Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 DCI 4x4 Prestige Pomógł: 2 razy Dołączył: 24 Sie 2013 Posty: 726 Skąd: Wro
Wysłany: 2014-08-18, 12:57
670km autostrady, tempomat i klima caly czas, predkosci 140-150, 3 osoby i pelniutki bagaznik, czasami minimalnie szybciej i spalanie 7.8l z dystrybutora.
Droga powrotna warunki takie same, może odrobinę szybciej, ropa niemiecka spalanie 7.4l.
Ogólnie super torpeda, suv, zapakowany i naprawde szybkie tempo. Oby tak dalej.
Dystans 1500 km w drodze do Chorwacji. Głównie autostrady- prędkość 120 - 130km/h (GPS). Nocleg i zwiedzanie Austrii, i czasem bardzo ostre podjazdy - Grossglockner Alpen Strasse.
7.6 L/100km.
Powrót ponad 1500 km jazda szybsza 130 - 145km/h (GPS) 7,2 l/100km.
Samochód załadowany na 80% 4 osoby w aucie lecz dwoje dzieci liczyć można jak jednego dorosłego.
Klima włączona 90% czasu.
Trasa z Lublina do Trójmiasta przez Wawę w deszczową pogodę (klima włączona, by szyby nie parowały, wycieraczki włączone prawie non stop i włączone światła mijania - nie dzienne), obciążenie samochodu - 4 prawie dorosłe osoby i pełny bagaż, a prędkość to około 90-100 km/h na normalnej drodze, a na ekspresówce około 120-130 km/h to średnie zużycie paliwa wyszło ok.10 l LPG, a z powrotem w ładną pogodę bez klimy i wycieraczek i na światłach dziennych, a prędkość taka sama jak poprzednio to wyszło ok.9 l LPG. Tam na miejscu w Trójmieście jeździłem po okolicy wycieczkowo to spaliłem ok.7,6 l LPG.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2127 Skąd: Lublin
Wysłany: 2014-09-04, 11:50
Spalanie LPG MCV 1.6 urlop Chorwacja:
Do granicy RP spokojna jazda do 100 km/h - 8.5l.LPG
Od granicy HR spokojna jazda do 120 km/h górki+A - 12 l.LPG/100
Jadranska Magistrala + miasteczka + górki do 80 km/h -10 l.LPG/100
HR-HU tylko A do 140 km/h - 14.9 l/LPG/100 (!!!) wynik jednorazowy być może błąd pomiaru.
Cały czas klima, dwoje dorosłych + trójka dzieci + bagażnik zapakowany pod dach + pełne baki PB i LPG + hak który też swoje waży = jakieś 450-500 kg na pokładzie.
Swoją drogą akcesoria typu LPG i hak sporo ważą. Sama butla ok. 25 kg + hak ok. 30 kg. I to wszystko za tyną osią pojazdu tj. jakby wozić wór cementu na stałe w bagażniku. A jak zatankujemy do pełna jak dwa wory.
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Ostatnio zmieniony przez jan ostrzyca 2014-09-04, 12:04, w całości zmieniany 1 raz
Pierwszy bak na LPG:
340km - 32,5 litra - 9,6 l/100km
Połowa to miasto, połowa trochę górek na południe od Krakowa (E7) i drogi wiejskie, kręte, tak na max 65km/h. Powiedziałbym, że cykl mieszany 80/20 z przewagą miejskiego.
Na benzynie identyczne okoliczności dały 8,6 l/100km
Jestem zadowolony, w podobnych warunkach siena 1.2 pali mi 10-11 l gazu :)
Trasa z Lublina do Trójmiasta przez Wawę w deszczową pogodę (klima włączona, by szyby nie parowały, wycieraczki włączone prawie non stop i włączone światła mijania - nie dzienne), obciążenie samochodu - 4 prawie dorosłe osoby i pełny bagaż, a prędkość to około 90-100 km/h na normalnej drodze, a na ekspresówce około 120-130 km/h to średnie zużycie paliwa wyszło ok.10 l LPG, a z powrotem w ładną pogodę bez klimy i wycieraczek i na światłach dziennych, a prędkość taka sama jak poprzednio to wyszło ok.9 l LPG.
michauek22, a jak myślałeś, że mało? Pisałem wyraźnie, że klima, światła i duża prędkość to jest powodem do większego zużycia paliwa niż normalnie bez klimy, świateł i dużej prędkości to zużycie paliwa oscylowałaby w granicy 7-8 l LPG.
Pamiętaj, że zużycie paliwa typu LPG jest ZAWSZE WIĘKSZE od benzyny o jakieś średnio 20%. Mniejsze zużycie LPG na trasie niż powinno być to zaproszenie do uszkodzenia silnika. Nie można tak ustawiać, by mało paliło niż powinno, bo to wypala zawory....
no, jeżeli amunicję potraktujemy jako paliwo to wątek ewoluuje (zgodnie z tytułem: Zużycie paliwa...) we właściwym kierunku...
No to wróćmy do spalania paliwa, ostatnie tankowanie przed weekendem i na 45,2l przejechałem 601km 1/2 to miasto, raczej spokojnie, 1/2 to trasy w połowie po dwupasmówkach w połowie po trasach niższej kategorii, tempo raczej żwawe, choć bez szaleństw, odpowiednio szersze drogi 120-130, węższe 80-110km/h w zależności od warunków na drodze+ wolniej przy "białych tablicach" i na ograniczeniach. klima załączona tak 50/50. Wynik 7,5l nie jest zły . następny bak będzie nieporównywalnie wyższe spalanie, bo weekend spędziłem w strasznym pośpiechu i po Warszawie 200km przekroczyłem w większości w stylu pierwszy spod świateł .
_________________ Były: Polonez Atu plus 1,6 gsi, Skoda Felicja HB 1,3 glx, fiat uno 0,9....
Ostatnio zmieniony przez laisar 2014-09-16, 13:04, w całości zmieniany 1 raz
14 miesięcy od dnia zakupu, 30.000 przejechane. średnie spalanie szacuję na około 5.0 do 5.6L - nie mniej niż 1500L ON
Jak znajdę wszystkie zapiski to się pochwalę (albo ponarzekam) :D
Aktualny stan licznika: 101802
ostatnie spalanie w/g ilości:
5.13 L ON/100km
tj. 909km od poprzedniego tankowania, "do pierwszego odbicia": 46.65L ON
Komputer pokazywał 4,8L/100km
Przedostatnie tankowanie - chyba zaliczyłem swój rekord :D
~4,40L ON/100km (1013km / zatankowałem 44.60 L ON)
Ciekawostka:
Dziś po tankowaniu próbowałem jechać wyjątkowo ekonomicznie:
od tankowania komputer pokazał dystans 18.2 km / 0,6 L spalone / śr. prędkość 33,6km/h
Przewidywany dystans na pełnym zbiorniku przy takim stylu jazdy: 1438km - chciałbym ... ;)
pozdrawiam,
c.
Ostatnio zmieniony przez carolinus 2014-09-09, 17:51, w całości zmieniany 1 raz
Napisz mi czy nie miałeś do tej pory problemów z brudnym EGRem ?
Czy nie zauważyłeś że zamula się EGR jak się pojeździ bardzo ekonomicznie i zmienia biegi przy poniżej 2tys obrotów ?
Hmmm... U mnie spalanie ciut poniżej 5L/100km (wg kompa 4,3-4,5) w mieście to norma. W weekend zrobiłem trasę Białystok - Wilno, wyszło 736km i średnie spalanie 3,6 wg komputera. Trzy osoby, brak bagażu, na Litwie jazda zgodnie z przepisami oczywiście. Spokojnie da się zejść poniżej 4 litrów w trasie z włączoną klimatyzacją. Według dystrybutora. Komputer pokazuje około 3,7 litra wtedy. Kiedyś na próbę postarałem się pojechać jak najekonomiczniej i na trasie 90km wyświetlił mi 2,9 litra. Dodam jeszcze, że przelotowa prędkość minimalna to taka, kiedy nie wyprzedzają mnie TIRy;) Samochód z końca czerwca, przebieg trochę ponad 9000 km w tej chwili.
A co do wskazań komputerka, to mój rekord to 1703 km
Przejechane: 473 km
Jeszcze można: 1230 km
Razem: 1703 km
czyli wychodzi ze musiał by ci spalac 2,9. hmm powiem ze troszkę watpie biorąc pod uwagę gabaryty auta itp... a jazda musiałaby być super eco bez właczonych jakich kolwiek dodatkowych rzeczy w aucie
_________________ Przede wszystkim przestronnosc w aucie co dajeLodgy i MCV w dobrej cenie ;)
Stan licznika 115,000 i koniec
Lodgy 120000km i rośnie
czytając te rekordy minimalnego spalania zastanawiam się po co koncerny kombinują z tymi autami hybrydowymi skoro dacka pali tyle co hybryda .... a nawet mniej
gdyby ktoś chciał to takim dusterem w lpg można zejść do 6/7 L
ale to taka mordęga za 5 zł oszczędności że nikt tego nie robi
http://youtu.be/fkRBd9OGVY0
Zrobił mi się wczoraj kolejny rekord wskazań komputerka.
Tak gwoli ścisłości dla mających probelmy z czytaniem ze zrozumieniem:
Chodzi o wskazania komputerka a nie o rzeczywiste spalanie.
Przy czym nie ma tu tricków typu kasowanie licznika, wyłączanie silnika itp.
Po prostu tankuję pod korek (po odbiciu weszły jeszcze 4 litry) i jadę. Fakt, korzystam z tego, co mi droga i pogoda oferuje. Tym razem wiele czynników było po mojej stronie, łącznie z dobrym wiatrem w plecy.
Trasa: Zgorzelec-Kassel.
Zatankowane w Gromadce na A4.
Po 470 km, komputerek wskazywał, że jeszcze można 1400.
Czyli suma: 1870 km.
90 ps, 1.5dCi.
Dodatkowo "cień wiatru" (wind shadow ) za autobusem.
Prędkość 95-100 kmh
Klima wyłączona, radio grało,
Nawiew na 2 stopień, światła dzienne.
Autko bez tylnych siedzeń (od nowości wymontowałem, tak że mamy 2-osobową Lodgy).
Ładunek: 110 kg kierowca plus jakieś 50 kg "gratów".
Marek
to fakt :)
ale u mnie wskazania spalania średniego wychodzą na kompie na poziomie np. 5,7l a faktycznie srednie wychodzi 5l :)
no w dci się żadko tankowało to fakt, ale za to jak się podjezdzało na stacje i tankowało 60 litrów po 5,5 to portfel pustoszał ;)
_________________ Przede wszystkim przestronnosc w aucie co dajeLodgy i MCV w dobrej cenie ;)
Stan licznika 115,000 i koniec
Lodgy 120000km i rośnie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum