Wysłany: 2010-11-30, 10:20 nie działa ogranicznik drzwi
Witam !
Niestety wczoraj przez nieuwage zahaczylem otwartymi drzwiami dacii w garazu o palete na ktorej lezaly worki z cementem :( Skutek jest taki ze cos gruchotnelo, myslalem ze to blache drzwi zagielo do srodka, ale to na 99% ogranicznik , poniewaz odgialem to w druga strone i teraz drzwi moge otworzyc prawie do konta 90 st., oprocz tego obcieraja o bolec przy slupku srodkowym i ciezko sie otwiera i zamyka. Jesli to ogranicznik to czy moglby ktos napisac jaki przykladowy koszt, ew. nr katalogowy, i przede wszystkim jak to samemu wymienic ? :(
Wszystkie cztery ograniczniki są takie same: ref. 804305879R, cena 90 zł netto.
(Jako alternatywny jest podany numer 804303569R - w takiej samej cenie - ale brak wyjaśnienia czym się różnią).
Każdy ogranicznik przymocowany jest:
• z jednej strony do karoserii: "nakrętką" nr 7703008207 - 4,35 zł/szt - oraz "śrubą" 7703008102 - 0,85 zł - i "śrubą" 7703034259 - 4,3 zł (ale na obrazku to ta ostatnia jest przedstawiona jako faktyczna nakrętka, więc przypuszczam, że ta za 85 gr to w rzeczywistości tylko jakaś podkładka);
• z drugiej strony, do drzwi: dwoma kompletami "śrub" i "nakrętek" wymienionych powyżej.
W celu wymiany ogranicznika należy zdjąć boczek drzwi.
Bede musial dzis albo jutro sciagnac ten boczek i zobaczyc co tam sie stalo....drogi ten ogranicznik - ze zlota on jest czy co ? ;p kurcze wlasnie sie boje o to czy zawiasow nie uszkodzilo ;/ spotkal sie ktos juz z takim przypadkiem ? ewentualnie ile moze kosztowac naprawa w aso ?
Marka: FSO / TOYOTA
Model: Caro i Corolla
Silnik: 1.6GLE i 1.4VVTi
Rocznik: 1992 i 2001
Wysłany: 2010-11-30, 13:50
Zdejmij boczek i zobacz, nie wiem jak w Daćce ale przerabialem to we Fiacie CC (tam lubi padać klin trzymający stalowe ramię na sprężynie - klin się wyrabiał i pekał - można go było zastąpić śrubką z nakrętką) w Polonezie jest nieco inaczej - tam a ogranicznik robi stalowy, dosyć finezyjnie formowany, pręt. Byc może u Ciebie bedzie to podobnie zrobione jak we Fiacie. Tak czy inaczej czeka Cię demontaż, niepokój budzi jednak to co napisałeś o obcieraniu, mogłeś wykrzywić/uszkodzić coś więcej niż ogranicznik chyba że drzwi przesunęły się na zawiasach i wystarczy poluzować je i ustawić ponownie.
Zdjalem dzis boczek drzwi, oraz odkrecilem ogranicznik od slupka przedniego. Okazalo sie ze takie zagiecie na koncu tego ogranicznika zostalo urwane. Zeby to naprawic to potrzebuje tez tej czesci gdzie sa rolki ze sprezyna, czy tylko ten sam trzpien ktory sie przykreca do slupka ?
Na tym trzpieniu (prowadnicy) jest oznaczenie o nr 058(lub 6)79R
Jaki bylby koszt tej czesci co podalem ?
Ostatnio zmieniony przez wojtas_master 2010-12-04, 22:31, w całości zmieniany 1 raz
Chociaż u mnie wychodzi że koszt ogranicznika o nr : 80 43 058 79R wynosi 110 zł
No i słusznie - u mnie po ostatniej aktualizacji cennika jakaś "amba" wyżarła do zera stawki podatkowe d: Przepraszam za zamieszanie i poprawiam w oryginalnym poście.
z jakich modeli renault bedzie pasowal ten ogranicznik ?
bo w aso musze czekac z 4 dni na to, a mam juz boczek sciagniety i nie chcialbym z tym tyle jezdzic, poszukam jakiejs uzywki, nowego w sklepach z czesciami do aut francuskich nie moge znalezc ;/
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-12-06, 12:11
Pewnie gość sprzedaje wszystko co jest w aucie, ale pewnie wymontuje dopiero jak będzie miał zamówienie. Jak napiszesz maila, to pewnie wymontuje i pstryknie foto.
Przynajmniej będzie pewność że jest to taki sam ogranicznik jaki ty masz, w końcu to też Logan.
Nigdy nie widziałem loganowego z każdej strony, ale wg katalogu meganowe ograniczniki mają inne numerki referencyjne - być może pasuje, a może jednak nie... Kupno daćkowego jest więc na pewno najprostsze.
Wysłany: 2014-11-14, 00:46 nie działa ogranicznik drzwi
zauwazyłem, że chroboczą mi drzwi kierowcy przy otwieraniu/zamykaniu i nie działa ogranicznik w PÓŁOTWARCIU drzwi. Po prostu drzwi leca do końca. Ogranicznik w drzwiach dokręciłem i nie pomaga.
Co z tym robić ?
_________________ Dacia LOGAN MCV - AD 2008 , 1,5 dCi
Na pewno nie zaszkodzi, ale niektórzy po prostu nie chcą montować części używanych w nieznanym stanie - a nowy ogranicznik kosztuje na Alle tyle samo, co w ASO.
Mogła też po prostu pęknąć, ale optymiści żyją dłużej (; ).
mam wrażenie, że pękła gdyż ogranicznik w odróżnieniu od pozostałych jest jakby luźno osadzony na ośce.
Aby wymontować ogranicznik zapewne trzeba ściągnąć poszycie drzwi... ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum