Kable i kabelki, oraz pudełko po wacikach do uszu /z odzysku/
Podłączenie: sterowanie od kabelka żółtego w skrzynce pod maską, wyłącznik /pstryczek/ przekaźnik czasowy 1TP150, przekaźniki 30A.
Trochę zabawy i podczas przeglądu LPG po 20 tys. podłączył mi p.Turos /młody/ w Klikawie / podgrzewacz i kabelek pod żółty+dwa filtry za 50 zł.
Wyłącznik czasowy ustawiłem w połowie +-70 sek. /w/g aktualnego gustu/
Działa, grzeje i przełącza na LPG.
Jest też kpl podgrzewacz u tego sprzedawcy czterogrzałkowy.
Ostatnio zmieniony przez laisar 2012-11-09, 16:09, w całości zmieniany 1 raz
Na efekty trzeba poczekać./dzisiaj zmieniłem czas przełaczania na 30 sek/
W zimie nie lubię marznąć i jeżdzić na benzynie/złodziejskie ceny/.
Zrobiłem jak lubię i mam .
Zwykły podgrzewacz podgrzewany jest płynem chłodniczym, przez co silnik dłużej się rozgrzewa. Świece w parowniku też zapewne podgrzewają płyn, a więc nie tylko sam parownik, ale zarazem i silnik.
czy w parowniku są świece? obejrzałem przedmiotowy zestaw "podgrzewacz 12V pod parownik LPG" i z tego co widzę to jest to elemnet montowany na przewodzie płynu chłodzącego...
- każde dodatkowe źródło ciepła w układzie płynu chłodniczego przyspiesza jego podgrzanie a tym samym wszystkich podzespołów które czerpią z niego ciepło ale przy znacznej bezwładności cieplnej samego płynu, silnika, przewodów itp... czy taki podgrzewacz (pomijam marketingowe w/g mnie zachęty zawarte w opisie oferty tegoż podgrzewacza) jest w stanie rzeczywiście znacząco przyspieszyć podgrzanie całego w/w układu i spowodować szybszy komfort cieplny we wnętrzu samochodu?... szybsze przełączenie zasilania na LPG? tak i chyba nic więcej...
Podgrzany płyn jest w obiegu.
Nie jestem na posyłki/wiek/
W Polonezie padł łącznik gumowy pomiędzy pompą benzyny i rurką metalową wychodzącą na zewnątrz baku/guma się rozlazła -złej jakości/.
Pojazd miał LPG i pojechał dalej.W Uno/córki/padła pompa benzyny,LPG i jazda dalej.
Duster ma podgrzewacz i gdy padnie pompa -pojedzie dalej.
Ot i cała tajemnica.
Moher/64 lata/ nie musi być debilem.
Podgrzewacz działa .
Ja jestem zadowolony.
Gazownik który mi podłączał proponował obniżyć temperaturę z 40 na 30/Pb na LPG/
Pozostawiłem na 40, szybsze przejście na LPG załatwia podgrzewacz i szybciej mam ciepło w kabinie.
Kiedy ja kupowałem nie było kpl.tylko musiałem sam kompletować.
Dołożyłem przekażnik zwłoczny by grzałka włączała się po uruchomieniu silnika.
Włącznik jest w skrzynce bezpieczników pod maską.
Grzałki w lecie nie wyłączam ,termik to robi po przekroczeniu 50 C.
w tym momencie po jakiej odległości płynnej jazdy uzyskujesz 4 kreski ?
ja po 2 km
Ale to jest jazda bez żadnego hamowania świateł itp , wyjeżdżam za bramę i jadę cały czas prostą drogą
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum