Marka: dacia logan mcv
Model: Laurete 5 os
Silnik: dci
Wysłany: 2008-02-15, 00:32 Zasilanie GPS nie z gniazda zapalniczki
Przewód zasilający leżał na pulpicie, dość gruby, zajmował gniazdo zapalniczki.
Po zdemontowaniu panela i wysunięciu rada dostałem się do kostki zasilającej radio.
Przemieniłem przewody zasilające radio (gra bez włączonej stacyjki) i podłączyłem dodatkową kostkę (+ na stałe, + gdy stacyjka włączona, 0 czyli masa).
Przerobiłem wtyczkę:
polutowałem bezpiecznik 2 A na wejściu, przewody na wejście i wyjście
Nawierciłem otwór Φ 7 mm na pulpicie i przełożyłem przewód wraz z gumką, jaką stosuje się do urządzeń przenośnych zasilanych z sieci.
Zamontowałem kostki i połączyłem.
Działa!!
Uwaga: wtyczkę przerobiłem bo do zasilenia jest potrzebne 5V.
Na liczniku 2300
Wysłany: 2014-02-23, 23:06 Zasilanie do gps/tel w podszybiu ?
Witam,
Czy próbował ktoś wyciągnąć zasilanie pod gps/tel pod szybę tak aby nie szedł kabel przed deską rozdzielczą ? Na przykład przez kratkę od nawiewu szyby a podłączenie ładowarki w schowku pasażera na dodatkowy gnieździe 12v ??
A może ktoś podesłać linka do takiego całego gniazda ? bo nie do końca wiem jak ma to wyglądać. ( teraz mi się wyświtliło zdjęcie )
Ma ktoś zrobione gniazdo zapalniczki w schowku ? może być takie najzwyklejsze wprawione gdzieś tam najgłębiej i do niego podpięta ładowarka tel/gps i kabel ze schowka poprowadzony do podszybia, albo za uszczelką albo z małym wierceniem.
Tak się zastanawiam czy nawet gniazda i ładowarki nie podłączyć razem solidnie zaizolować np. duża koszula termo i schować w desce rozdzielczej a do schowka dać gniazdo dodatkowe które będzie wolne.
Jeżeli będę chciał zrobić 3 dodatkowe gniazda 12V ( bagażnik, schowek, w desce z ładowarką ) to czy mogę się podpiąć do istniejącej instalacji od gniazda czy powinienem ciągnąć od akumulatora ? lub może od jakiś innych urządzeń ?
Gniazdko z ładowarką będzie chodzić często, w schowku okazjonalnie w bagażniku na wakacjach lodówka.
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez waluś 2014-02-24, 10:43, w całości zmieniany 2 razy
Jak już to masz skrzynkę bezpiecznikow po lewen stronie deski i to tam bym szukał lini stałego napięcia. Gdy podłączysz się pod zapalniczke nie będziesz miał lądowania przy wylaczonym zapłonie.
Marka: Skoda / VW
Model: Rapid / Up!
Silnik: 1,0 TSI / 1,0 MPI
Rocznik: 2019/2017 Pomógł: 11 razy Dołączył: 24 Maj 2010 Posty: 814 Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-02-24, 12:17
Ja osobiście przód bym dał przez zapalniczkę, a tył do lodówki na stałe. Nie trzeba wtedy pamiętać np o wyłączeniu nawigacji, a w kamerkach samochodowych nagrywanie załącza się automatycznie po pojawieniu się napięcia na zasilaniu, więc odchodzi załączanie kamerki.
Lodówka lepiej, żeby była zasilana cały czas. Oczywiście ryzykujemy tym, że po kilkudniowym biwaku nie da się odpalić auta.
_________________ Było Sandero Stepway 1,6MPI + LPG 2010 i Logan MCV 1,6MPI + LPG 2012
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-24, 20:08
Dopnę się do tematu Planuje pociągnąć zasilanie kamerki z zapalniczki lub dodatkowego gniazda USB z boku tunelu , poniżej schowka, dalej słupkiem, następnie górą przy podsufitce, by wyjść z przewodem w okolicy lusterka wstecznego. Muszę namierzyc odp cienki przewód USB-minUSB długości 5 MB oraz zainstalować dodatkowe gniazdo 12 V.
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-24, 21:55
.. wiem, testowałem to już z termometrem jednak wole dodatkowe ekstra gniazdko.12V. Prawdopodobnie zakupię identyczne jak oryginalne, nawiercę tunel i umieszczę je symetrycznie obok fabrycznego. W ostateczności jakiś patenz z przetwornikiem 12 V - 5 V USB schowanym w tunelu środkowym.
Re BigT: taki mały skok w czasie. To był najstarszy post w tym dziale bez odpowiedzi ;). Przykro mi się zrobiło że może Zenek do tej pory czeka na komentarze więc napisałem. Dobra dobra, już nie spammuję, ale ponad 6 lat oczekiwania na odpowiedź to jest coś !
Ostatnio zauważyłem, że hamulec ręczny łapie mi na 3-4 ząbku. Ponadto wyraźnie słabiej trzyma. Nie wiem, czy to się już linka wyciągnęła, czy coś z okładzinami. Na pierwszych dwóch ząbkach dźwignia podnosi się bez oporu jakby nie było linki. Wiem,że w tunelu środkowym jest zaczep linki do dźwigni. Jednak jak sprawdzić, czy wymaga gdzieś regulacji czy wymiany ? Pytam na szybko zanim pojadę do mechanika,który każe mi wymienić pół samochodu Dacia ma 80 tys przejechane i 9 lat. Hamulec używam praktycznie zawsze zostawiając samochód na postoju razem z wbitym pierwszym biegiem. Zatem jest intensywnie eksploatowany, nie daje mu szans, by się zdążył zapiec czy zardzewieć.
Łukasz
Ostatnio zmieniony przez mekintosz 2018-01-12, 09:14, w całości zmieniany 2 razy
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2018-01-12, 10:22
Normalna sytuacja,okładziny hamulca pomocniczego - o ile nikt nie usiłował jeździć za często z zaciągniętym hamulcem, są bardzo trwałe, wystarczy podciągnąć lekko linkę. W polo żony, które ma 142 tys przebiegu i osiągnęło pełnoletniość, niedawno wymieniałem linkę, bo ze starości już ciężko chodziła a smarować jej nie było sensu. Okładziny hamulca nadal były w dobrym stanie. Regulację linki zrobi pierwszy lepszy kumaty mechanik za niewielkie pieniądze.
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2018-01-12, 10:26, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum