Samochód miałem odebrać w piątek (11.04) lecz serwis nie wyrobił się z montażem akcesoriów i odebrałem 15.04. Czyli 3 dni przed końcem daty odbioru, sporządzonej na umowie sprzedaży.
SUMA CAŁEGO AUTA Z DODATKOWYM WYPOSAŻENIEM = 54 336 ZŁ - według standardowego cennika z dacia.pl
Realna cena i rabat:
KWOTA DO ZAPŁATY = 51300 ZŁ
Ja zakładam FAKTYCZNY RABAT (licząc wg cennika z dacia.pl) = 3036 ZŁ
RABAT = 5,6 %
Miałem załapać się na regulator prędkości, tryb ECO i wyświetlacz temperatury zewnętrznej.
Niestety jednak mam tylko wyświetlacz temperatury zewnętrznej. Tak wyszło. Trafiłem na taki okres przejściowy, mimo, że sprzedawca wspomniał, że będę miał już to "nowe, dodatkowe" wyposażenie.
Teraz pierwsze wrażenia z jazdy. Trasa Częstochowa-Kielce.
Zaskoczony jestem pozytywnie elastycznością silnika. Tak jak wspominali mi koledzy na forum, potwierdzam, że na 4 lub 5 biegu śmiało samochód mknie do przodu, nie sprawiając silnikowi odczuwalnego obciążenia, mimo stosunkowo niskiej prędkości 50-70 km/h.
Do tej pory jeździłem Fordem Galaxy (1.9 TDI, 110 KM). Według mnie jest cicho. Do 90 km/h bardzo sympatycznie, 100-110 km/h słychać trochę silnik-trochę wiatr. Ale na pewno ciszej niż w moim fordzie przy podobnej prędkości.
Spalanie po przejechanej trasie 208 km średnia z komputera 7,4, a licznik wskazał, że auto wypiło 14,1 litra benzynki.
Zauważyłem, że faktycznie auto jest o wiele lżejsze od forda i to czuć. W mieście autko ładnie przyspiesza, wszystko płynnie i lekko chodzi :)
System audio dla mnie rewelacja, rozmowy telefoniczne również bez zastrzeżeń (dla zainteresowanych dodam, że rozmówcę słychać w obu przednich głośnikach, nie wiem czy w tylnych również, a głośność rozmówcy jest zawsze taka jaka została ustawiona podczas ostatniego połączenia).
Wczoraj przyciemnione zostały szyby. Samochód nabrał lepszego wyglądu. Niebawem kolejne dodatki o czym na pewno poinformuję :)
Poniżej kilka zdjęć.
Gratuluję z nowego nabytku. Życzę Ci bezawaryjnej jazdy, szerokich dróg i gumowych drzew!
Ja miałem w tym tygodniu też odebrać samochód w/g spisanej umowy (16 tydzień roku), ale chyba je odbiorę po świętach, bo do tej pory nie dostałem telefonu z wiadomością o odbiorze gotowego samochodu. Będę miał taki sam silnik co Ty
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Szyby oklejanie u nas w Kielcach w prywatnym serwisie. Gościu zna się na tym, przyciemnia również auta bardzo ekskluzywne.
Zapłaciłem 600 zł. Dożywotnia gwarancja na folie.
Zakładam, że koledze chodziło o słupki między szybami drzwi przednich a tylnych. Odpowiedź wskazuje jednoznacznie, że tak już było, zresztą w moim Sandero 2008 Laurete też tak było.
Napisz proszę jaka folia została użyta do przyciemnienia?
Niestety, mam napisany typ folii o numerze, ale nie mogę go rozczytać.
PS. Słupki oklejone fabrycznie.
Pierwszy bak opróżniony: (85%)trasa/miasto(15%), średnia prędkość = 47,40 km/h.
Spalanie wg kompa:
średnia = 7,10 l/100 km
ilość paliwa = 39,6 l
Spalanie faktyczne:
średnia = 7,48 l/100 km
ilość paliwa = 41,67 l
W międzyczasie zauważyłem, że:
Oryginalne radio Dacii wczytało mi książkę telefoniczną do radia, dodam, że na telefonie (Sony Xperia SP) mam tylko kontakty na sim oraz na koncie google. Lokalnych kontaktów nie tworzyłem.
Radio wyświetla mi Imię i Nazwisko przychodzącego połączenia.
Czy fabryczne radio można ustawić w języku polskim?
Instrukcja pokazuje radio w wersji polskiej, ale w samochodzie do wyboru nie ma niestety polskiego... trochę dziwnie napisana jest ta instrukcja :)
Ostatnio zmieniony przez gladki83 2014-04-19, 19:14, w całości zmieniany 3 razy
Miałem załapać się na regulator prędkości, tryb ECO i wyświetlacz temperatury zewnętrznej.
Niestety jednak mam tylko wyświetlacz temperatury zewnętrznej. Tak wyszło. Trafiłem na taki okres przejściowy, mimo, że sprzedawca wspomniał, że będę miał już to "nowe, dodatkowe" wyposażenie.
Jeśli tylko wyposażenie którego Ci nie zamontowali miałeś wpisane w zamówienie, to masz podstawę żeby składać reklamację z 99,9 procentowym prawdopodobieństwem, że prędzej lub później będą ją musieli uznać.
Miałem podobną sytuację, tyle że w drugą stronę. U mnie nie było elementu wyposażenia ze starszej wersji, ale na zamówieniu był on wymieniony, więc po kilku rozmowach sprowadzono go dla mnie i zamontowano.
Sam mam owiewki i osobiście niekiedy wole uchylić szybkę zamiast włączać klimę -> rozwiązanie zdrowsze.
W deszczowe dni owiewki zapobiegają wpadaniu kropli wody.
a i przy konieczności nocowania w samochodzie dobrze jest uchylić szybki
Ostatnio zmieniony przez Dominus 2014-04-27, 20:00, w całości zmieniany 1 raz
Jeśli tylko wyposażenie którego Ci nie zamontowali miałeś wpisane w zamówienie, to masz podstawę żeby składać reklamację z 99,9 procentowym prawdopodobieństwem, że prędzej lub później będą ją musieli uznać.
Na zamówieniu nie miałem tego wpisane. Zamawiałem normalnie z ogranicznikiem. Dopiero po paru tygodniach od złożenia zamówienia pojawiła się informacja, że montują w Lodgy również regulator.
mekintosz napisał/a:
Brakuje Ci miejsca w Lodgy, że na dach Jumbo Jeta chcesz wsadzić prom kosmiczny ?
Prowadzę działalność gospodarczą i potrzebuję dużooo miejsca na sprzęt :)
mekintosz napisał/a:
Przy okazji, posiadając samochód z klimatyzacją, będąc osobą nie palącą w samochodzie, po kiego grzyba owiewki ? Co innego w FSO Polonezie
1. Dla mnie ładniej samochód w tym kolorze wygląda z owiewkami,
2. Czasem też wolę otworzyć okno.
3. W samochodzie parę razy będę nocował, a samochód będzie minikamperem. Wtedy owiewki nocą na pewno się przydadzą :)
Przełożyłem sobie cb-radio. Postanowiłem założyć je w podobnym miejscu jak w moim fordzie galaxy.
Jeden wkręt i mała śrubka do zamocowania. Mała śrubka dlatego, że inaczej nie domknąłby się schowek.
I teraz można jeździć :)
Przy okazji. Miałem podobną sytuację jak kolega grapess. Podczas przejazdu przez progi zwalniające słychać było metaliczny stuk z przodu samochodu.
Nakładka wytłumiająca na górę sprężyny załatwiła sprawę. W moim przypadku, prawa sprężyna. Taką otrzymałem informację z ASO.
Efekt = cisza. :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum