Z tego co wiem to również "mój" apartament jest zajęty w tym czasie. Byłem w Poljicy koło Mariny w Dalmacji (jest jeszcze jedna Poljica niedaleko Zagrzebia i tę Googlas najchętniej pokazuje). Na plażę jeździliśmy właśnie do Mariny i widziałem osoby sterczące z kartkami "APARTMANY" (lub APARTMANI). W rozmowie z właścicielami domu dowiedzieliśmy się, że najwięcej turystów było w 2008 roku a w tym już nie jest kolorowo. Można próbować w ciemno (chociaż z rodziną to trochę ryzykowne) lub rezerwować na jednym z portali (nazwę mogę wysłać na priva, jeśli chcesz)- ja wybrałem opcję z rezerwacją i noclegiem podczas jazdy tam i z powrotem; nasze życie i zdrowie jest dla mnie więcej warte niż 85+63 Euro. Przyznam, że dwie ostatnie noce (wyjeżdżałem 06/07) zaczęły się robić bardzo gorące a osoby jeżdżące do Chorwacji w sierpniu piszą, że to gorący miesiąc. Ale jeśli takie temperatury lubisz to będziesz zadowolony. Popatrz również na cro.pl (jeśli to kryptoreklama to proszę o wykasowanie nazwy forum)- ogrom informacji przydatnych przed wyjazdem, m.in. jak nie wyskoczyć z 35 Euro za winietę za przejazd "autostradą" przez Słowenię. Wybraliśmy opcję 60km po drogach gdzie jeździło się 50-70km/h ale widoki były również mega!
My akurat nastawiliśmy się na "moczenie doopy" bo nasze Pokemony są średnio zainteresowane zwiedzaniem- a szkoda! Krakry1, Split Dioklecjana też szybko obskoczyliśmy ale w tym dniu miało być pochmurno (wg Dalmatia Time- frikowej gazetki dostępnej w ich informacjach turystycznych) a tu lampa niemiłosierna. Nas też ten ukrop wymęczył. Ale wspomnienia niesamowite, aż mi serce żwawiej zabiło jak zobaczyłem Twoją pierwszą fotę na wspomnienie pobytu w Chorwacji
Właśnie wróciłem z Sibinj- to pomiędzy Crikvicą a Senj. Trzy domy na krzyż i pole campingowe. Jechałem do Chorwacji ze znajomymi w ciemno i tam właśnie znalazłem aparatment 5-osobowy za 60 euro za dobę + 3 euro za klimę ( właścicielka spuściła 2 euro,bo na wstępie chiała 5). Były też 2 i 3 osobowe - za 2 osobowy 40 euro a za 3 osobowy - 50 euro. Nie wiem, czy będą teraz wolne miejsca, lepiej skontaktować się na maila. Stronka www.app-anita.com. Do plaży bardzo blisko - 150 m. Tylko jeden feler - trzeba przejść przez ulicę, która nad ranem hałasem daje się we znaki. A tak przy okazji - podróż Dusterkiem w 5 osób+ bagaż i trumna jest do wytrzymania. Na zakrętach lepiej jednak zwalniać. Polecam wybrać się na wycieczkę nad Jeziora Plitvickie i wyspę Krk - miejscowość Baśka. Tankować tylko KARLOVAĆKO
IMG_1599_zmien nazwe.JPG Dacia klub Polska
Plik ściągnięto 312 raz(y) 67,96 KB
IMG_1491_zmien nazwe.JPG W porcie w Senj
Plik ściągnięto 235 raz(y) 57,22 KB
IMG_1490_zmien nazwe.JPG W porcie w Senj
Plik ściągnięto 258 raz(y) 57,08 KB
IMG_1487_zmien nazwe.JPG W porcie w Senj
Plik ściągnięto 248 raz(y) 79,15 KB
_________________ :))))
Ostatnio zmieniony przez Riczi 2013-07-28, 10:07, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.6 SCE
Rocznik: 2018 Pomógł: 3 razy Dołączył: 30 Sie 2011 Posty: 730 Skąd: lubuskie
Wysłany: 2013-07-28, 09:49
[quote="piotr. z"]Właśnie wróciłem z Chorwacji- Ciapa dał radę chociaż brakuje czasami mocy. Przelecieliśmy w 10 dni ponad 3700km, trasa przez Czechy, Austrię (prawie 1 euro za LPG!!!). W Chorwacji też nieciekawie- LPG za prawie 5 kun/l (1 kuna to ok. 0,7PLN po lekkim zaokrągleniu w górę).
tomala72, byłem w Poljicy, kolejna miejscowość za Seget Vranjicą, wspominałeś, że się tam wybierasz- byłeś?
No niestety, ukierunkowania życiowe nastawione na zakup nowego mieszkanka, zmusiły mnie do weryfikacji planów wakacyjnych, no i duster wystawiony na aledrogo:(
Ja wybieram się w drugiej połowie sierpnia do chorwacji.
Ktoś może polecić jakiś region, domek wczasowy może hotel z własnego doświadczenia, po którym był zadowolony ?
Dwa razy spałem tu: kwatera 1 Lokum znajduje sie w Trogirze, a właściwie na wylocie z Trogiru w w Kierunku Splitu. Właścicielami jest starsze, bardzo sympatyczne małżeństwo. Za domem (furtka na tyłach domu) po przejściu kilkudziesieciu metrów, jest zatoczka z dość długą płycizną. W pobliżu znajduje się lotnisko. Jednak nie jest ono uciążliwe. Lokum swietnie się nadaje do wypadów na zwiedzanie tej części Dalmacji. Lokal nie jest klimatyzowany.
Bedąc na Półwyspie Peljesac, nocowałem w Orebiciu w tym domu: kwatera 2 Standard nieco gorszy. Zaletą jest plaża i bliskość Korculi.
Inne noclegi wynajmowałem przez agencję i rezerwowałem przed wakacjami. Jednak żaden kłopot aby coś wyszukać już na miejscu.
Będę wypatrywał Cię na trasie :) Wybieram sie do CRO mniej więcej w tym samym czasie.
Ostatnio zmieniony przez rakso70 2013-07-29, 07:20, w całości zmieniany 1 raz
Model: Duster 4x4
Silnik: dci "110 kucyków i jeden osioł ;-)"
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Cze 2012 Posty: 293 Skąd: Gliwice/Szałsza
Wysłany: 2013-07-29, 13:17
W południowej Dalmacji nie polecam lokali bez klimy - zwłaszcza takich na piętrze ze słonecznym tarasem. Choć to mało efektowne to fajnie jest mieć lokal od wschodu lub północy na parterze.
Jak jest klima to słoneczny apartament jest OK ale z cieniem na tarasie. Poza tym im dalej od brzegów (promem) tym lepiej, spokojniej i mniej tłocznie (jak ktoś lubi oczywiście).
Chcę jechać od około 15go sierpnia na jakąś wyspę (zawsze jeżdżę tylko na wyspy chorwackie), też szukam noclegu.
Dzięki zdjęciu z wyspy VIS zająłem Dusterem II-gie miejsce w konkursie Dacii ! (temat forum: konkurs "Jak dzielna jest Dacia Duster").
Ostatnio zmieniony przez janzet 2013-07-29, 13:20, w całości zmieniany 2 razy
W południowej Dalmacji nie polecam lokali bez klimy - zwłaszcza takich na piętrze ze słonecznym tarasem. Choć to mało efektowne to fajnie jest mieć lokal od wschodu lub północy na parterze.
Jak jest klima to słoneczny apartament jest OK ale z cieniem na tarasie. Poza tym im dalej od brzegów (promem) tym lepiej, spokojniej i mniej tłocznie (jak ktoś lubi oczywiście).
Chcę jechać od około 15go sierpnia na jakąś wyspę (zawsze jeżdżę tylko na wyspy chorwackie), też szukam noclegu.
Mnie ciągnie tym razem na Vis. Chciałbym z familią odwiedzić Bisevo i słynną grotę. A z Vis-iu na Bisevo najkrótsza droga. Potwierdzam, że na wyspach mniej tłoku i łatwiej o spokój. Dwa lata temu urlop spędzałem na Hvarze w zatoczce Skozanije. Jest tam kilkanaście domków, dla turystów. Tylko kawałek trzeba dojechać szutrem i skoda tarła brzusiem o ziemię. We czwartek odbieram Dustera. Ten będzie przemykał bez kłopotu:)
Model: Duster 4x4
Silnik: dci "110 kucyków i jeden osioł ;-)"
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Cze 2012 Posty: 293 Skąd: Gliwice/Szałsza
Wysłany: 2013-07-29, 17:23
Bardzo polecam VIS. Przed wyjazdem przejrzeć dostępne plaże i oczywiście "Modra Splja" na Bisevie. Ale oprócz jaskini błekitnej jest tam tez zielona (światło wpada przez dziure w sklepieniu) i mozna w niej pływac i nurkować - wyspa Ravnik, łódkę zamówić w zatoce Rukavac (w Rukavac sa chyba najlepsze kwatery i plaże), jest jaskinia Tity (lądowa, tam sie ukrywał), są puste bunkry i mozna sie do bunkrów Dusterem dopchać ale uwaga krzaki otulaja Dustera dość szczelnie. Na wyspie Budikovac jest zwykle "bezludna" plaża. Zamówić mozna łódke - rano zawiezie a po południu odbierze, po drodze kapiel w zielonej grocie. Zatoka Stiniva to kosmos - albo schodzisz górską bardzo stromą ścieżką 40 minut albo wpływasz od morza. Próbowałem z dziećmi na nogach, nie dąło się, popłyneliśmy od morza. Proszę o e-mail na jan-zet@wp.pl podrzucę trochę materiałów z VISu.
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2013-07-29, 21:23
Dzięki wszystkim za info.
Ale mam kolejny problem. Sprawdzając paszport syna 10 lat stwierdziłem że stracił ważnośc w marcu :(
Syn teraz jest na kolonii i wróci 8 sierpnia. Wyjazd do chorwacji planuje na 16 - 17 sierpień.
Paszport czy DD wyrabiają w miesiąc. Co teraz zrobić ?
Aha, aby złożyć wniosek musi być obecny syn, czyli mogę złożyć wniosek o paszport lub DD dopiero 9 sierpnia, bo 8 sierpnia wraca syn z kolonii.
I mam teraz poważny problem.
Może ktoś zna kogoś z wydziału paszportowego lub urzędu miasta Łodzi i mógłby mi pomóc w szybszym odbiorze paszportu lub DD ?
Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2013-07-29, 21:24, w całości zmieniany 1 raz
Wszystko idzie przez Warszawę. Dziesięciolatek chyba nie podpisuje dowodu, nie biorą też chyba odcisków palców - weź jakiegoś podobnego chłopaka (zdjęcie daj raczej autentyczne swojego syna) i uruchom procedurę.
Wszystko idzie przez Warszawę. Dziesięciolatek chyba nie podpisuje dowodu, nie biorą też chyba odcisków palców - weź jakiegoś podobnego chłopaka (zdjęcie daj raczej autentyczne swojego syna) i uruchom procedurę.
Dobry pomysł ;) ja też czekam na DO - za 2 tyg ma być do odbioru.
Dokumentacja idzie przez Warszawę. Przerabiałem w czerwcu temat wyrabiania paszportu również dla dziesięcioletniego dziecka: przy składaniu wniosku musi być obecne (odciski palców są skanowane do nowych paszportów telemetrycznych) natomiast paszport odbiera opiekun. Przy składaniu wniosku muszą być obecni oboje rodzice. Po 1,5 tyg. paszport był do odbioru. Jak z DD- nie wiem. Pamiętaj również o zdjęciu wykonanym wg nowych reguł- fotografowie wiedzą w czym rzecz.
Ale masz 9 dni- śliska sprawa... Chyba, że jedziesz w ciemno i kwatery będziesz szukał na miejscu więc te dwa-trzy dni zwłoki w wyjeździe nie zrobi różnicy.
Marka: Daćka i "łopel"
Model: Duster 4X4
Silnik: 1,5 dCi
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Pomógł: 6 razy Dołączył: 22 Lis 2010 Posty: 912 Skąd: z Powołania ;-P
Wysłany: 2013-07-30, 16:46
Podpisu nie wiem u 9-10 latka , maluchy zupełne nie składają. Ale odciski palców biorą. Przed nami było małżeństwo z dzieciakami około 4-5 lat i odciski pobierano - czerwiec 2013 - paszport. Jak z DO - nie wiem
Ostatnio zmieniony przez ajax 2013-07-30, 16:47, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2013-10-09, 09:11
Paszport dla syna został wyrobiony w 4 dni robocze.
W piątek złożyłem wniosek, a w środę był już do odbioru. Żadnych odcisków palców nie pobierano od syna 10 lat, także 10-latkowie nie mają paszportów biometrycznych.
Natomiast w sobotę wyjeżdżałem już do Chorwacji. Wyjechałem o 20:00, a na miejscu byłem o godz. 11:00. Apartamentu szukałem 3 godz. (teraz już sobie jak coś to zarezerwuje wcześniej), ale udało się i przyjemnie spędziłem urlop w Chorwacji na wyspie Rab w miejscowości Lopar. Polecam bo jako jedyna chyba wyspa ma plaże piaszczyste, co jest rzadkością w Chorwacji.
Jeśli ktoś zdzierży moje wypociny to zapraszam na relację z pobytu w Chorwacji, łącznie z fotami. Dopiero zacząłem bo nie dysponuje taką ilością czasu aby jednym ciągiem wszystko opisać. Oczywiście są tam również relacje innych osób. Nam się spodobało i postaramy się znowu odwiedzić ten sam rejon
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2127 Skąd: Lublin
Wysłany: 2014-04-21, 19:52
wieza napisał/a:
Ja zamierzam pojechac do Chorwacji w sierpniu... jakieś porady dla mnie? Ostatni raz byłem w Chorwacji jak zajęli 3 miejsce w MŚ w piłce nożnej
My też w sierpniu.
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Jak jesteście zainteresowani to na pw mogę podać tel.z którego korzystałem w tamtym roku.Byliśmy w dwie rodziny w Rogoźnicy dziesięć dni i wszyscy byli bardzo zdowoleni,blisko jest do Trogiru,Splitu i wodospadów KRKA
to poproszę tel i napisz mi ile płaciliście, może jakies cenne wskazówki dot. chorwacji
wieza,
sorki, że się wetnę, bo pytanie było do pol34, ale z kwaterami jest różnie. W zeszłym roku spędziłem dobry bity tydzień aby coś znaleźć (przez pośrednika). W tym roku poszukiwałem przez jeden z portali, gdzie kontakt z właścicielami był bezpośredni, chociaż są też podane namiary na sprawdzone miejsca. Mogę podesłać na priva nazwę portalu, którego używałem w tym roku. Ale na kilkanaście typów kilka musiałem odrzucić po sprawdzeniu okolicy w googlach na street view (smaczki p.t. linia kolejowa ze splitu z 50 metrów od kwatery, chata 20 metrów od Jadranki- taka fajna przelotówka D8 przy samym Adriatyku, alternatywa dla autostrady, foty kwatery nie pokazujące co masz naprzeciwko ).
Mam nadzieję, że nie dostanę po łbie (szukałem w FAQ i nie znalazłem albo nie doszukałem się, jeśli łamię jakiś punkt to grzecznie wywalę nazwę forum) ale polecam forum cro.pl- od cholery informacji. Musisz sam sprecyzować, czego szukasz, czy czegoś spokojnego, czy bardziej rozrywkowego, jakiego lokum (ilość osób), czy będziesz się stołował sam czy nastawiasz się na konoby i restauracje, jedziesz z dziećmi czy bez, jeśli z dziećmi to w jakim wieku etc. Na cro.pl znajdziesz mnóstwo info jak dojechać w dany rejon, jakich dróg unikać, które są polecane, co zobaczyć itp. Wieczory będą zapełnione- zapewniam W zeszłym roku to chyba przez dwa tygodnie chodziłem spać w okolicach 1:00-2:00 jak szukałem kwater i czytałem opisy różnych regionów oraz relacji z pobytów. A pobudka o 6:00
W tym roku wyjazd w okolice Omisa, bardziej na południe niż w zeszłym roku, i próbujemy machnąć 1760km na raz (żona też czynny kierowca)- poprzednio tylko ja kierowałem więc wyjazd rozłożony na dwa dni.
Się rozpisałem, przepraszam za przynudzanie, ale z ręką na sercu mogę polecić źródło informacji, z którego korzystałem.
Są też szkoły, żeby jechać do Cro na "pałę" i na miejscu szukać kwater- do zrobienia jak się jedzie z dorosła ekipą ale z dziećmi- słabo...
Aha! Jest tam tez kalendarz wyjazdów 2014, można w razie czego dobrać się z kimś i śmigać w grupie- zawsze raźniej
Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate Pomógł: 12 razy Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 1889 Skąd: lubelskie
Wysłany: 2014-04-22, 10:24
wieza napisał/a:
Ja zamierzam pojechac do Chorwacji w sierpniu... jakieś porady dla mnie? Ostatni raz byłem w Chorwacji jak zajęli 3 miejsce w MŚ w piłce nożnej
W sierpniu jest największe obłożenie Chorwacji - na wakacje masowo przyjeżdżają Włosi. Byłem 2 razy w sierpniu i raz w lipcu w trzech różnych miejscach: Crikvenica (Kwarner - niedaleko Rijeki); Makarska (Dalmacja na północ od Dubrownika) i Primosten (Dalmacja - rejon Sibenika). Wszystkie miejsca fajne, aczkolwiek w Makarskiej są dzikie tłumy - pięknie jest bardzo. Crikvenica też fajna i blisko od domu (choć najlepsza plaża płatna). Najbardziej spodobał mi się Primosten i jadę tam powtórnie w tym roku (10-20 sierpnia). Do Primosten pojechałem w 2013 roku w ciemno. Szukanie kwatery zajęło mi 20 minut (był to co prawda lipiec - ale zawsze coś się trafi). Po prostu udałem się do 2 biur podróży w centrum miasteczka i apartament znaleziony. Płaciłem 55 euro za dobę - apartament 3 osobowy. Za to samo rok wcześniej, ale kupione przez polskie biuro podróży w Makarskiej zapłaciłem 85 euro za dobę (do tego był to apartament 3 razy dalej od plaży). Różnica w cenie za dobę 30 euro - to dużo (przecież pośrednicy musza zarobić). Teraz przez biuro w atrakcyjnej lokalizacji będzie coś znaleźć, dość trudno - albo bardzo drogo (choć na pewno coś znajdziesz). Mam znajomych co jeżdżą w ciemno co roku - zawsze znajdują coś fajnego - oni lubią pochodzić i pytają bezpośrednio u właścicieli apartamentów. Ja jestem wygodny i już w styczniu zarezerwowałem w Primosten apartament - który upatrzyłem w ubiegłym roku (6 metrów od plaży i przyjmują z pieskiem).
Jakby kolega miał jakieś pytania chętnie odpowiem na PW. Chorwacja jest cudna i niezawodna, największe plusy to:
1. Gwarancja pogody;
2. Przecudne widoki;
3. Ciepłe morze (nawet jak trafi się zimniejsza woda to i tak nie grozi odmrożeniem jajek jak w Naszym Bałtyku );
4. Chorwaci są bardzo mili i dobrze do nas nastawieni;
5. Całkiem dobra droga: ja jeżdżę przez Słowację i Węgry - ok. 70% drogi to autostrady (od Miszkolca do Adriatyku autostrada) - zadupia na mojej trasie to okolice polskich i słowackich Bieszczad;
6. Jak ktoś nie zna języka - żaden problem - z Chorwatami dogadać się można szybciutko, poza tym wielu mówi po polsku, w restauracjach polskie menu itd.;
7. Cena wczasów na Chorwacji jest porównywalna z cenami nad Bałtykiem.
Jednym słowem polecam - ja i moja rodzina zakochaliśmy się w Chorwacji (zobaczymy jak pies bo pojedzie po raz pierwszy )
Dziki Panowie za odp. ja jade najprawdopodobniej 2 os dorosłe i syn 14 letni 180cm wzrostu ;)
w chorwacji bywałem ale lata 98 i wczesniej ;) zawsze było cudnie :) ja to chce rowerek wziasc oraz ponurkowac sobie bo to robie od wielu lat :)
_________________ Przede wszystkim przestronnosc w aucie co dajeLodgy i MCV w dobrej cenie ;)
Stan licznika 115,000 i koniec
Lodgy 120000km i rośnie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum