DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2012-01-15, 11:35
Duster 2x4 kontra 4x4 - technika jazdy
Autor Wiadomość
Pan Koszmar 

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: benzyna+lpg
Rocznik: 2013
Wersja: Ambiance 5 os.
Wysłany: 2013-05-30, 16:11   

Właśnie wróciłem z testu Dusterka 2x4 off road. Nie zdecydowałem się na 4x4 bo 90% jeżdżę po drogach utwardzanych, ale dziś nadszedł czas na 10 % ;-) W końcu wolna chwila od żony i bachorów- wyrwałem się z łańcucha i zjechałem z drogi znaleźć miejsce na ryby 8-) No lalunia normalnie. Trochę na błocie się uślizgiwał, ale frajda z jazdy po błocku i lesie nad Wisłą bezcenna :mrgreen: Autko z napędem na jedną oś, a spisywało się bardzo dzielnie. Jazda wywołała uśmiech dookoła głowy normalnie :mrgreen:
Niestety frajda będzie mnie kosztowała trochę roboty z pastą polerską :-/ parę razy zawadziłem o krzaki i jakieś rachityczne gałązki które zostawiły rysy na "oszczędnościowym" lakierze :-/ Rysy nie wielkie, więc korzystanie z AC do ich usunięcia nie będzie potrzebne, jednak trochę to dziwne w aucie które promowane jest wśród leśników...
Pytanie- jak zabezpieczyć-wzmocnić powłokę lakierniczą?
Słyszałem o foliowaniu karoserii-może mi ktoś więcej o tym powiedzieć?
Mimo tych paru rysek i konieczności wizyty na myjni uważam że było warto, podtatusiały zgred nie miał takiej frajdy od 10 lat, odkąd zsiadł z motocykla 8-)
Ostatnio zmieniony przez Pan Koszmar 2013-05-30, 16:24, w całości zmieniany 1 raz  

Dar1962 

Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus
Wysłany: 2013-05-30, 17:32   

nakładki na nadkola i szerokie nakładki na drzwi trochę pomogą

g_4 

Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dci 110
Rocznik: 2015
Wersja: Prestige
Wysłany: 2013-05-30, 17:43   

Ostatnio zainteresowałem sie oklejeniem folią samochodu. Koszt to około 4000 PLN.

tomala72 

Model: Duster II
Silnik: 1.6 SCE
Rocznik: 2018
Wysłany: 2013-05-31, 08:28   

Oklejanie folią nowego samochodu nie ma sensu no chyba, że ktoś nagle zapragnie sobie czarnego matu czy różowej landrynki.
Jest to alternatywa dla lakierowania gdy mamy już mocno podniszczony lakier i wtedy można sobie zamiast lakiernika pojechać do speca od oklejania chociaż 4 tysiące to trochę dużo.
Miałem sporo do czynienia z tego typu foliami i sceptycznie podchodzę do tego typu pomysłów.
Po 2-3 latach folia zmatowieje, będzie miała pełno rysek i we wszystkich zagięciach i narożnikach zacznie się odklejać.
Ma to sens jak już wspomniałem w przypadku jakiejś potrzeby stuningowania sobie autka albo alternatywy dla lakiernika ale tu musiałoby być sporo taniej a nie jest.
Sensownym rozwiązaniem jeszcze było by użycie w newralgicznych miejscach specjalnych przeźroczystych folii ochronnych.

keikan 

Model: Duster II 4x4 / Sandero II / Sandero III
Silnik: 1,3 150KM / 1,2 16V / 1.0 LPG 100 Eco-G
Rocznik: 2020 / 2014 / 2024
Wersja: Laureate
Wysłany: 2013-06-04, 08:53   

Co do oklejania auta to bardzo dobry pomysł.
Gdybym sobie nie zamówił metalika (za dopłatą) to w tej cenie (koło 2000 PLN) w Krakowie mogliby mi auto okleić (a marzy mi się ładna "panterka" czy "moro")..

Co do trwałości: zapewniam, że jeśli jest oklejone profesjonalnie to po kilku latach "trzyma" się jak należy.

Przykładem są te auta, które zjeździły kilka kontynentów od mroźnej Alaski do upalnej Australii.. Do dziś oczywiścei trochę zmatowiały (naprawdę delikatnie) ale poważniejszych rys nie widać.

No i przy sprzedaży odklejasz folię i masz nowiutki lakier :)

http://rxv.com.pl/gielda.html

http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=18768

DS 

Marka: Suzuki
Model: Vitara All Grip
Silnik: 1.4T
Wysłany: 2014-01-08, 17:39   

Koledzy, czy ktoś z Was ma wiedzę, czy w nowym Dusterze zaktualizowano soft sterujący napędem 4x4? ESC z ASR są w standardzie, więc system może działać jak All Mode 4x4-i Nissana, ale nigdzie nie mogę znaleść konkretnych informacji na ten temat...

racer1972 

Model: Duster FL 4x4
Silnik: 1.6
Rocznik: 2014
Wersja: Ambiance
Wysłany: 2014-05-21, 13:20   

No niestety... Sprzedawca nawet nie wiedział,że kontrola trakcji i stabilności jest w standardzie nie mówiąc o funkcji wspomagania ruszania pod górę... 8-)

brian7414 

Model: Duster 4X4 ph 2
Silnik: 1.6 16V Pb,LPG,CB
Wysłany: 2014-05-22, 19:45   

Dusterka mam kilka dni i dziś pojechałem tak delikatnie zjechać z asfaltu na leśną drogę . Pakiet off road daje radę dodatkowe progi i rura z przodu też . Teraz jestem zadowolony zabawa zacznie się gdy ułożę już silnik obecny przebieg to 630 km :-)
Ostatnio zmieniony przez laisar 2014-05-22, 21:14, w całości zmieniany 1 raz  

RamoDuster 

Model: Duster II 4x4
Silnik: 1.5dCi 110KM
Wysłany: 2014-05-23, 10:16   

racer1972 napisał/a:
nie mówiąc o funkcji wspomagania ruszania pod górę... 8-)
to wykryłem zupełnie przypadkiem bo w instrukcji sie nie natknąłem... Ale działa świetnie :)

czacha79 

Marka: Jeep | Fiat
Model: Cherokee XJ | Bravo
Silnik: 4.0 | 1.4T Jet
Rocznik: 1992 | 2008
Wysłany: 2014-05-23, 20:45   

Ktoś odgrzebał wątek, przeczytałem z zaciekawieniem i natknąłem się na taką wypowiedź
Dar1962 napisał/a:
z tym ESP jest coś na rzeczy. Dodajmy - gdy jest ekstremalnie ślisko i nie w każdych okolicznościach - Obserwowałem kiedyś beznadziejne wysiłki sąsiada, który Insignią wyposażoną w nieodłączalne ESP bezskutecznie przez kilkanaście minut usiłował wyjechać z garażu w podpiwniczeniu. Podjazd był niespecjalnie stromy ale mocno oblodzony. Auto zdychało w połowie i nie było na niego żadnego sposobu. ESP w pewnych okolicznościach przeszkadza i dobrze,że w Dustarze jest możliwość pełnej dezaktywacji

Kolego .. ESP nie ma żadnego wpływu na krótkie podjazdy po prostej pod górkę, a zgaduję że taki jest podjazd w garażu. ESP to system stabilizacji toru jazdy, czyli tego co się dzieje w czasie np. poślizgu.. a nie uślizgu kół przy ruszaniu.

ESP działa tylko i wyłącznie w takich sytuacjach jak na filmie, a nie w czasie wyjeżdżania z garażu. Tam działa ASR .. ESP utrudnia wpadnięcie w boczny poślizg przy nagłej zmianie ruchu/utracie przyczepności, a nie przy pokonywaniu podjazdów przy garażu ;)

Mam nadzieję że to wyjaśnia sprawę ;)
Ostatnio zmieniony przez czacha79 2014-05-23, 20:48, w całości zmieniany 2 razy  

Cav 

Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Wysłany: 2014-05-23, 20:53   

brian7414 napisał/a:
Dusterka mam kilka dni i dziś pojechałem tak delikatnie zjechać z asfaltu na leśną drogę . Pakiet off road daje radę dodatkowe progi i rura z przodu też .

Tzn. co one dają?
Oczywiście oprócz ewidentnego zmniejszenia możliwości terenowych samochodu?
Ostatnio zmieniony przez Cav 2014-05-23, 20:53, w całości zmieniany 1 raz  

johnson 

Silnik: 1.5 DCI 4x4 Prestige
Wysłany: 2014-05-23, 23:17   

ESP w Dacii jest naprawdę spoko, mówię o terenie, po wyłączeniu samego ESP, włącza się terenowy tryb ABS i pozwala na blokowanie kół, także naprawdę fajnie działa, miałem/mam auta bardziej terenowe i tam nie ma takiego terenowego trybu ESP.
Ostatnio zmieniony przez johnson 2014-05-23, 23:18, w całości zmieniany 1 raz  

johnson 

Wysłany: 2014-05-23, 23:19   

czacha79 napisał/a:
Ktoś odgrzebał wątek, przeczytałem z zaciekawieniem i natknąłem się na taką wypowiedź
Dar1962 napisał/a:
z tym ESP jest coś na rzeczy. Dodajmy - gdy jest ekstremalnie ślisko i nie w każdych okolicznościach - Obserwowałem kiedyś beznadziejne wysiłki sąsiada, który Insignią wyposażoną w nieodłączalne ESP bezskutecznie przez kilkanaście minut usiłował wyjechać z garażu w podpiwniczeniu. Podjazd był niespecjalnie stromy ale mocno oblodzony. Auto zdychało w połowie i nie było na niego żadnego sposobu. ESP w pewnych okolicznościach przeszkadza i dobrze,że w Dustarze jest możliwość pełnej dezaktywacji

Kolego .. ESP nie ma żadnego wpływu na krótkie podjazdy po prostej pod górkę, a zgaduję że taki jest podjazd w garażu. ESP to system stabilizacji toru jazdy, czyli tego co się dzieje w czasie np. poślizgu.. a nie uślizgu kół przy ruszaniu.

ESP działa tylko i wyłącznie w takich sytuacjach jak na filmie, a nie w czasie wyjeżdżania z garażu. Tam działa ASR .. ESP utrudnia wpadnięcie w boczny poślizg przy nagłej zmianie ruchu/utracie przyczepności, a nie przy pokonywaniu podjazdów przy garażu ;)

Mam nadzieję że to wyjaśnia sprawę ;)

Teoretycznie tak, ale wyłącznik jest jeden, nie wyłączysz ASR czyli kontroli poślizgu od nadmiaru mocy bez wyłączenia ESP, czyli kontroli trakcji.

czacha79 

Wysłany: 2014-05-24, 07:54   

Zapewne jest jak mówisz i wyłącznik jest jeden, ale błędem jest mówienie, że wyłączenie ESP pomaga wyjechać z garażu czy wjechać na górkę :mrgreen: Wyłączenie ASR natomiast pomoże .. a że są na jednym guziku, no trudno :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez czacha79 2014-05-24, 07:55, w całości zmieniany 1 raz  

Dar1962 

Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus
Wysłany: 2014-05-24, 17:06   

stromy, nierównomiernie oblodzony podjazd - niemal pewne,że w takiej sytuacji koła zaczynają się obracać w różną prędkością - czy w takiej sytuacji nie zaingeruje ESP? Układ będzie usiłował "wyprostować" auto odcinając mu częściowo moc na obracającej się szybciej półosi. Odłączenie (w DD ESP/ASR pod wspólnym wyłącznikiem) z pewnością z takiej sytuacji może pomóc, choć grozi oczywiście trudnym do kontrolowania uślizgiem kół
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2014-05-24, 17:08, w całości zmieniany 2 razy  

johnson 

Wysłany: 2014-05-24, 17:36   

Dar1962 napisał/a:
stromy, nierównomiernie oblodzony podjazd - niemal pewne,że w takiej sytuacji koła zaczynają się obracać w różną prędkością - czy w takiej sytuacji nie zaingeruje ESP? Układ będzie usiłował "wyprostować" auto odcinając mu częściowo moc na obracającej się szybciej półosi. Odłączenie (w DD ESP/ASR pod wspólnym wyłącznikiem) z pewnością z takiej sytuacji może pomóc, choć grozi oczywiście trudnym do kontrolowania uślizgiem kół

teraz chyba już nie ma ASR jako czegos samodzielnego, to chyba czesc ESP, wiec tak naprawde to ESP przyhamowuje kola albo zmniejsza moc w razie poslizgu przy ruszaniu, napierw chyba zacznie przyhamowywac szybciej krecace sie kolo a potem dojdzie ograniczego mocy silnika

czacha79 

Wysłany: 2014-05-25, 02:19   

Panowie, do działania ESP potrzebne są siły odśrodkowe - przy podjazdach o których mowa nie ma takich sił, więc ESP się nie włącza! Działa natomiast ASR który jest jego częścią.. ale nie można postawić znaku równości pomiędzy ASR i ESP .. te systemu służą do czego innego pomimo że są ze sobą powiązane. Gdyby to było to samo, to by miało jedną nazwę, a nie dwie różne.. ;)

