Marka: renault
Model: clio
Silnik: 0.9 tce
Rocznik: 2014 Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Paź 2012 Posty: 11 Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2014-07-16, 16:14
Czy mam pełne/częściowe okablowanie - nie wiem. Po wrzuceniu wstecznego biegu pojawia się ekran kamery cofania - czarny, rzecz jasna, ale po prawej stronie jest regulacja jasności i kontrastu i ostrzeżenie, by sprawdzić otoczenie samochodu.
Możliwość instalacji oryginalnej kamery kusząca. Daj znać jak będziesz miał info z Renault/ASO
Marka: Renault
Model: Clio IV
Silnik: 1,2 TCE 120KM
Rocznik: 2014
Wysłany: 2014-07-17, 07:56
marmar napisał/a:
hoti napisał/a:
Do marmar:Próbowałem,ale mi niestety nie wychodzi.Możesz dokładnie opisać sposób wejścia w menu?
Odpal CLIO i włącz Media Naw, radyjko ma grać, teraz wyłącz silnik przyciskiem, wyjmij kartę.
Dalej postępujesz wg. instrukcji jas_pik.
Tylko poczytaj czego nie dotykać bo uceglisz zabawkę.
Dzięki wszystkim.
Menu zadziałało.Nie trzeba było nawet odpalać silnika.
Niestety wyświetla --C i ekojazdę bez danych mimo,że mam klimatronika.Może jakieś sugestie,mam dostęp do Clipa,a może jeszcze coś włączyć w menu?
Sprawdź czy masz założony/zainstalowany/podłączony moduł 285259850R CALCULATEUR CLIMATISATION
Wg dotychczasowych danych on musi być aby działało wyświetlanie temperatury na wyświetlaczu MN oraz parametry EKOjazdy
Jesli znajdziesz dostep do i najnowszej wersji Renault Dialogys 4.28 to będzie można sprawdzić czy posiadasz wszystkie niezbędne elementy do działania.
Być może gdzieś brakuje kabelka ( tak jak w nowych lodziach do czujnika temeratury zewnętrznej)
można sprawdzić wtyczkę w media nav. Pod któreś dwa piny (tutaj proszę o pomoc Jasa), powinny dochodzić sygnały Media Can + i Media Can - idące z modułu o którym wspomniał Jas. Możliwe ze właśnie jego brakuje.
Czujnik temp: jeśli wyświetla Ci się na desce z zegarami temperatura, tzn. ze czujnik jest podłączony. Jeśli nie masz tam temperatury, to zacznij od zdjęcia osłonki przy prawym lusterkiu i obejrzenia wtyczek (mam nadzieję że w Renault jest tak samo jak w mojej daćce i czujnik temp jest pod prawym lusterkiem).
Wysłany: 2014-07-18, 09:04
Zgadza się,wyświetla mi temperaturę na desce z zegarami.Ściągne Dialogysa i zobaczę czy ten moduł powinien być.Wydaje mi się ,że trzeba coś włączyć za pomocą Clipa lub w menu MN.
Może ma ktoś dostęp do schematu?
Ostatnio zmieniony przez hoti 2014-07-18, 09:05, w całości zmieniany 1 raz
Prawdopodobnie włączenie może być przez klipa - ale też będziesz potrzebował wersji z tego roku.
Nic nie trzeba zmieniać w MN - musisz tylko sprawdzić czy masz podłączone przewody to pinów 15 i 16 w MN - zgodnie z już publikowaną rozpiską pinów MN oraz 13 - z sygnałem prędkości - nie wiem skąd on idzie
Te przewody powinny biegnąć z urządzenia CALCULATEUR CLIMATISATION - na rysunku z poprzedniego postu masz wskazane miejsce jego lokalizacji w komorze silnika.
Jak zdobędziesz tą wersję Dialogsys to podziel się z nami
Schemat MN link chomiku
Ostatnio zmieniony przez jas_pik 2014-07-18, 09:41, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2014-07-18, 10:11
Ok,miałem na myśli schemat instalacji samochodu.Dialogysa ściągam,z wiadomych względów nie podam linka,jest dostępna wersja 4.30.Co do sygnałów CAN-wydaje mi się,że powinny być,działa wzrost głośności radia od prędkości,albo właśnie jest to sygnał prędkości(13-MN).Jak będę miał czas dobiorę się do radia,spróbuję wyjąć,a moduł wg rysunku to chyba pod deską?Może za schowkiem?
Schemat elektryczny samochodów R/D masz własnie w Dialogsysie
Musisz sprawdzić co jest podpięte do styków złącza MN
Lokalizacja tego urzadzenia na innym rysunku ( Captur) oznaczone jako 2152
Marka: renault
Model: clio
Silnik: 0.9 tce
Rocznik: 2014 Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Paź 2012 Posty: 11 Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2014-07-18, 15:15
MediaNav działa jak nowa!
Dzięki nieocenionej pomocy Jas_pika przywróciłem pełną funkcjonalność urządzenia.
Całość problemu:
Zwabiony opisywaną tu możliwością dostania się do trybu testowego Medianav uruchomiłem moje Clio i wciskając sekretną kombinację przycisków, włączyłem wskazanie temperatury i ekojazdę – by przekonać się jak pozostali, że to nieprzydatne z braku dodatkowego urządzenia „CALCULATEUR CLIMATISATION”.
Niestety nieopatrznie wcisnąłem też wirtualny przycisk SWRC #1, po czym przestał prawidłowo działać pilot przy kierownicy - zmieniłem wciskając SWRC #2. W efekcie pilot działał prawidłowo, ale uszkodzeniu uległy pliki nawigacji i nie można było od tego czasu z niej korzystać – przy uruchamianiu nieaktywny pozostawał przycisk „zgadzam się” uniemożliwiając przejście do następnych ekranów. Ponadto przy każdym uruchomieniu MediaNav pojawiał się komunikat "File corruption detected. Navigation stops"
Jako miły efekt uboczny tych operacji przy wrzucaniu wstecznego biegu pojawia się ekran kamery cofania (jak w Menavrusie).
Pozostałe, poza nawigacją funkcje MediaNav działały prawidłowo.
Po wielu nieudanych próbach przywrócenia życia nawigacji skuteczna okazała się następująca procedura:
Wgranie oryginalnego upgrade do wersji 4.03
Renault 4.0.3 http://ovh.to/BXaqRUj
Dacia 4.0.3 http://ovh.to/YsrFvV3
następnie instalacja pliku serwisowego : navigation_restore_fat32.lgu – uwaga wielkość ok 2GB link
Po resecie wszystkie funkcje MediaNav działają prawidłowo. Nadal działa kamera cofania.
Pamiętać należy, by przed instalacją plików lgu każdorazowo formatować pendrive - u mnie bez tego nie uruchamiała się instalacja, a MediaNav wyświetlała tylko komunikat o braku plików multimedialnych na dysku.
Można potraktować to jako tutorial – jak w pokrętny sposób uruchomić kamerę cofania w MediaNav.
Kończąc przydługi wpis apeluję! Nie idźcie tą drogą!
Naprawdę warto podchodzić z rezerwa do tego co czytamy na forum i nie rzucać się od razu do eksploracji ukrytych menu i opcji, sporo nerwów i czasu spędzić możemy odkręcając efekt błędu/niewiedzy
Ostatnio zmieniony przez dwakleszcze 2014-07-18, 15:20, w całości zmieniany 3 razy
Model: CLIO IV
Silnik: 1.2
Rocznik: 2013 Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Maj 2014 Posty: 178 Skąd: Polska
Wysłany: 2014-07-26, 13:00
hoti napisał/a:
Mam załączoną Ekojazdę oraz --C.W związku z tym,że na razie te funkcje nie działają chciałbym to wyłączyć.Można?
A nie działa powrót do ustawień fabrycznych? tylko trzeba dłużej poczekać aby zmiany wprowadzone nabrały mocy.Tak jak zmieniłes, tak teraz odkręć w ten sam sposób.
Mam pytanie, czy ktoś zna lokalizację oryginalnych aplikacji: radia, telefonu, odtwarzacza. Proszę o podanie ścieżki dostępu, chcę sprawdzić czy da radę odpalić je z nakładki.
Oryginalna aplikacja radia/telefonu/odtwarzacza jest jedna nazywa się AppMain.exe
Ścieżka dostepu : /StorageCard/System
Jako rzowiązanie dla szybkiego dostepu z nakładki - można ją dopisać do przycisków szybkiego wybierania co wygląda jak na zdjęciu - wtedy szybko z nakładki można wrócić do systemu MN
Marka: Clio IV
Model: Grandtour
Silnik: 0.9
Rocznik: 2013
Wysłany: 2014-10-05, 05:53
ActiveSync to raczej tylko pokazanie zawartości urządzenia Explorerem zamiast na ekranie MN to na komputerze (jak dla zwykłego GPSa ). Wcześniej pokazał odblokowanie na sposób Rosjan,
które miałem, i cały genom układu scalonego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum