Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2014-03-05, 16:01
używam takiej jak na zdjęciu - made in lidl za bodaj 9,99. Daje radę
Marka: DACIA
Model: DUSTER
Silnik: 1,5 dCi 4x2 110 KM
Rocznik: 2010
Wysłany: 2014-03-06, 08:12
jesteście Kochani,
wszystkim dziękuję za rady - z pewnością są cenne i z pewnością z nich skorzystam...
najbardziej faktycznie odpowiadałaby mi ta lidlowo-biedronkowa, ale że nie sprzedają ich na co dzień- będę z pewnością musiała poczekać na jakąś tematyczną promocję.... długość odpowiada, więc byłaby najkorzystniejsza zarówno cenowo jak i długościowo ( w tym wypadku, im krósza, tym lepiej ). chyba, że się wkurzę wcześniej ( ale w Wwie radio odbiera bez anteny, więc raczej mi to nie grozi ) i kupię na allegro :)
płetwę rekina rozważałam, ale faktycznie - ja mam dziurkę "z przodu" ( cokolwiek by to miało znaczyć ) i taka płetwa z przodu wyglądałaby co najmniej komicznie.... jak już się na coś zdecyduję - nie omieszkam poinformować....
Jak zwykle forumowicze nie zawiedli - wiedziałam, że na Was można zawsze liczyć
miłego dnia i buziaki
_________________ mausi64 życzy wszystkim bezpiecznej jazdy
Wysłany: 2014-03-10, 21:57
helouuuuuuuuu,
jakem obiecała, tak robię :)
nabyłam ostatnio drogą kupna antenę, w Warszawie, z odbiorem osobistym w sklepie, na Grochowskiej za całe 10 pln :) nie na allegro, ale sklep podobno też tam istnieje. jest dodatkowo opleciona i wg zapewnień personelu ( na tyle miłego, że mi nawet ją zamontowali ) nie powinna być gorsza od oryginału...
w załączeniu zdjęcie
pozdrawiam serdecznie i raz jeszcze dziękuję wszystkim za pomocne rady
dobrejnocki
Taki model ( z oplotem) powinien mniej szumieć w czasie jazdy.
akurat jest odwrotnie... (znam z autopsji) tzn. jeżeli ten pręcik za bardzo stoi to w czasie jazdy (nawet przy niewielkiej prędkości) potrafi "gwizdać" dlatego musi być trochę bardzie pochylony - co nie ma wpływu na jakość odbioru...
Wysłany: 2014-03-11, 08:01
jas_pik napisał/a:
Gratulacje
Ten montaż to pewnie z okazji dnia kobiet
chyba nie
po prostu jak wchodziłam do sklepu, to jeden ze sprzedawców szedł jakoś "tyłem" do tyłu i o mały włos mnie nie staranował
w ramach przeprosin obiecał, że mnie obsłuży ( cokolwiek to miałoby znaczyć ) a ja dodatkowo "zażądałam", że jak kupię antenę, to on mi ma ją zamontować :) zgodził się natychmiast.... uprzedziłam go, że jak mi dmuchawa znowu złamie antenę - przyjadę z reklamacją
no i to on właśnie sugerował taką z dodatkowym oplotem; po mieście na razie odbiera bez zarzutu - pewnie najlepiej sprawdzić ją w trasie; ale to dopiero na początku maja...
Wysłany: 2014-03-11, 08:04
TD Pedro napisał/a:
jas_pik napisał/a:
akurat jest odwrotnie... (znam z autopsji) tzn. jeżeli ten pręcik za bardzo stoi to w czasie jazdy (nawet przy niewielkiej prędkości) potrafi "gwizdać" dlatego musi być trochę bardzie pochylony - co nie ma wpływu na jakość odbioru...
dla mnie to ten może nawet leżeć, byleby inne stały
Wysłany: 2014-03-12, 10:17
też taką chciałam najbardziej, bo właśnie pasowałaby mi kolorystycznie, ale w tym sklepie akurat nie mieli... a że sklep blisko pracy, bez kosztów wysyłki - więc nie wybrzydzałam i się zdecydowałam co oczywiście nie wyklucza, że jak natrafię na taką gdzieś kiedyś - to na pewno nabędę
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-08-21, 22:17
Odgrzewam kotleta.
Zainstalowałem w Sandero antenkę .. teleskopową. Ponadto wzmacniacz do niej. Testowy przejazd tunelem wisłostrady - przy wyciągniętej antenie ( długośc ok 28 cm ) poprawia się odbiór. Czyli długość ma znaczenie
Odświeżę temat, gdyż jakiś ch... ukradł mi część anteny (tzw. bat). Ponieważ całość (gwint i miejsce na gwint w podstawie anteny, nie wiem jak to się fachowo nazywa) były już mocno zaśniedziałe, skorzystam z okazji i wymienię całość. I tu pytanie do tych, co się znają: o co powinienem pytać, żeby kupić antenę, która będzie pasowała do logana mcv 2008 r.? Czy to jest jakiś standard, czy pytać o określone parametry? Jestem atechniczny, stąd pytanie.
_________________ Tu - zęby mamy wilcze, a czapki na bakier,
tu u nas się nie płacze w powstańczej Warszawie:
tu się Prusakom siada na karkach okrakiem,
tu wrogów gołą garścią za gardło się dławi!...
Odświeżę temat, gdyż jakiś ch... ukradł mi część anteny (tzw. bat). Ponieważ całość (gwint i miejsce na gwint w podstawie anteny, nie wiem jak to się fachowo nazywa) były już mocno zaśniedziałe, skorzystam z okazji i wymienię całość. I tu pytanie do tych, co się znają: o co powinienem pytać, żeby kupić antenę, która będzie pasowała do logana mcv 2008 r.? Czy to jest jakiś standard, czy pytać o określone parametry? Jestem atechniczny, stąd pytanie.
A nie prościej(po uprzednim zabezpieczeniu powierzchni lakierniczej)potraktować gwint jakimś odrdzewiaczem, tudzież szczotką stalową ?
A nie prościej(po uprzednim zabezpieczeniu powierzchni lakierniczej)potraktować gwint jakimś odrdzewiaczem, tudzież szczotką stalową ?
Nawet nie próbuj bo możesz mieć nieodkręcalną . Zresztą znam przypadek gościa co chciał być mądrzejszy od mechanika i chciał wyczyścić śruby do felg i nie dawać smaru bo mogą się odkręcić . Wsadził śruby do jakiegoś środka żrącego i zakręcił. Super rozwiązanie antykradzieżowe, koła niezdejmowalne .
Najlepiej po myjce dać choćby WD40 na gwint i nie będzie problemu z antykradzieżową antenką .
A co do długości to często potrafią takie antenki nawet w oryginale być dwóch wersjach, długi bat (czyli to co jest dawane w oryginale do Daci) oraz krótki. Ceny wyższe niż w Lidlu, ale jak dobry dealer to nie ma tragedii.
Ostatnio zmieniony przez skylar 2015-07-07, 06:45, w całości zmieniany 1 raz
skylar,
myślę, że Ajgorowi raczej chodziło o to aby oczyścić gwint wewnętrzny w stopie anteny zamiast ją wymieniać. Przynajmniej tak zrozumiałem i nigdzie nie sugerował aby zrobić tak jak w opisanym przez Ciebie przypadku.
Pewnie masz rację . Zresztą WD40 też powinien trochę oczyścić gwint. Natomiast użycie szczotki stalowej może być trochę niebezpiecznie bo można uszkodzić gwint jak jest ze słabego materiału.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum