Zapyta o aktualizację - a ona ruszy jak wyrazisz zgodę.
Ale ważna uwaga - plik należy wrzucać na świeżo sformatowany pendrive - bo czasami jeśli nie jest po formacie to nie chce działać. FAT32
Ostatnio zmieniony przez jas_pik 2014-11-08, 14:50, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Renault
Model: CLIO IV
Silnik: 1.2
Rocznik: 2013 Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Maj 2014 Posty: 178 Skąd: Polska
Wysłany: 2014-11-08, 19:03
Czyli mówi, że nie masz nowszej wersji.
Musisz w czasie modyfikacji dać 4.03.1
INSTRUKCJA
1. При скачивании с официального сайта обновления на флешке будет файл upgrade.lgu (например версия 3.0.5)
2. Копируем его на комп.
3. В эту же папку распаковываем lgu2dir.zip и dir2lgu.zip
3. Запускаем командную строку.
cd ..\
окажемся в С:\Windows\ ещё раз
cd ..\
- в С:\ теперь можем набрать
cd \Users\ivanov\renault
видим С:\Users\ivanov\renault>
- мы в нужной папке
4. В командной строке выполняем:
lgu2dir upgrade.lgu root
5. Переименовываем файл "root\upgrade\Storage Card\System\MicomManager.exe" в "root\upgrade\Storage Card\System\MicomManager2.exe"
6. ULC_2_1_0_1_mscr.zip распаковываем в папку "root\upgrade\Storage Card\System" (таким образом в ней произойдет замена оригинального MicomManager.exe и добавятся 3 новых файла)
7. В командной строке выполняем:
dir2lgu 4.0.3.1 root new/upgrade.lgu
8. Файл new/upgrade.lgu закидываем на флешку
9. Обновляем Media Nav c этой флешки... проверить что запускается все как раньше, но на 3 секунды дольше
10. Скидываем тестовый скрипт на флешку под именем DusterNavi.mscr, вставляем ее в голову, выключаем ее, подождать 10 секунд, включаем.
I zapewne uzyskasz to co sobie zaplanowałeś.
Obyś tylko nie uceglił zabawki.
Ostatnio zmieniony przez marmar 2014-11-08, 19:05, w całości zmieniany 1 raz
I jeśli od razu go nagram na USB to MN sie updatuje i jest nowy skin.
Ale jak zrobie lgu2dir, podmienie jeden plik graficzny bo mi sie nie podoba, zrobie dir2lgu, wtedy MN rozpoznaja aktualizacje ale nie podmienia mi tego skina na nowy ze zaktualizowanym tłem.
Wysłany: 2014-11-08, 20:37
Zmieniałem okładkę albumu w odtwarzaczu i też mi nie zmieniało bo grafikę zmieniałem w pliku dla Daci a nie Renault, może też robisz ten błąd, może plik ma inne rozszerzenie.
sugestię jak wgrać i skąd wziąć cały system do radia
MN posiada złacze JTAG ( załaczony kawałek schematu) który udostępniłem już dawno.
Musisz znaleźć odpowiedni interface do przerzucenia do ROM-u MediaNav plików NK ( zawartość tzw Storage Card ).
Niestety nie wiem która część jest Ci niezbędna ( są to pliki oznaczone jako NA.BIN, NB.BIN, NC.BIN, NK.BIN)
Musisz za pomocą Platform Buildera sprawdzić ich zawartość i wrzucić do ROM-u MN.
Z mojej wiedzy jeszcze nikt aż tak głęboko nie wchodził w strukturę MN.
Z widomości w necie wynika że dość dokładnie to rozgryzał Aleksander ( ten od Manevrusa) i skutecznie uwalił - ale też odratował kilka urządzeń.
Schemat inerface to coś podobnego do tego : http://bochs.info/tomato/...g-3.0.2-RC2.zip
Program do wrzucania ROM-u to coś takiego : http://bochs.info/tomato/.../tjtag3-0-1.zip
jtag_MN.jpg
Plik ściągnięto 631 raz(y) 38,57 KB
Ostatnio zmieniony przez jas_pik 2014-11-08, 23:18, w całości zmieniany 1 raz
Jeżeli chodzi o moje doświadczenie z jtag, to kiedyś obudziłem uwalony dekoder cyfry+ (trup, po włączeniu do zasilania - zero reakcji), właśnie poprzez użycie programatora jtag na złączu rs232. Ogólnie wygląda to tak, że do całkowicie odłączonego od prądu urządzenia, wpinamy się do złącza jtag, i poprzez pc, programujemy na nowo pamięci flash. Zrobiłem to wtedy zupełnie samodzielnie, dzięki informacjom znalezionym w sieci, także uważam, że jest to możliwe do naprawienia, i wcale nie oznacza śmierci urządzenia.
pozdrawiam, życzę wytrwałości i powodzenia.
Ostatnio zmieniony przez Meston 2014-11-09, 10:28, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-11-09, 18:45
jas_pik napisał/a:
Zapyta o aktualizację - a ona ruszy jak wyrazisz zgodę.
Ale ważna uwaga - plik należy wrzucać na świeżo sformatowany pendrive - bo czasami jeśli nie jest po formacie to nie chce działać. FAT32
A jak uruchamia się te alerty?
Bo fotoradarów po drodze minąłem kilkadziesiąt, a żadnego alertu nie było.
Na pewno chodzi o alerty w fabrycznej nawi?
Wysłany: 2014-11-09, 19:17
jas_pik napisał/a:
U mnie radary od razu były widoczne
Obrazek
Nie sprawdzałem czy działają w czasie jazdy.
Prawdopodobnie musisz to zaznaczyć w ustawieniach ostrzeżeń.
Nie ma takich ostrzeżeń, albo nie umiem ich włączyć.
W normalnym I-go jest opcja: Ostrzegaj o kamerze do pomiaru prędkości.
W MN jej nie widzę.
Dlatego pytam jak to powinno działać - chodzi tylko o włączenie jakiegoś POI z radarami?
Bez ostrzeżenia dźwiękowego?
Wejdź w Opcje , wybierz lewy górny przycisk chyba ostrzeżenia ( pisze z pamięci )
Wejdziesz w następny ekran z ostrzeżeniami przełącz z Off na On .
Po przełączeniu powinieneś otrzymać zapytanie o Aktywacje - należny wyrazić zgodę.
I to wszystko.
Masz to dokładnie opisane ( po francusku na stronie http://www.medianav.fr/installation/)
Ale on te pliki sprzedaje za 10 Euro
Ostatnio zmieniony przez jas_pik 2014-11-09, 19:49, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2014-11-09, 21:18
Zobacz w POI ogólnych może tam są dodane i trzeba je wybrać jak np. kawiarnie itp. aby były widoczne na mapie.
Bo to nie jest plik tekstowy dodany radarów.
Ja go nie widzę w tej aktualizacji.
@ntm
Prawdopodobnie uda Ci się dostać do wnętrza MN
Udało się znaleźć miejsce na wlutowanie gniazda miniUSB na płycie głównej .
Jest to złącze oznaczone na płycie drukowanej CN1100
Wtedy uda się połączenie przez Activesync - lub Putty
147887DSC0459.jpg
Plik ściągnięto 545 raz(y) 36,13 KB
Ostatnio zmieniony przez jas_pik 2014-11-09, 22:59, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2014-11-09, 23:23
marmar napisał/a:
Zobacz w POI ogólnych może tam są dodane i trzeba je wybrać jak np. kawiarnie itp. aby były widoczne na mapie.
Bo to nie jest plik tekstowy dodany radarów.
Ja go nie widzę w tej aktualizacji.
A może to była instalka softu, który może wyświetlać info o radarach, ale bez danych o tychże radarach?
Bo z ekranów z francuskiego forum wynika (link podawał jaś parę postów wyżej), że zmienia się ikona wyświetlająca ograniczenie prędkości - obok typowego znaku pojawia się nowa ikona rodzaju radaru.
Nie wiem jak z ostrzeżeniem dźwiękowym.
Więc to nie chodzi tylko o wyświetlanie POI.
Ostatnio zmieniony przez Cav 2014-11-09, 23:24, w całości zmieniany 1 raz
@ntm
Prawdopodobnie uda Ci się dostać do wnętrza MN
Udało się znaleźć miejsce na wlutowanie gniazda miniUSB na płycie głównej .
Jest to złącze oznaczone na płycie drukowanej CN1100
Wtedy uda się połączenie przez Activesync - lub Putty
dolutowałem mniUSB, przez Activesync nie udało się połączyć, zainstalowało mi radyjko jako JUSB Stack, jednak activesync nic nie wykrył. Przez putty spróbuję dzisiaj w nocy, jak to nie pójdzie postaram przygotować się moje raspberry pi pod programator JTAG... co mi szkodzi, bardziej radia nie zepsuję :)
Wysłany: 2014-11-11, 19:23
marmar napisał/a:
Cav i co do oryginału wrzuciłeś pliczek radarów we właściwe miejsce?
Zadziałało.?
Tak, zadziałało.
Ale efekt gorzej niż zły, bo dzwoni jak wściekłe ileśset metrów wcześniej przed fotoradarem, nawet gdy jeszcze nie masz ograniczenia.
I nie idzie badziewia wyłączyć, nawet mute nie działa, bo dzwoni dzwonkiem w samochodzie a nie przez głośniki - chyba tą głośniejszą wersją dzwonka od niezapiętych pasów.
Dzieciaka w aucie obudzi każdorazowo, nawet kilkunastoletniego.
Porażka na całej linii.
Trzeba by mieć jakiś dobry plik z radarami, bo mój zawiera również miejsca w których kiedyś ktoś widział ręczną suszarkę o w efekcie drze się tak co kilka km na DK8.
BTW: - przy okazji sprawdziłem, że przestały działać te alarmy na I-go z mediapika, albo za dużo tych plików ze speedcamami tam wrzuciłem.
Radar pokazuje na mapie, ale nie ma komunikatu i sygnalizacji.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum