Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.6 16V
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Sie 2011 Posty: 239 Skąd: Polska
Wysłany: 2014-01-22, 21:01
Do jakiego klienta miałby być skierowany ten produkt? Wyobrażam sobie, że jeśli ktoś szuka nowego coupe to ma takie aspiracje, że Dacia to ostatnie co weźmie pod uwagę. Gdyby cena była odpowiednio niska, to byłaby alternatywa dla używanych aut droższych marek. Tyle że coupe to raczej produkt niszowy, nie panuje na to moda jak np. na suv-y. Spodziewana niska sprzedaż przekreśla szanse projektu.
Już lepiej rokowałoby chyba Sandero ze wspomnianym w artykule 200-konnym silnikiem. Do dotychczasowego wizerunku marki "sportowo-rodzinny" hatchback przystawałby bardziej niż coupe dla niewiadomo kogo.
Bardzo ładne autko, ale moim zdaniem pakowanie 200-konnego silnika do niego to nieporozumienie, wystarczy porównać sobie różnicę w cenie jaka była między Clio z "normalnymi" silnikami i bodaj wersją GT, która miała 1,6 135 KM, różnica między normalnym silnikiem a zaturbionym 1,6 o mocy 200 KM będzie jeszcze większa...
MSZ wystarczyłby jeden z 2 silników benzynowych, albo 1,4 turbo 130 KM, albo własnie stary 1,6 135 KM bez turbosprężarki. Stówka poniżej 10 sekund będzie spokojnie, ważniejsze żeby to coupe (które nigdy nie powstanie ) prezentowało się lepiej w środku niż zwykłe modele Daćki.
Myślę, że jest szansa na to cudo. Jakiś geniusz najpierw wskrzesił pierwszego Logana, jak się przyjął to pojawiła się niedawno cała gama modeli udanie się sprzedających.
Ten wynalazek pomijając konkurencję dla własnego Renaulta mógłby z powodzeniem odebrać sporo klientów dotychczas zainteresowanych segmentem Civic, Scirocco i nawet Alfa Romeo i tym samym podnieść "moralną" wartość Dacii.
Ja co prawda tego nie kupię bo jestem zachwycony pierwszymi relacjami z jazd Syreny Meluzyna na którą już ściubię grosze, ale na zachodzie może być kolejny przełom.
_________________ Im lepsza terenówka, tym dalej trzeba iść po traktor...
^^
prędzej powstanie seryjny Logan Coupe niż linia produkcyjna Syreny (nowej )
Po mojemu jeśli by powstał Logan Coupe to:
1) wersja z silnikiem 1,2 130 KM ponieważ 1,4 TCE nie jest przez Renault dalej rozwijany , skrzynia manulana, wyposażenie wszystko co co jest aktualnie w opcji + klima automatyczna
2) wersja 0,9 TCE 90 KM + silnik elektryczny 50 KM wyp. co wyżej
3) 1,6 Turbo 170 KM ( żeby nie było szybsze od CLIO) Manual, pakiet stylistyczny WRC ( wielkie skrzydło z tyłu, jeszcze bardziej poszerzone nadkola itp. )
ale to takie bujanie w obłokach
_________________ Jestem handlowcem w salonie Carrara w Lublinie. Szukasz oferty na Nową Dacie? Pisz PW lub na e-mail
Ostatnio zmieniony przez maciek 2014-01-23, 19:11, w całości zmieniany 1 raz
Rozmarzyłem się... wizualizacja przedstawia pomysł na hit. Przypomina mi się stary dobry Civic Coupe z II połowy lat 90-tych... czysta linia bez udziwnień. Niestety Eurokołchoz i pseudoekologia zniszczyła dobre konstrukcje silnikowe, które były trwałe i łatwe w obsłudze, zastąpiono je wydumanymi konstrukcjami małolitrażowymi wspomaganymi turbosprężarkami. Gdyby moce silników znajdowały się w przedziale 120 hp do 200 hp byłoby całkiem przyjemnie z tym, że cena nie mogłaby przekraczać 70 - 80 tyś. złotych... sorry, taki mamy klimat :D
IMHO uważam, że na wizualizacjach się skończy, no może na prototypie na jakieś targi motoryzacyjne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum