Marka: brak
Model: brak
Silnik: brak
Rocznik: brak
Wysłany: 2015-01-07, 18:00 Dacia Sandero 1.4mpi- jako pierwszy samochód. Kilka pytań.
Witajcie klubowicze.
Przygotowuje się do zakupu pierwszego samochodu mowa tu o Dacii Sandero wobec tego mam kilka pytań.
- Czy silnik 1.4mpi jest ekonomiczny ?
- Bardzo ma słabe osiągi ?
- Czy w takim silniku to nie będzie kłopot żeby poruszać się z prędkością wynoszącą gdzieś 80km/h (4 osoby + bagaże).
W dodatku chciałbym dodać, że będzie często "na chodzie ?"
- Seryjnie zamontowane głośniki wystarczają ? Mają troszkę bassu ? (nie chodzi mi tu o wieśniarskie granie i dudnienie na osiedlu niczym typowy dres tylko o kulturalny, delikatny bassik i dosyć głęboki dźwięk )
Oczywiście mowa tu o używaną wersję z 2010.
Ostatnio zmieniony przez Marker 2015-01-07, 18:02, w całości zmieniany 2 razy
wszystkie parametry mierzalne są w internecie a twoje pytania to pojęcia względne
każdy silnik jest ekonomiczny jak się nim ekonomicznie jeździ
1.4 można rozpędzić się do 150-160 km/h
maluchem ludzie jeździli na wakacje więc wszystko zależy tylko jak trudno
Ja lubię dobre audio więc dla mnie fabryczne audio to szmelc ale dla większości wystarcza jest takie same jak wszędzie .
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2015-01-07, 18:23, w całości zmieniany 1 raz
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3753 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-01-08, 17:19
No z tym bardzo dobre to bym nie przesadzał. Choć jak na markę mocno budżetową jaką w końcu jest Dacia to firmowe głośniki są poprawne a nawet lepiej :)
Co do spalania to mocno zależy od stylu jazdy. Na długiej trasie z prędkościami 100-110 max można zejść w Loganie z tym silnikiem poniżej 5 litrów. W zimę w mieście na krótkich dystansach spali powyżej dychy.
Cześć.
Od 6 m-cy jestem posiadaczem 1.4 mpi z 2010, kupiłem od 1 wł. salon PL przy przebiegu 42 tys. km. Powiem tak - miałem daewoo tico, hyundaia atosa, chevroleta aveo, skodę octavię, vw fox-a, punto evo, obecnie sandero.
Bardzo przyjemne auto, tanie w utrzymaniu, mam całą historię serwisów w ASO, brak jakichkolwiek problemów, wczoraj wymieniłem jedynie pasek rozrządu kpl - wymiana po 90 tys lub 4 lata, u mnie ze wzgl. na wiek.
Dodatkowo wymieniony wahacz przedni - wada fabryczna, nie eksploatacyjna - luz na końcówce.
Silnik - średnio dynamiczny, ale do spokojnej jazdy w zupełności wystarcza - jeżdżę w zakresie 70-110, spalanie lato 6,1, zima 7,1 - praktycznie stałe.
Nie jest to wykonanie jak w grande punto, szczególnie jeżeli chodzi o wyciszenie, ale to coś pomiędzy aveo a gr. punto.
Generalnie samochód wart swojej ceny, bardzo przestronny w środku, szeroki (z tyłu spokojnie na 3 dorosłych), bagażnik ok. Zawieszenie miękkie - optymalne.
Jako fan motoryzacji i ekonomicznej jazdy - polecam. Prosty, sprawdzony silnik Renault. Auto bez zbędnej elektroniki, jest to co niezbędne. Moja wersja to Black Line (klimatyzacja, radio CD ze sterowaniem przy kierownicy, halogeny, el szyby, lakier metallic itp.)
Ostatnio zmieniony przez Sandy 2015-01-09, 12:53, w całości zmieniany 2 razy
Przychylam się do oceny poprzednika, równo rok jak swoją nabyłem, wczoraj byłem na przeglądzie, diagnosta nic nie znalazł. Nabyłem przy stanie licznika prawie 69tyś. Jestem drugim właścicielem, obecnie mam przejechane ponad 75tyś, przez rok może to nie jest astronomiczna liczba km, ale jestem emerytem i nie mam parcia żeby ujeżdżać auto. Jesienią zeszłego roku wymieniłem tarcze i klocki. Na klockach miałem datę 2008 więc miałem potwierdzenie że licznik nie był majstrowany.(taki przebieg zbliżony do wymiany tarcz i klocków od nowości)
Latem zeszłego roku też przetestowałem klimę jestem zadowolony. Autkiem fajnie się podróżuje jest przestronne, bagażnik duży i jak na razie nie mam żadnych problemów. Zobaczymy jak dalej będzie. Serdecznie polecam benzyniaka.
Wszystkiego dobrego w poszukiwaniu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum