Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-01-13, 21:16 opcje w radiu Blaupunkt / fabrycznym / starszy model
A ja w tym radiu, znalazłem dwie ukryte funkcje.
Pierwsza :
Przed włączeniem radia wcisnąć klawisze 2 i 5, a następnie trzymając je wcisnąć przycisk włączający radio na parę sekund.
Włączy się radio w jakimś trybie testującym, klawisze 1, 2, 3 włączają jakieś funkcje testujące.
Druga :
Przed włączeniem radia wcisnąć klawisze 3 i 6, a następnie trzymając je wcisnąć przycisk włączający radio na parę sekund.
Widać że pokazuje się jakiś tryb testujący z napisem "TEST ROAD". Obok nazwy stacji jakieś numery będą się zmieniać, jakby siła sygnału czy coś takiego.
Są dwie dodatkowe opcje w Menu :
HiCut = 0 lub 1 (domyślnie 1).
HiCut to opcja która w przypadku słabego sygnału ogranicza/wycina wysokie tony.
Powinna poprawiać jakość odbioru w przypadku gorszego sygnału radiowego.
Jednak w tym budżetowym radiu ta funkcja właśnie może powodować problem, że czasem radio włącza się bez wysokich tonów - co jest znane innym użytkownikom tego modelu radia.
Możliwe, że ustawienie opcji HiCut = 0 rozwiążę problem braku wysokich tonów przy włączaniu radia.
Druga opcja to : SHARX = ON / OFF (domyślnie ON)
Za pomocà funkcji SHARX, w bardzo szerokim zakresie, można automatycznie wyeliminować zakłócenia wprowadzane przez nadajniki pracujące z dużą mocą na zbliżonych częstotliwościach (tylko FM[UKF]). Dlatego, na obszarach o dużej gęstości
nadajników pracujących na zbliżonych częstotliwościach, należy włączyć funkcję SHARX.
Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2012-01-14, 10:56, w całości zmieniany 7 razy
czy wie ktos jaki jest montowany fabrycznie model radia blaupunkt do daci sandero stepway 2011 r.??
poszukuję panelu do takiego radia i chętnie go kupię, gdyby ktoś chciał sie go pozbyć:))
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-03-11, 19:06
To masz radio bez panela ?
Nie obraź, się ale przeważnie takie właśnie radia bez panela pochodzą z kradzieży.
Chyba, że poprzedni właściciel auta zgubił panel, ale to mało prawdopodobne.
Zaraz z kradzieży, panel mógł się uszkodzić a nawet zaginąć. Z moich obserwacji to zjawisko często występuje nie uwłaczając u płci pięknej. Podam kilka przykładów z praktyki:
1. Używanie pilnika do paznokci aby panel wyjąć, bo łatwiej jest to zrobić niż zapamiętać, gdzie trzeba nadusić, aby sam odskoczył.
2. Przy panelach z symetrycznie umiejscowionym połączeniem częste próby wkładania na siłę ale z odwróceniem o 180°
3. Chowanie do torebki i następnie ze zmianą kreacji zmiana torebki i panel ginie wraz z torebką w przepastnych garderobach.
4. Wrzucanie panelu do siatki z zakupami, gdzie akurat produkty są bardzo wilgotne i po włożeniu do radia wilgoć zwiera styki i panel często jest do wyrzucenia.
próbował ktoś podpiąć do firmowego Blaupunkta AUX-IN? Bo z tego co widzę kostkę C (pin 18, 19, 20 ) http://www.tehnomagazin.c...Connector-1.htm do tego by się nadawały. I jak później na takiego AUXa się przepiąć z menu radia? .)
Jak w tym radiu Blaupunkta ręcznie wyszukać i ustawić konkretną częstotliwość?
Chodzi mi o częstotliwość, która będzie zgodna z transmitterem mp3.
Na automacie wyszukiwanie przelatuje przez całą skalę zatrzymując się tylko w miejscach, gdzie są stacje.
Hm, jednak coś mi nie wychodzi, więc proszę o pomoc lub wskazówki.
Jak w tym radiu Blaupunkta ręcznie wyszukać i ustawić konkretną częstotliwość?
Muszę np. wyszukać 102,00. Jak to zrobić?
Na automacie wyszukiwanie przelatuje przez całą skalę zatrzymując się tylko w miejscach, gdzie są stacje.
Bezpiecznik z tyłu to 10A, więc sprzęt pewnie dysponuje potworną mocą rzędu 10W/głośnik...
Warto wrzucić wzmacniacz pod to radio? Nie chcę masowania wątroby basem, zależy mi po prostu na poprawnym odtwarzaniu muzyki. Głośniki włożyłem już odseparowane z przodu i wytłumiłem drzwi , mocy mają 30W RMS. Tylne głośniki odłączyłem bo ryczały zamiast grać.
Marka: Dacia
Model: LOGAN pick-up+Duster 2
Silnik: oba 1.5 dCi
Rocznik: 2011 i 2018 Pomógł: 9 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 747 Skąd: warmia i mazury
Wysłany: 2015-05-25, 15:36
bebe napisał/a:
Daniel89 napisał/a:
Macie może rozpiskę pinów w tym radiu??
W nim jest standardowa kostka ISO, z poprawką na Blaupunkta. Przeczytaj ten post i następny.
Odgrzebuję temat.
W pandzie mam stare JVC KD-G312 - lubię te radio.
W loganie mam ALPINE CDE-120R - gra bo gra.
Chciałbym je zamienić miejscami i ....
Alpine w pandzie gra ale JVC w loganie już nie. Uruchamia się (słychać mechanizm) i nie idzie go włączyć.
Ktoś może wie o co biega?
W loganie alpina jest podpięta jakąś przelotką zakończoną taką wtyką jak gniazdo JVC.
Gość
Wysłany: 2015-05-30, 12:52
witam, bardzo możliwe że już niedługo będę użytkownikiem Dacii Sandero - jesli dobrze dopatrzyłem to w mojej przyszłej Dacii jest standardowe radio blaupunkta - mam dość słabe zdjęcię wnętrza ale na to wygląda - to Dacia z 2010 r - mam pytanko do tego radia - czy ono odtwarza plyty z plikami mp3? czy jest wejście AUX?
nie wiem też czy w moim przyszłym aucie jst jakieś sterownie przy kierownicy do radia, ale załóżmy, że tak jest - czy po wymianie radia da radę zrobić tak by nowe też było obsługiwane przy pomocy tego sterowania? Dziękuję z góry
ostatnio rozmawiałem ze znajomym, kupił Sanderke jakieś 2 lata temu i chwalił sobie radio fabryczne z BT. Co to za model pakowali? Bo irytuje mnie już transmiter FM i chętnie bym zakupił coś co odtworzymi mp3 z usb i ew. po BT z telefonu
ostatnio rozmawiałem ze znajomym, kupił Sanderke jakieś 2 lata temu i chwalił sobie radio fabryczne z BT. Co to za model pakowali? Bo irytuje mnie już transmiter FM i chętnie bym zakupił coś co odtworzymi mp3 z usb i ew. po BT z telefonu
Normalne radio fabryczne DACIA PLUG&RADIO (radioodtwarzacz CD MP3, Bluetooth, z pilotem do ster., USB/jack w panelu radia) ewentualnie MEDIA NAV (sys. multimed.: nawigacja, radiood., Bluetooth, z pilotem ster. (USB/jack w panelu radia).
Takie radia można poszukać na allegro lub na OLX...
Ostatnio zmieniony przez route2000 2015-09-21, 08:14, w całości zmieniany 1 raz
Spróbuj zalukać na google inną ramkę na 2DIN do Logana. Może masz po prostu miejsce za ramką 1DIN (w środku)? Zazwyczaj robią tak, że masz miejsce 1DIN na radio, a drugie masz jakby schowek. Jak nie to pozostaje tylko zakup innego radia odpowiadającemu temu parametrowi.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum