Zgodnie z obietnicą dziś nagrałem filmik .
Niestety nie wyszło z byt dobrze .
Nagrywałem tanią cyfrówką na zwykłym uchwycie uniwersalnym (stąd te pukanie ) .
Zwykle nie podróżuje takimi prędkościami ale na test zrobiłem wyjątek .Warto brać pod uwagę iż dziś był mocny wiatr
dla nadgorliwych oświadczam iż nie wiem kto prowadzi ten samochód , ani jaki to samochód
http://patrz.pl?1290949
Nie mam pojecia gdzie mogę wgrać w hd
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2014-07-11, 00:29, w całości zmieniany 3 razy
Zgodnie z obietnicą dziś nagrałem filmik .
(...).Warto brać pod uwagę iż dziś był mocny wiatr
dla nadgorliwych oświadczam iż nie wiem kto prowadzi ten samochód , ani jaki to samochód
http://patrz.pl?1290949
Chciałeś pokazać, że jednak powietrze szumi na karoserii i że coś sucho postukuje podczas jazdy?
Wgram wersje w hd na youtube dopiero może w niedziele wieczorem/ poniedziałek .
Jestem teraz poza miejscem zamieszkania i uploud potrwał by 4,5 h (1,5 gb)
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2014-07-11, 11:42, w całości zmieniany 1 raz
Zacząłem wysyłanie pełnej nie obrobionej wersji
będzie dostępna tutaj http://youtu.be/aetYlWZElq0 (po załadowaniu )
Na jednopasmówce na czwórce ciągnę do 100
Potem po kliku minutach zwalniam do 80 (i nic się nie dzieje )
Na wyjeździe na trasę ciągnę lecę 80-100
pierwsze pukniecie w deskę 140
drugie pukanie w deskę 160 (i ciągnę cały czas przez kilka minut )
Mam jeszcze materiał z powrotu gdy z górki poleciał 170 ale nagrane telefonem więc raczej nie ma sensu tego upubliczniać
Witam!
Właśnie zakończyłem wygłuszanie wnętrza kabiny mojego Stepwaya. Materiały: Mata wielowarstwowa 7mm GMS03 - 6m2; pianka 3mm GMS12 - 1,5m2; uszczelki D15 - ok. 12m, D08 - ok. 6m; wąż PCV 6mm - ok. 16m; uszczelka płaska 2mm - ok. 6m. Koszt w sumie ok. 1100 pln (w Markach za sam dach zaśpiewali 1500). W sumie ze dwa - trzy dni roboty samemu bez bawienia się w odkręcanie i wywalanie wszystkich dupereli.
Podłogę i dach wykleiłem GMS03 + GMS12 na sam dach i przednie słupki. Drzwi wygłuszę jak będę zakładał głośniki przy słupkach ale w tej chwili nie widzę (nie słyszę) takiej potrzeby. Uszczelki w rynienki i po rancie drzwi. Te z dołu drzwi odkleiły się po paru tygodniach. Uszczelka płaska pod gumę uszczelniającą szybę (jak zalecają Niemcy). Wąż PCV zamiast sznura gumowego w uszczelki drzwi.
Fabryczne wygłuszenie to głównie maty filcowe na podłodze, nadkolach i grodzi silnika (ta wg mnie jest wyjątkowo skuteczna). Natomiast brak jakiegokolwiek wygłuszenia dachu jest wg mnie niedopuszczalny przy aucie z "obowiązkowymi" relingami.
Spostrzeżenia z montażu:
1. Na podłodze można dotrzeć prawie wszędzie nawet bez wyjmowania przednich siedzeń (airbag).
2. Płyty styropianu pod przednimi siedzeniami pewnie pękną przy wyjmowaniu ale są zalaminowane, więc się nie rozlecą.
3. Spinki przy wyjmowaniu "kultowym narzędziem" (2 łyżki stołowe) nadają się ponownego użytku z wyjątkiem zaczepów osłon przeciwsłonecznych (była o tym mowa). przy okazji odkrycie: koszt jednego zaczepu w ASO... 123,00 pln(!).
4. Maty GMS kleją się b. dobrze bez podgrzewania, są plastyczne i dają się wstępnie skorygować przy klejeniu. Docinać najlepiej nożykiem do tapet.
5. Zdjęcie podsufitki to żadna filozofia, wyciągać nie trzeba, tylko opuścić oparcia na max i uważać, żeby się przypadkiem o nią nie oprzeć.
6. Wcisnąłem paski maty GMS03 między przednią szybę a blachę karoserii tylko nie wiem czy nie spowoduje to pęknięcia szyby od naprężeń na mrozie.
7. Drzwiami trzeba czasem trzasnąć żeby się zamknęły (trochę jak z teściową;-) ale nie czuje się dużego napięcia na zamkach.
Spostrzeżenia po montażu: SŁYSZĘ CISZĘ! Można normalnie rozmawiać i słuchać radia nawet powyżej 130 km/h. Znacznie zredukowane szumy toczenia, nie słychać wiatru w relingach, wytłumione wibracje silnika na niskich obrotach. Słychać jeszcze szum od lusterek przez boczne szyby, planuję zakup owiewek.
Dziękuję kolegom opisującym swoje doświadczenia z wyciszaniem, bardzo pomogły mi Wasze posty.
ENJOY THE SILENCE!
Zdjęcie0516.jpg paski maty GMS03 między przednią szybę a blachę karoserii. czy nie spowodują pęknięcia szyby na mrozie?
Plik ściągnięto 162 raz(y) 202,65 KB
Ostatnio zmieniony przez Pavco 2014-07-11, 21:17, w całości zmieniany 1 raz
Wzorków nie wycinałem, zwykly nóż się sprawdził.
Za kogo mnie masz? pewnie, że nie kupiłem. ASO w Płocku.
Mata jest plastyczna, tylko czy będzie taka na mrozie?
Odnośnie uszczelki gumowej , zamiast PCV lepiej gumowa porowata się ugniata, ja włożyłem 7mm i drzwii elegancko się zamykają, ale też uszczelniają.
Wg mnie ten MOD najbardziej odczuwalny/słyszalny.
Przyznam się, że jeszcze nie wygłuszyłem podłogi ( pod siedzeniami ) i dachu, ale średnio mi się chce wyjmować fotele
zakończyłem wygłuszanie wnętrza kabiny mojego Stepwaya
Kolego, napisz, jakie maty, ile "grubości" materiału gdzie dałeś. Najbardziej interesuje mnie, ile i czego dałeś na dach, w bagażniku (w Dusterze 4x4 bardzo tam ciasno), na nadkola tylne (w DD 4x4 też mało miejsca pod plastikami), na podłogę, na gródź - te dwie ostatnie pozycje jeszcze przede mną...
Pavco napisał/a:
Materiały: Mata wielowarstwowa 9mm GMS03 - 6m2; pianka 2mm GMS12 - 1,5m2; Koszt w sumie ok. 1100 pln
Coś się nie zgadzają grubości, z tym, co podaje w katalogach GMS: GMS 03 - 7mm, GMS 12 - 3 mm.
Opłaca się zrobić samemu, ale...
Pavco napisał/a:
3. Spinki przy wyjmowaniu "kultowym narzędziem" (2 łyżki stołowe) nadają się ponownego użytku z wyjątkiem zaczepów osłon przeciwsłonecznych (była o tym mowa)
Ja zdecydowałem, że podsufitkę zdejmie ASO (jak pisałem, za 160 zł) i spinki nie zostały zniszczone.
Generalnie: gratuluję. Też jestem zadowolony z rezultatów tego, co zrobiłem. Uszczelki jeszcze też przede mną - może przyszły tydzień.
Ostatnio zmieniony przez laisar 2014-07-14, 21:40, w całości zmieniany 1 raz
piku,
napisz jakie wrażenia po wygłuszeniu dachu ? Dużo ciszej ? Czym wytłumiałeś - butylem?
Corrado, ja to dość dokładnie opisałem (może na Dusterklub.pl?): na dach dałem butyl STP anticore light (1,8 mm) oraz piankę kauczukową 9 mm. Wiele więcej tam nie wejdzie, może nawet w ogóle nic więcej. wydaje się, że butyl 2 mm i 6-7 mm pianki tez by wystarczyło.
Teraz już nie słychać bębnienia deszczu o dach. Tylko o szybę. Co do ogólnego wyciszenia: ponieważ wykleiłem też bagażnik (butyl, bo nic więcej w DD 4x4 nie wejdzie pod skrzynki styropianowe) i nadkola (butyl + pianka GMS 10 mm; potem piankę zdarłem, bo odpychała plastiki; nakleiłem piankę kauczukową 3 mm). Mam teraz cicho. Słychać jednak, o czym tu już kilka osób pisało, wiatr na narożach dachu przy większych prędkościach. Będę niedługo "robił" uszczelki. Wykleję też maskę silnika, bo mam materiał.
Kolega, który niedawno ze mną jechał, sądził, że mam silnik benzynowy. Dlaczego ciszej słychać silnik? Sądzę, że to wynik wytłumienia sporej części blach, które przenosiły drgania i dźwięki, a może także wynik wyciszenia strefy wydechu. W każdym razie poprawa znacząca. Nigdy niczego przy samochodach nie robiłem. Mam z tego trochę frajdy (powtarzam się...).
Ostatnio zmieniony przez piku 2014-07-11, 21:35, w całości zmieniany 1 raz
Co do grubości mat - mój błąd. Na całą podłogę, kanał i bagażnik dałem GMS03. Mieści się wszędzie bez problemu tylko koło zapasowe wchodzi 'na styk". Na dach GMS03 + GMS12. Zostało jeszcze sporo luzu.
Co do grubości mat - mój błąd. Na całą podłogę, kanał i bagażnik dałem GMS03. Mieści się wszędzie bez problemu tylko koło zapasowe wchodzi 'na styk". Na dach GMS03 + GMS12. Zostało jeszcze sporo luzu.
Czy na plastikach na nadkolach miałeś wszędzie filc? Jeśli tak, to co z nim zrobiłeś? Jak Ci poszło ze spinkami plastików? Straciłeś jakieś?
Czy na blachach pod tylną kanapą też zmieściłeś tak gruba warstwę materiału?
Na dachu dawałeś tylko na płaskich przestrzeniach czy też na belkach? Czy na dużej płaszczyźnie dachu był przyklejony oryginalny bitum lub coś innego tłumiącego (w DD jest)?
Pisząc "nadkola" miałem na myśli wnętrze auta. Po naklejeniu mat złożyłem fabryczne wygłuszenie do kupy i wszystko się zmieściło. Plastikowe nadkola z przodu zdejmę jak będę konserwował powozie. Nakleję na nie resztę mat.
Spinki odzyskałem w większości.
Tylnej klapy ani blach pod klapą nie wygłuszałem.
Na dachu tylko na płaskich.
Są dwa kawałki chyba bitumu usztywniającego blachę na dachu jakieś 20x40 cm.
Ostatnio zmieniony przez Pavco 2014-07-11, 22:18, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum