Nie powiem że cicho, bo szum powietrza przy 150 słychać, ale nie było też drażniąco głośno. U mnie przy 120km/h jest 2000tys. obrotów także silnik nie przeszkadza, może musiałbym sie benzynową przejechać. Ogólnie nawet wrażenia pasażerów są pozytywne, bo po Daćce spodziewają się innych odglosów...
To napiszcie jeszcze jakie macie opony, bo mogą być inne, a to też robi różnicę przy większych prędkościach.
Teraz w MCV-ce mam HP3-ki i w porównaniu z dębicą to jest niebo a ziemia. Powyżej 130 silnik 1,6 może być słychać z tym, że Lodgy jest o wiele lepiej wyciszona więc i poziom będzie o wiele niższy.
Można sprawdzić hałas. Weź miernik przejedź się jedną i drugą. Po pomiarach będziesz wiedział.
To napiszcie jeszcze jakie macie opony, bo mogą być inne, a to też robi różnicę przy większych prędkościach.
Teraz w MCV-ce mam HP3-ki i w porównaniu z dębicą to jest niebo a ziemia. Powyżej 130 silnik 1,6 może być słychać z tym, że Lodgy jest o wiele lepiej wyciszona więc i poziom będzie o wiele niższy.
Można sprawdzić hałas. Weź miernik przejedź się jedną i drugą. Po pomiarach będziesz wiedział.
sluchajcie ja przejechalem sie mcv i lodgy nowkami na jezdzie probnej
mcv miala przejechane 400km a lodgy 1000 wiec opony byly standardowe takie na ktorych auta wyjezdzaja z fabryki letnie.
powtorze jeszcze raz to nie silnik halasuje bo w mcv i lodgy jest przyjemny pomruk common rail, tu chodzi tylko i wylacznie o wyciszenie budy w lodgy. to ze jest taka wysoka = opor powietrza. i przez to ten halas.
ale nie rozumiem skad macie informacje ze lodgy jest lepiej wyciszona od mcv?
i jeszcze jedno prosze o informacje lub link na temat ze lodgy 1.5dci jest bez dwumasy bo nigdzie tego nie moge znalezc
mialem dodatkowo sie przejechac w szczecinie lodgy lub mcv. na stronie renault sa zdjecia ze auta dostepne....a po telefonie do renault w sz-nie lodgy bedzie moze za 2 miesiace! a mcv jest "w rejestracji" czyli zostaja mi jazdy probne w danii...
co najlepsze na stronie renault szczecin zdjecia logana sa mcv z przed liftingu :) co za ludzie tam pracuja.....:)
Silnik 1,5dci 90 KM jest bez dwumasy, a 1,5dci 110 KM jest z dwumasą.... Tak bynajmniej słyszałem, ale nie chcę Cię wprowadzić w błąd. Może inni forumowicze, którzy mają te silniki dci, wypowiedzą się na ten temat.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
To nie jest chyba kwestia opon. Ja mam Continentale ale modelu nie pamiętam, nie mnie jednak
udało mi się dzisiaj jechać z prędkością 120, faktycznie szum wiatru jest dużo większy niż poniżej 100.
Rośnie rzekłbym wykładniczo, co prawda miałem na dachu box, on pewnie też robi dodatkowy hałas.
Ale jak stwierdziła moja żonka, po co jest radio w samochodzie. A da się spokojnie słuchać wcale nie mocniej niż
normalnie nastawione i rozmawiać się również bez wysilania da. Takie moje obserwacje dzisiaj.
Wracając do pytania postawionego w wątku. Byłem dzisiaj w salonie i wsiadłem do MCV.
1 - dziwne uczucie, samochód mały w sęsie niski. Spokojnie widać jego dach :),
2 - drugie wrażenie wsiadając musiałem przykucnąć, w lodgy fotel mam na poziomie czterech liter => dużo łatwiejsze wsiadanie i wysiadanie.
3 - pozycja za kierownicą również jak dla mnie lepsza w lodgy. Siedzi się wyżej widoczność lepsza.
4 - Szyba kierowcy jest większa, w logan MCV miałem dach tuż nad głową, co za tym idzie siedziało się bardziej jak w czołgu z dachem na głowie.
5 - plastiki i wykonanie takie samo,
Ostatnio zmieniony przez grapess 2014-04-14, 13:33, w całości zmieniany 2 razy
grapess, dobrze mówisz/piszesz.... Lodgy to klasa VAN. Wielkością dorównuje się do Renault Scenic, Citroen Xsara Picasso, Opel Zafira itp.
Sam mam Scenica i dobrze w nim się siedzi i jedzie, a za dwa-trzy dni będę miał Lodgy w "ręku".
grapess, no pewnie, że pochwalę jak będę już miał. Będę miał z takim samym silnikiem jak Ty masz, ale narazie bez gazu, a w przyszłości mam zamiar je zagazować.
Cytat:
Przy okazji moja Xsara do Lublina pojechała
no jaki świat jest taki mały....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum