Wysłany: 2014-01-31, 10:30 Duster 1.5 dCi - nagłe hamowanie silnika podczas jazdy
Czesc,
od niedawna pojawia mi się dziwny objaw po ruszeniu rano - potem ustępuje.
Ruszam, jadę i nagle hamuje mi silnik. Najpierw myslałam, że coś od spodu go jamuje, ale 2 dni temu przy takim obajwie zaświeciła mi się kontrolka silnika. Jak zwolniłam zgasla.
Marka: DUSTER I 1,5 dCi 90KM
Model: TESLA model 3 LR
Silnik: 440 KM
Rocznik: 2021, 2022 Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Gru 2011 Posty: 549 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2014-01-31, 10:56
Stawiałbym na paliwo - chodź nigdy nie miałem żadnych kłopotów z paliwem, a tankuje zwykle z Shella i przy tegorocznych mrozach -17 stopni palił i jeżdził bez problemów nawet na króciutkich odcinkach po mieście.
Ale zaraz, co to znaczy "silnik hamuje"? Odbiera mu moc?
Jeśli odbiera mu moc, a do tego zapala się kontrolka silnika? To równie dobrze mógł uszkodzić się jakiś czujnik (np. ciśnienia doładowania) i moc odbiera komputer by chronić silnik.
Zdecydowanie należy podpiąć komputer diagnostyczny by wiedzieć co się dzieje.
Marka: Dacia
Model: Sandero I oraz MCV II
Silnik: 1.5 dci oraz 1.2 16V LPG Pomógł: 11 razy Dołączył: 10 Paź 2010 Posty: 1103 Skąd: Mikołów
Wysłany: 2014-01-31, 13:47
wacosia napisał/a:
Ruszam, jadę i nagle hamuje mi silnik. Najpierw myslałam, że coś od spodu go jamuje, ale 2 dni temu przy takim obajwie zaświeciła mi się kontrolka silnika. Jak zwolniłam zgasla.
Cy ktoś może coś podpowiedzieć? Miała takie obajwy?
Samo paliwo nie zamarza tylko wytrąca się parafina, olej też nie zamarza więc to pomijamy, co do filtra to też wątpię aby on był powodem tego. Najlepiej podjechać do ASO i podpiąć pod interfejs bo jeśli kontrolka się zaświeciła to jakiś błąd musiał zostać w sterowniku. Jeśli silnik ci hamuje to tak jakby nie dostawał paliwa czyli coś związane z układem wtryskowym bądź czujnikami.
_________________ Dacia jest bogiem, prędkość nałogiem, sandero podstawą, turbo zabawą
Witaj Gość :)
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-01-31, 16:12
Stawiam jak Koledzy na wytrąconą parafinę w filtrze. Miałem taki sam objaw rok temu przy -15 stopni C. Samochód przyhamowywał podczas dodawania gazu. W ASO wymienili filtr paliwa ( odpłatnie ). U mnie świeciła sie kontrolka przegrzania silnika. Może wstaw samochód na jakiś czas do ciepłego garażu. Jeśli po jakimś czasie nie poprawi się czeka wymiana filtra. U mnie w ASO na tej podstawie zakwalifikowali do wymiany filtr.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum