Marka: Daćka i "łopel"
Model: Duster 4X4
Silnik: 1,5 dCi
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Pomógł: 6 razy Dołączył: 22 Lis 2010 Posty: 912 Skąd: z Powołania ;-P
Wysłany: 2014-01-14, 19:36
1- tak - trafiony
2 - propozycja. Jak już od kilku lat - przeczytaj wątek. Czy forumowy? - szukanie współtowarzyszy. Zasady - podałem na początku. Jeśli jesteś zainteresowany - zapraszamy. Każdy samochód płaci za siebie - oczywiście poza jakimiś niespodziankami
Gruzja - pięknie, a którą drogą?
My w 2012 przez Turcję jechaliśmy. Trasa dłuższa, ale po drodze kilka miejsc chcieliśmy odwiedzić ;)
Wyjazd był na miesiąc start pod koniec sierpnia, a powrót na koniec września.
Jechaliśmy w 4 osoby - czyli z dwójką małych dzieci (3,5 i 1,5).
Gruzja i gruzini są wspaniali, paliwo tanie jedzienie też. Przyroda częst nietknięta... No i chyba trzena się spieszyć bo za 3-4 lata dużo się może tam zmienić na gorsze :/
Marka: była Dacia jest Nissan
Model: była Duster jest Pathfinder
Silnik: było 1,6 16V 4x4+LPG jest 2.5 dci 4x4reduktor
Rocznik: było 2010 jest 2006
Wersja: Laureate Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Maj 2012 Posty: 515 Skąd: Śląsk Cieszyński
Wysłany: 2014-02-11, 07:30
Wędrowniccy zaglądnąłem na Waszego bloga. Jesteście super. Nasz pierwszy Mały jest dopiero pierwszy :) i ma roczek ale już marzymy o takich rodzinnych wyprawach. Na razie wozimy się z nim tylko po Polsce.
Nie mniej jednak muszę pokazać zdjęcie Waszego auta mojej Żonce, bo jadąc ostatnio na kwatery zaledwie na 8 dni mieliśmy Dustera zapakowanego po sufit
Ostatnio zmieniony przez Hakama 4x4 2014-02-19, 07:06, w całości zmieniany 1 raz
Hehe - co do "zapakowanego pod sufit" to my też mieliśmy jak na kwietniową majówkę do Kazimierza jechaliśmy...
Dwa rowery, dwa foteliki rowerowe, lodówka samochodowa, rzeczy na tydzień, laptop i jakieś tam małe drobiazgi jak np 4 kaski. Aaa.. to oczywiście wszystko w bagażniku, na tylnej kanapie dwa foteliki i dzieciaki w nich ;)
Wersja: Laureate Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Maj 2012 Posty: 515 Skąd: Śląsk Cieszyński
Wysłany: 2014-02-19, 07:04
No pięknie... Duster ma jednak o wiele mniejszy bagażnik niż Logan. Ja wczoraj kupiłem box dachowy:)
A tak dygresyjnie: Szukam fotelika na rower. Widzę, żę używacie fotelików rowerowych. Warto inwestować w Hamax siesta ? - bo czytałem, że jest najlepszy na drzemkę gdyż ma regulowany kąt oparcia. Czy może jest jakiś inny tak samo wygodny i funkcjonalny a tańszy? Jakie są Wasze doświadczenia w tym względzie? jak to jest z zasypianiem Malucha podczas jazdy? Czy warto mieć regulację oparcia, żeby mu Maluszkowi głowa nie latała?
Ostatnio zmieniony przez Hakama 4x4 2014-02-19, 07:07, w całości zmieniany 3 razy
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-19, 14:17
Hakama 4x4 napisał/a:
..Szukam fotelika na rower. Widzę, żę używacie fotelików rowerowych. Warto inwestować w Hamax siesta ? - bo czytałem, że jest najlepszy na drzemkę gdyż ma regulowany kąt oparcia. Czy warto mieć regulację oparcia, żeby mu Maluszkowi głowa nie latała?
Mam taki fotelik i nie wiem czy warto inwestować w ta regulacje akurat z hamax siesta. Mój syn jak zasypiał , to mimo położenia fotelika w pozycję półleżącą głowa mu skręcała w bok i "lużno latała" Być może to wina kasku, który się opierał o "zagłówek" fotelika. Jednak bez kasku nie podróżowaliśmy. Sugeruję kupić jakiś fotelik z bocznym zabezpieczeniem głowy dziecka. Za to Hamax ma solidny system montażu z niezłą amortyzacją wstrząsów.
Można ratować sie dedykowanym zagłowkiem stabilizującym szyję.
Wysłany: 2014-02-20, 12:31
Dzięki
Mekintosz.
Kupiłem w końcu Hamax sleepy używany choć tego po nim nie widać za 180zł i to koło mnie więc nie kosztowała mnie przesyłka.
Mam taki zagłówek bo jak jeździmy z małym w teren Dusterem to zakładamy mu jak śpi żeby główka nie latała na uskokach. (niesamowite są dzieci - żeby spać jak tak trzęsie). Jak nie śpi to się cieszy jak są strome zjazdy
Więc spróbuję go wziąć ze sobą na pierwszą wspólną wyprawę rowerową (a raczej wyprawkę pierwsza będzie pewnie rozpoznawcza ok. 5 km ) żeby zabaczyć jak Mały się bawi
Dzięki.
Ostatnio zmieniony przez Hakama 4x4 2014-02-20, 12:31, w całości zmieniany 1 raz
jak to jest z zasypianiem Malucha podczas jazdy? Czy warto mieć regulację oparcia, żeby mu Maluszkowi głowa nie latała?
Z zasypianiem to jest tak, że nawet przy regulowanym oparciu głowa lata na boki - bez regulacji również w przód...
My sprawdziliśmy system prosty, choć wygląda drastycznie... Gdy maluch zaśnie i głowa mu lata to przytwierdzamy głowę - mocując za kask - do oparcia fotelika. W foteliku jest jakby na to specjalna szczelina / dziurka. No i działa, ale ludzie się czasem dziwnie patrzą ;)
Wysłany: 2014-02-24, 07:15
Dzięki, a my mamy za sobą test nowego fotelika. Przez pierwszą wstępną 1,5 godzinną wycieczkę nie było mowy o spaniu. Na początku szał i pisk jak fajnie, potem oswojenie się z fotelikiem i obserwacja (oraz rozpoznawanie pokrętła nachylenia oparcia ) potem wyginanie się i płacz. Tak jak się obawiałem mój syn nie lubi zniewolenia nóg więc musieliśmy odpiąć paski na nogach i potem już było suuuuper. Jak będzie pogoda za tydzień ruszamy znów, także przepraszam, żę się wciąłem w temat i dzięki za porady.
Ostatnio zmieniony przez Hakama 4x4 2014-02-24, 07:16, w całości zmieniany 1 raz
No to tak właśnie z dziećmi jest :)
Każde inne, a jeszcze się i tak z dwa razy zdąży zmienić ;)
A co do Wyjazdów, to chyba nie wspominałem o naszym tegorocznym pomyśle...
'Między Kaspijskim a Bajkałem" -> przez Bliski Wschód, Azję Centralną nad Bajkał i powrót przez Rosję :)
Z tym pomysłem startujemy w konkursie w którym do wygrania pomoc sponsorów na najciekawszą wyprawę - możecie pomóc i zagłosować - głosy internautów pozwalają przejść do 2-go etapu.
Pomożecie?
Głosujecie wpisując adres emaliowy, każdy e mail może głosować jeden raz - masz więcej adresów mailowych głosujesz kilka razy ;). Na koniec potwierdzasz głosowanie klikając link w wiadomości kontrolnej.
Jeśli chcecie już w maju poczytać o naszej wyprawie pomóżcie nam ją zrealizować, zawiadomcie znajomych i rodzinę - głosowanie tylko do końca lutego!
Wysłany: 2014-02-24, 14:19
No super.
To ja już zagłosowałem
Ostatnio zmieniony przez Hakama 4x4 2014-02-24, 14:19, w całości zmieniany 1 raz
- gratuluję pomysłu (i odwagi )
- głosy oddane (5 szt.) za które otrzymałem pięć kuponów rabatowych, kuponów nie wykorzystam dlatego jeżeli jest ktoś chętny to prześlę na PW...
Dzięki wszystkim za głosy, dzięki Maciek za prawidłowy link! :)
Tak, racja - zapomniałem są w nagrodę kupony rabatowe na markową odzież i inne produkty firmy Regatta ze sklepu: http://www.ruuuszaj.pl/
Kupon o wartości 50zł!
przy zakupie min. 250 - więc nie zdzierają strasznie :)
zapraszajcie też rodzinę i znajomych do oddania głosów, w dzisiejszym codziennym podsumowaniu jakie publikujemy na naszym Facebooku jest dobra wiadomość: Pokonaliśmy od wczoraj kolejne 3 ekipy!
Więcej tu:
https://www.facebook.com/...ref=22&source=1
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum