Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-04, 13:12
Nie wiem czy dci przeżyje dwa razy stary prosty silnik 8 V 1.4 czy 1.6. Jednak patrząc na nasze forum nie ma raportów masowego padania silnika 1.5 dci. Pojedyncze przypadki wtrysków, często przy przebiegach ponad 200 tys km. ( patrz MCV ZeneC ).
Szczerze to pare razy zetknałem się z silnikami dci, i dla mnie są jak typowe obecne diesle - sprzedać nim zacznie generować koszty, i nie chodzi o sam motor ale nawet jego osprzęt.
Niestety czasy prostych i trwałych diesli juz minęły - i prosta benzyna z reguły przeżyje każdego diesla.. a na pewno nie zrujnuje tak portfela
Marka: Dacia
Model: Duster 1.6 16V
Silnik: K4M (105KM)
Rocznik: 2015
Wersja: Duster Pomógł: 5 razy Dołączył: 11 Lip 2011 Posty: 651 Skąd: ok. Warszawy
Wysłany: 2014-02-04, 18:37
delanela napisał/a:
Niestety czasy prostych i trwałych diesli juz minęły - i prosta benzyna z reguły przeżyje każdego diesla.. a na pewno nie zrujnuje tak portfela
Taka niestety smutna rzeczywistość ... z reszta podobnie jak prosta benzyna z reguły przeżyje tzw. "nowoczesną", tzn. downsizingowaną, wyżyłowaną benzynę.
Pewnie dlatego na forum Dacii tyle jest rozżalonych głosów, że 1.5dCi to szrot, relacji z awarii w środku wakacji, faktur za wymienione po 300km od salonu wtryski, zdjęć ofiar rozbieganych silników, filmików z turbinami wciągającymi gołębie...
Czasy prostych silników rzeczywiście się skończyły. Skończyły się też czasy olejów mineralnych, jeżdżenia 50kkm ja jednej wymianie oleju, tankowania płynów eksploatacyjnych po nadmorskich smażalniach ryb...
...a także czasy spalania po 8 litrów w trasie benzyną 1.2, zasmradzania miast sadzą z klekotów, gaźników, porażających mocy silników rzędu 60KM itd. itd.
U mnie w rodzinie jeździ uchodzący za średnio trwały diesel po flocie, ponad 150 tys przebiegu, ponad 10 lat, zmienna geometria turbiny. I co? Zepsuł się? A d**a!
Raz się zapchał na zimnie od lewego paliwa i parę razy przycinała się na chwilę turbina z powodu delikatnego jeżdżenia - i to są te grube tysiące władowane w naprawy "awaryjnego downsizingu".
Fakty są takie, że poza ewidentnymi wadami fabrycznymi i konstrukcyjnymi, za awarie nowoczesnych silników odpowiadają kierowcy, myślący, że mogą jednocześnie oszczędzać na paliwie, a traktować swój samochód jak furmankę.
dCi jeśli jest zadbane to 2x przeżywa silniki benzynowe
Co to znaczy? Czego się wystrzegać w przypadku 1.5DCI ?
z założenia diesle są długowieczne ale przy częstych wymianach dobrego oleju, filtrów , nie przegrzewać na wysokich obrotach, bez krótkich miejskich tras, dobrej jakości olej napędowy
Pewnie dlatego na forum Dacii tyle jest rozżalonych głosów, że 1.5dCi to szrot, relacji z awarii w środku wakacji, faktur za wymienione po 300km od salonu wtryski, zdjęć ofiar rozbieganych silników, filmików z turbinami wciągającymi gołębie...
Czasy prostych silników rzeczywiście się skończyły. Skończyły się też czasy olejów mineralnych, jeżdżenia 50kkm ja jednej wymianie oleju, tankowania płynów eksploatacyjnych po nadmorskich smażalniach ryb...
...a także czasy spalania po 8 litrów w trasie benzyną 1.2, zasmradzania miast sadzą z klekotów, gaźników, porażających mocy silników rzędu 60KM itd. itd.
U mnie w rodzinie jeździ uchodzący za średnio trwały diesel po flocie, ponad 150 tys przebiegu, ponad 10 lat, zmienna geometria turbiny. I co? Zepsuł się? A d**a!
Raz się zapchał na zimnie od lewego paliwa i parę razy przycinała się na chwilę turbina z powodu delikatnego jeżdżenia - i to są te grube tysiące władowane w naprawy "awaryjnego downsizingu".
Fakty są takie, że poza ewidentnymi wadami fabrycznymi i konstrukcyjnymi, za awarie nowoczesnych silników odpowiadają kierowcy, myślący, że mogą jednocześnie oszczędzać na paliwie, a traktować swój samochód jak furmankę.
Jak się dba tak się ma, oszczędzanie na paliwie jest tylko na krótką metę. Ja swoje garażuję, leję sprawdzone paliwo i nie mam żadnych poważnych usterek.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum