Dawno nigdzie nie jeździliśmy
Tym razem wracam do pomysłu z ubiegłego roku i proponuję wycieczkę szlakiem budowli rycerskich, szlacheckich, tudzież ziemiańskich
Wypad będzie całodzienny, jednodniowy i z uwagi na odległość, ograniczymy się do terenu Mazowsza. A dokładnie do jego wschodniej części. Zostaje jeszcze zachód, południe i północ, które może uda się zrealizować w 3-4 przyszłych wyjazdach.
Plan byłby następujący:
1. Otwock Wielki - Pałac Bielińskich z XVII w. - zwiedzanie Muzeum Wnętrz - bilety 5 i 10 zł (podaję w kolejności: ulgowy i normalny)
http://www.otwock.mnw.art.pl/
2. Sucha - Zespół dworski z XVIII w. - zwiedzanie Muzeum Architektury Drewnianej / skansenu - bilety 4 i 5 zł
http://www.sucha.podlasie.pl/pl/
4. Starawieś - Pałac Radziwiłłów z XVII w. (ośrodek szkoleniowy NBP) - zwiedzanie z zewnątrz (nie wiem, czy da się coś zwiedzić w środku - do potwierdzenia)
http://www.starawies.nbp.pl/index_historia.html
5. Patrykozy - Pałac z XIX w. (w rękach prywatnych) - jeśli uda się skontaktować z właścicielem to być może uda się zwiedzić tą malowniczą budowlę (może będzie się to wiązało z jakąś drobną opłatą)
http://www.polskiezabytki...3560/Patrykozy/
Wyjazd planowany jest na sobotę 11 października LUB sobotę 18 października (ustalimy to sobie na forum).
Zbiórka byłaby o godz 9:30 na parkingu w Otwocku, u zbiegu ulic Warszawskiej i Czaplickiego (czyli tam gdzie zwykle ).
Trasa liczy 150 km w jedną stronę, dlatego wrócimy dopiero wieczorem.
Na jakiś obiad pewnie wybralibyśmy się do restauracji w Liwie, bo to miejsce, gdzie coś takiego jak restauracja powinno przy zamku być
Proszę o zgłoszenia na wyjazd, żebym jakoś z grubsza mógł uprzedzić poszczególne lokalizacje na szlaku, ilu rycerzy Zakonu Dacii się tam wybiera
Ostatnio zmieniony przez dystrykt9 2014-09-22, 12:38, w całości zmieniany 4 razy
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-09-09, 15:59
Z wyprawy krzyżowej?
Ja będę z synem, żona w domu z córką pewnie zostanie. Ona będzie miała dopiero cztery miesiące wiec wiesz jak jest. Jak nie musi to siedzi w domu lub na spacer tylko.
No jest jeszcze ewentualnie opcja kolejnego weekendu - 18 października
Ustalimy sobie tutaj zatem wszyscy, który termin z tych dwóch odpowiada większej liczbie chętnych i takoż wyjazd organizowan będzie.
Usuwam na razie datę wyjazdu z opisu w temacie. Pojawi się już po ustaleniach.
mekintosz napisał/a:
wiesz jak jest
Doskonale wiem Odpowiada Waszej rodzince kolejny weekend - 18.10?
Ostatnim punktem mają być Patrykozy - tam możemy zrobić zamknięcie wyjazdu i później każdy jedzie w kolumnie tyle ile mu pasuje, a następnie odłącza się w kierunku własnego domu.
Można też zrobić zamknięcie gdzieś w drodze powrotnej, na parkingu przy jakimś zajeździe itp. Taki drobiazg ustalimy sobie już na miejscu, bo będziemy wiedzieli, ile zostało nam czasu.
Harmonogram:
1. Zwiedzanie zaczęłoby się w Otwocku Wielkim o 10:00, bo wtedy otwierają Pałac. Zajęłoby to do godziny (11:00).
2. Później 70 km jazdy do Suchej (ok. 1h). Zwiedzanie to też pewnie godzina (12:00-13:00).
3. Przejazd 20 km do zamku w Liwie (do pół godziny). W zamku jakaś godzina zwiedzania (13:30-14:30). Jakiś obiad (do 15:30).
4. Starawieś (14 km odległości - przejazd do pół godziny). Pół godziny zwiedzania (16:00-16:30).
5. Patrykozy (40 km - pół godziny jazdy). Zwiedzanie pół godziny (17:00-17:30).
Ok. 18:00 - koniec i powrót do domu. Chyba, że coś się przeciągnie, zmieni, pojawią się koncepcje
To są z grubsza nakreślone czasy, których wypadałoby się trzymać. Może skrócimy trochę zwiedzanie Otwocka wielkiego i Liwa (do ok. 40 minut), biorąc poprawkę na ruch na trasie i dojazd do nowych nieznanych miejsc, co zawsze zabiera nieco czasu.
Wtedy powinniśmy się w miarę wyrobić.
Rimo - mam nadzieję, że uda się Wam dołączyć Czekam na dobre wieści.
Andrzej12345 - nie wiem, ile CB uda się zebrać, ale tak jak napisał Mekintosz, dotychczas posiłkowaliśmy się zawsze PMR-kami i jeszcze nie było tak, żeby kolumna się rozsypała
Ale środków łączności nigdy za wiele
Rozmawiałem ze wszystkimi placówkami, które planujemy odwiedzić.
Każda z nich potwierdziła mozliwość wizyty u nich w dniu 18 października.
Sprawdziłem też czy ceny za wstęp są aktualne.
I tak:
1. Otwock Wielki: dorośli 10 zł, dzieci od 7 lat - 5 zł (do 6 lat - gratis).
W dniu, w którym będziemy, mogą kręcić się po terenie dragoni, bo będzie jakaś impreza plenerowa, ale to jest bez wpływu na naszą wizytę
2. Sucha: dorośli 5 zł, dzieci od 6 lat - 4 zł (do 5 lat - gratis)
3. Liw: dworek + wieża: 4,50 zł od osoby dla grup powyżej 10 osób,
dla grup poniżej 10 osób - dorośli 7 zł dworek + 3 zł wieża, a dzieci i emeryci: 4 zł dworek i 3 zł wieża.
4. Starawieś: wstęp na teren parku i zwiedzanie pałacu z zewnątrz byłoby nieodpłatnie. Otrzymam jeszcze wiadomość, czy będzie jakaś szansa, żebyśmy zajrzeli do wnętrza pałacu.
Generalnie jest to ośrodek szkoleniowy NBP i normalnie nie są tam wpuszczani turyści, więc warto skorzystać z okazji, żeby go zobaczyć na własne oczy, bo budowla jest piękna.
5. Patrykozy: dorośli 15 zł, dzieci gratis.
W związku z tym, że część obiektów jest w rękach prywatnych, dobrze jest zacząć już dziś odkładać drobne odliczone pieniądze za swoją ekipę, bo nie wiem, na ile będą przygotowani do wydawania reszty.
Rimo szkoda, że tym razem okoliczności Wam nie sprzyjają. Szykujcie się zatem na kolejny wyjazd. Chociaż nie wiem, czy to nie będzie dopiero ciepłą wiosną
Pytanie do pozostałych - czy wszyscy, którzy deklarowali wcześniej udział, podtrzymują decyzję? Proszę o potwierdzenie, bo jutro dzwonię do wszystkich punktów na trasie i przyklepuję naszą wizytę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum