DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Anuluj mandat
Autor Wiadomość
zdzisiu27 

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 4x2
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate
Wysłany: 2014-09-26, 13:47   Anuluj mandat

http://3obieg.pl/mandaty/

W moim odczuciu samochód Dacia Duster zrobi niesamowitą wręcz furorę na rynku motoryzacyjnym

WhiteDragon 

Model: Logan MCV
Silnik: 1.5 dci 85 kM
Rocznik: 2009
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2014-09-27, 08:00   

25 zeta za każdy druk, żeby się zaraz nie okazało, że więcej za druki niż mandat.
I tak to w POlsce papugi zarabiają... :evil:

eplus 

Silnik: 1,6
Rocznik: 2010
Wysłany: 2014-09-27, 08:51   

Coś jest na rzeczy, bo mandat nie może być wystawiony na okaziciela - tak orzekł SN czy TK. Ale jak ktoś nie ma pojęcia, jak się odwołać, to sam nie da rady.
Ciekawe, jak odbiorca zwyczajnie oleje - ścigają go dalej i wtedy dopiero może wykazać bezprawność pierwszego wezwania? Czy uznają, że trafili na świadomego i dają spokój...

zdzisiu27 

Wysłany: 2014-09-27, 14:01   

WhiteDragon napisał/a:
25 zeta za każdy druk, żeby się zaraz nie okazało, że więcej za druki niż mandat.

jak na dobrze przygotowane porady prawne z gotowymi drukami i generatorem to jest bardzo tanio. oczywiście jak wolisz płacić mandat, to ... twoja wolna wola.

W moim odczuciu samochód Dacia Duster zrobi niesamowitą wręcz furorę na rynku motoryzacyjnym

WhiteDragon 

Model: Logan MCV
Silnik: 1.5 dci 85 kM
Rocznik: 2009
Wysłany: 2014-09-28, 17:53   

zdzisiu27 napisał/a:
WhiteDragon napisał/a:

jak na dobrze przygotowane porady prawne z gotowymi drukami i generatorem to jest bardzo tanio. oczywiście jak wolisz płacić mandat, to ... twoja wolna wola.

Tak na serio to nie pamiętam, kiedy ostatnio płaciłem, chyba w 2010, mam 0 punktów, a ze środowiskiem prawniczym mam częsty kontakt i w związku z tym wyrobione zdanie. Ja nie lekceważę tej oferty, stronkę sobie dodałem do zakładek, co roku opłacam ubezpieczenie ochrony prawnej w DAS, ale o metodach działania prawników zdania nie zmienię.

Karenzo 

Marka: Dacia--> Subaru
Model: Duster 4x2 -->Forester
Silnik: 1.6 16V 105 LPG K4M 616 --> 2.0 16v FB20
Rocznik: 2012 --> 2016
Wysłany: 2014-09-28, 19:00   

To jest lipa
takie pisemka krążą za darmo w sieci
jest nawet forum poświęcone tylko omijaniu mandatów

zdzisiu27 

Wysłany: 2014-09-28, 20:25   

Karenzo, podziel się swoimi doświadczeniami :)
Wyczuwam wybitnego eksperta prawnika.
Dawaj, dawaj chłopie, nie krępuj się :)

jas_pik 

Marka: Mitsubishi
Model: Outlander PHEV
Silnik: 2,0
Rocznik: 2014
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2014-09-28, 22:06   

Wystarczy samemu przeczytać wyroki np TEN
i można samemu napisać pismo :-)

Karenzo 

Marka: Dacia--> Subaru
Model: Duster 4x2 -->Forester
Silnik: 1.6 16V 105 LPG K4M 616 --> 2.0 16v FB20
Rocznik: 2012 --> 2016
Wysłany: 2014-09-28, 23:30   

Cytat:
Oświadczenie
Oświadczam, że jestem właścicielem pojazdu, którym rzekomo popełniono wskazane wykroczenie. Ponieważ nie jestem jedynym jego użytkownikiem (i nie prowadzę ewidencji użytkowania) nie jestem w stanie wskazać przez kogo był w momencie zdarzenia. W takiej sytuacji udzielenie informacji dotyczących danych osoby, która prowadziła wówczas pojazd mogłoby narazić mnie na odpowiedzialność z tytułu popełnienia innego wykroczenia. Nie mogę także wykluczyć, że to ja prowadziłem pojazd w dniu zdarzenia. Mając na względzie treść art. 74 § 1 KPK, który w myśl art. 20 § 3 KPW znajduje zastosowanie w sprawach o wykroczenie należy uznać że mam prawo uchylić się od obowiązku przekazania wskazanych informacji na żądanie Głównemu Inspektoratowi Ruchu Drogowego. Szczególnie po wyroku Trybunału Konstytucyjnego P 27/13 z 12.III.2014 gdzie „Trybunał stwierdził, że nie ma podstaw prawnych adresowanie do właściciela lub posiadacza pojazdu przez uprawniony organ alternatywnego żądania wskazania, komu został powierzony pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie albo przyjęcia mandatu karnego za popełnione wykroczenie drogowe.”
. Doprowadziłoby to do niedopuszczalnego samooskarżania i naruszenia wszelkich uprawnień procesowych służących obronie. Wezwanie mnie do Państwa siedziby w charakterze świadka jest bezcelowe, ponieważ w związku z powyższym odmówię składania jakikolwiek wyjaśnień nadmieniam, iż z uprawnienia tego pragnę skorzystać ponieważ w mojej sytuacji gdy nie posiadam możliwości zapoznania się z fotografią wykonaną przez urządzenie rejestrujące. Pomimo wyroku Trybunału Konstytucyjnego z 3.06.2014 r., sygn. K 19/11 oraz zażądam zwrotu kosztów dojazdu, co niepotrzebnie narazi skarb Państwa na zbędne koszty.
Należy również wskazać, że wśród wykroczeń wymienionych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 czerwca 2011r. w sprawie nadania inspektorom Inspekcji Transportu Drogowego oraz pracownikom Głównego Inspektoratu Transportu Drogowego uprawnień do nakładania grzywien w drodze mandatu karnego nie figuruje wykroczenie przewidziane w art. 96 § 3 KW, co oznacza że funkcjonariusze GITD nie są uprawnieni do wniesienia wniosku o ukaranie w zakresie popełnienia wykroczenia określonego w w/w paragrafie kodeksu wykroczeń.
Z wyrazami szacunku
[/fade]
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2014-09-28, 23:33, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu