Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-03-26, 19:37
Od strony kabiny, na dole w nogach pasazera. Filtr jest po lewej stronie w tunelu, blisko przy grodzi silnika. Opis w temacie ktory podlinkowalem Trzeba zlokalizowac taki "jezyczek blokujacy filtr", nastepnie go lekko uniesc do gory ciagnac za niego w kierunku do gory. Filtr wyjdzie. Trudniej sie wklada za to ;-( Czasem trzeba go lekko zlozyc w wachlarz by wszedl.
Ostatnio zmieniony przez mekintosz 2013-03-26, 19:39, w całości zmieniany 2 razy
Mnie wypadał pierwszy przegląd klimy po 3 latach. Zrobiłem go w serwisie na Górczewskiej 146, który jest jakimś świętym graalem klimatyzacji w Warszawie (polecił mi ich też znajomy kierowca-mechanik).
Dodzwonić się do nich nie da, ale po podjechaniu na miejsce powiedzieli że w ciągu 3-4h zrobią. Zrobili za 180zł - okazało się, że żadnych ubytków po 3 latach nie ma, zdezynfekowali układ i zrobili mi wpis do książki gwarancyjnej (w notatkach na końcu, z pieczątką zakładu).
Ponieważ powiedziałem, że sam sobie wymienię filtr kabinowy, to wyjęli stary do dezynfekcji. Tylko nie rozumiem czemu dostałem w ramach "oddania starego filtra" jakiś inny - ten sam typ, też węglowy jak mój, tylko z innego samochodu i cały zasyfiony :D
Wysłany: 2014-04-03, 15:34 Ilość czynnika chłodniczego i oleju w klimatyzacji
Jaka jest ilość czynnika chłodniczego w snadero i oleju? Wczoraj była dobijana klima ale brak było na liście samochodów dacia sandero. Dzisiaj po paru kilometrach agregat się złączał i wyłączał,po ponownym dobiciu i zmniejszeniu czynnika z 650 g na 560 teraz jest ok. Stąd moje pytanie.
Byłem dzisiaj na serwisie klimatyzacji bo okazało się, że od nowości (3,5 roku) nie było nic robione, zauważyłem też że klima słabiej chłodzi.
Maszyna odessała tylko 180 gr czynnika i szczerze mówiąc zdziwiłem się, że tak mało bo jednak trochę chłodziła.
Ile powinno być czynnika w układzie w Loganie MCV 2010 rok ??? bo serwisant twierdzi że w jego książce jest napisane 750 gr a zgodnie z tym co jest napisane tu
Pogubiłem się i proszę o sprowadzenie na właściwą drogę. Otóż moja klimatyzacja była przeglądana po dwóch i pół roku, teraz pora na kolejny przegląd (konserwację czy jak tam się to zwie). Pytałem w serwisie, co robią i ile to kosztuje - zarzucili mnie ilomaś propozycjami, których nawet nie potrafię powtórzyć. Co powinienem zaordynować, że klimie (i w efekcie sobie oraz pasażerom) zrobić dobrze a jednocześnie nie kupować np. (cytuję) "bomby ozonującej".
Marka: była Dacia, jest Toyota
Model: Sandero, Auris Touring Sports
Silnik: 1,6 (132 KM)
Rocznik: 2015 Pomógł: 13 razy Dołączył: 10 Paź 2008 Posty: 1500 Skąd: Ozorków
Wysłany: 2014-04-05, 19:55
Martens, Oddaj samochód do warsztatu zajmującego się klimą (może być ASO). Odciągną z układu czynnik chłodniczy i nabiją świeży z odpowiednią ilością oleju. Dodatkowo oczywiście odgrzybią układ klimatyzacji. Co rok możesz używać preparatów do odgrzybiania klimy.
Tak jak podejrzewałem czynnika został nabite za dużo.
W chłodny dzień (ok. 10 stopni) klimatyzacja chłodziła dobrze. Problem pojawił się przy temperaturze 20 stopni. Kompresor włączał i wyłączał się w cyklach 2 sekundowych i bardzo głośno pracował.
Po podłączeniu do stacji nabijania (w tym przypadku był to jakiś model Delphi) ciśnienie HP zaraz po uruchomieniu kompresora dochodziło do 20 bar i kompresor się wyłączał.
Po obniżeniu ilości czynnika do wymaganych 475 gram klimatyzacja wreszcie pracuje poprawnie.
Marka: Dacia
Model: Sandero I oraz MCV II
Silnik: 1.5 dci oraz 1.2 16V LPG Pomógł: 11 razy Dołączył: 10 Paź 2010 Posty: 1103 Skąd: Mikołów
Wysłany: 2014-05-12, 12:22
Jutro jadę na przegląd klimy i ozonowanie w związku z tym mam pytanie ile czynnika i jaki R134A? powinno być w układzie sandero I 1.5dci jadę do znajomego gościa i chcę po prostu wiedzieć.
_________________ Dacia jest bogiem, prędkość nałogiem, sandero podstawą, turbo zabawą
Witaj Gość :)
Marka: Cytryna i Helmut
Model: inny
Silnik: benzyna i ropniak
Rocznik: inny Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Sie 2012 Posty: 437 Skąd: Wawa
Wysłany: 2014-05-12, 17:05
U mnie za wymianę filtra kabinowego z odgrzybianiem, kontrola układu i uzupełnieniem czynnika płacę 150 PLN. Serwisuję w okolicach Piaseczna. Do faceta trafiłem z forum Toyoty.
Jeśli ktoś chce namiar, to na priv.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum