Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 16V 105
Rocznik: 2012
Wersja: Delsey
Wysłany: 2014-05-01, 22:39 Wątpliwa naprawa w ASO - reflektor i zderzak
Moi drodzy
Jestem na 99% pewny ale jeszcze się upewnię. Pewien jegomość z serwisu ASO po zlikwidowaniu szkody na Drakuli. I dopatrzeniu się przeze mnie takiej o to ciekawostki to znaczy reflektora "uszczelnionego" silikonem powiedział iż takie reflektory dostają z fabryki i abym reklamował to u producenta oto zdjęcia:
Spotkaliście się kiedyś z takim fabrycznym "łączeniem"?
Do tego po jakimś czasie od naprawy zaczął mi odchodzić zderzak znalazłem też tam czarny silikon. Nie wiem czy będzie to dobrze widać na zdjęciach, a co tam też zamieszczę.
Gdy spytałem dlaczego znajduję się tam ten sylikon Pan powiedział że to dobre pytanie i widocznie mechanicy musieli tak to uszczelnić bo coś nie pasowało. I wymaga to poprawy.
O to kolejne zdjęcia:
I teraz moja prośba ma ktoś jakieś instrukcje serwisowe jak powinien być zakładany zderzak w serwisie, albo jakieś rysunki techniczne jak wygląda mocowanie zderzaka?
Lampa jakaś uszczelniona silikonem czarnym, u mnie tak nie ma.
A te ślizgi zderzaka to do wymiany pewnie u CIebie.
Trzebaby zdjąć tą prawą część i popatrzeć czy zaczepy wszystkie całe, głównie ten przy lampie.
napisz co to aso ? na 99 % wiem ale nie chce wyjść na malkontenta
ja tak nie mam
robota spaprana to co ci powiedział pan z aso to żart , to oni mają reklamować nie ty
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2014-05-01, 23:25, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2014-05-02, 00:30
Karenzo napisał/a:
napisz co to aso ? na 99 % wiem ale nie chce wyjść na malkontenta
ja tak nie mam
robota spaprana to co ci powiedział pan z aso to żart , to oni mają reklamować nie ty
za późno to zauważyłem żeby reklamować .
Fajne tam jest , serwisant który wydaje auto po przeglądzie mówi że mam zderzak zdeformowany od spodu na co ja odpowiadam że był robiony z przodu bo miał mała przygodę .
Pracownik odpowiada że pewnie źle wyklepali i dziadostwo . Skwitowałem że robili tutaj więc temat się urwał .
Moja nogą więcej tam nie postanie.
Poprosiłem ich żeby dodali mi płynu chłodniczego (miałem na minimum ) , dolali innego (inny kolor inna gęstość ) policzyli jak za butelkę oryginału .
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2014-05-02, 14:20, w całości zmieniany 3 razy
Dokładnie sprawdź co było w fakturze - bo niestety może być tak, że na fakturze masz nową lampę, ślizgi etc, a w rzeczywistości wszystkie stare części poprawione silikonem... ASO niestety często nie są lepsze od pana Mietka z warsztatu obok i rąbią równo klientów, i to za porządną kasę. Choć mam zastrzeżenia co do tego jak realizowany jest program "Będzie pan zadowolony" to można tam zobaczyć ogólny trend, jakie jest podejście do jeleni... tzn klientów.
Ciekawostka... Po naszej Mikołajkowej przygodzie, gdzie Drakuli również "oczy" ze zdziwienia wypadły wsadzono mi nowe reflektory. I mam takie same smarki silikonu jak uran. Problem w tym, że zaczepy od moich reflektorów były połamane (widziałem) więc nie wiem, czy ktoś chciałby się bawić w odklejanie tyłu od innych lamp i doklejanie reszty. Kiedyś w Nubirze bawiłem się w przyciemnianie wkładek reflektorów i trochę zabawy z tym było...
Silnik: 1.5 DCI 4x4 Prestige Pomógł: 2 razy Dołączył: 24 Sie 2013 Posty: 726 Skąd: Wro
Wysłany: 2014-05-11, 13:45
piotr. z napisał/a:
Ciekawostka... Po naszej Mikołajkowej przygodzie, gdzie Drakuli również "oczy" ze zdziwienia wypadły wsadzono mi nowe reflektory. I mam takie same smarki silikonu jak uran. Problem w tym, że zaczepy od moich reflektorów były połamane (widziałem) więc nie wiem, czy ktoś chciałby się bawić w odklejanie tyłu od innych lamp i doklejanie reszty. Kiedyś w Nubirze bawiłem się w przyciemnianie wkładek reflektorów i trochę zabawy z tym było...
wystarczy sprawdzic date produkcji reflektora i będzie po tajemnicy
Marka: Skoda / VW
Model: Rapid / Up!
Silnik: 1,0 TSI / 1,0 MPI
Rocznik: 2019/2017 Pomógł: 11 razy Dołączył: 24 Maj 2010 Posty: 814 Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-05-12, 13:59
Jeśli to była likwidacja szkody, to zawsze ich można postraszyć zgłoszeniem do ubezpieczyciela. Mój teść miał taki przypadek - co ciekawe okazało się przy sprzedaży auta i nowemu właścicielowi naprawili bez problemu.
_________________ Było Sandero Stepway 1,6MPI + LPG 2010 i Logan MCV 1,6MPI + LPG 2012
Wysłany: 2014-05-29, 11:17
Sprawa na razie stanęła na kontakcie z Renualt, które to skontaktowało się z Decarem oni powiedzieli że tak jest ok. Podobno informacje też mają magazynu centralnego Renault że też tak ma być. Ale dla mnie to trochę mało dla mnie więc poprosiłem o stanowisko producenta.
Więc jest cisza w eterze.
Cytat:
wystarczy sprawdzic date produkcji reflektora i będzie po tajemnicy
Najpierw trzeba wiedzieć gdzie jest oznaczenie produkcyjne.
A po drugi co jeśli domniemany przeszczep był też z 2014 ?
Albo może być taka sytuacja że lampa leżała na magazynie od 2013 i co mi powie data produkcji ?
Cytat:
Jeśli to była likwidacja szkody, to zawsze ich można postraszyć zgłoszeniem do ubezpieczyciela.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum