepy internetowe z chorymi marżami jakie narzucają.
Czekam na kontakt
Ostatnio zmieniony przez delanela 2014-01-11, 10:19, w całości zmieniany 1 raz
Kratylos [Usunięty]
Wysłany: 2014-01-11, 17:49
Ostatnio zmieniony przez Kratylos 2014-01-11, 17:52, w całości zmieniany 3 razy
Wysłany: 2014-01-11, 22:52
delanela napisał/a:
Kolego Nikita_Bennet - w rodzinie posiadam Dacię i jestem pracownikiem sklepu z częściami samochodowymi, który ma dobre rabaty na części do Dacii (z racji jej posiadania). Odezwij się do mnie na PW - zrób listę czego potrzebujesz a przygotuje dla Ciebie wycenę w atrakcyjnych cenach
Tak się składa, że znam rynek i wiem ile mniej więcej co kosztuje - wiele części mam taniej niż różne sklepy internetowe z chorymi marżami jakie narzucają.
Czekam na kontakt
Filtry ciągnikowe, do kombajnów itp macie? I nie drożej niż np GRENE które mam pod nosem? Myślę w jednym zakupie załatwić oba autka i filtry do innego sprzętu.
Model: Sandero II Stepway / Duster II
Silnik: 1,5 dCi / 1,3 Tce 150
Rocznik: 2012 / 2019
Wersja: Prestige Pomógł: 3 razy Dołączył: 01 Mar 2013 Posty: 104 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-01-11, 23:31
Kratylos napisał/a:
... zrobiłem 2 przegląd w aso mojej cliowki - ... koszt 760zł w tym
olej 5w40 evolution, filtry oleju/powietrza/przeciwpyłkowy-węglowy
robocizna za przegląd 318zł reszta części i materiały...
Masakra!
Oryginalne części i materiały można mieć za np. 253 zł (właśnie kupiłem w moto-dynamic do sandero II dci), t.j.
1. Olej ELF Evolution Full-Tech FE 5W30 RN0720 5L - 118,00 zł
2. Filtr oleju CLIO IV, DOKKER, LODGY, LOGAN II, SANDEROII silniki 1.5 dCi - oryginał Renault 152089599R - 32,00 zł
3. Filtr powietrza Dokker, Lodgy, Clio IV - oryginał 165467674R - 52,00 zł
4. Filtr kabinowy węglowy ClioIV LoganII SanderoII Captur - jakość pierwszego montażu - 48,00 zł
5. Uszczelka korka spustu oleju z gumą - 3,00 zł
Wymiana tych części to 1-2 godz. przyjemnej w sumie pracy.
I jestem 500 zł do przodu.
Model: Duster
Silnik: 1.5 DCI 4x4 Prestige Pomógł: 2 razy Dołączył: 24 Sie 2013 Posty: 726 Skąd: Wro
Wysłany: 2014-01-12, 00:57
MM napisał/a:
Kratylos napisał/a:
... zrobiłem 2 przegląd w aso mojej cliowki - ... koszt 760zł w tym
olej 5w40 evolution, filtry oleju/powietrza/przeciwpyłkowy-węglowy
robocizna za przegląd 318zł reszta części i materiały...
Masakra!
Oryginalne części i materiały można mieć za np. 253 zł (właśnie kupiłem w moto-dynamic do sandero II dci),
Wymiana tych części to 1-2 godz. przyjemnej w sumie pracy.
I jestem 500 zł do przodu.
i gwarancja dalej ważna
Ostatnio zmieniony przez johnson 2014-01-12, 00:57, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: 1.5 DCI 4x4 Prestige Pomógł: 2 razy Dołączył: 24 Sie 2013 Posty: 726 Skąd: Wro
Wysłany: 2014-01-12, 09:50
Popieram w 100%. Taka jest cena spokojego korzystania z gwarancji. Zobaczymy jak cos grubego padnie ( nikomu nie życzę) To klient będzie udowadniał ze materiały były oryginalne w razie czego. Bardzo łatwo to podważyć.
Marka: była Dacia, jest Toyota
Model: Sandero, Auris Touring Sports
Silnik: 1,6 (132 KM)
Rocznik: 2015 Pomógł: 13 razy Dołączył: 10 Paź 2008 Posty: 1501 Skąd: Ozorków
Wysłany: 2014-01-12, 09:55
johnson, Sklep MOTO-DYNAMIC sprzedaje części oryginalne Renault. Podobnie jest z olejem. Ludzie przyjeżdżają z olejami, które zaleca Dacia niekoniecznie kupionym trzy razy drożej w ASO
Popieram w 100%. Taka jest cena spokojego korzystania z gwarancji. Zobaczymy jak cos grubego padnie ( nikomu nie życzę) To klient będzie udowadniał ze materiały były oryginalne w razie czego. Bardzo łatwo to podważyć.
Ja zrobiłem przegląd na własnych materiałach kupionych w Moto-Dynamic, wszystkie części jak pisali poprzednicy oryginalne Renault'owe i gość w ASO mi powiedział że w razie czego, gdyby coś padło w pierwszej kolejności patrzą na to jak były przeprowadzane przeglądy i czym, i aby mieć faktury zakupionych filtrów olejów, na których mam wyraźnie zapisane numery referencyjne filtrów itp renault'owych więc wieć tak jak producent chciał.
Nie ma sensu przepłacać za ten sam olej/filtr w ASO z więcej
Ostatnio zmieniony przez Dominus 2014-01-12, 10:28, w całości zmieniany 1 raz
Przegląd w RENAULT SMOLAREK Autoryzowany Salon i Serwis RENAULT.
Przegląd główny wraz wymianą:
- oleju z filtrem (olej własny Elf LDX)
- płynu hamulcowego
- płynu w układzie chłodzenia
- rozrządu + paska alternatora (zamienniki dopuszczone przez Renault)
Całość z wynajmem auta zastępczego na dobę 1550 zł plus olej 80 zł.
Filtr powietrza wymieniałem sam w październiku.
Wysłany: 2014-01-12, 10:45
Mariusz napisał/a:
johnson, Sklep MOTO-DYNAMIC sprzedaje części oryginalne Renault. Podobnie jest z olejem. Ludzie przyjeżdżają z olejami, które zaleca Dacia niekoniecznie kupionym trzy razy drożej w ASO
Zgadzam się i potrafię też liczyć. Co ci po fakturze jak importer powie że to były podrabiania materiały ( hipotetycznie tak będą chcieli wymigac się od odpowiedzialności). To nie Moto dynamic będzie miał kłopot. I nie mówię o jakiś drobnych naprawach tylko np. O wymianie silnika. Wtedy aso już nie jest takie miłe. Ja w vw i peugeocie miałem zmianę silnika i z peugeotem przez mój olej było cieplo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum