Wysłany: 2014-03-24, 11:49 Amortyzatory tylne do Lodgy
Witam,
orientujecie sie czy do Lodgy mozna zamontowac jakies inne niz oryginalne amortyzatory na tyl? Zamiennikow typowych do Lodgy jeszcze na rynku nie ma, a oryginaly ktore wymieniono mi na gwarancji tez pukaja jak te, ktore mialem od nowosci - jakas wadliwa partia chyba poszla.
Witam.kolego andrev17 a po jakim przebiegu wymieniłeś te amortyzatory bo u mnie też stukają
witaj, mi stukały od zakupu auta (na jeździe testowej w wersji prestige dci 110 też coś pukało z tyłu i zastanawialiśmy się co to, klapa bagażnika czy ramka od rejestracji ) i zgłaszałem to w serwisie też praktycznie od początku, jak byłem wymienić olej na 6000km przesmarowali zamki, sprawdzili całe zawieszenie i powiedzieli że jest ok - ale cały czas pukało... dopiero chyba za czwartym podejściem wyjęli amortyzatory i jeździli na samych sprężynach i wtedy było cicho osobiście to potwierdzam bo też jeździłem. Więc przy przebiegu 23000km wymienili mi amorki i powiedzieli że jest cicho, amorki rzeczywiscie sa nowe ale problem nie ustąpił cały czas głuche pukanie na nierównościach.
Hit jest jeszcze taki że serwis miał 2 nowe Lodgy na placu i przekładali od nich amorki i też pukało i u mnie i w tych nowych Lodgy też...
Miałem w ręku oba amortyzatory i jak się go dociska to właśnie na początku jakieś 0,5 do 1 cm występuję tak jakby troche luzu i pozniej juz idzie ciężej amortyzacja...
Dlatego szukam jakichś zamienników i chcę wymienić na własną rękę, bo serwis jest już bezradny.
Zastanawia mnie tylko dlaczego problem nie był jeszcze poruszony na naszym forum skoro widzę, że nie tylko mnie on dotyczy
temat jest poruszony również na niemieckim forum lodgy
zauważyłem jeszcze, że Ci którzy słyszą pukanie mają wersję Prestige 110dCi 7 osób... nikt z wersją 5 osobową na to się nie skarżył więc o co tu chodzi?
może wersje 5os i 7os mają inne amorki???
Posiadam wersję 5-osobową i u mnie też stuka . Już od pierwszego przeglądu zgłaszałem tą usterkę - szukali, smarowali, sprawdzali - bez efektu. Teraz już przynajmniej wiem że to leży na amortyzatorach - odwiedzę serwis za 3 tygodnie i zobaczymy co powiedzą.
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2014-03-25, 19:44
Obejrzyj dokładnie amortyzatory, poszukaj numerów i sprawdź do jakich jeszcze samochod ów pasują - wtedy powinieneś znaleźć zamienniki. Dacie są konstruowane z istniejących podzespołw z zasoów Renault i Nissana, wydaje mi się nieprawdopodobne by ktoś opracowywał amortyzatory specjalnie dla Lodgy.
Skoro nie jestem sam z tym pukaniem to mysle ze serwisy znaja problem (na mnie juz nie moga patrzec , ale nie potrafia albo nie chca go rozwiazac, nie kazdy tez korzysta z forum. Mysle ze w Polsce takich przypadkow jest duzo wiecej, moze wystosujemy jakies wspolne pismo do Renault Polska?
Nawet skrzykniecie się kilku osób przez klub nie bardzo pomoże. Ale wspólne wystapienie przez rzecznika konsumentów zadziała cuda.Bo jak czytam to problem dotyczy chyba wszystkich ale nie każdy zwrócił na to uwagę lub sądzi że TTTM.
Marka: Fiat, Dacia
Model: Bravo, Stepway
Silnik: 1.6, 1,5 Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 117 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2014-03-26, 18:16
PiotrWie napisał/a:
Obejrzyj dokładnie amortyzatory, poszukaj numerów i sprawdź do jakich jeszcze samochod ów pasują - wtedy powinieneś znaleźć zamienniki. Dacie są konstruowane z istniejących podzespołw z zasoów Renault i Nissana, wydaje mi się nieprawdopodobne by ktoś opracowywał amortyzatory specjalnie dla Lodgy.
Myślę podobnie , ale na własny koszt wymieniać amory w nowym aucie na gwarancji...
To nie amortyzatory. Proponuję złożyć oparcie środkowego rzędu siedzeń (nie mam 3 więc nie wiem jak się zapinają), a zapewne stukanie ustąpi. Przy normalnej pozycji oparcia zdarza się, że "szczękają" zamki oparcia o bolec, na którym się je zapina. Ja u siebie amortyzatorów nigdy nie słyszałem, choć czasem zdarza mi się po "kocich łbach" śmigać do jednej hurtowni. Też mi czasem coś stukało i nie mogłem dojść w czym rzecz i to w dodatku z jednej strony. Na tej "cichej" stał fotelik i dociążał oparcie i to zwróciło moją uwagę.
Proponuję złożyć oparcie środkowego rzędu siedzeń (nie mam 3 więc nie wiem jak się zapinają), a zapewne stukanie ustąpi
To nie to. Jeździłem z 3 osobami na tylnej kanapie i również ze złożonymi siedzeniami i też puka, przestaje pukać na trasie po przejechaniu około 5 km, ale wystarczy że zatrzymam się na pare minut i znowu puka, a jak jeżdżę po mieście na krótkich odcinkach to pukanie nie ustępuje......
A takie rzeczy jak lewarek, apteczka czy luźne zamki od drzwi/klapy, które mogłyby powodować stuki zostały wykluczone przez serwis.
Trzeba czekać na zamienniki amorków do Lodgy i to tyle.
andrev17, na allegro kup parę mat do wygłuszenia na bazie butylu (lepsza niż bitumiczna). http://allegro.pl/stp-i-s...4119605455.html
Wyklej całą podłogę pod fabryczną matą bagażnika i nie będzie prawie słuchać "pukania" paliwa w baku pod bagażnikiem. Zazwyczaj pod matą bagażnika jest goła blacha bez wygłuszania i stąd takie niemiłe i niepożądane dźwięki.
U mnie od początku też puka podobnie było w testówce Wydaje się ze właśnie najbardziej hałasują przez pierwsze km w szczególności po dłuższym postoju. A co do wyklejania matami to nie wiem czy to coś pomoże bo ja dokładnie sobie swoją obejrzałem i na całej podłodze w bagażniku i wnętrzu jest filc podobnie w bocznych ścianach z tyłu Też przy pierwszym przeglądzie będę męczył ASO zobaczymy co z tego wyjdzie
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2015-08-09, 06:54 Re: Amortyzatory tylne do Lodgy
andrev17 napisał/a:
Witam,
orientujecie sie czy do Lodgy mozna zamontowac jakies inne niz oryginalne amortyzatory na tyl? Zamiennikow typowych do Lodgy jeszcze na rynku nie ma, a oryginaly ktore wymieniono mi na gwarancji tez pukaja jak te, ktore mialem od nowosci - jakas wadliwa partia chyba poszla.
Sorry za odkop ale zmieniło się może coś w kwestii tych amoròw z tyłu bo u mnie też zaczyna coś stukać a stuka głośniej gdy auto jest bardziej dociążone choć w ASO niby wszystko sprawdzali i jest ok to ja skłaniam się jednak ku tym amortyzatorom.
Niestety nie wiem, na jakiej marki amory wymienili. Bynajmniej efekt jest zadowalający - zawieszenie działa jak należy, a było fatalnie. Jak dla mnie to systemowy problem, bo wzmianki o tym hałasowaniu często się pojawiają choćby na tym forum. Może wyszła jakaś badziew-partia amortyzatorów? Polecam więc wspomnieć w serwisie, że to szerszy problem, a nie tylko Wasze widzimisię. Powodzenia!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum