Witam szanownych kolegów pisząc tu po raz pierwszy... :)
Jako,że czekam na odbiór mojego Dustera (15 tydzień) mam pytanie czy na tym etapie zamówienia możliwe jest jeszcze dorzucenie wyposażenia czy sprawa zamknięta?
Ostatnio zmieniony przez racer1972 2014-03-14, 22:40, w całości zmieniany 1 raz
Jeżeli auto nie zostało wyprodukowane (a byś się o tym dowiedział ) to można
Nie napisałeś kiedy złożyłeś zamówienie więc jest możliwe że diler go nawet nie wysłał
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2014-03-15, 00:35, w całości zmieniany 1 raz
I się wyjaśniło... auto wczoraj dotarło do dealera... miesiąc od zamówienia
Jakoś ekspresowo bo czytałem,że podobnie zamawiający mają na czerwiec a moje było doposażane w/g życzenia...
Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-03-15, 11:38
BigT napisał/a:
Może akurat takie mieli ?
Raczej po prostu i tak takie by przyjechało, bo zamówione mieli wcześniej, a po zamówieniu tylko zmodyfikowali listę wyposażenia, mogli to zrobić jeśli nie było jeszcze w produkcji.
Marka: Dacia
Model: Dokker VAN
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2013 Pomógł: 3 razy Dołączył: 03 Mar 2014 Posty: 703 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-03-16, 12:32
Dla mnie nie ma, zakres gwarancji się zmniejsza - przeczytaj dokładnie o tym co podlega i do kiedy, a płacisz za dodatkowe dwa przeglądy.
W bardziej zaawansowanym samochodzie może miałoby to sens, ale wedle mego zdania nie w dacii.
Wysłany: 2014-03-16, 23:31
racer1972, wydrukuj zamówienie i sprawdź czy wszystko co miało być jest.
Sprawdź obecność podnośnika, trójkąta itd.
Przejrzyj samochód blacharsko.
Znajdź w okolicy stację benzynową, bo leją dosłownie kilka litrów... :)
Weź kogoś z rodziny bo on na chłodno wszystko przejrzy .
Gdybym tak nie zrobił to nie dostał bym siatki do bagażnika
Możesz jeszcze zrobić tak że do stacji auto poprowadzi ktoś z rodziny żeby właściciel w tych emocjach niczego głupiego nie zrobił . po 10 minutach na spokojnie już wszystko będzie ok
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2014-03-16, 23:35, w całości zmieniany 1 raz
:) Nie no... Nie pierwsze auto z salonu odbieram... Raczej nie zemdleję z wrażenia (chyba)
O siatce do bagażnika nic nie piszą żeby miała być...
Chodziło mi raczej o możliwe niedoróbki itp. które się mogą zdarzyć akurat w Dusterze (o odstającej uszczelce drzwi słyszałem ale nie wiem czy to mit... ;)
Zaczynają się moje wątpliwości co do wyboru koloru i wersji (biały z czarnymi zderzakami)... Choć na to już trochę za późno... Chyba,że wymienię na inny egzemplarz ale nie wiem czy takie cyrki są możliwe... ;)
Ostatnio zmieniony przez racer1972 2014-03-16, 23:48, w całości zmieniany 1 raz
gadałem z dilerem to naprawdę dziwne historie słyszałem .
Co do omówionej siateczki to diller mi obiecał jako gratis . katalogowo kosztuje 300 zł
więc trzeba było się upomnieć i dostałem .
Tak naprawdę sprawdź czy wszystko jest a nic więcej na miejscu nie ogarniesz.
Zapalniczka / popielniczka /radio / gaśnica itp wszystko z drobnych rzeczy które mogły się zawieruszyć
Ja np miałem zakręcony wlew LPG bo był testowany ale dostałem pełną butle dzięki temu
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2014-03-16, 23:50, w całości zmieniany 2 razy
Sądząc z wykłócania się o dywaniki gumowe (po otrzymanym rabacie 2.000zł - nie wiem czy to dużo czy mało) na siatkę nikła szansa... ;)
Chciałem domówić po zastanowieniu przeciwmgłowe ale auto przyjechała w miesiąc i nie zdążyłem... Ktoś orientuje się czy jest instalacja i trzeba tylko dokupić lampy? (ok.250zł za oryginały) Czy też trzeba wszystko robić? (wtedy mija się to z celem...)
Ja długo czeka się na kartę pojazdu?
Ostatnio zmieniony przez racer1972 2014-03-16, 23:55, w całości zmieniany 1 raz
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2014-03-17, 18:55
mekintosz napisał/a:
Szczerze, gdybym nie miał fabrycznych przeciwmgłowych nie instalował bym ich.
dobrze jak już są ale gdy ich nie ma też da się jeździć - miałem w życiu sporo aut - jedne były "z" inne "bez". I z praktyki wiem,że lampy przeciwmgłowe włącza się 2-3 razy do roku
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2014-03-17, 22:05
od 2013 w każdej. ABS+ESP to wymóg unijny. ASR jest podukładem ESP i w DD stanowi z nim komplet
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2014-03-17, 22:05, w całości zmieniany 1 raz
A propos zakupu nowego i oczekiwania - W sobotę sprzedałem drugie auto a od miesiąca szukałem używki... szukałem i szukałem i kilka znalazłem - taktyka - otomoto.pl+bezwypadkowe nieuszkodzone, pochodzenie polskie z VINem itd. Tzw Polskie igiełki od prywatnych właścicieli. Pech nie pech, trzy trafiłem takie że ok na 100% ... ale .... ALEEeee. Nie zrażam się do używek bo podstawowe auto też kupiłem używane ale czasem można się załamać. Duster zawsze mi się podobał, a co inni myślą mam gdzieś... (choć wygląda, że opinia się poprawia). Potrzebowałem auta od zaraz. Po dwóch wizytach u dealera - jedna wersja początek czerwca, druga lipiec... Dzisiaj obdzwoniłem całą południową Polskę i jeden jedyny salon ma mniej więcej takiego DD jak chciałem (miał być 1.6LPG Laureate bez dodatków + kolor, jest niestety Ambience z dodatkami LPG). Dostępny od ręki. Mam tylko nadzieję że nie będzie totalnym mułem i da jakąkolwiek radość z jazdy (Do tej pory miałem mocne diesle w segmencie B, oba sprawiały/ją sporo frajdy)
Wysłany: 2014-03-19, 10:19
j28 napisał/a:
bezwypadkowe nieuszkodzone, pochodzenie polskie
Co do pierwszego - nie wiem co rozumiesz przez nieuszkodzone, ale nie tak łatwo znaleźć kilkuletni samochód bez przycierki na parkingu, a wedle mnie nawet coś więcej nie dyskwalifikuje samochodu, o ile było dobrze naprawione i nie było niczym grubym. Zresztą - teraz i tak tego nie sprawdzisz, a już na pewno nie czujnikiem grubości lakieru ;]
A co do pochodzenia - też manipulują tym dowolnie, np samochód od drugiego właściciela, a pierwszego z kraju, po opłatach itd to dla wielu taki z Polskim pochodzeniem. Teraz naprawdę nie tak łatwo ogarnąć handlarza - do każdego samochodu mają oddzielne konta na portalach, a do tego oddzielny numer telefonu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum