Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2014-07-07, 16:28
ciekawą i niedrogą (ok 300 PLN) alternatywą dla kogoś, kto sporadycznie potrzebuje bagażnika dachowego (np do przewozu długiej drabiny albo paczki z meblami z Ikei) jest system HandiRack. Można przewozić za jego pomocą także bagaże wakacyjne (są specjalne pokrowce do kompletu)
http://www.amazon.com/gp/...ASIN=B001F5AHKC
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2014-07-07, 16:30, w całości zmieniany 1 raz
A ja mam kilka pytań w temacie tych poprzecznych belek dachowych do sandero II , zakupiłem je orginalne za voucher i mam zamiar to ustrojstwo założyć tak więc -
1 jak je założę sam to co z gwarancją ?
2 czy trzeba śruby czymś uszczelniać bo otwory technologiczne nie wiem czy są na wylot czy jak ?
3 na zdjęciu gdzieś tu widziałem ze uchwyt wchodzi pod uszczelkę, czy tak to też montują fabrycznie ? no i co z wodą która zbiera się własnie pod tą uszczelką i w tej rynience?
4 czy jak już to ustrojstwo założę to będzie trzeba zdejmować na zimę ? czy zostawić ? ale czy nie bedzie tam ruda szalała ?
_________________ RowerekCombi
Ostatnio zmieniony przez RowerekCombi 2018-04-06, 05:07, w całości zmieniany 1 raz
A ja mam kilka pytań w temacie tych poprzecznych belek dachowych do sandero II , zakupiłem je orginalne za voucher i mam zamiar to ustrojstwo założyć tak więc -
2 czy trzeba śruby czymś uszczelniać bo otwory technologiczne nie wiem czy są na wylot czy jak ?
3 na zdjęciu gdzieś tu widziałem ze uchwyt wchodzi pod uszczelkę, czy tak to też montują fabrycznie ? no i co z wodą która zbiera się własnie pod tą uszczelką i w tej rynience?
4 czy jak już to ustrojstwo założę to będzie trzeba zdejmować na zimę ? czy zostawić ? ale czy nie bedzie tam ruda szalała ?
Hop hop jest tu ktoś kto odpowie mi na powyższe pytania
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 120 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 4058 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-04-11, 07:44
Zapewne mało kto takie montował...
RowerekCombi napisał/a:
Nic. Producent przygotował punkty montażowe do wykorzystania, belki oryginalne- można korzystać. Jeśli nic nie zepsujesz w nadwoziu to i gwarancji nic do tego.
Cytat:
Myślę, że są ślepe. Tutaj nie pomogę, bo w wersji Stepway otworów nie mam. Może po prostu spróbuj sprawdzić.
Cytat:
Montuje się pod uszczelką, inaczej się przecież nie da tego przykręcić. A uszczelka maskuje elegancko całe mocowanie. A wilgoć i tak stoi tam bardzo długo- nawet bez mocowań.
Cytat:
Ja bym się nie obawiał. Natomiast jak widzę stan niektórych zeżartych już, budżetowych belek na samochodach, to bardziej bym się martwił o trwałość samych belek, tzn. lakieru na ich elementach stalowych.
Jak napisał powyżej Dymek.
Od siebie dodałbym żeby od czasu do czasu wykręcić i wkręcić te śruby mocujące by nie zapiekły się w otworach i przy którejś próbie demontażu po prostu się ukręciły.
Co do zdejmowania - zależy już od Ciebie samego - czy chcesz jeździć z szumami i ciut większym zużyciem paliwa czy nie będzie to Tobie przeszkadzało.
_________________ Autko do jeżdżenia - zużycie poglądowe dla zainteresowanych: 1.6 SCe 115 KM
No i pięknie dziękuję wszystkim za odpowiedz niby wszystkie pytania o czynnościach montażowych że nie wspomnę proste, ale lepiej zadać te pytania niż potem się głowić że coś zrobiło się nie tak ( servis gwarancja itd ) a to czy szumią jak odrzutowiec - no przecież to są Nasze odrzutowce no nie? sami je wybraliśmy Detal i tak głośno jak w ruskim czołgu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum