Mój Duster skończył właśnie trzy lata i zastanawiam się nad zmianą oleju. Dotychczas jeździł na fabrycznym Elfie (już raz wymienianym) ale zastanawiam się czy nie zalać go czymś lepszym, np. Motulem? Czy to ma w ogóle sens i czy nie zaszkodzi taka zmiana silnikowi?
Chłopak wszedł już w dorosłość i należy mu się szczególna troska :)
Czy moze jest jakiś inny olej wart szczególnego polecenia do mojego dCi?
Witam,jestem przed pierwszą wymianą oleju.Żeby było trochę taniej postanowiłem sam kupić olej. No i się zaczęły schody z dobraniem odpowiedniego oleju. A mianowicie mam silnik 1.5dci 110km K9K R8 specyfikacja ACEA C3 -30, po rozmowie telefonicznej pan z ASO powiedział mi, że olej powinien spełniać normy RN0720 5W30 dla tego że mam filtr cząstek stałych DPF.
Szukając oleju z normą RN0720 wychodzi ACEA C4 więc czego mam się trzymać,żeby w ASO nie powiedzieli, że olej jest nieodpowiedni C3 czy C4.
Proszę o pomoc i z góry dziękuje.
Oznaczenie C3 i C4 to klasyfikacja jakościowa, gdzie podział dotyczy w uproszczniu popiołów siarczanowych. C3 dla średnich "midSAPS" a C4 dla niskich "lowSAPS". Reasumując olej o oznaczeniu C4 jest lepszy dla silnika 1.5 dCi z DPF. Oczywiście powinien spełniać normę RN0720.
Ostatnio zmieniony przez chriskb 2014-03-15, 18:56, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2014-03-21, 12:32 Olej do dustera faza 2 dCi
Panowie, jakie jest dokładnie oznaczenie na butli oleju ELFa do dustera, żeby kupić właściwy, żeby w serwisie nie kwestionowali norm dla Renault. Wiem, że jest to olej 5w30 full syntetyk, pytam się o olej do diesla.
A co myślicie o olejach Lotos i Orlen i dlaczego ich nie stosować ? ;)
NIe mówię, że są złe i zaszkodzą silnikowi.
Ale pytanie brzmi : "skoro są na rynku oleje sprawdzone i "markowe" w niewiele wyższej cenie (np. 4 PLN więcej za 1 litr) to po co lać te wyżej wymienione?"
Ostatnio zmieniony przez keikan 2014-04-03, 12:59, w całości zmieniany 2 razy
Kol. keikan, przecież Lotos jest rozpoznawalną marką. Produkuje oleje od 30 lat. Obecna instalacja to jedna z nowocześniejszych na świecie, pozwalająca produkować oleje najwyższej jakości. Jednak nadal w mentalności pozostaje co z tzw. "Zachodu" to lepsze.
Skoro jakością nie ustępują, to z czystego patriotyzmu :)
No a tak poważniej, mimo iż Lotos i Orlen robią bardzo dobre oleje, to problemem chyba są małe nakłady na marketing, lub nieumiejętne ich wykorzystanie. Przykład Kubicy i Lotosa - taki Total to by Kubicę wycisnął jak cytrynę, a u Lotosa cisza - no i pozostał nadal olejem mało popularnym w Polsce. Dobrze,że chociaż z KIA i SUBARU mają jako taką umowę. Orlen też Dakaru i Małysza jakoś nie przekuwa na sprzedaż oleju- jak widzę taką niemoc marketingową to mnie krew zalewa.
Ostatnio zmieniony przez antropolog 2014-04-03, 22:00, w całości zmieniany 2 razy
Kol. keikan, przecież Lotos jest rozpoznawalną marką. Produkuje oleje od 30 lat. Obecna instalacja to jedna z nowocześniejszych na świecie, pozwalająca produkować oleje najwyższej jakości. Jednak nadal w mentalności pozostaje co z tzw. "Zachodu" to lepsze.
no może i mają doświadczenie..
Ale to tak jak z Polonezem i VW - FSO też miało duże doświadczenie w produkcji aut, ale jednak kupiłbym VW (oczywiście to porównanie nie jest adekwatne do tej dyskusji, bo różnica w cenie była kolosalna, a nie tak jak w przypadku olei - pomijalna)
A nie ujmując nic i nikomu - obawiam się, że (może oprócz jedzenia) jednak to co z Zachodu jest lepsze ;)
Choć mając do wyboru Zachód lub Daleki Wschód (Japonia) - wybrałbym japońskie ;)
a co do marketingu - nie dajmy się zwariować... Ciężko jest nadążać za modą..
Ja już dawno przestałem kupować produkty tylko dlatego ,że jakiś "celebryta" je reklamuje...
Ostatnio zmieniony przez keikan 2014-04-04, 11:31, w całości zmieniany 1 raz
drążyłem i się dokopałem - już wiem, w czym się Polskie Oleje różnią od innych olejów - polskie normy dopuszczają 2x więcej domieszki oleju przepracowanego zregenerowanego w nowym oleju, względem norm europejskich (3,6% względem 1,8%). Niestety tę różnicę widać przy rozkręcaniu silnika. Zanim te normy się nie zrównają, to nasze oleje pod tym względem będą gorsze. Niby identyczne technologicznie, a nasze mają więcej oleju z odzysku :/ zmartwiło mnie to!
Ostatnio zmieniony przez antropolog 2014-04-10, 22:08, w całości zmieniany 2 razy
to podobna sytuacja jak z paliwami - norma ue dopuszcza 5% dodatku bio FAME do diesla, polska norma dopuszcza 7%. Polskie normy zostały opracowane w WAT - pewnie na czołgach testowali ;)
Co do dodatków do olejów i paliw, to w 2009 w Rafinerii Trzebinia należącej do Orlenu prokuratura odkryła niezłe wałki w temacie - no kurcze ciężko być klientem patriotycznym ;)
Ostatnio zmieniony przez antropolog 2014-04-11, 06:36, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 DCI 4x4 Prestige Pomógł: 2 razy Dołączył: 24 Sie 2013 Posty: 726 Skąd: Wro
Wysłany: 2014-04-12, 21:45
Karenzo napisał/a:
tylko że w PL mamy najtańsze paliwo w europie
więc lepiej przeboleć niż płacić powyżej 6 zł za rope jak czesi
a kiedy tam widziałeś takie ceny, mi wychodziło 20/30gr więcej jak u nas.
Poza tym cena nie jest wyznacznikiem, niech kosztuje 12 zl za litr, wszystko trzeba odnosić do zarobków, u nas niskie i relatywnie paliwo mamy drogie, co z tego że 5,2 za litr.
Nie ma tak kolorowo jak to się w PL mówi na zachodzie wszystko jest relatywnie droższe i nawet jak zarabiają 2-3 razy więcej to wszystko jest droższe 2 razy .
I nie ma co marzyć jedyne co umieją robić nasze elity to podniecić podatki więc nie ma takiej tragedii z paliwem u nas (a UE dąży do wyrównania cen na wszystko z powodu przemytu [wiadomo że nie do dołu ] ) a znając naszych speców z wiejskiej może sie okazać że będziemy mieć paliwo po 8 zł jak we Włoszech
Jak chcemy się z kimś porównywać to proponuje z Białorusią która poczyniła ogromny postęp od kiedy PL jest w UE . I mimo obiegowej opinii żyje sę tam coraz lepiej
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2014-04-13, 02:45, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum