Zastanawiam się nad zakupem nowej Dacia Lodgy. Ile kosztuje przeciętnie przegląd po roku użytkowania. Pytałem w serwisach w Katowicach i powiedziano mi że ok 750 - 800 zł a po dwóch latach nawet 1200.
Czy to tak faktycznie wychodzi, bo na mój gust to strasznie dużo (mam porównanie z inną marką - ok 350 po roku i 550 po dwóch latach). Czy zakres przeglądu jest taki duży i specyficzny dla Dacii że to tyle musi kosztować?
I jeszcze dodatkowe pytanie - czy silnik 1.6 Mpi w Lodgy to któryś z silników grupy Renault który występuje w jakimś innym samochodzie czy zupełnie nowy wynalazek Dacii?
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3754 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-06-16, 09:05
Ryczałtowy przegląd na częściach Motrio kosztuje 310 PLN. Do tego warto kupić samemu filtr kabinowy za 40 PLN a za jego wymianę wezmą wtedy 15 PLN zamiast stówy.
Cena po roku i po dwóch jest taka sama. Dopiero po 4 latach lub 60 tys. wymienia się filtr powietrza (ale ja bym to zrobił wcześniej) i płyn hamulcowy (po 120 tys lub 4 latach) (ryczałtowo kosztowało to 150 PLN). Świece wymienia się co 60 tys. rozrząd co 80 tys. lub 6 lat.
Silnik 1.6MPI to wersja K7M 812 znana od połowy lat 90-tych:
http://en.wikipedia.org/wiki/Renault_K-Type_engine
Ostatnio zmieniony przez DrOzda 2014-06-16, 09:17, w całości zmieniany 4 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum