Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2014-10-20, 17:08 Test opon zimowych 2014/15
wrzucam tylko to, co najbardziej istotne. Test dotyczy wprawdzie rozmiaru 195/65/15 ale jego wyniki można odnieść z pewnością do innych rozmiarów ogumienia. Może ktoś zastanawia się nad zakupem zimówek i mu się to przyda
https://www.youtube.com/watch?v=UvCw5yPe-8A
test 1.jpg
Plik ściągnięto 962 raz(y) 203,06 KB
test 2.jpg
Plik ściągnięto 608 raz(y) 123,92 KB
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2014-10-20, 17:26, w całości zmieniany 1 raz
Ten Uniroyal wygląda ładnie - taki "dobry i tani" :)
I znowu jak co roku Dębica wypada jako opona idealna na śnieg - w sumie ciekawe, biorąc pod uwagę, że w Polsce z roku na rok jakby mniej poważnego śniegu...
Marka: g..o wort
Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5
Rocznik: 2016 Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Cze 2014 Posty: 1073 Skąd: okolice Krakowa
Wysłany: 2014-10-20, 20:26
Ciekawe w jaki sposób przeprowadzano testy. (i gdzie/kiedy? w sierpniu?)
Jeśli testy opon były przeprowadzone tak samo naukowymi metodami jak pomiar zużycia paliwa przez tego pana: (https://www.youtube.com/watch?v=hsMDfXVbIgg) To cały test można użyć co najwyżej do rozpalania w kominku.
Poza tym, z czegoś taka gazeta się musi utrzymać.. Ten fakt zapewne też wpływa na wynik testów..
Ostatnio zmieniony przez Lza 2014-10-20, 20:28, w całości zmieniany 1 raz
Jeśli testy opon są przeprowadzane tak jak testy aut w prasie to nic dziwnego że wygrywają zawsze te najdroższe. ( byłem ze znajomym który testował auto rzetelnie sprawdził spalanie samochodu i takie też opisał w artykule niestety musiał zmienić wyniki bo "nie będą dostawali tyle aut od tego producenta" ) U nas w Polsce niestety tak to się odbywa.
Marka: g..o wort
Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5
Rocznik: 2016 Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Cze 2014 Posty: 1073 Skąd: okolice Krakowa
Wysłany: 2014-10-20, 20:46
Silver, tak! Przecież gazeta/telewizja czy radio to nie instytucje charytatywne, tylko prywatny kapitał, który musi przynosić zysk. Więc takie testy to często po prostu reklamy, czy jak to się teraz mówi: lokowanie produktu.
Zresztą ileż tych producenów opon / samochodów jest? chyba 2 - 3 na rynku. tylko marki się zmieniają, kształt bieżnika/nadwozia, a wszystko wyjeżdża z jednej fabryki i z tej samej taśmy. Tylko inne znaczki firmowe przykręcają/odlewają
O rany... nie zapominajmy o najważniejszym szczególe - rzekomo najlepsze opony wprowadzono na rynek zamiast tradycyjnych żarówek, żeby zamaskować fakt, że w laboratoriach illuminati wynaleziono lek na raka dla rasy nadludzi. A wszystko to zrobiło ig farben dzisiaj znane pod szyldem "Biedronka", by wytruć populację Polski przy użyciu chem trails.
W każdym razie ja kupiłem opony, które w teście "Motoru" miały napisane "ciche i komfortowe" i takie właśnie są :P . I powiem więcej - nie jest to Conti !
to jest ścima nie ma dobrych na wszystko .
Najlepiej patrzeć po wojsku albo po motor sporcie .
Tam nie ma wytwornych bieżników w falbanki .
Albo kupujesz trepy z super przyczepnością albo średniaki które zawsze będę przeciętne
Nie ma najlepszych na wszystko.
Ale opona tylko na śnieg - to jednak nie dla większości, więc Dębica odpada.
Czytając te i inne testy - ograniczyłem się do Continentala i Uniroyala. Obie miały sensowne oceny a śniegu i na mokrym. Co do hałasu - nie pamiętam.
Przy różnicy ceny za komplet 888 vs 744 - poszła droższa o 144 za komplet.
Ale kupowałem z netu, we Wrocławiu chcieli 1100 vs 900.
Sam test oglądałem wcześniej po niemiecku, był dostępny już z 2-3 tygodnie temu. Wyglądał sensownie - to samo auto i testy w różnych warunkach.
Odnośnie testów: poprzednie 2 samochody służbowe - jeden bardzo dobrze oceniane conti, drugi kijowe wg testów firstone. Moja prywana ocena - w pełni zgodna z testami (a cena opon była porównywalna).
Ostatnio zmieniony przez keretey 2014-10-21, 13:31, w całości zmieniany 2 razy
najlepsze opony wprowadzono na rynek zamiast tradycyjnych żarówek, żeby zamaskować fakt, że w laboratoriach illuminati wynaleziono lek na raka dla rasy nadludzi. A wszystko to zrobiło ig farben dzisiaj znane pod szyldem "Biedronka", by wytruć populację Polski przy użyciu chem trails.
I tu cie muszem popszeć w całej rozciongłości!
Ostatnio zmieniony przez piku 2014-10-21, 13:36, w całości zmieniany 1 raz
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2014-10-27, 17:02
a teraz niby to samo a nie to samo i wyniki zupełnie inne - może dlatego,że test powstał pod egidą konkurencji (Auto Świat nr 44/2014 - dodatek) i dotyczy innego rozmiaru (225/50/17). Nie wszystkie modele się powtarzają ale te najbardziej interesujące są także i tu. Rzecz dziwna, ciekawa i niezwykła - chwalone w teście "Motoru" za zrównoważone właściwości (ze szczególnym wskazaniem na mokry śnieg i odwilż)Uniroyale - w kolejnym teście okazują się być - o dziwo niemal najlepsze w śniegu a jednak końcowa ocena jest raptem zadowalająca
20141027_103537.jpg
Plik ściągnięto 401 raz(y) 153,82 KB
20141027_103736.jpg
Plik ściągnięto 262 raz(y) 81,74 KB
20141027_103721.jpg
Plik ściągnięto 244 raz(y) 98,56 KB
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2014-10-27, 17:38, w całości zmieniany 3 razy
Wysłany: 2014-10-27, 17:37
gdyby wziąć wyniki z obu - Nokiany i Continentale trzymają się mocno
Kiedyś był test w motorze, porównujący różne rozmiary opon. Generalnie po szerokich oponach typu 225 trudno spodziewać się np równie dobrego odprowadzania wody, jak przy oponach węższych...
Dla mnie najlepsze są te wykresy mające na celu pokazać sens wydawania dwa razy tyle na lepszą oponę. Człowiek patrzy i faktycznie najtańsza jest na oko jakieś 6 razy gorsza od najlepszej. Np. Trakcja na śniegu opony Goodride w porównaniu do Fudy. Ale jak zacznie analizować to zobaczy że różnica to jest jakieś 5% .... a nie jak widać na poniższym wykresie. Na pozostałych jest identyczny zabieg zrobiony.
Zaciekawiony jak by się to prezentowało na normalnym wykresie tak na szybko zrobiłem. Wynik jest zabawny.
I to jest test z AŚ
Bez tytułu.jpg
Plik ściągnięto 256 raz(y) 75,53 KB
Bez tytułu40.jpg
Plik ściągnięto 359 raz(y) 72,51 KB
Ostatnio zmieniony przez SilverTM 2014-10-27, 20:49, w całości zmieniany 2 razy
Ja tam mam Nokiany WR D3, zresztą chyba pora już je założyć. A w Loganie są pozostałe po poprzedniku Barumy, modelu nie pamiętam. I jakoś to śmiga, różnicy żadnej nie widzę.
Wysłany: 2014-10-27, 22:03
w sytuacji awaryjnej pół metra zdecyduje,czy trzeba będzie remontować przód więc dywagacje - kupić tańsze, które hamują PRAWIE tak samo jak te droższe mogą się w końcowym efekcie okazać decyzją błędną ekonomicznie
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2014-10-27, 22:06, w całości zmieniany 1 raz
Jak dobrze każdy wie nic nie zastąpi zdrowego rozsądku.
A co do tych wykresów jeszcze raz powtórzę że lepiej jest kupować częściej tanie opony zimowe. Niż kupować najdroższe i użytkować do znaczników oraz ignorować wiek opony.
Kiedyś natknąłem się na ciekawy test opon używanych z górnej półki zużycie o ile dobrze pamiętam było w granicach 50% ( od minimum zalecanego przez producenta opony a nie ustawodawczo ) z nowymi najtańszymi oponami. Oczywiście wygrały te z większą głębokością bieżnika i komentarz do testu był taki że lepiej kupować co 2-3 lata opony używane sprzedawać.
Ciekawy filmik pokazujący , jak jeżdżą w zimę idioci. Pokazujący na co zdadzą się zimówki jak brakuje zdrowego rozsądku.
Moim zdaniem powinny być jakieś badania/zezwolenia w ramach prawa jazdy wykluczające debili i idiotów z grona upranionych do jazdy na publicznych drogach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum