Ja mam te biedronkowo-liedlowe i są za tą cenę do zaakceptowania lecz maja jedną dość poważną wadę:
A mianowicie przekrój relingów w dusterze jest bardziej kwadratowy i mocowanie tych belek (a propos, śruby w nich rdzewieją) ledwo go chwyta co czyni je ryzykownym do założenia ciężkiego boxa lub paru rowerów.
Ja dużo na bagażnik dachowy nie zarzucam ale do dustera pasują bardziej mocowania o takim przekroju:
przejeździłem na tych belkach z zamontowanym boxem dwa sezony zimę i lato. Uwierz mi, że nie ma żadnego zagrożenia. Nawet facet, który montował mi boxa powiedział, że są ok i wystarczająco dobrze zamocowane.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2014-06-02, 12:53
Od 12 czerwca w sklepach Lidl będą w sprzedaży belki aluminiowe do relingow w cenie 149 PLN
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2014-06-12, 12:27
Wlasnie jestem w lidl i ogladam te poprzeczki. Nazwa "Brio" sadzac po napisach produkt z Italii. 90 kg nosnosci atest TUV. 3 lata gwarancji. Bardzo estetycznie i solidnie wyglądaja. Z opisu nadaja sie do starego Dustera i Sandero Stepway. Posiadaja zamki na klucz. Fotki potem bo sieć marna i telefon ładuje strasznie powoli
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2014-06-12, 13:38, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2014-06-12, 13:45
jeżeli profil relingów w Lodgy jest identyczny jak w starym Dusterze i Stepwayu (a zakładam,że jest) to na 99% powinny pasować. Ostatecznie można zwrócić. Lidl nie robi z tym problemów, wystarczy okazać paragon
Aguri Prestige NIE pasuje do Dustera (starego na pewno bo sprawdziłem, a do nowego z dużym prawdopodobieństwem też nie).
Przede wszystkim aby chwycić reling trzeba założyć śruby dłuższe o około 2cm. Ale nawet taki zabieg nie daje pewnego mocowania bo dolny chwyt powinien z jednej strony opierać się o krawędź relingu, po środku śruba, a z drugiej strony oparcie na stopie belki. Tymczasem tego ostatniego oparcia nie ma chyba, żeby wykrzywić cały element i naruszyć osadzenie "nakrętki". Estetycznie też wygląda to dosyć głupawo, bo elegenacka aerodupolotnicza belka, a chwyt jak jak do usrsusa 360.
Ponadto dla kogoś kto potrzebuje aby przednia belka była maksymalnie z przodu to niestety ale jest ona za krótka. Maksymalnie blisko przedniej szyby można zamontować około 18cm przed dostępnym miejscem na relingu. Oczywiście możnaby rozwiercić szczelinę regulacyjną o jakieś 1cm z każdej strony ale nie o to w tej zabawie chodzi.
Jeśli idzie o kradzieże w Octavii jeździłem 12 lat i nic się nie stało a miałem wszystkie zamki w bagażniku plus dwa w boksie . Jest jedyna groźba iż złodziej może posiadać tzw klucz matkę i za jego pomocą może wyjąć zamki a co za tym idzie i zdjąć bagażnik. W Skodzie miałem taki klucz a w Dusterku już z bagażnikiem go nie dali.
ja kupowałem w tym roku bagażnik i rozważałem zakup aguri. niestety do dustera po lifcie nie robią. rozmawiałem ze sprzedawcą w sklepie z bagażnikami i pokazywał mi ten model. jego zdaniem nie pasuje on również do dustera I. można go zmodyfikować dłuższymi śrubami ale odradzał tego typu działanie. ogólnie pomimo, że teoretycznie pasuje do DDI sprzedawca mówił że do dusterów to nie jest pewne rozwiązanie.
kupiłem oryginał, tj. bagażnik robiony przez thule. z kuponem -20% nie wychodził tak strasznie cenowo bo około 400 zł. katalog katalogiem ale jeśli masz blisko sklep z dużym wyborem bagażników, jedz i załóż na próbę. ja tak zrobiłem.
Ostatnio zmieniony przez waldek72 2014-08-25, 22:26, w całości zmieniany 1 raz
Tu opisałem swoje krótkie doświadczenia z Aguri w starszym Dusterze. Jeśli nie musisz to polecam nie powielać moich doświadczeń, chociaż jak widać poniżej cytowanego wątku są tacy, którzy zamontowali Aguri do HP2 i uważają, że wszystko jest ok. Ja swoje poszukiwania skończyłem na Thule 775 z belkami Wingbar niestety ponad dwukrotnie droższymi. Przygodę z Aguri odbieram jednak dosyć pozytywnie bo miałem komfort na żywca porównać je z Thule. Uwierz mi, nie ma żadnego porównania.
Zrób proszę foty chwytów do relingów od strony osi symetrii auta.
Jak mocno skręciłeś śruby?
Jak bardzo ufasz plastykowym profilom łączącym chwyty z belkami mając 50kg pudło na dachu i 130kmh na liczniku?
Dlaczego przedniej belki nie zamontowałeś najbliżej jak można tylko jakieś 15-20cm dalej?
Moim zdaniem Aguri Prestige nie powinno być dopuszczone do montażu z Dusterem.
jeśli masz zapłacić 379 zł i być ciągle niepewnym to odradzam. dodaj parę groszy a z kuponem -20% (chyba są na dacia.pl po zarejestrowaniu) bagażnik oryginał robiony przez thule wychodzi około 400-410 zł. jeździłem z nim z rowerami i boksem i spokojnie polecam.
Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: dci "110 kucyków i jeden osioł ;-)"
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Cze 2012 Posty: 293 Skąd: Gliwice/Szałsza
Wysłany: 2014-08-27, 07:29
Zastanawiam się nad tym Aguri by nie iśc ciagle w górę, na relingi zwykłe belki + mocowanie to 5-8 cm w górę w zależności od mocowania i grubości belek. Chcę zamontować wysoki box a bramę garażową mam niestety nie wysoką. Jak pożyczyłem wielki box thule i "normalne" belki na relingi to mi zabrakło 1,5 cm aby z nim wjechać do garażu....
Aguri mnie ratuje (chyba) i inne rozporowe, a nie belki nakładane na wierzch na relingi, szkoda że komentarze są tak niejednoznaczne. Aguri na Dusterze II wygląda na zdjęciach na OK.
Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: dci "110 kucyków i jeden osioł ;-)"
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Cze 2012 Posty: 293 Skąd: Gliwice/Szałsza
Wysłany: 2014-08-27, 07:42
Aguri wyglada tu OK, zastanawiam sie jak będzie z dużym boxem powyżej 120kmh
Wszak te łapy dolne chyba nie są w idealnej pozycji trzymającej reling. Nie widać dokładnie tego na zdjęciu.
Wydaje mi się jednak że katalog Aguri nie dokładnie opisuje model. Wg ich tabeli to P2 a wg pomiarów to P3 powinno być. Wtedy może belka obejmie rozstaw relingów z przodu (ok 955-960mm)
Wysłany: 2014-10-02, 16:06
raczej na pewno nie pasują do nowego Dustera (ma sporo grubsze belki relingów) o reszcie nie wiem ale Lidl nie robi trudności ze zwrotem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum