Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Kupić Dustera czy nie kupić?
Autor Wiadomość
Karenzo 

Marka: Dacia--> Subaru
Model: Duster 4x2 -->Forester
Silnik: 1.6 16V 105 LPG K4M 616 --> 2.0 16v FB20
Rocznik: 2012 --> 2016
Wersja: Laureate
Wysłany: 2014-05-01, 23:29   

to nie jest prawda że duster wygląda na droższego niż jest , dacia to dacia wszystkim się kojarzy z taniochą .
tak samo jak fso wypuści poloneza 20000000 to dalej będzie kojarzył się z tandetą i rdzewieniem w fabryce

tak jak pisałem wcześniej dacia to przestarzała technologia , mi to osobiście odpowiada bo nowa mi się nie podoba .
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2014-05-01, 23:32, w całości zmieniany 2 razy  

tomala72 

Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.6 SCE
Rocznik: 2018
Wysłany: 2014-05-01, 23:38   

No i tu się trochę mylisz Kolego bo o ile logan po prostu "nie wygladał" to Duster był pierwszą Dacią, która przyciągała wzrok i uwagę przechodniów oraz przestała wyglądać na "taniochę"
Stąd wielu, którym nie podobał się logan mcv pobiegło do salonów zamawiać dusterka:)))
Ja na przykład logana nigdy bym nie kupił ale suva zawsze chciałem mieć, niekoniecznie do jazdy po lasach. Ważne było aby wyglądał:)))
Ostatnio zmieniony przez tomala72 2014-05-01, 23:41, w całości zmieniany 2 razy  

Karenzo 

Wysłany: 2014-05-01, 23:58   

To zależy od otoczenia w warszawie panuje snobizm .
Z tanich marek śmieją się często i gęsto ale zazwyczaj posiadacze wypierdzianych betek od turka ze złomu .
Mam też działkę poza miastem i tam duster uchodzi za super fure

corrado 

Model: Duster
Silnik: 1.5 DCi (86KM/200Nm-130KM/300Nm)
Rocznik: 2010
Wysłany: 2014-05-02, 01:43   

Temat już powoli nie ma sensu :lol: Szkoda karmić trola.
Raz napisał , że ma kiepski wygląd i plastiki, a później że kupił Dustera bo wygląda "bogato" i na droższego niż jest . Sam sobie zaprzecza.

tomala72 

Wysłany: 2014-05-02, 05:25   

Oj tak, typowe jak ktoś zaczyna pisać posty niezbyt sprzyjające wizerunkowi daćkowego forum to zostaje trolem:)))

Corrado, nie pisałem nigdzie że Duster ma kiepski wygląd tylko że jest przeciętny jakościowo, czytaj Kolego ze zrozumieniem i pamiętaj, że nie wszystko złoto co się świeci:)

Karmić trola, karmić Koledzy:)))))
Ostatnio zmieniony przez tomala72 2014-05-02, 05:30, w całości zmieniany 2 razy  

eplus 

Silnik: 1,6
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2014-05-02, 05:54   

Dajcie spokój, jeden się uparł, że Ziemia jest płaska, a drugi chce mu udowodnić, że wklęsła. Idźcie lepiej na Onet i Interię, odpisujcie Ruskim na ich kretyńskie komentarze. Albo niech jeden weźmie rolę Ruska, a drugi niech się wcieli w Ukraińca i kłócić się do woli: "kacapie/banderowcu" - serwery wiele pomieszczą i pożytek z tego będzie większy :!: :lol: :idea:

waldi1805 

Model: Lodgy
Silnik: 1,2 TCe
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Wysłany: 2014-05-02, 08:18   

tomala72 napisał/a:
TD Pedro napisał/a:
Dar1962 napisał/a:
też miałem - dupy nie urywa - jakość montażu niewiele lepsza od dd

ale "PRESTIŻ" większy :mrgreen:

A nie Koledzy, kwestia prestiżu to inny problem posiadaczy Dusterów. Owszem, większość twierdzi iż maja go w nosie a Dustera kupili bo prosty, dzielny w terenie, wszędzie wjedzie.
No i tu kłania się pewne zjawisko socjologiczne, które w naszym kraju posiadacza terenowego suva kreuje na osobę stosunkowo majętną a duster swym wyglądem sprawia wrażenie droższego auta niż nim jest. I tu tkwi jego sukces w postaci wielu chętnych, którzy nie mieli kaski na Rav 4 a chcieli mieć "wypasioną" terenówkę z salonu:)))
Ale nie tam nikt się nie przyzna, wszyscy kupili bo praktyczny taki, pojemny i terenowy taki, wszędzie wjedzie i po co tam wydawać kupę kasy na droższy)))
Pitulenie takie, jak by kasa była to każdy by wolał (ja również) wyjechać z salonu nową toyotą a nie dacią:))

Tak jeszcze o oplu trochę, to jak sobie kiedyś w centrum handlowym wsiadłem do nowiutkiej Mokki i porównałem jakość wykończenia wnętrza i w sumie całego auta z Dusterem...no bądźmy szczerzy nie ma co za bardzo porównywać:)

To też pitulenie że jak by sie miało kasę to zamiast dacią wyjechałoby się toyotą pewnie że tak a jak miało by się na rav 4 to tez wolałoby się wyjechać Land cruiserem V 8 na 20 calowych felgach piękna sztuka zresztą. To chyba normalne ze apetyt rośnię w miarę jedzenia . Ale prawda jest taka że w cenie dacii można kupić tylko niemeicki luksus i styl po przejściach a nie każdy chce całe życie jeździć wypierdzianym niemcem choć propaganda jest bardzo silna w tym kierunku. Ja osobiście niekupilbym niemieckiego auta choćby nie wiem jak bardzo naganiali do tego wszyscy którym na tym zależy.Jest wiele aut francuskich czy japońskich dużo lepszych od gloryfikowanych niemców tak że jest w czym wybierać w szczególności jak się ma budżet 100 tyś plus. Wiem że za Lodgy mogłem mieć trzylatka w tedeiku ale dziękuję bardzo.

Dar1962 

Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus
Wysłany: 2014-05-02, 10:07   

dobrodziejstwo kapitalizmu polega na tym, że każdy posiadający (albo i nie )prawo jazdy może pójść gdziekolwiek - do salonu, komisu czy na szrot i nabyć czterokołowy pojazd, co w epoce siermiężnego socjalizmu takim prostym nie było. Grubość portfela nie jest największym ograniczeniem - w każdym razie nie jedynym, bo nie każdy majętny obywatel kupuje od razu mercedesa. O zakupie Dustera decyduje przede wszystkim racjonalizm i brak motoryzacyjnych kompleksów, bo stanowczo nie jest to auto, którym można by szpanować pod hipermarketem :-P . Ja dobierałem zarówno auto jak i jego wyposażenie wyłącznie pod kątem warunków przyszłego użytkowania (lokalne drogi o marnych nawierzchniach - zimą często słabo lub w ogóle nie odśnieżone, gruntowe szutrówki, leśne piaskowe trasy, brak w pobliżu autostrad, brak zapotrzebowania na drogowe wyścigi i inne szaleństwa.Ponadto zależało mi na aucie prostym konstrukcyjnie,pozbawionym wymyślnego wyposażenia i elektroniki łatwym i tanim w obsłudze i remontach, dzielnym w umiarkowanie trudnym terenie. Gdyby takie cechy spełniała Kia, Suzuki lub Nissan, możliwe że bym się zdecydował na któryś z tych modeli. Duster był wyborem naturalnym, trafiającym idealnie w moje preferencje. Kupując go byłem w pełni świadomy jego wad, bo przez co najmniej półtora roku przed zakupem śledziłem wszystko, co o nim powiedziano i napisano. Więc argument typu - "toyota landcruiser jest bardziej prestiżowa" nie trafia mi do przekonania. w świetle tego o czym wspomniałem wyżej. Więc choć stać by mnie było na co prawda nie nową ale na pewno młodą, nie bardzo wiem, co miałbym robić z taką 5 metrową, drogą w utrzymaniu krową, której pewnie nie zmieściłbym nawet w garażu
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2014-05-02, 10:09, w całości zmieniany 2 razy  

Karenzo 

Wysłany: 2014-05-02, 14:33   

Nie wiem przed kim się tłumaczycie , kupiłem takie auto bo chciałem a innych zdanie na ten temat mam głęboko w d#@$.

tomala72 

Wysłany: 2014-05-02, 15:25   

No i znowu błędny tok myślenia kolego bo ja też mam w dupie kto jakie sobie auto kupuje ale to jest forum czyli miejsce gdzie nie mówi się innym kulturalnym ludziom co tam się ma w dupie tylko wypowiada swoje opinie.
Moja opinia o Dusterze jest taka jak w postach, które napisałem. Ja nie krytykuję ludzi, którzy mają ochotę nabyć sobie dacię tylko sam samochód na podstawie własnych doświadczeń. A czy ktoś weźmie moje opinie pod uwagę przy zakupie to już jego sprawa, ja nikogo nie chcę zniechęcić do dustera ani zmuszać do zakupu używanego audi a tym bardziej krytykować za zakup daćki.
Na tym też polega wolność słowa, każdy ma prawo do wyrażania swoich opinii bez obrażania innych czego niestety większość Polaków nie potrafi zrozumieć:(
No to chyba proste jest...

A Koledze Karenzo proponuje jakieś forum medyczne (jakiś wątek proktologiczny się na pewno znajdzie) na którym pewno można pogadać o tym co się ma w niektórych częściach ciała:)))
Ostatnio zmieniony przez tomala72 2014-05-02, 15:37, w całości zmieniany 3 razy  

piotr. z 

Model: Duster 4x2
Silnik: 1.6 LPG fabryczny (tfu!)
Rocznik: 2012
Wysłany: 2014-05-02, 16:30   

Się piaskownica zaczyna robić... Panowie, pax! Obrzucanie się czymkolwiek zostawmy politykom. :mrgreen:

krakry1 

Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wysłany: 2014-05-02, 16:35   

Odp. a): kupić
Odp. b): nie kupić
Odp. c): kupić rower
Odp. d): kupić hulajnogę
Odp. e): kupić rolki

... i wszyscy zadowoleni. 8-) :lol: :mrgreen:

kicia 

Model: Duster II 4x2
Silnik: 1.2 TCe
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomogła: 9 razy
Wysłany: 2014-05-02, 21:13   

krakry1 napisał/a:

Odp. a): kupić
Odp. b): nie kupić
Odp. c): kupić rower
Odp. d): kupić hulajnogę
Odp. e): kupić rolki

... i wszyscy zadowoleni. 8-) :lol: :mrgreen:

Odp. f): kupić autobus
(żeby szejk był zadowolony, że jego syn studiujący w Polsce jeździ na uczelnię tym samym co profesorowie) ;-)

słoń 

Marka: Dacia/Renault
Model: Dacia Sandero/Trafic
Silnik: 1,0tce+LPG/1,6 DCI Energy
Rocznik: 2020/2017
Wersja: Celebration
Wysłany: 2014-05-02, 21:22   

Panowie
Zakup Dacii musi być zakupem świadomym.Ewentualny nabywca musi zdawać sobie sprawę z tego,że kupuje auto do bólu budżetowe.Jeżeli będzie tego świadom to po paru miesiacach użytkowania nie będzie rozczarowan plastikami ani wykończeniem.Ja kupiłem Dacie po długim okresie namyślania się i lektury tego forum,kupiłem ją w przeświadczeniu ,że kupuję shiet jakich mało i z każdym dniem pozytywnie się rozczarowuję.Co z tego ,że są plastiki(a gdzie ich teraz nie ma??),co z tego,że coś tam zardzewieje(zrobią na gwarancji).Przejechałem w pół roku 47 kkm . bezawaryjnie,przewożę 7 osób(za 55tys a nie za 100kpln),auto traci mniej na wartości niż droższa konkurencja.DO ZAKUPU DACII TRZEBA DOROSNĄĆ

Poczytajcie Panowie inne fora np.grupy VAG, my z Dackami nie mamy dużych problemów

waldi1805 

Silnik: 1,2 TCe
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Wysłany: 2014-05-02, 21:25   

słoń napisał/a:
Panowie
Zakup Dacii musi być zakupem świadomym.Ewentualny nabywca musi zdawać sobie sprawę z tego,że kupuje auto do bólu budżetowe.Jeżeli będzie tego świadom to po paru miesiacach użytkowania nie będzie rozczarowan plastikami ani wykończeniem.Ja kupiłem Dacie po długim okresie namyślania się i lektury tego forum,kupiłem ją w przeświadczeniu ,że kupuję shiet jakich mało i z każdym dniem pozytywnie się rozczarowuję.Co z tego ,że są plastiki(a gdzie ich teraz nie ma??),co z tego,że coś tam zardzewieje(zrobią na gwarancji).Przejechałem w pół roku 47 kkm . bezawaryjnie,przewożę 7 osób(za 55tys a nie za 100kpln),auto traci mniej na wartości niż droższa konkurencja.DO ZAKUPU DACII TRZEBA DOROSNĄĆ

Poczytajcie Panowie inne fora np.grupy VAG, my z Dackami nie mamy dużych problemów

Popieram w stu procentach lepiej tematu nie można było ująć :-D

kicia 

Model: Duster II 4x2
Wersja: Prestige
Pomogła: 9 razy
Wysłany: 2014-05-02, 21:39   

Jedna z rzeczy, które mi się w Dusterze podoba, to prawdziwe koło zapasowe, a nie dojazdówka jak w niektórych autach.

Wiem, że nie dla wszystkich to jest zaleta. Ja lubię dłuższe trasy robić w nocy. I gdybym w razie czego musiała zakładać dojazdówkę w środku trasy, to bym miała dylemat:
- jechać do najbliższego miasta i szukać wulkanizatora czynnego całą dobę,
- szukać noclegu w najbliższym mieście a rano poszukać wulkanizatora,
- czy dowlec się te pozostałe 200-300 km do celu max 75-80km/h.
W mojej staruszce (coupe) mam dojazdówkę. Ale dorobiliśmy sobie koło zapasowe na dłuższe trasy - dojazdówka jest tylko na jazdę po mieście.

corrado 

Silnik: 1.5 DCi (86KM/200Nm-130KM/300Nm)
Wysłany: 2014-05-03, 00:55   

Cytat:
Jedna z rzeczy, które mi się w Dusterze podoba, to prawdziwe koło zapasowe, a nie dojazdówka jak w niektórych autach.

Pamiętam Kicia, jak kupiłem Golfa IV używkę od handlarza... i w końcu złapałem gumę. Chcąc zmienić koło, okazało się że w zapasie było koło z 4 otworami a nie 5 , czyli do innego auta :P
Leciałem do Lublina z 10-15km na feldze :P Właśnie było to w nocy - spanie przy drodze , rano obudzili mnie z robót drogowych, wylewali asfalt :)

gregory1976 

Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2014-05-03, 07:00   

Szczerze mówiąc nie do końca rozumiem czego oczekujecie od kolegi tomala72. Dyskusja staje się trochę jałowa. Kupił samochód, którym jak rozumiem trochę przejeździł i pisze o jego wadach. Jego post jest wartościowy i adekwatny do tematu. Każe się przyjrzeć pewnym aspektom zakupu tego samochodu. Staracie się go przekonać, że jak już kupił to powinien być zadowolony. A fakty są takie, że nie był i sprzedał. Zdecydował o tym subiektywny odbiór pewnych cech samochodu i nie wiem co staracie się koledze udowodnić. To tak jakby ktoś starał mi się wmówić, że jednak powinien lubić jeść golonko, bo on lubi, a ja spróbowałem i się kompletnie na tym nie znam bo mi nie smakuje.

moulder 

Model: Duster2 4x2
Silnik: 1.5 DCI 90 km
Wersja: Ambiance 5 os.
Wysłany: 2014-05-03, 07:36   Popieram

kaka84 napisał/a:
Nie przejmuj się tomala72 nikt nie lubi jak się krytykuje to co się lubi. Ja też zamówiłem dustera. Zgadzam się że cena się znikąd nie bierze. Jak auto miało być tanie to musieli na czymś zaoszczędzić. Mi z racji zawodu potrzebny jest suv, ale za 50tyś auto o takich gabarytach w środku to ciężko dostać nawet nie podniesione. Wiem że 5-letnie audi a4 pewnie jest dużo lepiej wykonane, ale dobrych samochodów nikt nie chce sprzedawać. 95% to są auta przygotowane do sprzedaży a te 5%od normalnych użytkowników trafiają do rodziny i znajomych. Ja wolałem słabszy nowy z gwarancją nisz lepszy ale w niewiadomo jakim stanie.
A i serwis takich samochodów nawet u pana Henia może zaskoczyć ceną.

Mam dokładnie takie samo zdanie, popieram w 100%
Ostatnio zmieniony przez moulder 2014-05-03, 07:37, w całości zmieniany 1 raz  

route2000 

Silnik: 1,6 8V MPI+LPGTECH
Wysłany: 2014-05-03, 11:37   

waldi1805 napisał/a:
słoń napisał/a:
Panowie

Popieram w stu procentach lepiej tematu nie można było ująć :-D

Ja też popieram! :lol:

DD 

Model: Duster 1.6 16V
Silnik: K4M (105KM)
Rocznik: 2015
Wersja: Duster
Wysłany: 2014-05-04, 23:23   

słoń napisał/a:
DO ZAKUPU DACII TRZEBA DOROSNĄĆ

I to jest supertrafne podsumowanie tego typu wątków "czy warto?" :-D !

tomala72 

Wysłany: 2014-05-06, 19:14   

[quote="DD"]
słoń napisał/a:
DO ZAKUPU DACII TRZEBA DOROSNĄĆ

Albo się przedwcześnie zestarzeć:)))))

czacha79 

Marka: Jeep | Fiat
Model: Cherokee XJ | Bravo
Silnik: 4.0 | 1.4T Jet
Rocznik: 1992 | 2008
Wysłany: 2014-05-11, 09:31   

Ja dla kolegi tomala72 postawiłem pomagasa, bo fajnie gdy ktoś chłodnym okiem jest w stanie spojrzeć na jakiś temat :mrgreen: A to że to co pisze jest wbrew religii wyznawania marki (dotyczy to wszystkich 'forumów' markowych) i budzi sprzeciw ogółu .. to norma ;) W każdym bądź razie ja dziękuję za takie opinie :roll:
Ostatnio zmieniony przez czacha79 2014-05-11, 09:32, w całości zmieniany 1 raz  

tomala72 

Wysłany: 2014-05-11, 12:32   

A dziękuję bardzo :)))

TD Pedro 

Model: Duster 4WD
Silnik: 1,6 16V + LPG
Wysłany: 2014-05-11, 12:36   

czacha79 napisał/a:
Ja dla kolegi tomala72 postawiłem pomagasa, bo fajnie gdy ktoś chłodnym okiem jest w stanie spojrzeć na jakiś temat

- na zasadzie analogii innym też powinieneś postawić pomagasa no chyba, że uznajesz wszystkie pozostałe opinie jako niewiarygodne tylko dlatego, że pokazują również pozytywne cechy Dustera (a takie posiada)...
- pozostałe (te bardziej lub mniej hurraoptymistyczne) opinie również mieszczą się w temacie "kupić Dustera czy nie kupić" i pozwolą rozważyć czy Duster posiada więcej zalet czy wad...

(Dustera ujeżdżam czwarty rok i nie oznacza to, że w jakikolwiek sposób go gloryfikuję)

Odpowiedz do tematu