Wysłany: 2014-05-15, 13:47 [MN1] Tips & tricks MediaNav 1 standard
Uwaga Podane tu sposoby i rozwiązania wykonujesz na własną odpowiedzialność i koszt. Nie odpowiadam za uszkodzenia Pod żadnym pozorem nie wykonuj operacji w pierwszej górnej linii przycisków ekranowych
1. Jak wejść do systemu testowego MediaNav
Potrzebny ci bedzie dowolny klucz USB ( może być pusty)
-MN nie odpalone - wkładasz i wyjmujesz kluczUSB
- uruchamiasz zapłon czekasz na włączenie MN
- wyłączasz go przyciskiem POWER
- przyciskasz klawisz VOL+
- a nastepnie klawisz VOL-
- wkładasz klucz USB
i oglądasz podstawowy ekran ustawień MN
Jeśli mamy podłączony do gniazda 24 pinowego w MN sygnały z ECU możemy uruchomić tryb ECO
Wejście w tryb ECO dolny lewy przycisk ekranowy.
Możliwość zmiany wyświetlanych parametrów za pomocą przycisków ekranowych oraz rodzaju wyświetlania danych
Niestety nie doszedłem jak włączyć wyświetlanie ( w odpowiednich kartach pamięci na MN musza być foldery z nazwą ECO).
ADAC l/km lub km/l
TEMP
AIR
ENG
ECO
SET ECO
medianav_zlacza.jpg
Plik ściągnięto 40118 raz(y) 119,44 KB
MN_pinout.jpg
Plik ściągnięto 169283 raz(y) 169,61 KB
micom4.jpg
Plik ściągnięto 2382 raz(y) 108,99 KB
Ostatnio zmieniony przez jas_pik 2014-12-10, 07:57, w całości zmieniany 2 razy
Chodzi o uruchomienie softu zaszytego w systemie który będzie rozszerzał funkcjonalność komputera wbudowanego.
Wskazywanie temperatury zewnętrznej na stałe oraz podmapowanie jednego z przycisków ekranowych nawigacji na funkcjonalność funkcji ECO
Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-05-15, 18:30
jas_pik napisał/a:
Chodzi o uruchomienie softu zaszytego w systemie który będzie rozszerzał funkcjonalność komputera wbudowanego.
Wskazywanie temperatury zewnętrznej na stałe oraz podmapowanie jednego z przycisków ekranowych nawigacji na funkcjonalność funkcji ECO
No dobra, czyli wiesz jak to włączyć na stałe?
Temperatura zewn. na ekranie radia to bardzo miła opcja.
1.TEST MICOM
2. GET ECO
3. TEMP aby uzyskać wskazania temperatury NoDisp -> stopnie Celsjusza
4. Deactive -> Active
5. SET ECO
6, Wyjście POWER
Po wyłączeniu zasilania i po odczekaniu min 1 min po właczeniu zasilania ukaże się wskaźnik temperatury oraz tryb EKOJAZDY
Niestety nie wiem czy czujnik termistora powinien być podłączony bezpośrednio do MN czy korzysta z danych ECU.
Jesli uda się włączyć ( za pomocą klipa działanie termometru ) to wolałbym aby wskaźnik komputera wbudowanego pokazywał temperaturę oleju/silnika a nie zewnętrzną.
O ile się nie mylę to Menevrus'owi to się jeszcze nie udało uruchomić
20140515_140258.jpg
Plik ściągnięto 2578 raz(y) 138,15 KB
20140515_140311.jpg
Plik ściągnięto 1910 raz(y) 143,69 KB
20140515_140332.jpg
Plik ściągnięto 1493 raz(y) 134,08 KB
20140515_140341.jpg
Plik ściągnięto 1354 raz(y) 129,52 KB
20140515_140416.jpg
Plik ściągnięto 1424 raz(y) 127,55 KB
Ostatnio zmieniony przez jas_pik 2014-05-15, 19:01, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-05-15, 19:04
Zrobiłem już wcześniej tak jak pisałeś, ale wyświetla mi -- zamiast ilości stopni.
Ponawiam pytanie - trzeba jakieś kable połączać, żeby coś konkretnego się wyświetliło?
Jak widzisz u mnie też się tak wyświetla - brak podłączenia MN z UCH - a to można uruchomić chyba tylko klipem - a do tego nie mam dostępu. Nie sądzę aby DACIA/RENAULT działali tak rozrzutnie aby był odrębny czujnik do MN.
klucz USB = USB stick=pendrive
pusty=bez zawartości
Aby mieć możliwość uzyskania wyników na ekranie MN trzeba mieć kogoś kto ma dostęp do programu diagnostycznego DDT2000 lub oryginalnego klipa Renault.
Chociaż będę szukał rozwiązania aby nie było to konieczne.
Ostatnio zmieniony przez jas_pik 2014-05-15, 19:36, w całości zmieniany 2 razy
Podejrzewam że nie - chyba że będzie ktoś z głową.
To tak jak z kamerą w MN ( kiedyś już publikowałem)
Za pomocą DDT2000 można ją uruchomić wraz z ustawieniem w jaki trybie ma pokazywać ( mirror czy standard)
Re jas_pik: jeśli dobrze pamiętam, gdy miesiąc temu rozgryzałem jak podłączyć czujnik temp. zewnętrznej do tablicy zegarów, na forum Menavrusa jakiś gość z Brazylii albo z Argentyny wrzucił mi link do ich strony Renault, i tam był Media Nav w wersji 1.2 i tam był wskaźnik temperatury. Może na ich forum ktoś miły zrobiłby opis jakie kable i gdzie idą od ich kostki? Jeśli te wyniki porównamy z tym co jest podłączone w polskich kostkach, mamy rozwiązanie gdzie które kable pociągnąć aby wszystko zaczęło działać.
Ktoś się podejmie? Można by tam założyć konto i chociaż po angielsku spróbować opisać. Może nas poratują.*
Przyznaję że wszystko co opisałeś działa w 100%. Może udałoby się komuś odkryć o czym mówią pozostałe przyciski w systemie testowym? Odkryć w sensie znaleźć w netcie. Nie wiem jak Wy, ale ja zauważyłem że do Dacii łatwiej jest coś znaleźć na forach internetowych nawet zagranicznych, niż po prostu googlować.
* - czemu nie ja? mam 2 kochanych maluszków w domu i żonę która bardzo nie lubi jak zajmuję się czymkolwiek innym niż dzieciakami. Poniekąd słusznie, ale jedyny moment kiedy mam chwilę zejść do auta to jak obaj śpią czyli teraz... Ale mimo wszystko może jutro w pracy też poszperam po brazylijskich forach.
Tak wiem o tym - dlatego wolałbym aby na desce była pokazywana temp. silnika a zewnętrzna na MN.
Przygotowałem schemat blokowy MN, wg mnie można podłączyć zewnętrzny monitor do MN.
Wg mnie powinny być to piny 15( sygnał wizyjny) i 16( masa sygnału wizyjnego).
Na zewnętrznym monitorze winien być wtedy wyświetlany obraz z kamery.
Jeśli ktoś ma możliwość sprawdzenia tego to proszę o sprawdzenie.
Prawdopodobnie również wyjście sygnału audio na zewnętrzny wzmacniacz będzie poprzez złącza 24 - sygnał audio i 23 masa sygnału audio
medianav_block_diag.jpg
Plik ściągnięto 2517 raz(y) 170,16 KB
Ostatnio zmieniony przez jas_pik 2014-05-16, 12:13, w całości zmieniany 1 raz
na diagramie nie widać ani wejścia termometru, ani bloku pod który można by podłączyć termometr. Podobnie jest z danymi z silnika pod kątem wyświetlania w trybie ECO.
Zastanawiam się czy goście z Menavrus'a nie mieli racji z tym że, żeby wyświetlać temperaturę trzeba dodać jeszcze dodatkowy "translator"/"przetwornik" do którego podłącza się sygnał termometru, a on dopiero zamienia ten sygnał na formę rozumianą przez Media Nav. Taki "translator" mógłby być też brakującym elementem pomiędzy czujnikami silnika a trybem Eco. Ale to już tylko moje niczym nie poparte domysły.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum