tak to znam i znam cenę która nie jest adekwatna do tego czegoś :(
fakt w cenę wchodzą lampy ale jak się je odliczy to wychodzi ze te plastiki kosztują 200 za sztukę a to trochę przesada :(
_________________ 1.5dCi 90KM (115KM/260Nm)
Ostatnio zmieniony przez BoloSr 2014-01-01, 17:33, w całości zmieniany 1 raz
no i zaczęły się schody. Lampy Led niby firmowe i nie najtańsze, a tu nagle od dwóch dni jedna z nich zaczęła mi migać. Tzn. gaśnie i zapala się zupełnie "losowo". Raz świeci minutę bez przerwy..innym razem świeci 5 sekund, gaśnie na sekundę i znowu 5 sekund..
Dobrze, że są na gwarancji. Ale z drugiej strony ciekawe, czy to wina lampy, czy instalacji :(
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2014-01-16, 15:25
keikan napisał/a:
Ale z drugiej strony ciekawe, czy to wina lampy, czy instalacji :(
To akurat proste - winna lampa. Problemy w instalacji powodowałyby gaśnięcie całej lampy Led a nie tylko jednej diody.
Najprawdopodobniej od temperatury powstał zimny lut na diodzie i dlatego miga, bo pewnie lampa zbudowana jest na diodach mocy, które mocno się grzeją:)
Lampa na gwarancji do wymiany.
Moje chińskie lampy za 170 zł świecą już od 2010 roku ,odpukać bez żadnych usterek :)
Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2014-01-16, 15:30, w całości zmieniany 2 razy
Ale z drugiej strony ciekawe, czy to wina lampy, czy instalacji :(
To akurat proste - winna lampa. Problemy w instalacji powodowałyby gaśnięcie całej lampy Led a nie tylko jednej diody.
Najprawdopodobniej od temperatury powstał zimny lut na diodzie i dlatego miga, bo pewnie lampa zbudowana jest na diodach mocy, które mocno się grzeją:)
Lampa na gwarancji do wymiany.
Moje chińskie lampy za 170 zł świecą już od 2010 roku ,odpukać bez żadnych usterek :)
No właśnie to cała lampa gaśnie (jedna z dwóch) a nie dioda. Zauwałzyłem dziś zależność, że rano jak jest zimno (koło 2 stopni na plusie) to miga..a jak wracałem z pracy do domu )6 stopni na plusie) nie mignęła ani razu.. i bądż tu mądry...
no nic.jutro wolne, więc czeka mnie nurkowanie pod auto i sprawdzenie lampy. Jak pisałem we wcześniejszych postach - lampa ma dorobioną wtyczkę od starej lampy przeciwmgielnej i jest podpięta do oryginalnego przyłącza tejże lampy. Więc zacznę od dociśnięcia wtyczki. Jak to nie pomoże to podepnę na stałe pod zasilacz 12V i zobaczę jaki będzie efekt. Jak będzie migać - wykręcam i wysyłam z reklamacją :( choć wolałbym, żeby to byłą kwesta wtyczki, bo nie chce mi się jej wykręcać. Jak znam życie to coś urwę lub ukręce przy tej robocie.
To nie ciepło wydzielane przez diody - bo one się nie grzeją jak żarówki i dlatego tak mało prądu używają , a na pewno napięcie zasilania je dobiło. Większość diod smd działa na 12V i tylko rezystory włożone obniżają tam napięcie , ale widziałem też że były źle dobrane te rezystory w żarówkach z allegro.
W sobotę odchyliłem nadkole przy tej lampie, która migała. Docisnąłem porządnie wtyczkę i dodatkowo okleiłem taśmą. Od tamtej pory (3 dni) nie mignęła ani razu. Świeci jak ma świecić. Więc jednak instalacja. Dobrze, ze nie wyjąłem lampy i nie wysłałem do wymiany na gwarancji..zapłaciłbym niepotrzebnie za przesyłki (a może i usługę testowania).
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2014-01-21, 08:35
corrado napisał/a:
To nie ciepło wydzielane przez diody - bo one się nie grzeją jak żarówki
Diody mocy osiągają temperaturę nawet do 120 stopni.
keikan napisał/a:
Docisnąłem porządnie wtyczkę i dodatkowo okleiłem taśmą
Czyli spaprali pracę ci którzy montowali te lampy, bo jak pamiętam w jakimś warsztacie ci je montowano.
keikan napisał/a:
ps. Jack - mamy te same lampy z tego co widzę ;)
Dokładnie tak. Moje były w opakowaniu pod inną nazwą, ale producent chiński pewnie ten sam. Narzekać na te dzienne nie mogę, bo świecą jak już pisałem od 2010 roku.
Marka: Dacia
Model: Sandero I oraz MCV II
Silnik: 1.5 dci oraz 1.2 16V LPG Pomógł: 11 razy Dołączył: 10 Paź 2010 Posty: 1103 Skąd: Mikołów
Wysłany: 2014-01-21, 09:15
corrado napisał/a:
jackthenight napisał/a:
To nie ciepło wydzielane przez diody - bo one się nie grzeją jak żarówki i dlatego tak mało prądu używają , a na pewno napięcie zasilania je dobiło. Większość diod smd działa na 12V i tylko rezystory włożone obniżają tam napięcie , ale widziałem też że były źle dobrane te rezystory w żarówkach z allegro.
Dokładnie tak jak jackthenight pisze temp nawet do 120C dlatego diody mocy koniecznie muszą mieć radiator. Kolego rezystory nie stosuje się do obniżania napięcia tylko ograniczenia prądu płynącego przez diodę, przez takie zasilanie diodów tylko przez rezystor długo nie wytrzymują (sam piszesz że żarówki led padały [skoki napięcia i prądu]) bo diody potrzebują napięcia stabilizowanego i do tego celu stosuje się drivery (przetwornice) które mają zazwyczaj szeroki zakres napięcia wejściowego a na wyjściu mamy stabilizowane napięcie i prąd dla danej diody/diodów i oba te wartości nie ulegają zmianie przy różnym napięciu wejściowym.
_________________ Dacia jest bogiem, prędkość nałogiem, sandero podstawą, turbo zabawą
Witaj Gość :)
Diody mocy osiągają temperaturę nawet do 120 stopni.
Jak sama nazwa wskazuje przy diodach mocy o dużych mocach, i złych prądach zasilania , gdy np prąd zasilania nie jest stabilizowany wtedy faktycznie stosuje się radiatory ale nie jak tutaj w tych przypadkach do dziennych ledów.
Jak każdy półprzewodnik i led się grzeją , ale wszystkie diody LED mają tą przewagę nad żarówkowami , że mają większą sprawność i wydzielają mniej ciepła przy takiej samej jasności
Silnik: 1.5 dci oraz 1.2 16V LPG Pomógł: 11 razy Dołączył: 10 Paź 2010 Posty: 1103 Skąd: Mikołów
Wysłany: 2014-01-21, 09:40
corrado napisał/a:
i złych prądach zasilania
złe prądy zasilania pierwsze słyszę
corrado napisał/a:
gdy np prąd zasilania nie jest stabilizowany wtedy faktycznie stosuje się radiatory ale nie jak tutaj w tych przypadkach do dziennych ledów.
Nie ważne czy diodę mocy podłączymy przez przetwornicę czy bez w obu wypadkach wymaga radiatora. W sandero mam dzienne NSSC 510HP zbudowane po 4 diody na lampkę, obudowa lamp aluminiowa pełniąca rolę radiatora.
_________________ Dacia jest bogiem, prędkość nałogiem, sandero podstawą, turbo zabawą
Witaj Gość :)
Wysłany: 2014-01-21, 09:45
corrado napisał/a:
Dobre , widzę że niektórzy nie znają nawet prawa Ohma!
Bez urazy ale w życiu nie słyszałem czegoś takiego że REZYSTOR służy do obniżania napięcia tylko i wyłącznie ograniczenia prądu płynącego w obwodzie!! a prawo ohma odnosi się do spadku napięcia na rezystorze bo o nim rozmawiamy. A to chyba logiczne że jak na rezystorze mamy spadek 2V a cały układ zasilamy 12V to mamy 10V na zasilanym odbiorniku ale mamy straty na rezystorze czego przetwornice eliminują.
Swoją drogą jak ktoś szuka taniego prostego drivera do led (schemat poniżej) wiadomo przetwornicy nie zastąpi.
Ostatnio zmieniony przez Lukas87 2014-01-21, 10:08, w całości zmieniany 3 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum