Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 DCI 4x4 Prestige Pomógł: 2 razy Dołączył: 24 Sie 2013 Posty: 726 Skąd: Wro
Wysłany: 2014-04-13, 12:30
Meikyo napisał/a:
johnson napisał/a:
W innym temacie była mowa o takich warunkach:
-Przedłużenie gwarancji na 5 lat/120000km = 1090zł
więc może się da inaczej
Dla mnie 120 tys. to max 3 lata, więc....
więc nie wiem czego oczekujesz? 2 lata bez limitu km mało (tyle daje każdy), 3 lata albo 100 tys mało (Azja), 5 lat albo 120tys km mało (Dacia).
Ja mam starą gwarancję na 5lat/100 tys kkm i tam nie ma żadnych wyłączeń, widziałeś gwarancje Kia/Hyundai? Tam poza blokiem silnika praktycznie wszystko jest wyłączone.
Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-04-13, 12:37
stykowski napisał/a:
Wybacz, ale muszę skrytykować. Może nie wszystko, ale przynajmniej część.
Nie możesz zainstalować sobie czujników parkowania sam ani poza ASO w nowym samochodzie bo stracisz gwarancję.
Eeee tam.
Zawsze zamiast czujników i badziewnego firmowego radia za 2000 zł w sumie możesz zamontować sobie za cenę samego radia kombajn z androidem+kamerka w osłonie na rejestrację i bez utraty gwarancji masz tą samą funkcję, którą spełniają czujniki, tylko bardziej użyteczną, oraz za friko odtwarzanie multimediów i nawigację.
BTW: Żeby skorzystać z daciowych firmowych czujników trzeba praktycznie wyłączyć radio, bo inaczej nie słyszysz ich pikania, zresztą informacja że masz aż 40 cm od przeszkody to kiepska informacja, a już nic bliżej się z nich nie dowiesz.
Ostatnio zmieniony przez Cav 2014-04-13, 12:39, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-04-13, 12:45
johnson napisał/a:
Ja mam starą gwarancję na 5lat/100 tys kkm i tam nie ma żadnych wyłączeń, widziałeś gwarancje Kia/Hyundai? Tam poza blokiem silnika praktycznie wszystko jest wyłączone.
Nie jest, nie opowiadaj bajek.
W Kii do 5 lat i 100 tys masz wszystko poza elementami eksploatacyjnymi, plus 2 lata na układ napędowy.
A to co uznają za element eksploatacyjny a co nie, nie zależy już od gwarancji, tylko od sposobu postępowania gwaranta.
W Renault nic lepiej nie jest, trenowałem z nimi naprawę elementów które zepsuły się pod koniec gwarancji, ale ich przed końcem nie wymienili, a później już nie chcieli za darmo.
A np. w Kii zgapiłem się ze zgłaszaniem maglownicy, bo objawy były podobne do łącznika stabilizatora, który gwarancji nie podlega, a mimo to Kia Motor Poland w tydzień zgodziła się pokryć połowę kosztu wymiany maglownicy po 6 latach od daty odbioru auta i rok po gwarancji na maglownicę.
Do tego miałem prawdziwe assistance na 7 lat, a nie taką wydmuszkę jak w Dacii, na której nie przysługuje nawet auto zastępcze gdy auto zostaje w serwisie.
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 DCI 4x4 Prestige Pomógł: 2 razy Dołączył: 24 Sie 2013 Posty: 726 Skąd: Wro
Wysłany: 2014-04-13, 12:53
Cav napisał/a:
johnson napisał/a:
Nie jest, nie opowiadaj bajek.
W Kii do 5 lat i 100 tys masz wszystko poza elementami eksploatacyjnymi, plus 2 lata na układ napędowy.
A to co uznają za element eksploatacyjny a co nie, nie zależy już od gwarancji, tylko od sposobu postępowania gwaranta.
W Renault nic lepiej nie jest, trenowałem z nimi naprawę elementów które zepsuły się pod koniec gwarancji, ale ich przed końcem nie wymienili, a później już nie chcieli za darmo.
A np. w Kii zgapiłem się ze zgłaszaniem maglownicy, bo objawy były podobne do łącznika stabilizatora, który gwarancji nie podlega, a mimo to Kia Motor Poland w tydzień zgodziła się pokryć połowę kosztu wymiany maglownicy po 6 latach od daty odbioru auta i rok po gwarancji na maglownicę.
Do tego miałem prawdziwe assistance na 7 lat, a nie taką wydmuszkę jak w Dacii, na której nie przysługuje nawet auto zastępcze gdy auto zostaje w serwisie.
To co piszesz to było bardzo dawno temu i teraz to słaba gwarancja.
czujniki parkowania nie są zintegrowane z komputerem pokładowym
dokładnie taki sam zestaw można kupić za 100 zł
Co do gwarancji nie żartuj, jedyne zmiany które taka instalacji powoduje są to otwory w osłonie zderzaka . A trudno żeby kawałek plastiku ozdobnego np zardzewiał
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2014-04-13, 13:48, w całości zmieniany 1 raz
To co zacytowałeś NIE JEST ani w kawałku gorsze od warunków które oferuje większość innych producentów, zwłaszcza takich którzy dają 24 miesiące na wszystko, a nie na tą listę elementów w ogromnej większości faktycznie eksploatacyjnych - zwłaszcza na polskich drogach.
Np. Fiat również nie chciał naprawić zawieszenia po podobnym przebiegu.
To co zacytowałeś NIE JEST ani w kawałku gorsze od warunków które oferuje większość innych producentów, zwłaszcza takich którzy dają 24 miesiące na wszystko, a nie na tą listę elementów w ogromnej większości faktycznie eksploatacyjnych - zwłaszcza na polskich drogach.
Czyli jest takie samo jak wszędzie. Jakość serwisu jest taka sama jak wszędzie, KIA też nie robi kampanii jak się nie upomnisz itp. więc nie ma ich co tak gloryfikować. Ot taka sama lipa jak każda inna firma.
Czyli jest takie samo jak wszędzie. Jakość serwisu jest taka sama jak wszędzie, KIA też nie robi kampanii jak się nie upomnisz itp. więc nie ma ich co tak gloryfikować. Ot taka sama lipa jak każda inna firma.
No właśnie nie.
Bo gdzie indziej masz 2 lata gwarancji, tu masz 5 + 2 dodatkowej na najdroższe naprawy.
Gdzie indziej możesz sobie dokupić (często w dużo bardziej ograniczonym zakresie jako ubezpieczenie) dodatkowe lata, koszt od 1 zł w promocji w Dacii do bodajże 3000-5000 (droższej do tej pory nie widziałem) w Citroenie.
Osobiście wolę mieć te kilka tysięcy w kieszeni, Ty nie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum