Wysłany: 2014-04-27, 16:49 Zakup dustera 4x4 a LPG
Chciałem się przywitać już po odebraniu auta jednak pojawiły się problemy wcześniej.
I tu pojawia się pytanie przeglądając forum w poszukiwaniu informacji odnośnie wielkości butli gazowej do dustera 4x4 odnalazłem informacje o 73L przeglądając dalej informacje znalazłem nawet ASO gdzie takowe instalacje zakładają do nowych aut bez utraty gwarancji. Niestety w moim mieście jest chyba tylko jeden salon,czyli lublin Nazaruk zamówiłem auto tam wynegocjowałem cenę i usłyszałem ze co do instalacji to jaka butla się zmieści taka zamontują. I sprawa wygląda tak ze salon chce zamontować butle 50L na co się nie zgodzę bo widziałem butle 73l. I tu pytanie jakie argumenty zastosować ? Macie jakieś pomysły ?
Ostatnio zmieniony przez SilverTM 2014-04-27, 18:28, w całości zmieniany 1 raz
witaj w Klubie...
do DD w wersji 4x4 rzeczywiście jest możliwość montażu butli o poj. 73 l, wskaż ASO producenta takich zbiorników (pewnie jest im znany - firma STAKO http://www.stako.pl/) i zażądaj montażu takiego zbiornika... być może ASO nie widzi w tym interesu ponieważ
SilverTM napisał/a:
tam wynegocjowałem cenę
a takie zbiorniki są droższe (ja w 2010 r. dopłaciłem 300 pln)
MSZ klient płaci i wymaga i tego się trzymaj... technicznie to nie jest problem,
W tym cała sprawa że jestem skłonny dopłacić do większej butli i to na pewno wiedzą. Pani która zajmuje się sprzedażą poinformowała mnie mniej więcej iż mechanicy stwierdzili że mają autoryzację od Renault tylko na takie butle o jakich mnie informowała i oni nie założą większej. Będę drążył temat bo dla mnie takie podejście do klienta jest lekko mówiąc dziwne jeśli jedno ASO zakłada ba rozmawiałem nawet z pod firmą która montowała instalacje. Pytanie czy macie pomysł jak można ich zmusić do montażu większej butli?
O fakcie że jest to zbiornik stako też informowałem zresztą większość instalatorów chyba montuje te zbiorniki.
Ostatnio zmieniony przez SilverTM 2014-04-27, 19:54, w całości zmieniany 1 raz
Pani która zajmuje się sprzedażą poinformowała mnie mniej więcej iż mechanicy stwierdzili że mają autoryzację od Renault tylko na takie butle o jakich mnie informowała i oni nie założą większej.
Że co mają? Autoryzację? A mają to na piśmie czy tylko na gębę? Nie rozumiem też o jaką "autoryzację" chodzi? Błogosławieństwo, że podłoga tylko tyle wytrzyma czy co- bo chyba nie ogarniam podejścia Renault. A! Prawda- logika a polityka to dwie przeciwstawne rzeczy...
Żądał bym pokazania "kwitów" na to, co Pani powiedziała, jeśli to pokaże to następnie nalegałbym na montaż większej butli (jak piszesz za dopłatą) i ewentualnym wpisem gdzie sobie chcą, że większa butla została zamontowana na Twoje żądanie. Jeśli Pani nie będzie miała takich kwitów to może wie, co jest wymagane, aby butla mogła być dopuszczona do użytkowania bo nie podejrzewam, aby ich propozycja wymagane badania i dopuszczenia posiadała a Twoja nie. Panie chyba też ma szefa?...
Początek faktycznie niefajny ale mam nadzieję, że dopniesz swego. Ja żałuję, że nie zwróciłem uwagi na pojemność butli jaką oferują w instalacji fabrycznej bo też próbowałbym walczyć o większą- nawet za dopłatą, nie widzę problemu.
Nie odpuszczę. Zresztą wiem że ktoś tu na takiej instalacji zarabia prawie 1000zł. Dla tego jeśli mam przepłacać to niech montują mi to co na prawdę mogą zamontować a nie to co im łatwiej albo to co mają na stanie niepotrzebne skreślić. Jak będą problemy zawsze mogę zamontować gaz później na własną rękę taniej i tak jak chce jedyny minus to że gdyby zaczęły falować obroty czy inne przypadłości czytając forum to wtedy zganiają pewnie wszystko na instalację nie montowaną u nich. Ale sprawa rozwojowa i będę informował.
TD Pedro, chyba jesteś z Lublina,(o ile pamiętam ), bo SilverTM też jest z Lublina, a masz już instalację LPG (to widać w Twoim opisie) to gdzie zakładałeś gaz w Twoim aucie i jaką masz butlę jeśli chodzi o pojemność? Czy zakładałeś LPG przed czy po gwarancji na auto?
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Byłbym wdzięczny za pomoc :) Jeszcze zgodnie z radami zapytam się o tą ich autoryzację poproszę o pismo jeszcze ewentualnie wywiad u podwykonawcy bo tak odnoszę wrażenie że nie chcą zbytnio podawać nazwy firmy. Jak nie wiadomo o co chodzi ... albo ktoś jest nie doinformowany.
- instalację zakładałem (ryzykując utratę gwarancji ) trzy miesiące po odbiorze samochodu z tym, że w zasadzie to ryzyko było niewielkie...
- w ASO instalacji wówczas nie zakładali,
- instalacja zamontowana w firmie TRANS-WAG (wcześniej ta firma montowała instalacje na zlecenie ASO),
- w/w firma posiada autoryzację Landi Renzo, instalacja kosztowała mniej niż obecne oferty ASO, zbiornik o poj. 73 l. sprowadzili na zamówienie (standardowo takich w swoim magazynie nie posiadają),
- minęły trzy lata od montażu, przebieg na LPG ponad 40 kkm i nic a nic niepokojącego się nie dzieje dlatego może warto rozważyć takie rozwiązanie,
- na Forum jest sporo informacji na ten temat (wrzuć do forumowej szukajki hasło Duster + LPG)...
Marka: Dacia, BMW
Model: Duster, Seria 5 E39
Silnik: 1.6/105KM, 3.0/231KM
Rocznik: 2010, 2002
Wersja: Laureate Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Wrz 2010 Posty: 366 Skąd: Białystok
Wysłany: 2014-04-27, 23:54
Nie słyszałem aby jakieś ASO "bawiło się" w samodzielny montaż instalacji gazowych w nowo sprzedawanych samochodach. Prawda jest taka że robią to w firmach specjalizujących się w montażu takich instalacji http://www.daciaklub.pl/f...hlight=#1629722
Informacja od pół roku serwis sam montuje instalacje gazowe. Rozmawiałem z firmą Trans Wag która wcześniej wykonywała instalacje tu Pan nie widział żadnych problemów i przeciwwskazań jeśli chodzi o instalację większej butli. Obstawiał 2 powody jeden że mają zakupione gotowe zestawy i zamówienie innej butli spowoduje że zostanie im luzem jedna butla. Drugi to zbiornik jest ponoć 2 razy droższy ale to odpada bo sam poinformowałem że dopłacę. Z drugiej strony zastanawiam się czy aby dobrze ten gaz zamontują jeśli od niedawna robią to sami.
Aktualizacja
Kontaktowałem się z Renault polska dostałem informacje że faktycznie takowa Autoryzacja istnieje dotyczy to modeli do których nie jest dostępna fabryczna instalacja Gazowa nawet dostałem numer referencyjny pakietu instalacyjnego lpg do dustera 4x4 7711566710 więc pewnie jest tylko ten mniejszy zbiornik w tym zestawie...
Potwierdzona informacja
Od 2-3 tygodni w każdym salonie Dacii jest możliwość zamontowania Instalacji gazowej bez utraty gwarancji dla Dustera 4x4 butla 61L czy coś koło tego. Niestety nie znam specyfikacji kompletnej dostanę ją na maila jedyny minus jest taki że koszt takiej instalacji to 4,5 tyś wedle centrali renault Polska
Ostatnio zmieniony przez SilverTM 2014-04-28, 19:35, w całości zmieniany 3 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum