Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2127 Skąd: Lublin
Wysłany: 2014-08-05, 12:17
Proponuję zwrócenie się do RP przez każdego z "klubu bujanego fotela" z następującym listem.
Uwagi:
1. warto podać VIN żeby zorientowali się że maila piszą różne osoby a nie jeden freak z kilku adresów,
2. maile trzeba wysłać w tym samym czasie np. jutro wieczorem tak by zostały odczytane następnego dnia mniej więcej w tym samym czasie.
3. może macie jakieś uwagi lub poprawki, bo ważny jest komunikat dla RP a nie moja autorska twórczość.
Jestem użytkownikiem pojazdu marki Dacia .................. o numerze VIN……………………. W moim pojeździe występuje następująca sytuacja: siedzisko fotela kierowcy w dolnym położeniu wyraźnie kołysze się do przodu i do tyłu w czasie przyspieszania i hamowania pojazdu. Ruchy fotela powodują dekoncentrację kierowcy w czasie jazdy i tym samym zagrażają bezpieczeństwu.
Zwracam się do Państwa z pytaniem czy opisane kołysanie się siedziska fotela kierowcy w czasie jazdy jest prawidłową cechą tego elementu czy też siedzisko nie powinno się kołysać?
Podkreślam, że nie proszę o odpowiedź w stylu „firma RP robi wszystko dla zadowolenia klienta”, „za obsługę techniczną odpowiadają ASO”, „prosimy zgłosić się do ASO w celu weryfikacji stanu fotela”, tylko o odpowiedź w jednym z dwóch wariantów:
1. tak, kołysanie się siedziska fotela kierowcy w czasie jazdy jest stanem prawidłowym,
2. nie, kołysanie się siedziska fotela kierowcy w czasie jazdy nie jest stanem prawidłowym.
Moja prośba podyktowana jest tym, że chodzi mi o ustalenie sposobu dalszego postępowania tj. czy mam nadać informacji w wariancie 1 daleko szerszy zasięg, czy w razie odpowiedzi w wariancie 2 mam zwrócić się do ASO w celu wykonania naprawy fotela.
Wiem, że problem kołyszących się foteli dotyczy również innych użytkowników Dacii. Proszę o bardzo pilną odpowiedź. Od Państwa reakcji zależy czy grupa nieco rozczarowanych użytkowników Dacii zgłosi się do ASO Dacia czy do Auto Świata.
Z poważaniem………………………….
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Ostatnio zmieniony przez jan ostrzyca 2014-08-05, 12:48, w całości zmieniany 3 razy
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2127 Skąd: Lublin
Wysłany: 2014-08-05, 16:47
mekintosz napisał/a:
Obawiam się, że odeślą każdego do ASO. Może warto jednak wystosować wspólne pismo grupowe ? Innaczej to wygląda.
Może tak może nie. Pięć listów w tej samej sprawie w tym samym czasie powinno u kogoś wzbudzić refleksję. Wiem, że Ciebie próbowali spuścić na drzewo, ale zobaczymy co odpiszą. Jak sobie wyobrażasz podpisanie listu przez 5 facetów z różnych stron Polski? Jakby co poślemy to samo do Auto Świata i niech rozmawiają z dziennikarzem.
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Ostatnio zmieniony przez jan ostrzyca 2014-08-05, 16:49, w całości zmieniany 1 raz
Ja bym to pismo wysłał także do wiadomości UOKiK. jeśli dostana kilkanaście takich zgłoszeń to zaczną drążyć temat. w przypadku jednostkowych zgłoszeń zapewne zadowolą się standardowym wyjaśnieniem RP.
Aha- zadałbym tez pytanie, czy odchyłki fotela kierowcy uwzględniono w obliczaniu wielkości i czasu otwarcia poduszki powietrznej, a jeżeli tak to jaki jest maksymalny dopuszalny odchył fotela nie zagrażający pasażerom podróżującym z tyłu w przypadku uderzenia w tył pojazdu.
Ostatnio zmieniony przez laisar 2014-08-06, 09:07, w całości zmieniany 1 raz
A w ogóle to dobrze Wam się jeździ z takim całkowicie obniżonym fotelem?? ja zrobiłem tak raz na próbę i czułem się jak w kokpicie samolotu, gdzie zegary są przed oczami a przez szybę widać niebo
pokazali mi że się nie buja ale to prawda tylko połowiczna ponieważ w najniższym położeniu siedzenia nadal się buja - najpierw bujało się samo oparcie dziś spr i zaczęło się bujać też siedzisko mniej niż wcześniej ale nadal ma luz
benyo, nie jestem olbrzymem ale lepiej mi się jeździ na najniższym położeniu ( żeby widzieć całe zegary mam uniesioną kierownice i opuszczone siedzisko)
Ja jeżdżę na najwyższym mimo, że mam 181 wzrostu. Nie wiem dla kogo jest to najniższe,
może dla jeszcze wyższych osób?
Kiedyś nawet spotkaliśmy się z kolegą OMODOS, i cieszyłem się, że mój fotel nie buja się.
Ale dopiero po jakimś czasie zauważyłem, że radość byłą przedwczesna. Nie buja się na najwyższym ustawieniu. Na najniższym jest luz.
benyo, nie jestem olbrzymem ale lepiej mi się jeździ na najniższym położeniu ( żeby widzieć całe zegary mam uniesioną kierownice i opuszczone siedzisko)
Ja jestem wysoki więc może dlatego źle mi się tak nisko się jeździło, bo wtedy nawet moich (zgrabnych ) ud mi fotel nie podtrzymywał. Ale to tylko tak z ciekawości zapytałem.
Swoją drogą to stanowi o tym, jak wysoka jest lodgy, W Xsarze żona jeździła na najwyższym, ja na najniższym. Na najwyższym osłony słoneczne zasłaniały mi widok.
Mi również fotel nigdy nie zabujał ale dziś specjalnie ustawiłem fotel na najniższym poziomie wysokości i ogromna zmiana .
Fotel się bują o klika mm w przy hamowaniu .
Nigdy wcześniej tego nie zauważyłem gdyż jeżdżę na wyższym ustawieniu fotela
Jak już pisałem wcześniej mnie poczęstowali stwierdzeniem Ten Typ Tak Ma. Obejrzałem zamieszczony filmik i u mnie nie jest to aż widoczne na tyle chyba słabe, że przestałem sobie tym głowe zawracać. Możemy wystosować pismo, ale wątpię, że coś to da bo w sumie jest kilka osób, którzy się z tym borykają. Ja jestem po gwarancji i omijam szerokim łukiem ASO. Samochód lubie i jestem z niego zadowolony, ale ze względu na ASO raczej już nie kupie Dacii
Wtedy jak sprawdzaliśmy auta :)
Ja twierdziłem, że mój się nie rusza, ale mój był w pozycji na maksa podniesionej. Wtedy się nie buja. Jak się obniży to robi się piękny bujany fotel.
Według mnie wadą tego fotela jest to, że schodzi bardzo nisko wysuwając się mocno z prowadnic. Ale w Lodgy w tej pozycji nie da się po prostu jechać, ja jestem wysoki i jak opuściłem fotel najniżej to czułem się jak w samolocie, gdzie przed oczami ma się kokpit a szyby są wyżej. A osoby mniejsze to już chyba niebo oglądają przez szyby przednie. Zresztą u mnie bujanie nie występuje lub go po prostu nie jestem w stanie odczuć, albo jest tak mało odczuwalne.
Marka: Dacia
Model: MCV , Logan
Silnik: 1.5 dci 68 KM
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Mar 2010 Posty: 222 Skąd: Radom
Wysłany: 2014-08-30, 16:49
jest [prosty patent na "niebujanie " Ja tak zrobiłem na razie spokój .
1. Poluzować śruby fotela
2 . Razem z pomocnikiem maksymalnie odsunąć prowadnice od siebie np na zewnątrz
lub do siebie , dbając aby było w miarę równolegle , ale lepiej na zewnątrz używając jakieś płaskiego metalowego płaskownika ( ja używałem rękojeści młotka ) , i ponownie przykręcić śruby na maxa
ale nie zerwać gwintu ! bo śrubki słabiutkie . Oczywiście wcześniej posmarować obficie prowadnice ( bo będą ciężej chodzić ) . Niestety po tym zabiegu widać że ugina się ( sic ! ) podłoga - niestety dacia to chała jeśli chodzi o sztywność budy / blach .
Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.6 LPG
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate
Wysłany: 2014-09-15, 19:56
U mnie też się buja ale tylko w dolnej pozycji ogólnie czym dłużej mam dustera tym więcej mogę powiedzieć o awaryjności...tym razem wybieram się do serwisu z takimi niespodziankami:
- bujający fotel
- drugie media navi zaczyna fiksować tym razem nie działa navi
- od czasu do czasu nie przełącza na gaz (piszczy i świeci się czerwona lampka)nawet przy pełnym zbiorniku
- samo opadające tylne szyby tj. w soboty myje dustera i za każdym razem gdy sprawdzam czy tylne szyby są zamknięte, łapię za korbę i ZAWSZE trzeba dociągnąć
- itd...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum