Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Dacia klubu cz-pl-sk Levoča 2014
Autor Wiadomość
opos 

Marka: Dacia
Model: SANDERO/Logan MCV
Silnik: 1.4 + LPG/1,5 Dci
Rocznik: 2010
Wersja: Arctica
Wysłany: 2014-04-28, 18:53   

to ostatecznie poza mną i kol. janzet nikt się nie wybiera na słowację?

bebe 
Moderator
I aim to misbehave

Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004
Wysłany: 2014-04-28, 21:57   

opos napisał/a:
to ostatecznie poza mną i kol. janzet nikt się nie wybiera na słowację?

No przecież my się wybieramy. :)

opos 

Wysłany: 2014-04-29, 06:08   

nie byłem do końca pewny czy jedziesz. Czyli bebe + 2 , namiot, od piątku ?

bebe 
Moderator
I aim to misbehave

Wysłany: 2014-04-29, 09:37   

opos napisał/a:
nie byłem do końca pewny czy jedziesz. Czyli bebe + 2 , namiot, od piątku ?

Dokładnie.

opos 

Wysłany: 2014-05-06, 06:16   

Coś się kol janzet nie odzywa więc zostaliśmy we dwóch. Ja muszę jeszcze przeprowadzić domowe negocjacje dotyczące daty wyjazdu ale znając moje zdolności i siłe perswazji mojej żony raczej dotrę do levoczy w sobotę rano.

opos 

Wysłany: 2014-05-09, 08:34   

Ja jednak przyjadę do levoczy w sobotę rano. Janzet powinien się na dniach odezwać więc bebe postarajcie się dogadać co do wspólnej jazdy po słowackich drogach. Siebie i twoją załogę zgłosiłem do organizatora. Janzet pisuje po czesku to sam się zgłosi, tyle że czas jest do jutra.

janzet 

Model: Duster 4x4
Silnik: dci "110 kucyków i jeden osioł ;-)"
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2014-05-12, 14:06   

No to panowie chyba dla Was śniadania jakieś brać ? bo obiadem na spiskim hrade i tą wieczerzą to wszyscy się uraczymy.
Myślę że będzie OK
Ja planuję jechać w piątek i zacząć od Aquacity Poprad.

bebe 
Moderator
I aim to misbehave

Wysłany: 2014-05-12, 15:49   

Korcił mnie ten Aquacity Poprad, ale jednak nie dam rady. :) Planujemy wystartować z DC w piątek wcześnie rano, co w naszym przypadku oznacza dowolną godzinę między świtem a południem. :/ Licząc 7 godzin jazdy + postoje będziemy pewnie na kolację.

Automapa prowadzi mnie przez Radom (którego nienawidzę za całokształt) i Kraków, centralnie przez miasto. :/ (A dalej przez Bukowinę Tatrzańską.) Zastanawiam się nad trasami alternatywnymi, zwłaszcza omijającymi Kraków (A4? Czy raczej Czchów ;) i Nowy Sącz?). Dobre rady mile widziane. :)

laisar 
Moderator

Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.

Wysłany: 2014-05-12, 22:06   

bebe napisał/a:
Automapa prowadzi mnie przez Radom

Obadaj propozycję Gugle Mapów.

bebe 
Moderator
I aim to misbehave

Wysłany: 2014-05-13, 10:54   

laisar napisał/a:
bebe napisał/a:
Automapa prowadzi mnie przez Radom

Obadaj propozycję Gugle Mapów.

Hm. :) Opcja trochę hardkórowa, no i nie wiadomo czy nie utkniemy w Częstochowie. Z drugiej strony dużo ekspresówek i odcinek A4, którym jeszcze nie jechałem, to bym się przejechał. :) Najciekawiej wygląda końcówka trasy z Kežmarok do Levočskiej Doliny przez jakieś leśne przecinki, których w ogóle w Automapie nie ma. :D Rzecz warta obadania, jakby co to w końcu w okolicy będzie trochę Dusterów do wyciągania. :]

janzet 

Wysłany: 2014-05-13, 11:13   

Może spróbujesz: Radom, Kielce, Busko Zdrój, Nowy Kroczyn, Koszyce, Szczurowa, Brzesko, Nowy Sącz, Piwniczna, Stara Lubovna, Kezmarok, Vrbov, Cel.
Wawa-Rawa-Częst-Kat-Krak-Brzesko chyba nie wyjdzie czasowo szybciej. Bardzo do okoła to jest. Do Katowic jest z Janek 3.30.min. ale Częstochowa jest rozkopana więc albo przez nią 20 min albo jak sie traf to 1h - potem z Katowic do Balic 1h spoko razem z bramkami (niecała nawet) , a potem na obwodnicy Krakowa jest różnie (może z Balic ok 45 min - max 1h do Brzeska.

Ja polecę od siebie A1 i A4 do Brzeska, i dalej j.w. na zakopiankę się nie piszę. Będę pod telefonem, więc mogę z drogi puścić info.
Ostatnio zmieniony przez janzet 2014-05-13, 11:18, w całości zmieniany 1 raz  

opos 

Wysłany: 2014-05-13, 12:55   

bebe myślę że propozycja janzeta jest dobra, droga przez Brzesko i do przejścia w Piwnicznej to na pewno lepsze rozwiązanie niż zakopianka. A z Kezmarok do Vrbowa nie powinno być tak żle bo we Vrbowie są termy to i ludziska tam jeżdżą. Ja zresztą również zamierzam jechać tą trasą.

bebe 
Moderator
I aim to misbehave

Wysłany: 2014-05-13, 13:50   

janzet napisał/a:
Może spróbujesz: Radom, Kielce, Busko Zdrój, Nowy Kroczyn, Koszyce, Szczurowa, Brzesko, Nowy Sącz, Piwniczna, Stara Lubovna, Kezmarok, Vrbov, Cel.

No można. Będę przemyśliwał jeszcze.

janzet napisał/a:
Wawa-Rawa-Częst-Kat-Krak-Brzesko chyba nie wyjdzie czasowo szybciej. Bardzo do okoła to jest.

Gugiel sugerował jechać tylko do Balic i na zakopiankę. Do Brzeska to faktycznie już byłaby trochę sztuka dla sztuki, chociaż dzięki autostradzie mogłoby wyjść ok.

janzet napisał/a:
Ja polecę od siebie A1 i A4 do Brzeska, i dalej j.w. na zakopiankę się nie piszę.

Nie jechałem jeszcze zakopianką, może dlatego nie mam odruchu unikania jej za wszelką cenę. ;) Założyłem, że w piątek przed fajrantem nie będzie jeszcze tam jakiejś wielkiej tragedii. Źle założyłem?

janzet napisał/a:
Będę pod telefonem, więc mogę z drogi puścić info.

Super, zgadamy się jeszcze przed wyjazdem. :)

opos napisał/a:
A z Kezmarok do Vrbowa nie powinno być tak żle bo we Vrbowie są termy to i ludziska tam jeżdżą. Ja zresztą również zamierzam jechać tą trasą.

Zobacz, którędy prowadzi Gugiel. :D Przez Vrbov to prowadzi nawet Automapa, zwłaszcza, jak chce się ominąć Poprad i D1. Gugiel wynalazł jakąś ścieżynę przez górskie przełączki - Lubica, Romska Osada, Javorina a velké nic. :D Jak ta dróżka będzie na mapach TeleAtlas to przyatakuję, jak nie, to bez konsultacji z lokalsami raczej nie zaryzykuję. ;)

opos 

Wysłany: 2014-05-13, 15:24   

Trasa na pewno ładna. Tylko nawet jeżeli będą drogi asfaltowe to może być nieciekawie bo o ile 20 lat temu mogliśmy Słowakom zazdrościć dróg to teraz jest na odwrót. Ale masz rację jak z kolegami w sobotę przy lokalnym piwku obgadamy trasę to kto wie.

opos 

Wysłany: 2014-05-19, 06:10   

No i d.. Jak to bywa z moją rodzinką plany wzięły w łeb i niestety do Levoczy nie pojadę. Mam nadzieję ze koledzy bebe i janzet będą dzielnie i godnie reprezentować daciaklubpolska. No i liczę na jakieś fotograficzne sprawozdanie.

bebe 
Moderator
I aim to misbehave

Wysłany: 2014-05-19, 08:44   

opos napisał/a:
Mam nadzieję ze koledzy bebe i janzet będą dzielnie i godnie reprezentować daciaklubpolska.

"Bezapelacyjnie i do samego końca - mojego lub jej." ;)

Na chwilę obecną - twardo jedziemy. :] W ramach zadumy nad trasą NZŻ rzuciła pomysł, czy, skoro i tak na piątunio bierzemy urlop, nie wyruszyć w czwartek po fajrancie, zrobić, ile się da bez zmęczenia materiału po Polsce, zanocować gdziekolwiek (mamy spanie w samochodzie), a w piątek zaatakować jeszcze Aquacity Poprad. :)

opos 

Wysłany: 2014-05-25, 21:42   

No to może jakaś relacja. Czekam z niecierpliwością.

bebe 
Moderator
I aim to misbehave

Wysłany: 2014-05-25, 23:47   

Pisze się. :> Po całym dniu w samochodzie i dwóch browarach na wyrównanie elektrolitów dzisiaj już nie dam rady. :> Jutro zdjęcia i słów parę.

opos 

Wysłany: 2014-05-26, 06:13   

Na stronie http://www.daciaclub.cz/s...a-2014-11/fotky już was widziałem. To teraz proszę odetchnąć i obszerna relacja.

route2000 

Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPGTECH
Rocznik: 2014
Wysłany: 2014-05-26, 08:53   

A co za kolega przyczepił kamerkę do błotnika w Sandero? ;-)
Po fotkach z czeskiej strony było widać, że zlot był udany....
Wszyscy zadowoleni.....

bebe 
Moderator
I aim to misbehave

Wysłany: 2014-05-26, 21:07   

Było bardzo fajnie, chociaż mogłoby być jeszcze fajniej, gdyby nie bariera językowa. Jak udało nam się wypraktykować, dzięki olbrzymiej pomocy Gospodarzy, cienka jest ta strefa, kiedy w komunikacji śliwowica już pomaga, ale jeszcze nie przeszkadza. ;)

Dnia pierwszego dotarliśmy pod wieczór, zakwaterowaliśmy się i zasiedliśmy do ognicha i śliwowicy. :]

Dnia drugiego po śniadanku mieliśmy jechać w kolumnie na Spišský Hrad. Niestety, w wyniku akcji "bankomat" i zawirowań komunikacyjnych (brak śliwowicy) nie spotkaliśmy się na trasie i dotarliśmy na miejsce osobno. Spišský Hrad zjada na śniadanie wszelkie polskie zamki, przynajmniej jeśli chodzi o rozmiar. Przy bliższym poznaniu trochę traci i podobnie jak chyba wszystkie polskie zamki, cierpi lekko z tytułu niewykorzystanego potencjału. Trochę sytuację uratowało bractwo rycerskie, którego nazwy nie zrozumiałem, a które dawało pokazy na górnym dziedzińcu. Pokaz obejmował strzelanie z piszczały, hakownicy i muszkietu, walkę kordem, floretem oraz rapierem i sztyletem, a także krótką opowieść o zwyczajach katowskich. :) Na ile zrozumiałem, konferansjerka zrywała kask. :D Na ile się na tym znam (a trochę się znam, bo też dawno temu w bractwie rycerskim działałem), ekipa naprawdę świetnie się znała na tym, co pokazywała.

Na obiadek pojechaliśmy do Spišskego Salašu - sporej gospody z lokalnym jedzeniem. Okazało się, że uwielbienie dla smaženego/vyprážanego sýra jest pansłowiańskie. ;) Przy okazji przeczekaliśmy burzę, która wcześniej nadciągała złowieszczo nad Spišský Hrad.

Po obiedzie pojechaliśmy jeszcze na Marianską Horę - z klasztorem i bazyliką. Tu atrakcją była sama droga - bardzo malowniczo wijąca się zboczem.

Następnie chętni udali się ciorać w błocku na tor crossowy, a niechętni zostali na kempingu. :] O torze opowie janzet. :]

Pod wieczór był jeszcze pokaz pracy psa patrolowego, bardzo fajnie zrobiony - polegało to na inscenizacji kradzieży samochodu i interwencji psa i przewodnika. Były strzały, wskakiwanie do samochodu przez okno (to w wykonaniu psa ;), kłapanie paszczą (także w wykonaniu psa :) oraz humorystyczny akcent w postaci smutnego końca złodzieja w bagażniku. :)

Wieczorem zasiedliśmy do gulaszu przygotowanego przez Gospodarzy. Gulasz smakował obłędnie i miał chyba milion °C, ale na szczęście nic, czego nie dałoby rady schłodzić piwem i znieczulić śliwowicą. :] Wbrew pozorom alkoholu nie było jakoś strasznie dużo, bo kierowcy, ale samych śliwowic dostałem do spróbowania chyba z cztery rodzaje. :) Poza gulaszem z atrakcji była jeszcze strzelnica, na której można było sobie wystrzelić z wiatrówki smakołyka. Strzeliłem i nie trafiłem, ale to dlatego, że Nawierzchnia Była Rozmokła, przyrządy celownicze nie grały z moją postawą strzelecką, no i wiatrówka nie miała trybu ognia ciągłego. :> Do gulaszu przygrywali nam słowaccy el mariachi ;) - trzech chłopaków z akordeonami i bębenkiem, grających standardy ludowe. :] Bardzo fajnie grali i dopiero poważna ilość śliwowicy sprawiła, że zaczęli muzycznie "twórczo poszukiwać". ;)

Na koniec było jeszcze trochę śliwowicy (dla niekierujących) i zaproszenie na "sraz" za rok, z którego to zaproszenia zamierzamy skorzystać. :]

I trochę zdjęć.

Atak szczytowy na Spišský Hrad.

Reszta zlotu wpełza na parking...

I ustawia się w szeregu.

Widok na dolny zamek.

Zuzia i Maja zwiedzają twardo!

Zamek był przebudowywany wiele razy, przez 700 lat służył a to za pałac, a to za koszary...

Spišský Hrad z burzą in spe.

Ekipa z Polská.

Dacie czeskie i słowackie.

A to już strasznie omszała wiatka na Marianskiej Horze.

Panorama z Marianskiej Hory. :)

A to już "urobek" z toru crossowego. :)

Po dach!

Bryzgi rozmaite. :)

I moje niegroźne zboczenie :> - naklejki klubowe.

Z bryzgiem...

...i na Stepwayu Błękit Azurite. Nie żebym cośtam, ale ten kolor wygląda jak milion dolarów.

Ostatnio zmieniony przez bebe 2014-05-26, 21:17, w całości zmieniany 1 raz  

opos 

Wysłany: 2014-05-27, 06:28   

No to się ciesze, że się udało bo trochę obawiałem się mojej korespondencji z organizatorem. Ale jak się załapałeś na spanie i gulasz to ok. Ja niestety ze względów organizacyjno rodzinnych musiałem zrezygnować a szkoda bo miałem trochę naszych naklejek klubowych do rozdania. Cóż najwyżej rozdam za rok. A Spiski Hrad rzeczywiście wielki. Z tego co pisałeś to nie zwiedzaliście Levoczy a również warto bo bardzo urokliwe miasteczko a o ile mnie pamięć nie myli to są tam zabytki z listy UNESCO.

janzet 

Wysłany: 2014-05-27, 13:28   

Levoca stara jest ładna, otoczona murem, z brama wjazdową, rynek duży i jest tam kilka miejsc muzealnych do obejrzenia. My musieliśmy w centrum zwiedzić bankomaty...

Jeszcze kilka słów o planie czyli co po kolei kiedy było.., dodam tylko że zaczęło się akwaparkiem AquaCity w Popradzie i potem dojechaliśmy na miejsce na wieczór.
A w moim przypadku skończyło się w niedzielę słowacką jaskinią beliańską
A reszta w środku to tak jak pisze bebe.

Na torze cross niemiłosierne błoto, zero przyczepności, wszystkie opony wszystkich dacii zaklejone "na łyso" i ślizgawka jak na lodzie lub ubitym śniegu. Tor był gliniasty i rozmokła kompletnie wierzchnia 10cm warstwa która stanowiła taką budyniową pulpę.

DSC_0109m.jpg
Plik ściągnięto 91 raz(y) 171,13 KB

DSC_0087m.jpg
Plik ściągnięto 98 raz(y) 123,98 KB

DSC_0070m.jpg
Plik ściągnięto 139 raz(y) 187,85 KB

Sławomir Pytel 

Model: duster
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate
Wysłany: 2014-12-08, 20:19   

Fajny zlot, fajna relacja, fajne błtko. Dajcie znać, gdy będzie powtórka, pewnie się zabiorę z Wami.
Mam pytanie do właściciela dustera STA 20047: czy założyłeś (założyłaś) obręcze mniejsze niż 16 cali, czy tylko tak mi się wydaje?

Dominus 

Model: Duster 4x2
Silnik: 1.5 dCi 90KM
Rocznik: 2012
Wersja: Delsey
Wysłany: 2014-12-08, 21:17   

Sławomir Pytel, tak, Janzet ma felgi 15"

Odpowiedz do tematu