U mnie w Bravo mogę wyłączyć ASR, a nie mogę wyłączyć ESP.
Ostatnio zmieniony przez czacha79 2014-05-25, 02:21, w całości zmieniany 1 raz  

johnson 

Wysłany: 2014-05-25, 12:20   

czacha79 napisał/a:
Panowie, do działania ESP potrzebne są siły odśrodkowe - przy podjazdach o których mowa nie ma takich sił, więc ESP się nie włącza! Działa natomiast ASR który jest jego częścią.. ale nie można postawić znaku równości pomiędzy ASR i ESP .. te systemu służą do czego innego pomimo że są ze sobą powiązane. Gdyby to było to samo, to by miało jedną nazwę, a nie dwie różne.. ;)
U mnie w Bravo mogę wyłączyć ASR, a nie mogę wyłączyć ESP.

to chyby tylko urok fiata, bo ja w żadnym aucie nie miałem wyłącznika do ASR tylko 1 do ESP. Dlatego napisałem że te te układy od lat nie funcjonują osobno. Fiat jak to fiat, miał swój pomysł.

czacha79 

Wysłany: 2014-05-26, 09:11   

Co nie zmienia faktu, że przy podjazdach ESP nie ma niczego do roboty i jego wyłączenie nic nie da - da natomiast wyłączenie ASR .. a że w Dacii jest na jednym guziku może wprowadzać w błąd ;)

johnson 

Wysłany: 2014-05-26, 10:54   

czacha79 napisał/a:
Co nie zmienia faktu, że przy podjazdach ESP nie ma niczego do roboty i jego wyłączenie nic nie da - da natomiast wyłączenie ASR .. a że w Dacii jest na jednym guziku może wprowadzać w błąd ;)

Racja. Swoja droga ciekawe ze poza fiatem wylacza sie esp i juz, a tutaj odwrotnie, mozna asr a esp nie.

czacha79 

Wysłany: 2014-05-26, 11:07   

Niektóre auta pozwalają wyłączyć też ABS. Ja lubię te wszystkie dodatki, bo parę razy uratowały mi dupsko. ASR wyłączałem zimą gdy nie mogłem ruszyć na lodzie.

wojtek_pl 

Marka: Peugeot
Model: 3008
Silnik: 2.0 HDI 165
Rocznik: 2010
Wysłany: 2014-05-27, 07:24   

Guzik wyłącza i ASR i ESP. Przetestowane na śniegu.
Także nie panikujcie. :mrgreen:

mendelmax 

Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2012
Wysłany: 2014-06-01, 21:43   

Przede wszystkim to są to tylko określenia pewnych programów, które sterują układem hamulcowym i silnikiem. Fizycznie są to te same "skrzyneczki", więc sprzeczanie się czy to ASR, ESP, ABS itd jest dyskusją czysto akademicką.
Meritum sprawy pozostaje niezmienne- wszystkie wspomagacze trakcji bazujące na hamulcach działają PO a nie PRZED faktem, dlatego w sytuacji dużej zmienności podłoża po prostu nie nadążają, stąd niekiedy lepiej je wyłączyć.

czacha79 

Wysłany: 2014-06-02, 07:46   

Wiesz, jednak warto wiedzieć jak działają poszczególne systemy, żeby potem nie pisać że wyłączenie ESP pomaga wjechać pod górę .. albo że ASR uratowało z pośligu w czasie hamowania :mrgreen:

mendelmax 

Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2012
Wysłany: 2014-06-03, 18:22   

Ok, ale to tak na prawdę nie ma znaczenia. Jest to jeden komputer, który obsługuje pompę hamulcową i/lub przepustnicę silnika (ew. czasy wtrysków w dieslu), a wszystkie te mądre trzyliterowe skróty to tylko marketingowy bełkot określający poszczególne sposoby reakcji tegoż komputera.

Jeep np. nazywa to BTCS- Brake Traction Control System. Brzmi mądrze do czasu jak się nie zna rozwinięcia nazwy ;-) Trochę jak mój ulubiony skrót i-CTDi, który brzmi jak jakaś ultra nowoczesna technologia do czasu jak się tego nie odczyta jako improved common rail turbo diesel injection.

Jedna wielka marketingowa papka, która do niczego w gruncie rzeczy nie prowadzi ;-)

Odpowiedz do tematu