Wysłany: 2014-01-18, 18:03 Pomoc w wycenie Dacii Logan MCV
Cześć,
Przymierzam się do sprzedaży Logana MCV rocznik 2007, przebieg 92.500 km, silnik 1.5 DCi, krajowy, 5 osobowy, wersja Laureate, 1 poduszka, klima, ABS.
Za ile wystawić to cudo na alledrogo? Wiadomo, że mogę wystawić za milion pięćset sto dziewięćset i pocałowanie w rękę, ale zależy mi na w miarę szybkiej sprzedaży (póki MF nie zlikwiduje luki w odliczaniu VAT).
Pytam na forum, bo w jednym z giełdowych tematów ostro zjechaliście sprzedawcę za cenę rocznego logana, więc chyba jesteście na bieżąco z rynkiem
Znalazłem 2 ogłoszenia dot. podobnego samochodu, ale na allegro rozstrzał jest ogromny:
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-01-18, 18:50
Moje Sandero 1.5 dci 2009 Laureate klima ubezpieczyciel wycenił na 21.000. Zakładając, ze chcąc sprzedać szybko musiałbym żądać ok 18-19 tyś ( pojazd wciąż na gwarancji ). Czyli 17 tyś pln za MCV z jedną poduszką dwa lata starszą jest sumą chyba za wysoką. Nawet do negocjacji.
Właśnie przeglądałem ceny Sandero - za 18-19 to masz sprowadzony bezwypadkowy, tylko szkoda że przedni zderzak i maska innego koloru. Przebieg oczywiście 50 tysięcy km, bo wiadomo że w Niemczech każdy diesel tylko do kościoła jeździ.
A poważnie, to wydawało mi się, że jest grupa osób zainteresowanych samochodem krajowym, bezwypadkowym (przecierka parkingowa to chyba nie wypadek) z pewnym przebiegiem. Więc chyba za nisko cenisz swoje Sandero nawet przy opcji szybkiej sprzedaży Też słabo ceniłem samochód dopóki nie zacząłem jeździć za czymś używanym. Dopiero wtedy człowiek widzi jak ten rynek wygląda.
Wersja niestety nie ciężarowa. Mam pomysł zmiany na nowego Logana kombi 1.2 benzyna + LPG z 2013 r. (wyprzedaż rocznika) albo coś budżetowego innej marki (bo to drugie auto w rodzinie). Tylko po prostu nie wiem czy mi się to opłaci (koszty obowiązkowych serwisów, które w Dacii są drogie, dodatkowo mała benzyna z 16 sek. do setki).
Żeby nie było - to luźna rozmowa, nie dział giełda
Ostatnio zmieniony przez MCV 2014-01-18, 22:38, w całości zmieniany 1 raz
(koszty obowiązkowych serwisów, które w Dacii są drogie,
O masz, a mnie Dacia akurat interesuje m. in. z powodu niskich kosztów eksploatacji. Mógłbyś mnie uświadomić, która marka ma tańsze przeglądy i ceny części?
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2014-01-19, 19:50
MCV napisał/a:
Z tego co wiem chociażby Renault, m.in. przez dłuższe przebiegi między przeglądami.
Ja mam Lagun ę i Dustera z tym samym silnikiem przeglądy Laguny były co prawda co 20tyś ale każdy jak co 30 tyś Dustera i w sumie droższe ( Laguna ok 450 co 20 tyś, Duster co 15 tyś, ale na zmianę mały za ok 100 zł i duży za 450, więc w sumie taniej)
Jak rozmawiam z właścicielami innych marek to podają ceny pod 1000 zł za przegląd, fakt że są to bardziej prestiżowe marki - Honda, Suzuki czy Toyota.
Ostatnio zmieniony przez PiotrWie 2014-01-19, 19:50, w całości zmieniany 1 raz
Ja wam tych aut nie kazałem kupować :) Mój bardzo bogaty znajomy pojechał roczną E klasą na przegląd. Przebieg niecałe 15 tysięcy km. Powiedzieli, że klocki przód do wymiany. Powiedział, że spoko, ale stare chce ładnie zapakowane w bagażniku, bo zamierza udać się do konkurencyjnego salonu by ocenili stan wymienionych klocków. Po 10 minutach przyszedł pan z informację, że mechanik pomylił samochody i w jego Mercedesie klocków oczywiście wymieniać nie trzeba. True story
Ostatnio zmieniony przez MCV 2014-01-19, 21:49, w całości zmieniany 1 raz
Znalazłem kilka faktur za serwis Logana -
po 20.000 przegląd 152 złote,
po 50.000 przegląd 486 złotych, ale już po roku (przy przebiegu 55.000 przegląd wyszedł 1700 złotych).
Potem przegląd po 70.000, który wyniósł 2350 złotych.
Zasugerowałem się ostatnimi przeglądami, a tam naprawdę dużo zrobili - tarcze, klocki, płyny, olej, filtry. W sumie faktycznie chyba serwis jest OK. Cofam więc to co napisałem wczoraj
Jesteśmy na forum Dacii i raczej nikt tu nie pomoże z Mitsubishi, Hondą czy Volvo. Po co więc pisać.
Potem przegląd po 70.000, który wyniósł 2350 złotych.
Mnie podobny przegląd, tyle że dla Fabii Kombi, wyniósł ok. 3000zł i... to był moment gdzie po kilkunastu latach serwisowania różnych samochodów tylko w ASO powiedziałem dość.
Dokładnie 145 złotych za godzinę :) Zgadzam się z Tobą odnośnie wysokich kosztów ASO. Np. niech mi ktoś wytłumaczy, jakim sposobem szybciej wymienili płyn w układzie hamulcowym od wymiany płynu chłodzącego?
Zawsze wymiana płynu chłodzący była dla mnie przyjemnością, a hamulcowego wręcz przeciwnie. Zresztą nie wiem, jak można płyn chłodzący wymieniać 25 minut.. Korek w chłodnicy + korek w silniku jeżeli jest, 3 minuty odczekać, zakręcić, zalać.
A może to faktycznie trwa 25 minut, tylko człowiek czasu nie liczy jak robi dla siebie
A właśnie - widziałem, że masz dodatkowe osłony na tylne nadkola. Ile za taką przyjemność i czy doznam jej tylko w ASO
Ostatnio zmieniony przez MCV 2014-01-20, 21:50, w całości zmieniany 2 razy
A właśnie - widziałem, że masz dodatkowe osłony na tylne nadkola. Ile za taką przyjemność i czy doznam jej tylko w ASO
Mam na przodzie i na tyle. Do przednich muszą być chlapacze bo listwa kończy się właśnie na nim. A auto z przednimi bez tylnych chlapaczy wygląda śmiesznie więc wypada też dokupić na tył.
Mam komplet listw (przód i tył) na nadkola do sprzedania. Są tylko dwa razy szersze od moich. Chyba 3,7cm. Jak co to PW.
A ile ci spalili paliwa? Przecież trzeba potem odpowietrzyć układ.
Ostatnio zmieniony przez Marek1603 2014-01-20, 22:13, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum