Wysłany: 2014-01-20, 08:04 Rozmiar kół lodgy wg homologacji
Proszę właścicieli Lodgy o informację czy w Świadectwie zgodności (homologacji) jest wpisany jeden rozmiar kół czy kilka? W moim Dusterze jest podany jeden rozmiar.
Sprzedający powinien przekazać wszystkie dokumenty w tym kopię świadectwa homologacji. Podczas rejestracji pojazdu nikt tego świadectwa nie zabiera tylko robi fotokopię.
Kratylos [Usunięty]
Wysłany: 2014-01-20, 16:16
Ostatnio zmieniony przez Kratylos 2014-01-20, 16:17, w całości zmieniany 2 razy
w Sandero miałem jeden rozmiar, w Dusterze nie mam homologacji (sprowadzony z Francji). Nie masz obowiązku wozić homologacji i sprawa jest technicznie nie do wykrycia - dlatego nikt się nie przejmuje i kombinuje jak może.
Dane z homologacji dają tylko tyle, że przy takim rozmiarze opon prędkościomierz jest dobrze wyskalowany. Założysz mniejsze będzie zawyżał, założysz większe będzie zaniżał. Mimo wszystko i tak i tak będzie w normie jeśli nie przesadzisz. Anyway - nie słyszałem od nikogo problemów rejestracyjnych ze względu na innych rozmiar felg, ani opon. W Sandero w homologacji było 185/65r15 a jeździłem na 195/65r15.
W Dusterze byłem bliski założenia 225/60r16 zamiast 215/65r16 (cena i to, że 215 jest dupiatym rozmiarem na koleiny)...
Dacia ma homlogację w UE i ona obowiązuje w Polsce. TU chyba zawsze sprawdza wszystkie elementy i zgodność wyposażenia. Sprawdza również ważność badania technicznego ale ono nie ma wyższości nad świadectwem homologacji. W Niemczech, jeżeli auto ma niezgodne z homologacją koła to auto nie przejdzie badania technicznego. W Polsce też niedługo dojdzie, że SKP nie przepuści auta na nie homologowanych do danej marki kołach.
Oczywiście zawsze można przeprowadzić proces homologacji, ale to trochę kosztuje.
chriskb, to co piszesz to abstrakcja , nie dalej jak wczoraj znajomy podbijał dowód samochodu który nie miał z tyły hamulcy . zapłacił 50 zł więcej bo nie był wstanie dojechać do stacji diagnostycznej . Już widzę jak sprawdzają opony w tych wszystkich 20 letnich m-powerach 1.6 LPG
głupoty opowiadacie, w mojej karcie pojazdu w miejscu "Numer świadectwa homologacji" widnieje "---" i na podstawie tej karty pojazdu samochód został zarejestrowany.
W Niemczech widziałem więcej samochodów z niefabrycznymi kołami, niż w Polsce. Na dodatek niektóre z nich charakteryzował bardzo niski profil (zarówno w nowych pojazdach jak i starych). Nie uwierzę że na przykład do Golfa III można założyć oponę o profilu 45 zgodnie z jakimkolwiek świadectwem homologacji. Okej na autostradzie samochody są śliczne, nowiutkie i w ogóle - mniejsza mieścina, a tam przerdzewiałe Golfy II... Byłem w totalnym szoku jak wszędzie czytałem i słuchałem (internet, gazety, telewizja, radio) o praworządności Niemców, a po wizycie u naszych sąsiadów nieraz dostałem światłami, że na ograniczeniu do 130km/h miałem czelność przy 200km/h puścić pedał gazu i jak to było tylko możliwe uciec na prawy pas, żeby się dostosować. W mieście strąbili mnie za 50km/h. Parkowanie? U nas ściga się o zajęcie niewłaściwego miejsca, parkowanie na trawniku. Tam co wieczór pod hotelem niesamowity chaos i raczej to zagraniczni goście starali się odpowiednio zaparkować, a nie Ci "praworządni" Niemcy.
Cytat:
TU chyba zawsze sprawdza wszystkie elementy i zgodność wyposażenia.
Powiem tak, teoretycznie niby może, praktycznie nigdy mi się to nie zdarzyło, mimo że kilka stłuczek przeżyłem. Z czego zdecydowaną większość na niezgodnych z homologacją oponach...
Ostatnio zmieniony przez czaju 2014-01-20, 19:56, w całości zmieniany 1 raz
Oczywiście można założyć każde, ale nie wiadomo jak się zachowa TU w razie kolizji lub wypadku.
TU nie musi się chwytać takich detali - wystarczy, że powie "nie zapłacimy, mamy cię w d..." :D
Ja nie mam już żadnego kompletu opon z właściwym rozmiarem, dopiero co miałem stłuczkę i nikt nie miał obiekcji. Oczywiście to żadna gwarancja.
czaju napisał/a:
Byłem w totalnym szoku jak wszędzie czytałem i słuchałem (internet, gazety, telewizja, radio) o praworządności Niemców, a po wizycie u naszych sąsiadów nieraz dostałem światłami, że na ograniczeniu do 130km/h miałem czelność przy 200km/h puścić pedał gazu i jak to było tylko możliwe uciec na prawy pas, żeby się dostosować. W mieście strąbili mnie za 50km/h. Parkowanie? U nas ściga się o zajęcie niewłaściwego miejsca, parkowanie na trawniku. Tam co wieczór pod hotelem niesamowity chaos i raczej to zagraniczni goście starali się odpowiednio zaparkować, a nie Ci "praworządni" Niemcy.
O to to, więcej luzu, mniej kompleksów do tej lśniącej, cudownej zachodniej Europy ;)
Witam. ŚWIADECTWO ZGODNOŚCI WE DLA POJAZDU KOMPLETNEGO M1
185/70 R14 (88) T,5,5 J 14-40
195/55 R16 (91) H,6 J 16-40 jedynie dla tarcz hamulcowych o średnicy 258mm.
coś takiego mam napisane.
chriskb, to co piszesz to abstrakcja , ....Już widzę jak sprawdzają opony w tych wszystkich 20 letnich ....
Ponieważ odbiegamy nieco od tematu a problem kol. marek_k jest rozwiązany :)
to i ja się udzielę - w temacie SKP ;)
Moim zdaniem - SKP powinny działać bardziej skrupulatnie w punktach dotyczących bezpieczeństwa.
Mam "swoją" stację SKP - a
w sumie to dwie :)
-na obu być może uratowali mi życie stwierdzając poważne uszkodzenie które mogło doprowadzić do tragedii ...
(pęknięty sworzeń z przodu w Ładzie który nie dawał żadnych objawów i rozsypany bęben hamulcowy w felicji).
Z drugiej strony jeśli auto nie stwarzało zagrożenia w ruchu
-nigdy nie robili problemów np. niedziałająca tylna wycieraczka, spocona ale nie cieknąca uszczelka pod miską olejową, uszkodzony hydrokorektor świateł.
Auto zawsze miałem skrupulatnie sprawdzone i wskazane co trzeba zrobić w najbliższym czasie. Po takiej wizycie - jeśli wszystko oczywiście było ok - spokojnie mogłem jechać w trasę.
To że nadal "normą" jest zapłącenie +50 +100 czy + ileśtam aby obejść przepisy nie znaczy że jest ok :/
To że na wielu SKP "normą" jest wymuszanie "dopłaty za lepszą jakość usług" - też nie jest OK.
Ostatnio zmieniony przez carolinus 2014-01-21, 23:37, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum