Cześć , oczekuję na swojego wymarzonego Dustera 1.6 16 V 105 KM 4X4 LPG zawieszonego między Laureat/Prestige 2014 rok . Jest mi niezmiernie miło znaleźć się wśród tak szacownego grona .Pozdrawiam i liczę na wiele dobrych rad odnośnie Dustera gdyż jest to mój pierwszy kontakt z Dacią i jestem zielony w temacie.
Ostatnio zmieniony przez brian7414 2014-02-13, 05:18, w całości zmieniany 1 raz
Marka: DUSTER I 1,5 dCi 90KM
Model: TESLA model 3 LR
Silnik: 440 KM
Rocznik: 2021, 2022 Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Gru 2011 Posty: 549 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2014-02-13, 07:21
Witaj
_________________ Tesla 3 LR 82 kWh 4x4 440 KM 2022r. - 14,0 kWh/100 km
Renault ZOE II 52 kWh 2020r. - 13,0 kWh/100 km
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Witam,Dusterek już fizycznie jest mój zarejestrowany czeka w salonie na montaż instalacji gazowej. Nastąpi to najprawdopodobniej dziś i faktycznie kwestia około 1-2 dni do odbioru.....ale i tu zaczyna się mały problem .Brakuje trzech zamówionych pakietów:
pakiet Adventure
pakiet Country
pakiet Comfort
Podobno są w transporcie z Francji i trzeba oczekiwać(a wiadomo z innego źródła , że zostały zatrzymane przez Francuzów)jeśli to będzie trwało w nieskończoność czy istnieje możliwość odbioru samochodu bez tych pakietów a później ich dodanie w momencie gdy dotrą do salonu? . Proszę o informacje jeśli ktoś miał podobne sytuacje . I czy często się zdarzają takie sytuacje w salonach z góry dziękuję za pomoc.
Szkoda,że nie znalazły się osoby chętne do udzielenia informacji(pewnie mieliście podobne przypadki)no cóż ale jako niepełnoprawny członek klubu jestem chwilowo niewiarygodny.
A wracając do tematu salon zachował się poprawnie na czas zamontowania LPG i brakujących pakietów otrzymałem samochód zastępczy Duster 1.5 110 km diesel z 2013 roku z licznikiem przejechanych km 3347...czyli mam przyjemność kończyć docieranie tego autka . Jestem urzeczony tym samochodem oczywiście z pominięciem jednostki napędowej diesla(nie jest to moja bajka) dla mnie tylko benzyna i gaz
Ostatnio zmieniony przez brian7414 2014-04-28, 15:17, w całości zmieniany 1 raz
Landi Renzo Omegas-było trochę problemów z gazem . Instalacja dostarczona do salonu aby zamontować to sprzęt od Dustera I a więc nie pasująca do dwójki z racji przesuniętego akumulatora i wynikały jakieś problemy montażowe . Mechanik z salonu nie podjął się montażu a samochód na lawecie pojechał do Józefowa głównej siedziby Landi . Tam dokonano montażu troszkę go potestowali na rolkach i na lawecie wrócił do salonu.Zostały zamontowane pakiety(rura z przodu , stopnie boczne(progi)....też po problemach bo dwa tygodnie pakiety docierały do salonu i później już tylko odbiór samochodu .Obecnie już przejechane 4200 km z czego 3000 km na benzynie . Samochód po wymianie oleju po 3000 km i teraz muszę umówić się z serwisem na przegląd instalacji LPG po 1000 km przejechanych na gazie(przegląd darmowy).Jeszcze planuję pojeździć około 1000 km i sprawdzić ile pojedzie maksymalnie
Ostatnio zmieniony przez brian7414 2014-06-15, 23:39, w całości zmieniany 1 raz
Obecnie już przejechane 4200 km z czego 3000 km na benzynie.
Słyszałam różne teorie docierania autka z gazem: a) pierwsze 3000 km tylko na benzynie, dopiero później gaz b) druga, iż to głupota i należy od samego początku (docieranie silnika) jeździć na gazie.. Co ty zastosowałeś?
Cytat:
Samochód po wymianie oleju po 3000 km i teraz muszę umówić się z serwisem na przegląd instalacji LPG po 1000 km przejechanych na gazie(przegląd darmowy).
Istotna informacja
Cytat:
Jeszcze planuję pojeździć około 1000 km i sprawdzić ile pojedzie maksymalnie
jakiej pojemności masz baniak?
Dlaczego zdecydowałeś się na LR, a nie np. BRC czy inną instalację?
Ostatnio zmieniony przez laisar 2014-06-16, 08:43, w całości zmieniany 2 razy
Miałem zakładaną instalację niby przez salon i cena 3700 zł.LR dlatego , że w poprzednim samochodzie sprawdziła się przez 10 lat . Układanie silnika 3000 km na benzynie nie przekraczając 3000 tysięcy obrotów . Dalej jazda już na gazie(tak robiłem w poprzednim samochodzie i to przyjąłem za wykładnik) po 5000 km dopiero jazda ile fabryka da.
Zbiornik pojemności 52L tak jak pisałem wcześniej instalacja sprawdzona na własnej skórze więc nie ma co zmieniać
Miałem zakładaną instalację niby przez salon i cena 3700 zł.LR dlatego , że w poprzednim samochodzie sprawdziła się przez 10 lat . Układanie silnika 3000 km na benzynie nie przekraczając 3000 tysięcy obrotów . Dalej jazda już na gazie(tak robiłem w poprzednim samochodzie i to przyjąłem za wykładnik) po 5000 km dopiero jazda ile fabryka da.
Zbiornik pojemności 52L tak jak pisałem wcześniej instalacja sprawdzona na własnej skórze więc nie ma co zmieniać
Ok, ale jak potem wygląda sprawa okresowego przeglądu np. wymiana filtra gazu za ile?
Podobno jest nietypowy i inny niż inne filtry gazowe i są drogie. A ile wytrzymują wtryskiwacze LR (tam są MED-y, tak?)? Wymiana wtryskiwaczy to znowu dużo kasy - ok.800 zł za kpl.
A parownik czy reduktor ile wytrzymuje przebiegu bezawaryjnie? Co z tego że LR jest OK wg Ciebie ale potem wysysa kasę za przeglądy i wymiany w/w zużytych części. To już BRC lepiej wypada pod względem finansowym i nie jest wcale taki zły tylko są nieudolni monterzy gazu i stąd "gaz niszczy silnik".
Jeszcze raz podstawowa zasada: DOBRY I KUMATY MONTER GAZOWY CZYLI PROFESJONALNY FACHOWIEC.
Miałem zakładaną instalację niby przez salon i cena 3700 zł.LR dlatego , że w poprzednim samochodzie sprawdziła się przez 10 lat
Kurczaki widzę, iż mamy ten sam wybór DD 4X4, ten sam kolor;-) kupowałeś całkiem niedawno, a w moim salonie zażądano za LPG Lando Renzo PLN 4.790,00........ niezła różnica - ciekawe z czego wynika? W jakim mieście, salonie zakładałeś gaz? Może jakieś namiary:-) ? Różnica 1090 zł to dość dużo...
Ostatnio zmieniony przez Kaśka 2014-06-17, 07:51, w całości zmieniany 3 razy
Kaśka, mnie powiedzieli, że zakładają gaz do Lodgy LR za 3500 zł. Chyba że, jest jakaś dopłata za większy zbiornik gazu niż standardowy i stąd jest różnica. Nawet za większy zbiornik o klika litrów dopłata wynosi ok. 200 -300 zł. Oprócz tego są różne marże za zakup kompletnego zestawu do montażu instalacji, no i robocizna w zależności od regionu Polski.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Kaśka, mnie powiedzieli, że zakładają gaz do Lodgy LR za 3500 zł. Oprócz tego są różne marże za zakup kompletnego zestawu do montażu instalacji, no i robocizna w zależności od regionu Polski.
No tak a mój to DD 4X4 i te rożne marże, regiony Polski;-)) ale ciekawa jestem ile w Twoim regionie zażądali by za mojego?
Już dowiedziałem się telefonicznie u Nazaruka, a więc dla Dustera 1,6 16V 4x4:
1. Gwarancja Renault tzn. producent daje fabryczne podzespoły Landi Renzo (komputer fabrycznie zablokowany) do montażu u dealera + zbiornik LPG 60l. Cena: 4600 zł brutto i pełna gwarancja producenta 3 lata.
2. Landi Renzo (komputer odblokowany) od producenta Landi do montażu u dealera + zbiornik LPG 60l. Cena: 3500 zł i 2 letnia gwarancja dealera (nie producenta Renault)
3. BRC (komputer odblokowany) od producenta BRC do montażu u dealera + zbiornik LPG 53 l. Cena: 3000 zł brutto i też 2 letnia gwarancja dealera. Za dopłatą 250 zł masz zbiornik LPG o poj. 58 l.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum